Įkraunama...
Įkraunama...

Sudedamosios kvepalų dalys

QUOTE(biologė @ 2008 09 09, 20:39)
Tuoj apsiašarosiu, kad tos knygos neskaičiau doh.gif  O molekulės "forma" - jos erdvinė struktūra, tam tikras atomų išsidėstymas. Kvapą lemia ne tik forma, kita vertus, nuo atomų rūšies jų išsidėstymas, t. y. ta forma, ir priklauso - negali skirtingi atomai skirtingose molekulėse išsidėstyt visiškai vienodai. Bet, turbūt, čia jau offtopas...


Ne offtopas tongue.gif, o kaip tik labai idomi tema smile.gif ir butu smalsu suzinoti placiau. Luca Turin butent apie tai kalba ir as sedejau susikaupus bandydama perkast apie ka jis kalba. Gaila, kad nesu Lietuvoje, nes tikrai perduociau knyga pasiskaitymui.

Knyga

Atsakyti
Kaip idomu. Zinau, kad vynui labai svarbu taure, is kurios geriama, nes nuo jos plocio ir parametru priklauso, i koki plota pateks gerimas- kokius ir kiek receptoriu uzkabins. Niekad nesusimasciau, kad toks mechanizmas taikytinas ir uosles pojuciui. Aciu, Biologe.
Ir Tau, JVana, dekui uz nuoroda aciuks.gif
Atsakyti
Istrauka is Luca Turin knygos:

user posted image
user posted image

Atsakyti
QUOTE(JVana @ 2008 09 09, 22:18)
Istrauka is Luca Turin knygos:

Ei, aš jau miegot buvau susiruošus, o čia tokios naktinės pagundos lotuliukas.gif Bet vis tiek einu, pasiliksiu skanėstus rytojui bigsmile.gif
Atsakyti
Inkeliu jusu postus cionais smile.gif Kad informatyvios zinios nepabegtu ax.gif
QUOTE(Gervela @ 2008 10 18, 09:43)
nea, smilkalai ir mira tai nėra tas pats schmoll.gif  biggrin.gif
Trys karaliai

Trijų karalių dovanos


Taigi išminčiai nutarė aplankyti Kūdikį ir išrinkę jam dovanas – aukso, smilkalų ir miros – leidosi į kelionę.

bet mira ir smilkalai vis dar yra labiausiai vertinami, prašmatniausi kvepalų komponentai, o auksas – prabangiausia jų pakuotė.

[b]Kasparo dovana – smilkalai.


Smilkalus, beje, naudojo ir pirmieji krikščionys. Jais atgaivindavo sunkų katakombų orą, kuriose slėpdavosi nuo Romos imperijos persekiotojų.

Taigi istorija patvirtina, kad smilkalai, sumaišyti su įvairiomis žolėmis, buvo naudojami ne tik neutralizuoti nemalonius kvapus, bet ir apeigose, ir kvepalų gamyboje.

Smilkalai ir šiandien yra pats svarbiausiais kvepalų komponentas. Sakoma, kad smilkalai suteikia kiekvienam pagrindiniam (sunkiam) kvapui lengvumo.

Baltazaro dovana – mira

Mira – tai gyvasakių guma, kuri surenkama aitraus pienelio pavidalu. Senovėje ir ją, kaip smilkalus, degindavo šventyklose dievų garbei. Ji buvo naudojama gaminti aliejui, kuriuo balzamuodavo mirusiuosius. Nuteistiesiems mirti duodavo atigerti vyno, sumaišyto su mira – toks gėrimas veikdavo kaip nuskausminamieji vaistai.

Šiuolaikiniai kvepalų gamintojai žino, kad mira – nepakeičiamas kvepalų komponentas. Rožės, jazmino, mimozos kvapai sustiprinami būtent smilkalais ir mira. Rožė ir jazminas suteikia kvapui jausmingumo, apelsino žiedas – gaivumo, kiparisas ir sandalmedis – geidulingumo, mira ir smilkalai – truputį dieviškumo. Naudoti mirą kvepalų gamybai išdrįsta patys geriausi specialistai, nes jeigu jos įdedama per daug – efektas gaunamas priešingas.

info iš čia.



QUOTE(katalike @ 2008 10 18, 09:53)
tai aš žinau, kad ne tas pats, todėl ir parašiau kabutėse smile.gif  bet kvepia labai panašiai. kaip su Johanesburgo Kunigaikštyte kažkada kalbėjom, mira - tarsi šiltesni, minkštesni smilkalai. čia taip mums atrodo. o kaip yra iš tikrųjų su tais kvapais, gal kas tikrai išmanantis paaiškins smile.gif
Papildyta:
Avignon sudėty yra miros. štai jums ir 'bažnytinių smilkalų' kvapas g.gif dar pažiūrėjau, kad kituose tos serijos kvapuose miros nėra



QUOTE(Gervela @ 2008 10 18, 10:15)
paskaitinėjau vienam vokiškam puslapy, tai apie bažnytinius smilkalus rašo, kad tai Boswellia serrata, Boswellia sacra, Frankincense - pluoštinės bosvelijos - augalo sakai, turintys eterinių aliejų, rūgščių ir kt.

