(Su savim sneku)
Nu siandien pasidariau ta damu likeri su kava ir kondensuotu pienu, tai labai labai skanu, tik labai saldu, daugiau nei vieno stikliuko nesinori 
(Su savim sneku)
(Su savim sneku)
QUOTE(Sempaula @ 2009 08 29, 14:47)
Mes pirkom specialiai vynui gaminti talpa su slangelemis visomis ir kamstukais iskart, dar kazkokiu priedu yra, bet MB rupinasi procesu, tai nelabai domejausi
As ir jau pasidariau savo obuoliu vyna, jau 3 diena, bet dar lyg neburbuliuoja
Turbut todel, kad be vyno mieliu, o tik razinu dejau. I 5l stiklaini apie 10, turbut net per daug. Ir nusipirkau tokius maziukus "aparaciukus" kur isistato i kamsti ir vandens prisipildo, senukuose po 3lt radau. o slangute siaip nusipirkau nutrauket vynui. Siandien turbut jau nukost reikia, bet jei dar nepradejo burbuliuot gal nekost 
Na o savaitgaly ruosiuosi nusiskint zalias vynuoges ir is ju daryt. Jau sitam vynui uzsisakiau mieliu ir visokiu maistinguju medziagu rinkinuka is www.medeja.lt tikiuosi atsius iki sestadienio.
Man vyras tai padejo sultis isspaust ir paskaiciuot biski kiekius, nes is manes ne kokia matematike
o toliau nelabai kisosi, nes jis isvis nelabai geria, sake paragaus biski, bet kas isgers viska
nu tai drauges reiks kviestis
Na o savaitgaly ruosiuosi nusiskint zalias vynuoges ir is ju daryt. Jau sitam vynui uzsisakiau mieliu ir visokiu maistinguju medziagu rinkinuka is www.medeja.lt tikiuosi atsius iki sestadienio.
Man vyras tai padejo sultis isspaust ir paskaiciuot biski kiekius, nes is manes ne kokia matematike
QUOTE(KibirVibir @ 2009 09 01, 18:57)
labai noreciau avieciu paragaut
sveiki, o is aroniju ar galima daryti vyna? gal kas nors recepta isduos
QUOTE(miegalė @ 2009 09 04, 22:17)
Tikslaus recepto tai ir paprasta vyna darant taip ir neradau, is keliu variantu viena sulipdziau. Man tik nepatinka, kad visuose receptuose naparasyta tiksliai po keliu dienu ka daryt. Vienur parasyta kartais vedint reikia, kitur parasyta, kad kas dvi savaites vedint reikia, o dar kitur kad jau vyno darymo pabaigoj reikia pravedint ir smarkiai isplakt
Na nezinau ka tau patart, man atrodo galima is visu uogu ta vyna daryt, tik jei jos labai rugscios reiktu truputi praskiest su kokiom saldesnem uogom.
Papildyta:
Dar be to man paciai reikejo viska persiskaiciuot, nes visur receptai parasyti kokiem 25 l vyno, o as dariau tik 5 l. Kazkaip kai pirma karta darau vyna, nesinoretu pasidaryt kokio acto
(receptinis komplektas tai yra tos visos mieles ir medziagos kuriu rinkinukas man kainavo 18lt+6lt siuntimas)
Tik nepagalvokit kad darau kokia reklama
Tik bandau padet, kam reik. Kol neturiu ka veikt nurasysiu ta lapa, kuri man atsiunte
(Nes vienoj temoj mane jau apsauke konkurencines kepyklos snipe, antireklamos skleideja, arba kad neseniai ismete is "Gardesio kepykos" ir bandau kersyt, nes parasiau, kad Gardesio duonoj radau kirmele
)
OBUOLIU VYNAS
18l. obuoliu sulciu
6kg cukraus
0.5kg melyniu del spalvos
1 receptinis komplektas
AGRASTU VYNAS
10kg.agrastu
250g.melyniu del spalvos
5kg cukraus
1 receptinis komplektas
JUODUJU SERBENTU VYNAS
9kg juoduju serbentu
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
SERBENTU VYNAS
10kg baltu ar raudonu serbentu
1kg melyniu del spalvos
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
VYSNIU VYNAS
10kg vysniu su kauliukais
5.4kg cukraus
1 receptinis komplektas
KRIAUSIU VYNAS
12kg kriausiu
5.4kg cukraus
1 receptinis komplektas
VYNUOGIU VYNAS
20kg vynuogiu
4kg cukraus
1 receptinis komplektas
AVIECIU VYNAS
15kg avieciu
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
PASTABOS:
Alkoholio kiekis priklauso nuo cukraus kiekio.
