Įkraunama...
Įkraunama...

Plaukų dengimas

Padiskutuojam, iš kur tai atsirado ir kokia to prasmė? bigsmile.gif
Atsakyti
Kas? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(Elina @ 2007 12 19, 00:46)


Juk anksčiau į Bažnyčią moterys eidavo apsidengusios, Biblijoje parašyta, kad meldžiantis reikia dengti galvą ir pan.

Noriu padiskutuoti, gal kas žino nuorodų apie tai, noriu išsiaiškinti prasmę.
Atsakyti
Šiaip daugumoje primityvių tautų plaukams teikiama magiška galia. T.y. palaidi ar surišti, pridengti plaukai turi savo prasmes. Lietuviai tikėjo, kad ilgi, palaidi plaukai - seksualumo ženklas, todėl per vestuves merginai pakirpdavo arba net padegindavo plaukus ir uždengdavo - kepurėle, nuometu.
Atsakyti
1 laiškas Korintiečiams 11:
1Sekite mano pavyzdžiu, kaip ir aš seku Kristumi!

Bažnytinių susirinkimų tvarka

2Aš jus giriu, kad jūs visame kame prisimenate mane ir tvirtai laikotės nurodymų, kokius esu jums davęs.

3Noriu, kad žinotumėte, jog kiekvieno vyro galva yra Kristus, moters galva - vyras, o Kristaus galva - Dievas. 4Kiekvienas vyras, kuris meldžiasi ar pranašauja apdengta galva, paniekina savo galvą. 5Ir kiekviena moteris, kuri meldžiasi ar pranašauja neapgaubta galva, paniekina savo galvą: tai tolygu būti nuskustai. 6Jei jau moteris neapsigaubia, tai tegul ir nusikerpa! O jei moteriai gėda nusikirpti ar nusiskusti plaukus, tegul apsigaubia.

7Vyrui nereikia gaubti galvos, nes jis yra Dievo atvaizdas ir atšvaitas. O moteris yra vyro atšvaitas. 8Juk ne vyras padarytas iš moters, bet moteris iš vyro, 9taip pat ne vyras buvo sukurtas moteriai, o moteris vyrui. 10Todėl moteris privalo turėti ant galvos priklausomybės ženklą dėl angelų. 11Bet Viešpatyje nei moteris ką reiškia be vyro, nei vyras be moters. 12Kaip moteris kilusi iš vyro, taip vyras gimsta iš moters, o visi atsiranda iš Dievo.

13Spręskite patys: argi tinka moteriai melsti Dievą neapsigaubusiai? 14Argi pati prigimtis jūsų nemoko, jog vyrui gėda nešioti ilgus plaukus? 15Tuo tarpu moteriai garbė turėti ilgus plaukus. Matyt, plaukai jai duoti vietoj dangalo.

16Jei kas dar norėtų ginčytis, - težino, jog nei mes neturime tokio papročio, nei Dievo bendrijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lane: 19 gruodžio 2007 - 09:33
Kažkoks briedas g.gif Ekim, mergos, piketuot? Nusiskuskim pakaušius plikai, nebus ką slėpt... lotuliukas.gif
Atsakyti
Tikras briedas. Tikrų tikriausias. Todėl ir negaliu skaityti ŠR, nes tai, ką surašė tuometiniai išsilavinę ir ką išvertė šiuometiniai išsilavinę, visai neatitinka tikrovės.
Ne iš šonkaulio "pagamino" moterį, šonkaulis verčiamas kaip "siela" (kaip sakrum -ir kryžkaulis, ir pagrindas, kaip spiritus-dvasia, o ne alkoholis, todėl vyrai ir juokauja, kai kunigas gieda SPIRITUS SANKTUS-matot, šventas spiritas biggrin.gif ), taigi iš sielos. O jei jau tokią teoriją iš klaidos išvystė, tai ir rekomenduoja sukišti moterį kuo giliau, ir dar galvą uždengt, gerai kad neliepia gerklės užspaust. lotuliukas.gif
Atsakyti
Staiga - tai tik tuo metu gyvavusių papročių atspindys... ir nieko daugiau. Palyginus su papročiais - tekstas dar palyginti pažangus g.gif
Atsakyti
Kai vyrai su savo hormonais nesusitvarko kaltina moteris, o kai moterys - tada PMS lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2007 12 19, 10:50)
Staiga - tai tik tuo metu gyvavusių papročių atspindys... ir nieko daugiau. Palyginus su papročiais - tekstas dar palyginti pažangus g.gif

100 proc. Bet kodėl iki mūsų dienų tie papročiai taip garbinami? man tai stebuklas neigiama prasme.
Suprantu, kodėl vienuoliai, jogai plaukus skutasi, tam yra paaiškinimas-plaukuose kaupiasi visos praėjusių dienų patirtys, tai kadangi reik gyventi čia ir dabar, tai plaukus ir nušnioja, visi ir išoriškai suvienodėja, o ir utėlių mažiau. Viskas aišku, paprasta.
O čia - teorijos, pagrįstos neva Dievo žodžiu lotuliukas.gif
Nors galima įvairiai interpretuoti: "Matyt, plaukai jai duoti vietoj dangalo." ir "16Jei kas dar norėtų ginčytis, - težino, jog nei mes neturime tokio papročio, nei Dievo bendrijos." Tai nereikia tos galvos dengti, ir taip plaukais pridengta? Man tai juokinga, kad visapusiškai tokius niekalus narplioja, lyg neturėtų svarbesnių dalykų, visai kaip mūsų Seimas.
Atsakyti
QUOTE(Staiga @ 2007 12 19, 13:11)
<...> Tai nereikia tos galvos dengti, ir taip plaukais pridengta? Man tai juokinga, kad visapusiškai tokius niekalus narplioja, lyg neturėtų svarbesnių dalykų, visai kaip mūsų Seimas.

Tai, kad niekas nebenarplioja, nes matyt svarbesnių dalykų atsirado ir einam bažnyčion, kaip patogiau. Kur problema?
Atsakyti
Į bažnyčią taip, bet moterys, eidamos į cerkvę, vis dar prisidengia galvą skarele... Tai yra tam tikras moters įsižeminimas ir prasmę jis, matyt, turi... ax.gif
Atsakyti