Teko duot, ir ne kartą.. Ir manau dar daug kartų teks.. Daktarai, patruliai, mokytojai ar valdiški tarnautojai (pvz vien tam, kad greičiau padarytų savo darbą, kurį be "dovanėlės" temps bala žino kiek, nes pirmiau darys tiems, kas pakišo).
Negerai? Žinoma negerai! Bet realybė tokia, kad Lietuva viena iš pasaulyje pirmaujančių šalių kyšininkavime. Tad arba turi išmokt gyvent pagal tos šalies, kurioje gyveni, taisykles, arba turi kraustytis gyvent į kitą šalį. Dar yra trečias variantas - pakeist tavo gyvenamos šalies taisykles, bet... prisipažinsiu sąžiningai - neįsivaizduoju kaip tai galėčiau padaryti. Sakysite - neduok kyšio! Na neduočiau.. ir... kas pasikeistų Lietuvoje? Pirma manęs į eilę įkištų tą, kuris davė. Ir viskas, daugiau pokyčių nebūtų. Sakysit: va jei visi neduotų, tada..!! Va tada ir aš neduočiau

Kadangi pačiai nei dėl nieko imti kyšių nereikia - tai ir dilemos "imt ar neimt" man nereikia spręst. (yra buvęs atvejis, kai siūlė didelį kyšį, kad nesodinčiau, tą kartą nepaėmiau. Bet ten paimt kyšį būtų reiškę susipykt su savo sąžine, o aš su ja nemėgstu pyktis - pasodinau).
Beje ir vaikus mokau, kad skirtingose šalyse vyksta skirtingas gyvenimas, skirtingos taisyklės. Yra šalių, kur žmonėms atrodo sveiku protu nesuvokiama kaip pvz, kelių policininkas gali už kyšį paleist net nepatikrinęs asmens dokumentų, o yra šalių, kur toks pat policininkas sustabdęs tol ieškos prie ko prisikabinti, kol susiprotėsi pasiūlyt pinigų. Toks gyvenimas ir arba išmoksti prisitaikyt, arba tave gali kur nors ir kada nors neplanuotai sulaužyt...