Sveikos,
Papasakosiu savo istoriją, kaip nustačiau laktozės netoleravimą.
Mažylis dar gimdymo namuose pajuto pirmus pilvo pūtimus. Ir jau antrąją gyvenimo dieną apturėjau žindymą, trukusį visą valandą.
Pirmąjį mėnesį vaikutis vis valgė ir valgė - pavalgo 30-40 min, atlošdavo galvą isirietęs, tada 5-15 min pertrauka - ir vėl valgyt.. Naktį tik 3 val miegas, po to kas valandą keldavo. Pilvą kuo toliau, tuo labiau jam pūtė.
Antrąjį mėnesį paaštrėjo diegliai - vakarais verkdavo iki valandos, maitinimo laikas sutrumpėjo, nes ėmė mesti krūtį, raitytis - stuburas išsirietęs būdavo vakarais. O ir valgė prastai - godžiai rydavo pieną, o kai riebesnį pienuką reikėjo traukti, imdavo riestis ir krūties nebepaimdavo. Vakarais net pilnos pritvinkusios krūties nepaimdavo iš skausmo.
Įtikinta gydytojų ir mamų, kad pieno pas mane mažai, ėmiau primaitinti.
Godžiai gerdavo mišinuką, pilvas geriant gurgėjo (ne taip, kaip alkanam, o taip, lyg oras dideliais burbulais keliautų žarnynu).
Antrąjį mėnesį priaugo vos 600 gr, pasak gydytojų - mažokai.
2,5 mėn atrodė, kad vaiką nuodiju savo pienu - raitėsi ir sukinėjo galvą kaskart valgydamas, valgė maždaug kas 30-60 min po 5-15 min. Vakarais, nusikamavęs valgydavo 3-6 val non-stop su raitymaisiais ir verkimu iki užmigdavo.
Naktimis miegojo kas 1-2 val. Užmidavo 23,30 val, o nuo 5-6 ryto imdavo stenėti, raitytis iki 9-10 val ryto. Apie 11 val vėl diegliai, neramumai iki 13 val, nuo 14-15 val vėl diegliai iki užmigdavo ant rankų nešiojamas (nes guldyt net vežimėlin neįmanoma buvo - klykdavo visas raudonas iki užspringimo), miegojo tik nešiojamas. Rodės, kad užmiega kietai kietai, paguldau į lovelę ar vežimą, 5-10 min - ir vėl verkia, nei supimas, nei raminimas nepadėjo.
Kasdien masažai, mankštos, išleista krūva pinigų visokiem lašam, prieinamiem Lietuvoj, kad tik diegliai sumažėtų - vaikui tik blogiau.
Supau ant rankų pasiguldžius ant pilvuko - su delnu jautės kairiame jo šone diegliai - lyg kas iš vidaus pirštais sprigtus jam darytų. Ir visą dieną girdmas pilvo burbuliavimas, poškėjimas.
Viduriai nuo 1 mėn išsausėjo - klizmutes kas 2-3 dienas statėm, kad išsituštintų. O tuštinosi visada taip, lyg "iššautų". Ir kakučio būdavo labai daug.
Išsituštinęs kiek aprimdavo.
Valgiau slyvas, burokų sriubą (nuo kurios visada viduriuoju), gėriau slyvų sultis - tik pilvą man baisiai raižė, bet rezultato jokio (net man vidurių nepaleido).
Visko buvau prigalvojus - nuo pieno trūkumo ir blogos laktacijos iki disbakteriozės.
Galiausiai ėmiau tirti versiją dėl laktozės netoleravimo.
Ir atradau dar kelis veiksnius - vyras nemėgsta pieno produktų nuo vaikystės, atradau, kad ir pati netoleruoju laktozės, ir kad mama su manim turėjo bėdų kūdikystėje (ji mane taip pat pirmą mėnesį ištisai maitino, kol gydytojai pasakė, kad ji pieno per mažai turi ir reikia mane primaitinti, kol galiausiai nuo antrojo mėnesio buvau maitinama tik mišinuku, ir pilvą pūtė, ir mišinuką ne vieną pakeitė, kol rado tinkamą, ir svorio mažai priaugau per pirmuosius mėnesius).
Kiek save pamenu, vaikystėje nemėgau varškės, grietinės sriuboje, rūgpienio, pieniškų dešrelių, kotletų (juos gaminant mama deda piene mirkytą badelę), pieniškų šokoladų (tik juodą) ir t.t. Pieniškus produktus mėgau tik saldintus cukrumi. Užaugus ir išėjus iš namų nebepirkau pieno, grietinės, nes jie man tiesiog sugesdavo. Iki šiol mėgstu tikrą kefyrą, tikrus jogurtus (nors ir nuo jogurtų pilvą papučia, o nuo Activijos net suviduriavus buvau), tik geros kokybės kietus sūrius.
Kadangi laktazės lašai nepigūs, nusprendžiau pirma mažyliui duoti pabandymui mišinuko be laktozės. Ir ką manot - tą patį vakarą, išvalgęs visą porciją, užmigo iškart paguldytas ir išmiegojo 3 val vežime - tikras stebuklas. Toliau maitinau tik savo pienu - ir, stebukle, jis valgė ramiai, nesiriesdamas. Ir išmiegojo ramiai naktį, kitą dieną miegojo pietų - buvau apstulbus. Tik po paros viskas vėl ėjo blogyn, juk savo pienu maitinau.
Užsisakiau lašų iš užsienio, o kol atkeliavo, vis primaitinau mišinuku dėl šventos ramybės. Diegliukai tada tik vakarais pasirodydavo.
Su laktazės lašais (pradžiai gaudavo po 4-5 lašus prieš kiekvieną maitinimą, nes kitaip diegliai greitai grįždavo) valgė pradžiai iš įpročio - kas valandą, dvi. Po to vis rečiau ir rečiau. Pienas upeliais bėgo, krūtys ėmė pritvinkti, naktimis net skaudėjo, nes miegoti pradėjo 3-4 val, kartais iki 5-6 val naktį. Būdavo, kad atsibundu šlapia, skauda krūtis, o vaikas tik miega saldžiausiai

