Įkraunama...
Įkraunama...

Naktinis maitinimas ir dantukai

QUOTE (Zvirbliuke @ 2004 01 28, 01:52)
O apnašėlės - tai baltos spalvos? Va kaip tik vakar pastebėjau ant vieno zuikio dantuko tokią baltesnę nei visi dantukai dėmelę... rolleyes.gif

Sviezios apnasos dazniausiai buna baltos spalvos (dar priklasauso ka valgai wink.gif ) Veliau, nenuvalytos, jos pasidaro geltonos. Geltonu apnasu dazniausiai galima rasti prie pat dantenu. Mat danties kandamieji krastai ir pats vainikas geriau isvalomi, nei dantu kaleliai. Balta danties emalio juostele po apnasom rodo ankstyvaja emalio demineralizacija ir dantu eduonies atsiradima (dar galima sustabdyti). Veliau is baltu demiu pasidaro rusvos ertmes. Negydomos ertmes sukelia visiska danties vainiko destrukcija sad.gif
Atsakyti
QUOTE (uups @ 2004 01 27, 14:27)
QUOTE (Shinshila @ 2004 01 26, 21:28)

Beje pries miega pamaitint ir nuvalyt dantukus - labai sveikintina, taciau jokiu budu nepalikt kruties tunot jo burnyteje,o paciai ramiai snuduriuot, kaip yra musu atveju. Nakti seiles nesigamina, o is pieno gaunasi rugstis, kurioje labai gera kariesui...
Taigi, neprisigyvenkit mamytes iki musu bedu, nes dantukus mazyliams taiso po narkoze, kuri is musu to noretu savo vaikeliui?!

Kategoriskai nesutinku. Manau, jusu atveju silpni dantukai yra paveldeti. Nakti seiles kuo puikiausiai gaminasi, o be to, pats motinos pienas turi antibakteriniu savybiu ir tikrai nerugsta burnoje (ir nutrauktas ne taip jau greitai surugsta,- juk ji galima iki 8 val laikyt kambario temperaturoje ir po to puikiausiai sumaitint vaikui). Pasiskaitykit uzsienio literaturoj,- naktinis zindymas jau reabilituojamas.
Sultys ir misinukai pries miega,- kitas reikalas (taip pat ir mamos 'apciulpiamas' zindukas ar saukstelis maitinimo metu,- tiesus kelias i kariesa).

Teisingai, paveldimumas labai svarbu. Jei paveldes ypac gera emali, dantu gali ir nesivalyti. o jei silpna ir dar neprisiziures, tada nieko gero sad.gif Seiles nakti gaminasi, tik zymiai maziau nei diena. Vaikui miegant, jis rečiau ryja, dantų paviršiai nepakankamai nuplaunami. Ne pats maistas sukelia kariesa, o mikroorganizmai esnatys burnoje. Tie mikroorganizmai skaido angliavandenius ir gamina rugstis, sukeliancias d. emalio demineralizacija.Kai seiliu PH pasidaro rugsti (4,5-5,5) ir laikosi ilgesni laika, prasideda emalio pakitimai. Motinos piene yra laktoze, kuri labai patinka mikrobam sad.gif Apatiniai kandziai dazniausiai buna nepazeisti, nes nuo rugsciu poveikio juos apsaugo liezuvis. Paziurekit, kaip vaikas zinda, jo liezuvis buna uzklojes apatinius kandzius.
Tai va, zinau, kad kenkia dantukam, bet vis dar maitinu (14men) unsure.gif Randu daug pliusu tame maitinime wink.gif Lengva patarti, sunku padaryti smile.gif Dar as turiu truputi rezervo, mat mano mazes dantys velai dygsta. Virsutiniai kandziai pradejo dygti tik 11 men smile.gif jie dar neilgai esti rizikos zonoje biggrin.gif

