Įkraunama...
Įkraunama...

Sudedamosios kvepalų dalys

QUOTE(pepė @ 2008 08 09, 19:58)
as manau kad savo nosim tiket reikia smile.gif taip gali paziuret su kuriuo pateiktu variantu sutampa ir tavo uostymo rezultatai smile.gif
ir siaip esu linkusi manyti kad ta pati kvapa skirtingos nosis suvokia skirtingai ir tos "tikrosios"tiesos nelabai gali buti smile.gif


Na tarkim, jei nežinau natų, mano nosis kol kas tesugeba atpažiniti vos vieną kitą sudedamąją dali kvepaluose. Todėl man svarbu susipažinti pirmiausia teoriškai su tam tikro kvapo sudedamosiomis dalimis smile.gif
Tarkim toj pačioj Samsar'oi, fragrantica.ru bazinėse natose nurodo ambra. Kaip man bandyt užuosti ją, jei nežinau kaip ji kvepia unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Ferrari @ 2008 08 09, 20:39)
Tarkim toj pačioj Samsar'oi, fragrantica.ru bazinėse natose nurodo ambra. Kaip man bandyt užuosti ją, jei nežinau kaip ji kvepia  unsure.gif

Aš dažnai pasvajoju, kad būtų gerai turėt mėginukus visokių grynų kvepalų sudedamųjų dalių... O kol kas - pauostyk 10 kvepalų (ir kuo skirtingesnių) su ambra, kol pradėsi ją atskirt įvairiuose kvepaluose. Taip pat ir su kitais dalykais. Žodžiu, uostom ir mokomės.
Atsakyti
Siu metu pradzioje buvo isleisti Ineke, Evening Edged in Gold kvepalai. Isiskaitykit i ju natas biggrin.gif Kuo idomu kvepia angelu trimitai? ::
user posted image
[/quote]


QUOTE(biologė @ 2008 08 09, 19:17)
Angelų trimitų kvapas aprašomas kaip "saldus, dangiškas, svaiginantis..." ir dar dešimt epitetų su atitinkamu kiekiu wub'ų bigsmile.gif
Angel's trumpet - brugmansija (Brugmansia), tropikų augalas iš bulvinių šeimos (artimas bulvių ir pomidorų giminaitis, taip pat ir durnaropių) su didžiuliais, spalvingais, labai kvapiais žiedais. Nuodingas.  Plačiai auginamas kaip dekoratyvinis (mūsų klimate - tik šiltnamy). Teko skaityt apie jų naudojimą aromaterapijoj, o kad naudojami ir parfumerijoj - dar nežinojau.

user posted image

user posted image



QUOTE(F_A @ 2008 08 09, 20:08)
kaip idomu bigsmile.gif Nuostabus augalo pavadinimas wub.gif O yra Zaluzianskya capensisg.gif



QUOTE(biologė @ 2008 08 09, 20:13)
Jep. Dar ir kvepiantis. Ir gražus:

user posted image



QUOTE(biologė @ 2008 08 09, 20:44)
Neuosčiau. Uosčiusiųjų įspūdžiai:
it is reminiscent of marzipan
sweet cake-like “fresh-from-the-oven” scent
a delicious candy scent - just like dolly mixtures
scent, giving your garden a whiff of Africa

Beje, žiedai išsiskleidžia rytą, paskui "užsimerkia" (nes per karšta - tai Afrikos augalas), o vakare vėl išsiskleidžia ir kvepia iki paryčių... bigsmile.gif

Atsakyti
Kokia įdomi tema .... thumbup.gif Ir kaip ankščiau aš či anosies įkišus nebuvau...