Trečiąjį mėnesį svoris šoktelėjo - priaugo 1500 gr.
Pilnas šaldiklis nutraukto perteklinio pieno. Po 2 sav laktazės lašų susireguliavo maitimas, pieno gamyba ir viduriai - valgo kas 3 val, miega 16-20 val per parą, pavalgo dažniausiai per 10-15 min, retkarčiais valgo iki 1 val.
Pilvo diegliai dingo po paros laktazės naudojimo (nes turėjo visas dujas "išleisti"). Pilvuką dar papučia, bet nuo pūtimo puikiai padeda pankolių arbata.
Vaikutis ramus, šnekus, juokiasi, žaidžia su žaisliukais savarankiškai, mėgsta gulėti ir ant nugarytės. Nei jis pripratęs ant rankų, nei ką.
Ir lašiukų duodu jau po 2-3 prieš valgį. O jei praleidžiu lašus, ar imu mažinti - grįžta diegliai, išpučia pilvuką, tampa neramus, nebepaima krūties maitinant ir net suviduriuoja.
Tiesa, papildomai padeda ir Gefilus plius lašai - jų jau antra savaitė kaip nenaudoju ir nieko, bet juos duodant vaikučiui pilvuką mažiau pučia.
Jei turite klausimų - rašykit.
Papildyta:
QUOTE(gretchene @ 2012 03 04, 21:01)
Mums taip pat itaria laktozes netoleravima. Maitinu pati, nezinau ar cia tik sutapimas, ar jau pradet dziaugtis, bet jau po dvieju dienu mano belaktozines dietos jauciasi rezultatas

Paskutiniu metu vaikas klykdavo tarp kiekvieno maitinimo, o siandien tik tarp vieno buvo neramesnis, bet jokiu klykimu ir raitymusi
Beje, maitinacios mamytes, pasidalinkit patirtim, ka valget. As tokia megstanti pagrauzinet sausainius, sokoladukus, jogurtus, varskytes, o dabar viskas uzsidare

Gurksnoju tik laktacine arbata ir ryziu paplotelius, dar juoda duona su sviestu, o taip norisi ko nors skanaus
Šokoladas tinka, bet tik juodas ir nedaug

Kadangi pati netoleruoju laktozės, tai valgau: košes (avižines, miežines, perlines), geriu kefyrą (nuo jo visai nepučia pilvo - jame super mažai laktozės). Virtą, troškintą mėsą ir daržoves (pagrindinai kiaulieną, nes vištiena gali alergijas sukelt vaikui). Ir bananus, Javinės riestainius, žalias salotas, agurkus, žiedinį kopūstą (nuo jo pilvo nepučia), dietinius ruginius duoniukus. Ir kartais pieną be laktozės (košes jame verdu ir vieną geriu).
Tai sudaro maitinimosi pagrindą. Tik kaip papildomą užkandį suvalgau šokolado, obuolį, pomidoro ir pan. Bet tik mažą kiekį, kad nesukeltų alergijos ar kitų nemalonių pojūčių mažyliui.