As pati vaiku neaukleju ir ju neturiu. Taciau turiu kaimyne dantu gydytoja JAV. Ji turi savo du mazamecius vaikucius, turi savo "stomatologijos" kabineta. Ji isisteige su savo drauge, banko kasininke tokia namudine vaiku grupele, kad buti su savo vaikais ir tuo paciu vis dar puse dienos abi galetu dirbti. Suprantu, lietuviskom ausim ir akim tai skamba neiprastai. As ir buvau issiziojus, kai suzinojau, kad ta mano kaimyne po antro gimdymo sumazino savo darbo valandu skaiciu del to "darzelio". Na ir ka? Ji viena savaite dirba po pietu, kita savaite dirba is ryto, pasikeisdama darbo grafiku su ta savo drauguze is banko. Ji visa svyti ir negali atsidziaugti tokia darbu kombinacija, nes jai lieka laiko ir sirdziai mielam darbui ir tuo paciu lekte lekia i savo kita darbuka, namu darzeli, nes tai ji gaivina savo seimynine atgaiva. Vnz, moteris svyti.

Tevai is tu pedagogiskai nekvalifikuotu aukliu nereikalauja dideliu ugdymo ir su sveitimo istaigomis suderintu ugdymo programu. Tos dvi drauges uzsiima ir saugo tuos vaikus, tiek kiek uzsiimtu eiline mama budama namuose. Juk abejotina, kad kiekviena is jusu tapdama mama baigete pedagogini ir auklejate savo pypli,pasilikusios namuose, pagal LT svietimo ministerijos suderintas programas.
O didesnis uzmokestis mokamas ir JAV tokioms "mamytems-auklems" del a) kamerines atmosferos, 2) intimesnes prieziuros, 3) lanksciu darbo valandu. Mat sios mamytes-auklytes namu darzelis "dirba" gan lanksciai. daug lankciau nei bendruomenes darzeliai. Na ir zinoma, ligu ten zymiai maziau pasigausi.
Kas liecia draudima, tai tevai neprivalo, bet jiems tikrai yra patartina apdrausti savo vaikus nelaimes atveju ir apie tai informuoti mamyte-auklyte, kaip ir apie visokias alergijas ir galimas epilepsijas.
Na, ir kiek zinau, tokiu mamyciu-auklyciu ( bejokiu pedagononiu issilavinimu ir spec. ugdomuju programu) per visa JAV yra ne vienetai ir jau ne pirmas desimtmetis. O jos kazkaip veikia, gyvuoja, visuomeneje nera svetimkunis.
Tad manau, kad tokia naujove/alternatyva yra visai sveikintinas dalykas ir LT padangeje.
Kam netinka, ta/s renkasi valst. darzeli, aukle ar privatu darzeli, o kam tinka, ta susikuria vaiku "darzeli namuose" ar veda pas tokia mamye-auklyte savo vaikuti. O apie didesnes meiles-nemeiles priziurimam vaikui - man cia skamba kaip is veju operos, atsiprasau...
Na, bandziau pasidalinti mintimis ir pastebejimais apie tokius darzelius JAV. Savo "tiesu" primygtinai nekisu. Mano nuomone nebutinai turi sutapti su jusu nuomone.
O martyna.jolita, sveikintina ideja ir linkiu tau stiprybes bunant pioniere pristatant alternatyvia vaiku ugdymo/prieziuros formos naujove