Cukraus iseiga 25 litrams :
Silpnas vynas: apie 4-4.5 kg cukraus duoda mazdaug 11% alkoholio kiekio.
Stiprus vynas :apie 6-6.5 kg cukrasu duoda mazdaug 16% alkoholio kiekio
Jei jums reikia stipresnio ar silpnesnio vyno, galite pasinaudoti sia informacija:
1kg istirpinto cukraus turi padidina 6.23 dl.
17g cukraus duoda 1% alkoholio
425g cukraus duoda 1% alkoholio 25 litruose.
Vynas gaunasi skanesnis, jei vyno gamybai naudosite smulkintus vaisius ir uogas nei ju sultis. Vyna galima padaryti ir is isspaudu, kurios lieka isspaudus sultis is vaisiu ir uogu, tik tokiu atveju isspaudu dedama kur kas daugiau nei smulkintu vaisiu ir uogu
NUORODOS NAUDOJIMUI
1. Visa cukru suberkite i rauginimo inda. Uzpilkite verdanciu vandeniu ir ismaisykite, kad visas cukrus istirptu. Sudekite nuplautus, smulkintus vaisius ir uogas(geriausia sutrint) i paruosta sirupa. Cukru galima deti ir per kelis kartus, bet visas cukrus turi but sudetas per pirmaja savaite, nelaukiant kada vynas nustos ruges. (Mieles aktyviausios buna pirmaja savaite). Sirupas turi apsemti visus vaisius ar uogas. Kai temperatura nukrinta iki 45C , suberiamas pektino fermentas. Maisykite keleta kartu 2 valandu laikotarpyje. Po 2 val. uzpildykite rauginimo inda virintu atvesintu vandeniu.
2.I 200ml. drungno vandens (24-28C) iberkite arbatini saukstuka cukraus, po to suberkite vyno mieles ir ismaisykite. Po 15-20min., kai mieles pradeda putoti, supilkite si misinis i rauga. Pries dedami mieles pamatuokite raugo temperatura. Temperatura negali virsyti 30C.Mieles gali but dedamos ir tiesiai i rauga, ju pirma netirpinant vandenyje, bet tokiu atveju rugimas uztrunka ilgiau.
3.Supilkite maistingasias medziagas ir gerai ismaisykite. Sandariai uzdarykite rauginimo inda ir istatykiterauginimo vamzdeli uzpildyta vandeniu.
4.Rugimo trukme priklauso nuo temperaturos ir cukraus kiekio. Pekomenduotina temperatura apie 20-22C. Rugimo laikas silpnas vynui yra apie 18-20dienu, o stipriam vynui apie 28-31 diena. Esant zemesnei ar nepastoviai temperaturai, rugimo laikas uzsitesia ilgiau.
Pasirupinkite, kad rauginimo indas stovetu tamsioje, ramioje vietoje, kur nera skersvejo. Norint kontroliuoti rugimo procesa, naudokite cukringumo matuokli. Pasibaigus fermentacijos laikotarpiui, matuoklis turi rodyti nuo 0 iki -10 .Jus galite ir paragauti vyna, bet prisiminkite, kad angliarugste prisotintas vynas dar tures mieliu skoni.
5.Pasibaigus fermentacijai sifono vamzdelio pagalba vynas perpilamas i kita svaru inda, tuo budu atskiriamos nuosedos.
6.Tuomet supilkite rugima stabdancia priemone i vyna ir gerai ismaisykite. Dabar svarbu isgarinti visas anglies dioksido dujas, kurios susidare vykstant fermentacijai. Stipriai plakite 30sek. ir pravedinkite. Kartokite tol kol visos anglies dioksido dujos isgaruos. (Ta plakima as geriausiai isivaizduoju kaip pilstyma is vieno indo i kita is auksciau) Po to leiskite vynui pastoveti 30 min. Jei vyne liko anglies dioksido duju, vynas gali neskaidreti
7.Isgarinus anglies dioksida, vyna skaidriname. Stipriai plakite 30 sek. ir po to supilkite vyno skaidrintoja is maiselio "J". Labai svarbu visa laika plakti, kad isgaruotu a.d. dujos, nes nuo to priklauso vyno kokybe. !min laikotarpyje dar karta stipriai plakdami 30sek. supilkite skaidrintoja is kito maiselio "K" ir vel plakite.Dabar leiskite vynui pastoveti nejudinant 3-5 dienas vesioje patalpoje. Vynui isskaidrejus iki kristolinio skaidrumo , perpilkite sifono vamzdelio pagalba vyna i kita inda taip taskirdami nuosedas.