Mano drauge maitino iki 1,5m, kai pastebejo beatsirandanti buteliuko kariesa ant virsutiniu priekiniu kandziu. Dantys priziurimi labai kruopsciai (ji stomatologe smile.gif )Nutrauke maitinima. Dabar mergytei 4,5m - visi dantys sveiki. Tik tie priekiniai liko su demelem, bet kariesas toliau nesivyste.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RebekaG: 28 sausio 2004 - 15:06
RebekaG, tu matosi sioj temoj profesionale.
Tai kaip gi vistik patartum elgtis atsiradus 'buteliuko kariesui": nutraukti naktini maitinima, ar maitinti toliau stengiantis apvalyti dantukus?
Mes visa savaite bandem nusijunkyt, tai iki 3nakties su dainom, lopsinem ir pasakom istempus be pieno, po to iki pat ryto mazius kruties nepaleisdavo. Issekino mus abu tas nujunkymas. Net galvoju gal verta tuos dantukus aukot del sventos ramybes? Kaip manai, RebekaG?

Dar pakonsultuok prasau del gydymo. Musu stomatologe liepe pirmiausiai nutraukti maitinima, o tik tada taisyti. Bet as bijau, kad tas nutraukimo procesas gali temptis iki dvieju menesiu. Ar nebus velu? Gal eit pas kita gydytoja ir uzsilakuot tuos dantukus?

Labai lauksiu komentaru!
Atsakyti
O maniškiui balta dėmelė ne prie dantenų, bet apačioje... rolleyes.gif Tai kaip ją prižiūrėti? TIk valyti? Bet girdėjau ir tokią nuomonę, kad anakstyvas svalymas ssu pasta - nelabai gerai, kad vis tiek vaikas to fluoro prisiryja ir jis kaupiasi - taip viena stomatologė sakė... Nupirkau neblogą pastą už 7 lt, tokia pusiau homeopatinė, bet vis tiek neramu dabar...

Ir dar - kaip metinukams pavyksta išvalyti dantis? Maniškis neprisileidžia, kad jam padėtų, "valosi" pats, ( kaip ir visa kita stengiasi PATS padaryti), tai toks ten ir valymasis...Gal valyti miegančiam?
Atsakyti
QUOTE (Zvirbliuke @ 2004 01 31, 22:08)
O maniškiui balta dėmelė ne prie dantenų, bet apačioje... rolleyes.gif

Tada greiciausiai ne karieso pradzia, o emalio hipoplazija. Nieko daryti nereikia, bet si vieta g.b. imlesne kariesui. Dar d. vainiko apacioje deme buna prie fluorozes (kai per daug fluoro gauna), bet dazniausiai pazeidzia kelis dantis, o ne viena (simetriskai). Kadangi gyvenate ne Kretingoje ir ne Kelmeje (ten labai daug F geriamame vandenyje) ir dantu pastos su F neryjate - fluoroze jums negresia smile.gif
QUOTE
girdėjau ir tokią nuomonę, kad anakstyvas svalymas ssu pasta - nelabai gerai,

Kol nemoka skalauti ir isspjauti pastos geriau nenaudoti.
QUOTE
Ir dar - kaip metinukams pavyksta išvalyti dantis? Maniškis neprisileidžia, kad jam padėtų, "valosi" pats, ( kaip ir visa kita stengiasi PATS padaryti), tai toks ten ir valymasis...Gal valyti miegančiam?

Labai sunku. Vargstu su saviske. Anksciau leisdavosi, o dabar labai daug dantu dygsta, jai skauda, niezti, tai neleidzia isvis prisiliesti huh.gif Aisku galeciau tokiai mazgei per prievarta bruzyt (tetis palaikytu, o as sveisciau), bet nesinori vaikui traumos ivaryti. Tai ir zaidziam. Truputi as, truputi pati, atima sepeteli kandzioja... huh.gif Leidziu, kad man valytu (su mano sepeteliu) ir t.t. Mieganciai nebandziau smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RebekaG: 31 sausio 2004 - 22:37
QUOTE (Shinshila @ 2004 01 31, 18:09)
pakonsultuok prasau del gydymo. Gal eit pas kita gydytoja ir uzsilakuot tuos dantukus?



