Įkraunama...
Įkraunama...

Apie raidos sutrikimus

Pavasarį su aštuonmečiu sūnumi buvome Vilniaus m. psichologinėje-pedagoginėje tarnyboje. Pasiūlė apsilankyti mokytoja - vaikinas lėtai dirba, neklauso mokytojos aišinimo ir išvis elgiasi pagal savo taisykles.
Po visų testų išvada tokia: Kompleksinis sutrikimas: specifinių pažinimo procesų: girdimosios atminties ir akies-rankos ryšių neišlavėjimas; elgesio sutrikimas: opozicinis neklusnumas; savireguliacijos sutrikimas: dėmesio. Siūloma: modifikuoti bendrąsias programas, teikti spec. pedagogo ir psichologo pagalbą, įvertinimą kartoti 3 kalsėje.

Skamba viskas kažkaip baisiai. Kaip tik keičiame mokyklą. Su siaubu laukiu rugsėjo pirmosios, naktimis nemiegu. Galvoje tik viena - kaip adaptuosis, kokių sunkumų turės, kaip į šitą pažymą mokytoja pažiūrės... Vaikas imlus, smalsus. Bet sunku mokykloje susirasti draugų - ilgai neišsėdėjo vienam suole nė su vienu vaiku. Jei kas nepatinka - iškart kumščiai.

Gal susidūrėte kas su tokiom problemom? Pasidalinkite patirtimi... Patarkite kaip padėti tokiam vaikui. Labai bijau, kad nenusiviltų ir šitoje mokykloje. Ačiū.
Atsakyti
visų pirmą norėčiau jus nuraminti, kad jūsų paminėti elgesio, pažinimo ir demėsio sutrikimai yra koreguojami ir su laiku išaugami. Svarbiausia yra laikytis PPT nurodymų ir sudaryti spec. mokymosi programą - tiek mokytojai, tiek klasės draugams būtina pasakyti kad sunus turi spec. poreikių ir tikėtis jų supratingumo - patarčiau iš anksto nueiti pasikalbėti su naujos mokyklos spec pedagogų, soc. darbuotoju ar psichologu - būtent šie specialistai gali pagelbėti sudarant specialią mokymosi programą. ir svarbiausia - šita diagnozė tiesiog atkreipia demėsį į tam tikras problematiškas sritis, ir dabar žinote, kur jūsų sunui reikėtų pasitemti.

jeigu jums neaiškus diagnozės terminai ir nėra kas paaiškina - rašykite, pasistengsiu padėti
Atsakyti
Aciu, Mili. Nuraminimo man dabar labai reikia.
Norejau paklausti apie termina opozicinis nepaklusnumas. Kas tai? Kodel jis atsiranda vaikui?
PPT kalbejo apie tai, jog sunus turi nerimo problema - kai pradeda nerimauti, ima daug kalbeti. Nerimauja matydamas visa uzduociu puslapi, girdedamas mokytojos paliepimus ir t.t. Tada ima muistytis, nebegirdeti kas sakoma. Del to spragos.
Atsakyti
Edma, labai tave suprantu. Pirmiausia nurimk.
Mano vaikui yra kalbos raidos sutrikimas, salia eina emocinis (as vadinu nestabilumas), prirasytas ir opozicinis nepaklusnumas, bet kaip musu logopede aiskino, tai yra tam tirku neuronu tinklu elektros impulsu smegenyse sutrikimas ir is tirko ji nustatyti labai sunku, bet salia to, aks parasyta vaiko korteleje daznai iras ir tai. Pas mus irgi irasyta. Tiesa, mano vaiko opozicinis nepaklusnumas labai sumazejo, kai eme tvarkytis kalba, o kita to nepaklusnumo dalis..manau yra charakteris.
taigi..mano patarimai tau. Mes siemet kol kas tik eisime i pirma klase ir bijau kaip ir tu, nes per darzelius esame visko patyre. reakcijos, kurias rasei apie savo vaika, labai panasios su maniskiu.
Yra tokios galimybes. Prasyti, kad ta pati PPPT rekomenduotu mokykla Seskineje, kur yra ikurta spec. klase iki 4 klases vaikai su panasiais sutrikimais ten mokosi kartu su psichologu, logopedu, mokytoju ir psec. pedagogu. Klaseje buna apie 6 vaikus. Sujais praktiskai dirbama individualiai, jie ismoksta adaptuotis klaseje ispresti savo elgesio problemas ir konfliktus. Ar reikia sios klases tavo vaikui galetu spresti Jolanta Sabliauskiene, kuri yra viena is steigeju sios klases ir dirba Vilniasu PPPT.
Antras varianytas, kaip as darau su savo vaiku. Ejau i mokykla, informavau apie vaiko bedas, susipazinom su psichologe ir psec. pedagoge. Kad vaikas turetu pazistama zmogu, atrama nuejes i nauja vieta. taip pat pazindinau individualiai su mokytoja, kad butu kontaktas ir pasitikejimas.
Mano vaikas sunkiai priima didelis informacijos srauta per kalba, reikia paveiksliuku, manau, akd tavo vaikui panasiai..toki atveju, jei yra skiriama modifikuota programa ir kurso kartojimas, pasitarkit su mokytoja, gal iseitu derinti pvz. (gavus namu mokyma 9 valandas individualaus darbo su vaiku apmoka valstybe mokytojai) darba individualiai klaseje su mokytoja per jos langus ar popamoku sunkesniupamoku, o kitas sedetu klaseje ar dirbtu su spec pedagoge. Zinoma, labai priklauso, kokie tai zmones.
Beje..jei nori pasikalbeti, kaip tokias probelmas spresti, junkis prie mamu savitarpio pagalbos grupes. mes pasikalbam, pasiguodziam ir duodam viena kitai patarimu..tas palaikymas, kad ir kiti turi panasiu problemu padeda ramiau miegoti.
laikykis
Atsakyti
Dekui uz patarimus.
PPT mes ir lankemes pas Jolanta Sabliauskiene. Ji sake, kad yra tokia spec. klase. Bet mes labai tikimes, kad apsieisim be jos. Nes kitu atveju as turiu iseiti is darbo - ten reikia ir nuvezti , ir parvezti. O gyvenam Pilaitej.
Ryt pirma diena mokykloje. Zadu nesti ta pazyma, kuria gavome PPT. Patikekit - labai neramu. Ka pasakys mokytoja? Kaip klases vaikai priims mano vaika?
Psichologe sake, kad vaiko vizualine atmintis prasta. Jam gan sudetinga nurasyti teksta. Praso - ,,mama, padiktuok, tada as parasysiu,,...