8.Dabar galima vyna pasisaldinti pagal skoni (priklausomai nuo vyno tipo) t.y. 2.5g cukraus, vienamlitrui vyno, pakelia cukringuma vienu laipsniu. Tam naudokite vyno cukringumo matuokli. Nedekite vienu kartu cukraus per daug, kadangi cukru galima ideti, bet ne issimti.
Kai vynas pasaldintas, jis ispilstomas i butelius ir uzkemsamas kamstiniais kamsciais.
Tik nepagalvokit kad darau kokia reklama
(Nes vienoj temoj mane jau apsauke konkurencines kepyklos snipe, antireklamos skleideja, arba kad neseniai ismete is "Gardesio kepykos" ir bandau kersyt, nes parasiau, kad Gardesio duonoj radau kirmele
OBUOLIU VYNAS
18l. obuoliu sulciu
6kg cukraus
0.5kg melyniu del spalvos
1 receptinis komplektas
AGRASTU VYNAS
10kg.agrastu
250g.melyniu del spalvos
5kg cukraus
1 receptinis komplektas
JUODUJU SERBENTU VYNAS
9kg juoduju serbentu
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
SERBENTU VYNAS
10kg baltu ar raudonu serbentu
1kg melyniu del spalvos
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
VYSNIU VYNAS
10kg vysniu su kauliukais
5.4kg cukraus
1 receptinis komplektas
KRIAUSIU VYNAS
12kg kriausiu
5.4kg cukraus
1 receptinis komplektas
VYNUOGIU VYNAS
20kg vynuogiu
4kg cukraus
1 receptinis komplektas
AVIECIU VYNAS
15kg avieciu
750g razinu
6kg cukraus
1 receptinis komplektas
PASTABOS:
Alkoholio kiekis priklauso nuo cukraus kiekio.
Cukraus iseiga 25 litrams :
Silpnas vynas: apie 4-4.5 kg cukraus duoda mazdaug 11% alkoholio kiekio.
Stiprus vynas :apie 6-6.5 kg cukrasu duoda mazdaug 16% alkoholio kiekio
Jei jums reikia stipresnio ar silpnesnio vyno, galite pasinaudoti sia informacija:
1kg istirpinto cukraus turi padidina 6.23 dl.
17g cukraus duoda 1% alkoholio
425g cukraus duoda 1% alkoholio 25 litruose.
Vynas gaunasi skanesnis, jei vyno gamybai naudosite smulkintus vaisius ir uogas nei ju sultis. Vyna galima padaryti ir is isspaudu, kurios lieka isspaudus sultis is vaisiu ir uogu, tik tokiu atveju isspaudu dedama kur kas daugiau nei smulkintu vaisiu ir uogu
NUORODOS NAUDOJIMUI
1. Visa cukru suberkite i rauginimo inda. Uzpilkite verdanciu vandeniu ir ismaisykite, kad visas cukrus istirptu. Sudekite nuplautus, smulkintus vaisius ir uogas(geriausia sutrint) i paruosta sirupa. Cukru galima deti ir per kelis kartus, bet visas cukrus turi but sudetas per pirmaja savaite, nelaukiant kada vynas nustos ruges. (Mieles aktyviausios buna pirmaja savaite). Sirupas turi apsemti visus vaisius ar uogas. Kai temperatura nukrinta iki 45C , suberiamas pektino fermentas. Maisykite keleta kartu 2 valandu laikotarpyje. Po 2 val. uzpildykite rauginimo inda virintu atvesintu vandeniu.
2.I 200ml. drungno vandens (24-28C) iberkite arbatini saukstuka cukraus, po to suberkite vyno mieles ir ismaisykite. Po 15-20min., kai mieles pradeda putoti, supilkite si misinis i rauga. Pries dedami mieles pamatuokite raugo temperatura. Temperatura negali virsyti 30C.Mieles gali but dedamos ir tiesiai i rauga, ju pirma netirpinant vandenyje, bet tokiu atveju rugimas uztrunka ilgiau.
3.Supilkite maistingasias medziagas ir gerai ismaisykite. Sandariai uzdarykite rauginimo inda ir istatykiterauginimo vamzdeli uzpildyta vandeniu.
4.Rugimo trukme priklauso nuo temperaturos ir cukraus kiekio. Pekomenduotina temperatura apie 20-22C. Rugimo laikas silpnas vynui yra apie 18-20dienu, o stipriam vynui apie 28-31 diena. Esant zemesnei ar nepastoviai temperaturai, rugimo laikas uzsitesia ilgiau.
