Ką tik uždaviau klausimą dienraštyje bernardinai.lt. , klausimų rubrikoje, kokie patiekalai nedera ant kūčių stalo- tai jei klausimas bus patvirtintas, ir į jį bus atsakyta (kas, deje, ten retai pasitaiko), tai manau bus įdomu ir SM forumietėms. Klausimą uždaviau vienuoliui, bet ten jie kažkaip ne visus klausimus į eterį leidžia, ir atsako ne į visus, tai kažin ar bus atsakyta, bet jei bus, tai padės tašką diskusijose apie tai, ką galima valgyti per kūčias, o ko ne. Nors nepatingėjus atsiversti katekizmą naujesnį, ar vyskupų laiškus naujesnius, galima ir pačioms susirasti.
Be religinių tradicijų, kurios siūlo pasninką, yra dar ir tautinės tradicijos, kurios irgi per kūčias napripažįsta tam tkrų patiekalų- man kūčios ir velykos turi būti tradicinės, kiek galima lietuviškesnės- todėl per šias šventes skelbiu karą visoms po nepriklausomybės atkūrimo į lietuvą plūstelėjusioms, nelietuviškoms kulinarinėms madoms- visokioms alyvuogėms, lašišoms ir parmezanams, paprikoms, sušiams, lavašams- visa tai skanu, bet tinka gimtadieniui, naujakui, ar kokiam kitam eiliniam baliukui, o kūčių dvasia savyje turi tą archaiškumo dvelksmą, kuris išskiria šią šventę iš kitų- todėl stengiuosi laikytis tradicijų, kiek tai įmanoma.
Šiaip, šviežios daržovės taipogi netinka kūčių stalui, nes seniau žmonės neturėjo sąlygų jas išlaikyti nesugedusias, nes nebuvo šaldytuvų nei konservantų- todėl nėra tokios tradicijos. Dar esu skaičiusi, kad netinka egzotiški, stiprūs prieskoniai, ir labai stipriai apdorotas, perdirbtas maistas- nes kūčios akcentuoja pirmapradiškumą, todėl jų patiekalai turi būti geriau tokie, kokius dievas sukūrė, cieli, su kuo mažiau pribumbasų visokių- pavyzdžiui medaus korys be jokių navarotų, cieli paprasti obuoliai, paprasta papjaustyta stambiai silkė. Bet tokią nuomonę esu skaičiusi kažkokioje etno knygoje- šiaip juk yra nemažai senovinių eceptų, kur maistas labai perdirbtas..
Dar žinau, kad saldumynai ir prabangus, egzotiškas, brangus maistas netinka kūčių stalui (kažkada su kunigu kalbėjau)- kaip ir per pasninką tai netinka. Todėl ledai, želė, ir panašūs dalykai- netinkami. Aš vietoj saldumynų ant stalo dėsiu obuolių sūrį su daug riešutų