QUOTE(Una Li @ 2008 10 05, 20:00)
Tas kunigas, kuris klauso išpažinčių stadione ant suolo, tikrai nepavarys, o štai kuris konservatyvesnis iš to "labą dieną" gali nuspręsti, kad žmogus atėjo pasityčiot (būna ir taip). Nemanau, kad formulės sudaro esmę, bet juk turime ir daugiau formulių, tokių, kaip tas pats labą dieną, skanaus, sveik, sudie, pokalbį telefonu pradedame nuo prisitatymo ir pan. Ar tikrai išpažintis tampa nuoširdesnė, jei nesilaikom struktūros, ateinam tiesiog išsipasakot, net neanalizuodami, kas nuodėmė? Tam galėtų būti pokalbis, bet nebūtina to vadinti išpažintimi.
ar tikrai nuoširdumas priklauso nuo struktūros?

manau, kad jokie suvaržymai nuoširdumo neprideda.
pamenu, vaikystėj du kartu ėjau išpažinties. kadangi su atmintim buvo striuka, viską, ant lapelio susirašydavau

ir nuodėmes

po to išbraukydavau, kad kunigui nepasirodytų per daug. tai va, struktūros laikiausi, ale nuoširdumo ten tikrai nebuvo. o dabar pagalvoju, kad ten jau tikrai ne nuodėmės buvo, ką aš ten kunigui porindavau

ir jokios analizės nebuvo nei iš mano, nei iš kunigo pusės. bent jau nepamenu, labai baisu man būdavo. eidavau tik tam, kad tą ostiją (ar kaip ten) galėčiau suvalgyti, nes atrodydavo, jeigu neisiu, tai žmonės žiūrės į mane kaip į nusidėjelę

pavydėdavau tom babulkom, kurios kiekvieną savaitgalį eidavo išpažinties, galvodavau, va kokios jos šventos ir geros. tai čia toks buvo mano vaikiškas mąstymas

(man atrodo nenormalu, kad mažas vaikas galvoja apie tokius dalykus ir pergyvena dėl tokių niekų). dabar aš ateistė.