Noriu paklausti del mamu savitarpio pagalbos grupes. Kur ja rasti?
Atsakyti
Norejau paklausti apie Seskineje esancia spec. kalse. O ten tik iki 4 klases? Ka daryti vyresniems vaikams?
Atsakyti
Seskineje esanti klase tik iki 4 klases. paskui vaikai adaptuojasi ir pereina i kitas mokyklas. tai visai naujas projektas, delto labai daug patirties kol kas nera.
Zinau,ka jauti ir kaip bijai. As savo vaika pazindinau su mokykla per vasara, su mokytoja ir su psichologe mokykloje, kad jis turetu pazistamu zmoniu ir jaustusi saugiai. Del klases..labai priklauso, kaip mokytoja kuria klases atmosfera. jei neleis vaikams saipytis, tai viskas bus gerai. Vaikai gali buti motyvuoti jam padeti ir draugauti, aks skatina savivertes kelima ir mokymosi kokybe. Siaip tikrai siulyciau pasikalbeti su mokytoja ar spec. pedagoge gal imanoma jam gauti pvz. namu mokyma, bet tas 9 valandas jis dirbtu tik su spec. pedagoge tas pamokas, kurios jam sunkesnes t.y. lietuviu ar matematika, kur jam reikia lavinti dar ir akies rankos igudi bei atminti.
Butinai eik ir kalbek su mokytoja, kur jam sunkiau, kokiais budais jus dirbate, kas jo stipriosios puses. jei direktore normali eik ir su ja kalbek, informuok, nunesk tas PPT isvadu kopijas. Tai rodys, akd tu dirbi su vaiku ir bendradarbiauji su mokykla, ir tokiu atveju, jei jie yra kazkuo nepatenkinti ne visada gali tave pulti.
Del savitarpio pagalbos grues tai mes cia esame kelios mamos susiburusios. Susitinkam dusyk per menesi ir pasipasakojam ka pasiekem, kokios bedos.Is dalies tai psichoterapija viena kitai, is dalies tai psichologine pagalba ir musu vaikams. Nueik i tema Mano vaikas giperaktyvus, ten mes tariames del susitikimu. Mielai lauksim taves prisijungiant
Atsakyti
QUOTE(Mili @ 2007 08 30, 13:45)
visų pirmą norėčiau jus nuraminti, kad jūsų paminėti elgesio, pažinimo ir demėsio sutrikimai yra koreguojami ir su laiku išaugami. Svarbiausia yra laikytis PPT nurodymų ir sudaryti spec. mokymosi programą - tiek mokytojai, tiek klasės draugams būtina pasakyti kad sunus turi spec. poreikių ir tikėtis jų supratingumo - patarčiau iš anksto nueiti pasikalbėti su naujos mokyklos spec pedagogų, soc. darbuotoju ar psichologu - būtent šie specialistai gali pagelbėti sudarant specialią mokymosi programą. ir svarbiausia - šita diagnozė tiesiog atkreipia demėsį į tam tikras problematiškas sritis, ir dabar žinote, kur jūsų sunui reikėtų pasitemti.

jeigu jums neaiškus diagnozės terminai ir nėra kas paaiškina - rašykite, pasistengsiu padėti