Lakavimas pades del kitu dantuku. O situs tris kur su skylutem jau reiketu plombuoti. Plombavimui geriausiai tinka stiklojonomeriniai cementai (Fuji IX, Fuji II LC, Vitrimer).
QUOTE
Musu stomatologe liepe pirmiausiai nutraukti maitinima, o tik tada taisyti. Bet as bijau, kad tas nutraukimo procesas gali temptis iki dvieju menesiu. Ar nebus velu?

Ar nebus velu, tai priklauso nuo to kurie dantys pazeisti. Bet as taip suprantu, kad jum priekiniai pazeisti. Kandzius (priek.d.) svarbu islaikyti iki 2-2,5metu, o kruminius iki 7 metu, kad susiformuotu normalus zandikaulio lanku parametrai. Per anskti netekus priekiniu dantu, gali formuotis mazas virsutinis zandikaulis, o ankstyvas kruminiu dantu netekimas - gali sudaryti salygas kryzminiam sakandziui (ir dar kai kurie niuansai). Pieniniu dantu gydymas = nuolatiniu d. profilaktika.
QUOTE
Tai kaip gi vistik patartum elgtis atsiradus 'buteliuko kariesui": nutraukti naktini maitinima, ar maitinti toliau stengiantis apvalyti dantukus?

Net nezinau ka patart. O kaip nujunkyt, tai isvis neturiu patirties wink.gif Va saviske jau vis ruosiuosi atjunkyt nuo naktinio valgymo. Man tiktu tas variantas, kad gauna mano pieno ryte ir vakare (dar ir per pietus galeciau duot). Bet kaip supratau, kad neiseis. Arba duot kada nori arba visai neduot ir pamirst ta papa. Turbut ir taviskis toks. Jei nuspresi nakti neduot, tai gal neduok visikai, kad neerzint vaiko. As dar visiskai nutraukt maitinimo nenoriu, nes dukryte dar nevisikai isaugus alergijas, gauna ne ivairu maista, o as galvoju, kad mamos pienas - vitaminu saltinis ir t.t. (ne vien zindukas wink.gif ) As zadu temti iki naujo darzoviu sezono smile.gif gal ir alergijos nebeliks rolleyes.gif
Svarbiausia gera prieziura. Nuvalyti minkstas apnasas. Kai dar valgo daug kosiu, grauzia barankas ir t.t., daug lipnaus apnaso lieka ant dantu. Jei su visu tuo apnasu eis miegot ir dar gaus mamos pienelio, kuriam tose apnasose uzsilaikyti lengviau nei ant svaraus danties, tai mikrobam rojus. Nuvalius apnasas (sukamaisiais judesiais, kad issluot ir prie dantenu) gerai butu duot pagert nesaldinto vandens. Ir nakti pamaitinus gerai butu duot pora gurksneliu vandens. Bet tai nerealu wink.gif Dar svarbu, kad vaikas diena istisai neuzkandziautu. Ne taip svarbu (del dantu) kiek angliavandeniu jis gauna (saldumynai, cipsai ir t.t.), bet kaip daznai per diena jie vartojami. Gerai butu, kad valgytu 4-5k/d. Dar geriau, kad po saldumynu dantis bent vandenuku prasiskalautu (ar pagertu), t.p. galima duoti fermentinio surio (del jo seiliu Ph pasidaro sarmine ir neutralizuoja rugstis). Suris turi antikariozini poveiki wink.gif
Atsakyti
Labai aciu tau, RebekaG, uz tokias profesionalias ir konstruktyvias konsultacijas.
Nors mes jau ivaziuojam i tema dantuku prieziura, bet pagal principa "kas veza, tam kraunu" noreciau tavo patarimu ir siais klausimais:

1. Dantuku taisymas - stomatologe sake, kad tik uzteps kazkokia pasta (neplombuos) ir nulakuos fluoru. Ar viskas teisingai?