Tęskit tęskit ... didis.gif
Atsakyti
labai idomi tema bigsmile.gif
po truputi ir as pradedu susipazinti su kvepalais ax.gif
Atsakyti
Daugelio kvepalų bazinėse (pamatinėse) natose nurodyta “oakmoss”, kartais – “treemoss”, “mousse de chêne”. Kas tai per samanos ir kaip jas į kvepalus sukiša?
Visų pirma – tai ne samanos. Oakmoss (arba Oak Moss), “ąžuolo samanos”, iš tiesų yra kerpė Evernia prunastri (lietuviškai sodinė briedragė). Paplitusi Europoje ir Šiaurės Amerikoje, auga ant ąžuolų kamienų ir šakų, kartais ir ant kitų lapuočių medžių (bukų, beržų, liepų, uosių). Daugiausia jos surenkama centrinėje Europoje (ypač Bulgarijoje bei buvusioje Jugoslavijoje).

user posted image

Treemoss (arba Tree Moss), “medžio samanos” – tai kerpė Evernia furfuracea (kitas pavadinimas Pseudevernia furfuracea), lietuviškai sėleninė briedragūnė. Paplitusi drėgnesniuose Europos ir Amerikos miškuose ant pušų, eglių ir kėnių kamienų. Beje, šios kerpės rasta Egipto mumijose. Daugiausia surenkama Prancūzijoje ir Maroke.

user posted image

Vienos ir kitos kerpės išdžiūvusios skleidžia specifinį minkštą, bet sodrų “samanų”, žolės, žemės, medienos, žievės kvapą. Maždaug iki 2000-ųjų metų kasmet buvo perdirbama apie 1800-2000 tonų kerpių, daugiausia Prancūzijoje. Kvapiųjų medžiagų (everninės rūgšties, d-usninės rūgšties, atranorino, chloro-atranorino, fizodinės rūgšties, furfuracino rūgšties) kiekis kerpėse nedidelis, todėl jo negalima (tiksliau, ekonomiškai neverta) išgauti distiliacijos būdu. Naudojamas ekstrahavimas – kerpės apdorojamos tirpikliais ir taip gaunamos konkrecijos ir absoliutai (pirmiausia tirpikliais iš kerpių išgaunama pusiau kieta masė – konkrecija, o paskui iš jos alkoholiu ekstrahuojamas absoliutas). Europoje šios dvi kerpių rūšys ir iš jų gauti absoliutai ar konkrecijos skiriami (nors kvepaluose vėl neretai naudojami kartu ir vieni, ir kiti), o Amerikoje dažnai ir renkama, ir perdirbama viskas kartu.
Kvepaluose šios medžiagos atlieka dvejopas funkcijas – viena, suteikia savito kvapo, antra, veikia kaip fiksatorius, sulaiko lengvesnes lakių medžiagų molekules ir užtikrina ilgesnį kvapo laikymąsi.

Ąžuolo samanos – neatskiriama šiprų dalis. Beje, nors tradiciškai laikoma, kad šiprai atsirado 1917 metais (Francois Coty Chypre), jų istorija kur kas senesnė ir įdomesnė. Jau senovės romėnai gamino kvapiuosius mišinius iš gauruotojo švitrūno dervos (labdanum), stiraksų balzamo (storax) bei ajerų šakniastiebių. 12-ame amžiuje buvo gaminami beveik tokios pačios sudėties pastilių pavidalo smilkalai “Oyselets de Chypre”, į kuriuos 14-ame amžiuje pradėta dėti ir ąžuolo samanų. O 1777 metų recepte, greta įvairių kvapiųjų augalų ekstraktų, tarp kurių yra ir rožių bei apelsinmedžių žiedų, minimi cibetinas, ambra, muskusas ir ąžuolo samanos. T. y. sudėtis, atitinkamti šiuolaikinių kvepalų sudėtį (gal netgi geresnė, nes tada buvo naudojamos tik natūralios medžiagos). Po Coty Chypre sėkmės prasidėjo tikras šiprų (jau naudojamų kvėpinimuisi, ne smilkymui), kuriuose ąžuolo samanos yra vienas svarbiausių ingredientų, bumas: Femme, Mitsouko, Bandit, Jolie Madame, Tabac Blond, Cabochard, Cuir de Russie, Aromatics Elixir, Miss Dior, Diorella, Knowing, Ma Griffe, Paloma Picasso ir šimtai kitų.