O gal galite man atsakyti ar yra "išaugamas" emocijų sutrikimas, nes maniškiui jis diagnozuotas ?...
Atsakyti
vat ar isaugamas..nezinau. Priklausomai nuo sutrikimo pobudzio, nuo aplinkos, nuo aukeljimo, nuo aplinkybiu. vienas isaugs, kitam sustipres brendimo metu...as tikiuosi, akd isaugs, bet salai turi buti smarkus darbas su vaiku..bandyti sudaryti saugesnes aplinkos salygas ten, kur matai, kad gali buti sunku adaptuotis, kalbetis su vaiku ir su zmonemis, kurie su juo dirbs, kad priimtu vaika kaip zmogu ir padetu jam, o ne smerktu uz tai, kad jis toks. juk emocinis sutrikimas..pvz. mano vaikas jautrus aplinkiniu emocijom. Vienu atveju tai gerai, nes uzjaus, rupinsis, bus taktiskas, ktiu atveju jausdamas agresija jis ir pats bus agresyvus, ginsis, o zmones ji isvadins muzeika, neisaukletu, banditu ir t.t. vat tau ir emocinis sutrikimas, vienu atveju jis kaip privalumas, kitu, kaip trukumas..mes cia vertinam is savo tasko, ir gydytojai ir visuomene tai daro, svarbu, akd vaikas ismoktu savo sutrikima paversti privalumu tam tikrose situacijose, (gal tiesig reikia ji girti toje vietoje), o kitose situacijose, kad ismoktu susivaldyti, nepasiduoti savijautai.Sunku ka nors pasakyti, tik tikiuosi, kad kai musu vaikai isaugs, mes jau galesime patarti kitos kartos vaikams ir ju mamoms, kas ir kaip, kol kas mums mazai kas gali padeti, nebent mes pacios sau 4u.gif
Atsakyti
Ačiū už patarimus, nes nebežinau nė kaip elgtis su savo vaiku...Psichologų patarimai "išgaravo" iš atminties.....gerai, kad dar yra rašytinė išvada. Ir dar: nežinau ką atsakyti aplinkiniams, kai klausia: ar jis gavęs gyvenime kada nors diržo ? unsure.gif unsure.gif unsure.gif Todėl ir vengiu kur nors eiti, o namuose visai gerai sekasi...
Atsakyti
Donalda, tu jiems gali atsakyti, kad jei reikes ju patarimo, kaip aukleti vaika, tai paklausi, arba, kad jie matyt pakankamai dirzu buvo lupami vaikysteje ir taip jiems buvo rodoma meile umn.gif box.gif nervina, kai gatveje moko kaip auleti vaikus, kai visai zmones patys to nesupranta.
DonaldaB, tavo vaiks yra teisingas ir nuostabus ir tu gera mama ir aplinkiniai tiesiog nezino nie kas yra jam, nei kaip su tuo tvarkytis. Sunku nekreipti demesio, bet..reikia.
mano vaikui emocijoms nuraminti labai padeda vanduo. bandyk i baseina eiti kartu, ar bent vonioje pamaudytio pries nakti, kad nueitu dienos itampa ir emocinis kruvis. Dar labai padeda zirgai, bet cia tuo atveju, jei turi galimybe ir vaikas nora.Eiti tau su juo riektu i koki miska, kur maziau zmoniu ir kur jam butu emocine laisve, neipareigojanti elgtis pagal tam trikras nustatytas visuomenes taisykles.
O siaip reiktu kalbeti, ka eisi daryti, kas bus, kur buss ir kaip reiktu elgtis. kartoti siuos dalykus reikia daznai, nes jiems greitai isdulka is galvos ir sakyti apkabinus ir ziurint i akis. ir tikrai dirzas nera iseitis su siais vaikais, tai tik laikinas ir daznai netgi blogas poveikis. Mnao vaikas, kai jam tetis tik pagrasina dirzu sako: tau gi kelnes kuris ir busi juokingas zmogus doh.gif
laikykis ir rasyk, kaip sekasi, o mes tave pabandysim cia padrasinti ir palaikyti, nes as puikiai isivaizduoju kaip jautiesi su vaiku tarp zmoniu ir kas dedasi tavo sirdyje tai matant.
Atsakyti
Ačiū už patarimus, padrąsinančius žodžius, džiaugiuosi, kad atradau šį forumą...... Kad diržas tikrai nepadeda supratau jau gana seniai, tik pats žmogus išlieji savo susikaupusį pyktį, bet po to tikrai nepalengvėja, o tik dar sunkiau tampa.
Dar turiu problemą dėl drabužių, vakar nupirkau naują megztinį, tai jis šiandien juo nesivilko, sakė, kad negerai, nepatinka...Nors ruošiau tam iš anksto sakydama, kad pirksiu naują megztinį, siūliau eiti pirkti kartu, bet jis atsisakė, sakėsi geriau pasėdėsiąs mašinoje. Visą vasarą, nesvarbu ar buvo vėsu, ar itin karšta, dėvėjo vieną megztinį ir mylimiausius šortus su kempiniuku. Dabar bandome su tuo senu megztiniu atsisveikinti, bet kaip matot -sunkiai sekasi.
Atsakyti