Boswellia, gaunama iš Boswellia serrata medžio, daugiausia auga Indijoje.
Tai balzaminis medis, pro įpjovas žievėje išskiriantis aromatinių
aliejinių dervų, kurios, sudžiūvusios į sakus, surenkamos.

user posted image

user posted image

user posted image
Mira (Commiphora Myrrha)

Iš gilios senovės žinomas miros eterinis aliejus gaunamas medelių Commiphora myrrha dervos distiliacija. Senovės Egipte mira buvo naudojama religinėms apeigoms bei mumifikavimui, gydymui ir kosmetikai.
user posted image

user posted image

user posted image



QUOTE(katalike @ 2008 10 18, 10:38)
Frankincense and myrrh are both resins -- dried tree sap -- that come from trees of the genus Boswellia (frankincense) and Commiphora (myrhh), which are common to Somalia.

The way that people collect the sap is similar to the way people collect rubber-tree sap or pine-tree sap. Cutting the tree's bark causes the sap to ooze out of the cut. The sap used to create both frankincense and myrrh comes slowly and is allowed to dry on the tree. The hardened sap is collected and used as frankincense and myrrh.

Both in the time of the three wise men and today, frankincense and myrrh are commonly used to create incense. You mix frankincense with things like spices, seeds and roots to create different aromas. Traditionally, you burn the powdered incense with charcoal in a censer or on a small stand.


o dovanos buvo ne auksas, smilkalai ir mira, o būtent auksas, frankincense ir mira.



QUOTE(Gervela @ 2008 10 18, 10:43)
tas tai taip, abu yra tam tikrų medžių sakai/ dervos biggrin.gif tik tiek, kad medžiai skirtingi biggrin.gif



QUOTE(katalike @ 2008 10 18, 10:45)
taip, ir va, turbūt galutinė tiesa smile.gif

The Catholic Church's incense is made with frankincense and myrrh. It usually includes a third ingredient - either sandalwood powder or copal resin.

[/B]
Atsakyti
As dar pridesiu nuo saves, nes kaip tik uostineju myhhr ir frankincence... Mira sodresne, gilesne, nuoseklesne, labiau primenanti tuos baznytinius smilkalus nei kad frankincense. Frankincense astresni, dinamiskesni, tokie net zaizaruojantys savo jega. Jeigu reiktu palyginti, frankincence palyginciau su jauna mergina, paciame jegu zydejime, o mira su brandzia ir subtilia moterimi. rolleyes.gif
Atsakyti
Dar truputis informacijos smilkalų tema.
Pirmiausia, smilkalai nėra kažkoks vienas konkretus “daiktas”, kurį galima tiksliai aprašyti – jo kilmę, sudėtį ar kvapą. Pagal žodynus, smilkalai yra “aromatinė medžiaga, deginama dėl kvapo, ypač religinėse ceremonijose”, taip pat ir tuo būdu gauti dūmai arba kvapas.
Daugumai mūsų geriausiai žinomi krikščioniškųjų bažnyčių smilkalai. Senojo testameno antrojoje knygoje (Exodus) pateikiamas seniausias žinomas jų receptas: “Take unto thee spices, stacte, and onycha, galbanum of sweet savour, and the clearest frankincense, all shall be of equal weight. And thou shalt make incense compounded by the work of the perfumer, well tempered together, and pure, and most worthy of sanctification.” Nesu anglistė, bet įsivaizduoju, kad esmę supratau. Taigi: 1) spices - nesukonkretinti prieskoniai, 2) stacte – įvairiai verčiamas graikiškos kilmės terminas, reiškiantis kažkokio medžio dervą (jo hebrajiškas atitikmuo nataph arba nataf gali reikšti mirą, benzojinę dervą arba stiraksų balzamą), 3) onycha – sutrinta tam tikrų jūros moliuskų kiauto tam tikra dalis, 4) galbanum – galbaninė ferula, 5) frankincense – smilkalinės bosvelijos Bosvelia sacra derva. Mano nuomone, po žodžio “spices” pagal šiuolaikinę rašybą turėtų būti dvitaškis, t. y. 2-5 dalys apibūdintos kaip “spices”. Nes kituose šaltiniuose nieko daugiau apie tuo metu smilkalams naudotus prieskonius nepavyko aptikti. Be to, remiantis katalikiškais šaltiniais, smilkalams naudojamų ingredientų kiekis – dažniausiai keturi, bet gali būti ir daugiau, iki trylikos. Vis tik dažniausiai Vakarų kultūrose smilkalai gaminami iš miros (myrrh) ir smilkalinės bosvelijos dervos (frankincence, olibanum), nors terminas frankincense dažnai naudojamas kaip bet kokių smilkalų sinonimas.