2.Dantuku valymas - Zvirbliukei atsakei, kad nevalyti su pasta, kol nemoka skalauti. Bet skalauti ismoksta tik 3-4m. vaikai. Kad ir kaip nenoreciau tu pastu, bet vanduo tikrai nenuvalo visu apnasu. Gal patartum vistik kokia priemone nemokantiems skalauti gera savo sudetim. Seniau buvo vienintele 'valgoma' pasta - Sterimar, bet dabar jos neliko. AS pirkau homeopatine Eurovaistinej BOIRON firmos Homeodent-2 - ji avieciu skonio, grazios spalvos, tik uztepus Mykoliukas iskart viska nulaizo... Vaistininke sake, kad tokiems mazyliams turi buti be fluoro chlorido berods, ar tiesa?

3. Fluoras. Daugelyje Vakaru Europos saliu fluoras kartu su D3 yra vartojamas iki 3metuku. Pvz. Vokietijoje jis net kompensuojamas visiems vaikams. Prisiskaiciau apie jo trukuma, taciau apie pertekliaus simptomus isgirdau tik is taves. Savo suneliui dabar duodu Fluor-Vigantoletten is Vokieciu vaistines. Ar neatsiras tos fluorozes reiskiniu nuo siu medikamentu?
Atsakyti
Vat ir man idomu pasidare,nes nieko nenutuokiu sioje srityje blink.gif

Ar verta vaikui lakuoti tuos pieninius dantukus(nes man atrodo,kad sis malonumas labai brangus)?kaip apsaugo tas lakavimas ?ir kada jau reiktu juos lakuot?
Atsakyti
O geras. O mes su vaikiska pasta gal nuo pusantru valom "Colgate", gydytoja sake,kad gerai. g.gif Musiske vandeniu neskalauja, bet ji praryja. Tai ka as dabar su vandeniu turiu tik plauti, bet su geriau nusivalo, balti, net blizga. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (Melitukas @ 2004 02 02, 15:32)
O mes su vaikiska pasta gal nuo pusantru valom "Colgate", gydytoja sake,kad gerai. g.gif Musiske vandeniu neskalauja, bet ji praryja.

Siaip tai negerai, kad praryja. Bet jei jau naudojate pasta rinkites kur maziau fluoro. Iki 7 metu rekomenduojamos pastos turincios 250-600ppm fluoro, veliau galima vartoti pasta, turincia 1000-1100ppm.
Stenkis, kad nenurytu. Pabandyk deti pastos ant sauso svaraus sepetelio (ne taip greit i burnyte subegs), o po to, suvilgius vandenyje koki merliuka ar pan., nusluostyk. Isivaizduoju, jei pasta skani, nespesi nusluostyt, o jau bus nulaizyta wink.gif Dantu pastos reikia labai mazai. Toks zirnelis, kaip vaiko mazo pirstelio nagelis, jei ne visi dantys isdyge dar maziau.
Atsakyti
Mano bernas gerai burną išsiskalauti išmoko maždaug nuo 2 metų. Mes jam demonstravom demonstravom ir kaip beždžioniukas ir išmoko smile.gif
O pastą perkam firmos CHICCO. Ar su fluoru nežinau, nes itališkai nemoku, bet parašyta buvo, kad tinka nuo vienerių metų unsure.gif
Dar dėl to naktinio maitinimo - aš čia pasiskaičiau ir pagalvojau, gal mano vaikų dantys liko sveiki užtai, kad mes nuo pat pirmų dantų prieš miegą valydavom apnašas, kaip rašė Rebeka G, tai paskui gal ir pienukas mažiau kenkdavo unsure.gif ?
Atsakyti
QUOTE (Maša @ 2004 02 02, 23:42)

Dar dėl to naktinio maitinimo - aš čia pasiskaičiau ir pagalvojau, gal mano vaikų dantys liko sveiki užtai, kad mes nuo pat pirmų dantų prieš miegą valydavom apnašas, kaip rašė Rebeka G, tai paskui gal ir pienukas mažiau kenkdavo unsure.gif ?

Man irgi atrodo, kad nutraukti naktini maitinima galima tada, jei dantu prieziura gera, viska darot teisingai, o dantu eduonis vystosi. Nes gali but ir taip, kad nutraukiat maitinima, bet daugiau niekas nesikeicia (dantys neisvalyti ir t.t.) - dantys ir toliau ges, o pienelio vaikas nebegaus sad.gif
Atsakyti