Ji parašė daugmaž "tik nepradėkime kurti naujų teorijų, neišradinėkime jau išrasto dviračio...". Bet kodėl? Kas tai per tabu? Būtent tuo metu prisiminiau ir parašiau apie pirmojo venerologijos vadovėlio atsiradimo istoriją. Autorius darė bandymus su savimi. Ir priėjo išvados, jog sifilis yra antroji gonorėjos stadija. Ir šis vadovėlis buvo vienintelis, kuriuo buvo vadovaujamasi net 50 metų! 50 metų...juk tai ne viena praktikuojančio gydytojo karta... O galiausiai pasirodė, jog visuomenė tuo metu buvo tiek pasileidusi, jog autorius apsikrėtė save nuo žmogaus, sirgusio tuo metu abiem ligomis. Dabar, žiūrint į praeitį, tai taip paprasta. O tada? Kas būtų, jei kas būtų paprieštaravęs?

Taigi, būtent ši diskusija su arpos mane ir išprovokavo rimčiau pasidomėti sapnais. Bet ne kalnus literatūros skaityti, o tiesiog paprasčiausiai stebėti. Esu už tai šiandien jai dėkinga.
Prieš tai bandėm kažką kažkiek klasifikuoti, grupuoti, skirstyti rūšis iš savo patirties ir pamąstymų, bei iš bendrose diskusijose pastebėtų dalykų. Mano žinios apie sapnus tuo metu buvo tokios pat, kaip ir kiekvieno iš mūsų - iš svetimų nuomonių, paaiškinimų, samprotavimų, perskaitytų/pamatytų teorijų... tačiau viskas padrika, fragmentiška, be jokios sistemos. Būtent tai ir lėmė, kad visad šioje srityje buvau lyg ežiukas rūke.
Sistemos nebuvimas, lygiagrečių linijų tarp realaus gyvenimo ir sapnų nematymas.
Šios lygiagrečios linijos turi būti matomos vienu metu, nepasimetant laike. Būtent laiko nesutapimas/nesusiejimas veda į neteisingas išvadas. A...kažkada tai sapnavau, bet neprisimenu, kas tiksliai vyko realiame gyvenime... Logiška,kad taip tiksliai atstatyi atmintį į praeitį yra sudėtinga. Bet jei stebi vienu metu - nebesudėtinga. Tik reikia ilgesnės laiko atkarpos. O tada net įmanoma po truputį eiti į praeitį, bandant išvysti tas lygiagrečias linijas. Tam tikrais atvejais atsistato ir jos, jei žinai, ko nori. Atmintį atgaminti galima. Ne mistiniu būdu. Elementariai pažiūrint tam tikrų popierių datas, savo rašytų minčių datas, įsimintinų įvykių datas...ir pan.
Kas įdomiausia, jog kažkodėl įsimintini iš praeities sapnai yra labai glaudžiai susiję su atmintimi, kur tą sapną sapnavai. Tai yra vietovę. Juk mes ne visada miegame toje pačioje lovoje ar vietoje. Sapnas ir vieta atmintyje išlieka kaip nedalomas dalykas. Be jokių pastangų, be jokio atminties įtempimo.
Ir štai šiandien aš kartais pasakau, jog realaus gyvenimo ir sapnų lygiagrečios linijos, jų sutapimas "Fantastika...! ". Ne tikraja šio žodžio reikšme.
Tiesiog šis žodis ir jo ištarimo intonacija man tvirtai asocijuojasi su kartais iš kito žmogaus girdėtu ištartu tuo žodžiu. Todėl aš retai jį taip ištariu.
Tai tam tikros situacijos, kai žmogus tai ir taip ištardavo nesąmoningai, pamatęs kažką neįtikėtino srityje, kuri susideda iš dviejų dalių : kūrybinės + labai tikslių mokslų srities. Miksas. Vien kūryinė filosofinė mintis negali privesti iki reikalingos išvados. Ir vien tikslieji mokslai negali to padaryti. Vienas kitam prieštarauja, tačiau vienas be kito neįmanomi.