Skirtingose kultūrose įvairiais laikotarpiais smilkalų gamybai buvo naudojamos įvairios medžiagos, dažniausiai vietinės. Iš viso priskaičiuojama apie 50 augalų, plačiau naudotų ar naudojamų smilkalų gamybai. Naudojama agarmedžio, kedro, kadagio, santalmedžio, kipariso, kininio cinamono (cassia) žievė, kalendros, kadagio, žvaigždinio anyžiaus, vanilės, tikrojo pegano (Peganum harmala), muškato vaisiai arba sėklos, keliolika skirtingų kvapiųjų dervų ar sakų (benzojinė derva - benzoin, juodosios dalbergijos derva – rosewood, kopalio derva – copal, agarmedžio derva – agarwood, smilkalinės bosvelijos derva – frankincense ir kitų bosvelijų dervos, tikrojo miramedžio derva – myrrh ir kitų miramedžių dervos, gauruotojo švitrūno derva – labdanum, stiraksų derva – storax, kvapiojo kanario derva - elemi... ir dar keletas mažiau žinomų, nebevardinsiu), taip pat pačiulės, arbatmedžio, šalavijo, lauro lapai, vetiverijos, vilkdagio, ajero, nardo, vaistinės alpinijos ir netgi varpučio šaknys, gvazdikėlių, levandų ir šafranų pumpurai ar žiedai... ir kartais kai kurios gyvūninės kilmės medžiagos.

Japonijoje svarbiausios tradicinės smilkalų žaliavos – agarmedis (agarwood, lotyniškai Aquilaria – kelios tropikų lapuočių medžių rūšys) ir santalmedis (sandalwood, lotyniškai Santalum, irgi kelios rūšys), taip pat kyara – dar viena agarmedžio rūšis, labai vertinama ir brangi (kainuoja daugiau už tokio pat svorio aukso luitą). Indijoje naudojama daug įvairių kvapiųjų žolių bei medžių dervų, iš žinomesnių paminėtina viena ailanto rūšis (Ailanthus malabarica), santalmedis, benzojinė dera, kardamonas, agarmedis, kedrai. Tibeto smilkalams būdingas specifinis “žemės” (earthy) kvapas. Jų gamybai naudojami cinamonas, gvazdikėliai, kadagiai bei nemažai mums nežinomų augalų (kusum flower, ashvagantha, sahi jeera). Šiaurės Amerikoje smilkalai buvo gaminami daugiausia iš kiparisinių šeimos medžių (tujų, kadagių, puskiparisių), kėnių ir šalavijo. Svarbiausias senųjų hebrajų smilkalų ingredientas - Algummim (Almuggim), verčiamas kaip Algum arba Alaiug tree, tikriausiai buvo kvapusis koralmedis, dar žinomas kaip Indijos santalmedis arba raudonasis santalmedis - Pterocarpus santalinus.

Grįžtant prie kvepalų – jau porą kartų buvo įdėtos nuorodos į straipsnius apie tai, ką iš tiesų reiškia išvardintos natos:
http://nowsmellthis....14/3526132.html
Kas neskaitė, pasikartosiu – jos reiškia, kad rinkodaros vadybininkai nori jums suteikti būtent tokią informaciją apie konkrečius kvepalus. Tos nurodytos natos anaiptol neatitinka visų sudedamųjų dalių. Neretai kvepalų aprašymuose randama nata “incense” – puikiausias pavyzdys. Tokio daikto kaip “incense” į kvepalus neįdėsi. Smilkalų kvapą gali suteikti kuris nors ar visa grupė aukščiau paminėtų ingredientų, nesvarbu, išvardinti jie natose ar ne.
Atsakyti
Perskaičiau sulaikius kvapą. Dėkui, už tiek informacijos mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2008 10 20, 11:46)
Perskaičiau sulaikius kvapą. Dėkui, už tiek informacijos mirksiukas.gif


antrinu thumbup.gif , nereali tema.

Kadangi maciau, ka tik vel paminetas natu nurodymo neatitikimas su tikrove ir pan., labai norecaiu paprasyti pagalbos del vieno kvapo, konkreciai - liepos ziedu, kiek radau " lime- linden blossom" , gal kam patinka, arba atvirskciai nepatinka sis kvapas ir todel ji jautete kokiuose nors kvepaluose. Man nuo vaikystes nera malonesnio kvapo, kazka panasaus uzuodziau Guerlain Champs Elysees pradinese natose, bet veliau jo nebeuzuodziu verysad.gif liko tik siltas, jaukus kvapas, bet be liepu... Buciau labai dekinga uz pagalba.
Atsakyti
jeigu neklystu, merginos daugiausiai liepžiedžius jautė šiuose ir šiuose kvepaluose mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2008 12 01, 17:34)
jeigu neklystu, merginos daugiausiai liepžiedžius jautė šiuose ir šiuose kvepaluose mirksiukas.gif


dekui 4u.gif bandysiu ieskot smile.gif
Atsakyti
L'Artisanuose visaip as tu liepziedziu ieskojau. Na nerandu as ju ten. Ir su dziovintais, ir su uzplikytais lyginau grizus is Creme - nerandu. Gal tik man taip atrodo. Man irgi patinka zydinciu liepu kvapas wub.gif
Atsakyti