Pasirupinkite, kad rauginimo indas stovetu tamsioje, ramioje vietoje, kur nera skersvejo. Norint kontroliuoti rugimo procesa, naudokite cukringumo matuokli. Pasibaigus fermentacijos laikotarpiui, matuoklis turi rodyti nuo 0 iki -10 .Jus galite ir paragauti vyna, bet prisiminkite, kad angliarugste prisotintas vynas dar tures mieliu skoni.
5.Pasibaigus fermentacijai sifono vamzdelio pagalba vynas perpilamas i kita svaru inda, tuo budu atskiriamos nuosedos.
6.Tuomet supilkite rugima stabdancia priemone i vyna ir gerai ismaisykite. Dabar svarbu isgarinti visas anglies dioksido dujas, kurios susidare vykstant fermentacijai. Stipriai plakite 30sek. ir pravedinkite. Kartokite tol kol visos anglies dioksido dujos isgaruos. (Ta plakima as geriausiai isivaizduoju kaip pilstyma is vieno indo i kita is auksciau) Po to leiskite vynui pastoveti 30 min. Jei vyne liko anglies dioksido duju, vynas gali neskaidreti
7.Isgarinus anglies dioksida, vyna skaidriname. Stipriai plakite 30 sek. ir po to supilkite vyno skaidrintoja is maiselio "J". Labai svarbu visa laika plakti, kad isgaruotu a.d. dujos, nes nuo to priklauso vyno kokybe. !min laikotarpyje dar karta stipriai plakdami 30sek. supilkite skaidrintoja is kito maiselio "K" ir vel plakite.Dabar leiskite vynui pastoveti nejudinant 3-5 dienas vesioje patalpoje. Vynui isskaidrejus iki kristolinio skaidrumo , perpilkite sifono vamzdelio pagalba vyna i kita inda taip taskirdami nuosedas.
8.Dabar galima vyna pasisaldinti pagal skoni (priklausomai nuo vyno tipo) t.y. 2.5g cukraus, vienamlitrui vyno, pakelia cukringuma vienu laipsniu. Tam naudokite vyno cukringumo matuokli. Nedekite vienu kartu cukraus per daug, kadangi cukru galima ideti, bet ne issimti.
Kai vynas pasaldintas, jis ispilstomas i butelius ir uzkemsamas kamstiniais kamsciais.
http://www.rojaussod...snis.php?id=770
http://www.biteplius.....2-=(253038261
Va dar cia dar pora straipsniuku apie vyna
http://www.biteplius.....2-=(253038261
Va dar cia dar pora straipsniuku apie vyna
sveikos gal galit man pasakyti ,kaip su tuo kaiusininiu likeriu?kiek dienu jis stoveti gali ir kur ji laikyti saldytuve ar galima paprastai bare?labai jau noreciau pasidaryti
QUOTE(Adera @ 2009 09 10, 19:19)
sveikos gal galit man pasakyti ,kaip su tuo kaiusininiu likeriu?kiek dienu jis stoveti gali ir kur ji laikyti saldytuve ar galima paprastai bare?labai jau noreciau pasidaryti 
Stovet manau gali tiek pat kiek ir paprastas likeris, tik nezinau ar saldytuve ar kambary galima, nes as ir nezinau net ar savo likeriuka su kondensuotu pienu galiu det i bara
Sveikos, alkoholio gamintojos
Vasarą ragavau žiaaaaaaaaaaaaaaauriai skanios užpiltinės iš naminės degtinės, kurios skonis buvo panašus kaip kavos likerio, bet užpiltinė buvo nesaldi. Iš "gamintojo" recepto išpešti nepavyko, bet lygtai ten kažką su ąžuolo žieve daro.
Taigi, gal kas nors žino kažką tokio kaip padaryti, arba šiaip dar mane domina nesaldžios užpiltinės. O gal bandyti daryti kaip likerį, tik be cukraus, tik šiek tiek medaus?
Lauksiu žinių
Vasarą ragavau žiaaaaaaaaaaaaaaauriai skanios užpiltinės iš naminės degtinės, kurios skonis buvo panašus kaip kavos likerio, bet užpiltinė buvo nesaldi. Iš "gamintojo" recepto išpešti nepavyko, bet lygtai ten kažką su ąžuolo žieve daro.
Taigi, gal kas nors žino kažką tokio kaip padaryti, arba šiaip dar mane domina nesaldžios užpiltinės. O gal bandyti daryti kaip likerį, tik be cukraus, tik šiek tiek medaus?
Lauksiu žinių
aciu bandysiu laikyt saldytuve nes ir man atrodo kad bare nelabai jam patiktu