Deja, dabar mes stebime tikrųjų šiprų saulėlydį. IFRA (the International Fragrance Association, the official representative body of the fragrance industry worldwide. Its main purpose is to ensure the safety of fragrance materials through a dedicated science program. This focus on fragrance safety helps both the consumer and the environment) apribojo ąžuolo samanų ir medžio samanų naudojimą kvepaluose iki tokio kiekio, kad realiai jų ten beveik negali būti (leidžiama bendra 0,1 proc. jų koncentracija, ir tai su tam tikrais maišymo apribojimais, kai parfumeriniu požiūriu norma laikoma 1-5 proc.). Priežastis – galimas alergizuojantis poveikis. Įvairūs kvepalų gamintojai dabar elgiasi skirtingai – kai kurie šių medžiagų nebenaudoja, kai kurie sumažino jų kiekius iki leidžiamų, kiti naudoja daugiau, šitą nurodydami ant kvepalų pakuotės, arba apeidami reikalavimą, kaip sudedamąją dalį nurodydami ne “ąžuolo samanų absoliutą”, o chemines jo dalis – everninę rūgštį, atranoriną ir t. t. Tuo pačiu daugelis parfumerių ieško pakaitalų, stengdamiesi išsaugoti senųjų šiprų kvapą naujai perleistuose kvepaluose. Robert Tisserand, vienas žymiausių aromaterapijos specialistų, sako, kad ąžuolo (ar medžio) samanų naudojimo reikėtų vengti nėščiosioms bei epilepsija sergantiems asmenims, o kitiems rizika yra minimali (priklausomai nuo dozių ir vartojimo būdo).
Kas laukia šiprų rytoj? Galbūt atsakymas - Narciso Rodriguez For Her, Jessica Parker Lovely, Lauren Pure Turquoise, Comme des Garcons White. Juose ąžuolo samanos pakeistos pačiule ir vetiverija.
Atsakyti
biologe, tu lobis bigsmile.gif
Atsakyti
Sutinku.
Klausimas Biologei. Ar tos kerpes ar samanos turi dar ir antibakteriniu savybiu? As miske renku panasius dalykus ir dedu orchidejoms i substrata. Nors nezinau ar tai yra gerai.
Atsakyti
Turi antibakterinių savybių tiek kerpės, tiek ir tikros samanos, bent kai kurios. Apie orchidėjas ne itin išmanau, bet turėtų būt gerai - padidina substrato purumą ir laidumą, šiek tiek dezinfekuoja.
Atsakyti
Aciu.
Yra tokia gele, zinau tik , kad mama vadindavo flioksais.Buna baltu, rausvu,alyviniu. Man labai patinka ju kvapas.Kaip jas rasti kokiuose kvepaluose?Gal pagal tikresni pavadinima?Nors kazin, pastebejau tik paprastus pavadinimus kvepalu aprasymuose.Jazminas, roze, pakalnute ir t.t.
Atsakyti
Pavadinimas teisingas - flioksai, lotyniškai Phlox. Kvapūs ir gražūs:

user posted image

Deja, kvepaluose nenaudojami - jų kvapiųjų medžaigų negalima išgauti grynu pavidalu, nors ir pastangų ne per daug įdėta, bent kiek man žinoma.
Atsakyti
Nors flioksai į kvepalų sudėty neįeina, juos galima užuosti With Love, Guerlain; Beautiful Love, E.Lauder; YSL Paris smile.gif

Biologė, o serenčiai turbūt taip pat nenaudojami kvepalų gamyboj? nes kažkur skaičiau, kad jų kvapas (kvepaluose) gali šiek tiek priminti flioksus smile.gif
Atsakyti