Labai miegsta obuoliukus, ypac kai mes draudziame, nes vet.gydytoja patare ju nevalgyti nes pucia pilvuka. Vakar pasirodeme savo gydytojai mus ji kas men. apziuri , tai kaip ir viskas normoi pas Vika, pagal proporcija svoris normoi. Ar duodate trynius kiausiniu? mum jau po 2 net rekomendavo. Ant pavadzio ja vos jau islaikau kai uzsimano pabegt i prieki. Kas bus toliau??????? bandau po truputi pratinti prie dviracio, begti salia. orelis siandien pas mus tai sssssslapias, busime vel murzini.......
QUOTE(kriste.k @ 2008 05 22, 17:47)
Labai miegsta obuoliukus, ypac kai mes draudziame, nes vet.gydytoja patare ju nevalgyti nes pucia pilvuka. Vakar pasirodeme savo gydytojai mus ji kas men. apziuri , tai kaip ir viskas normoi pas Vika, pagal proporcija svoris normoi. Ar duodate trynius kiausiniu? mum jau po 2 net rekomendavo. Ant pavadzio ja vos jau islaikau kai uzsimano pabegt i prieki. Kas bus toliau??????? bandau po truputi pratinti prie dviracio, begti salia. orelis siandien pas mus tai sssssslapias, busime vel murzini.......
Aš tokio amžiaus TM nepratinčiau dar prie dviračio bėgt

Kiaušinius duodu kartais, bet cielus, su viskuo. Tačiau aš ne sausu maistu maitinu, o vien natūraliu.
Pas mus oras tai puikus, seniai belijo, šilta ir sausa

Na, mergaitė jūsiškė matosi, kad bus tikrai nemaža, tai gal pagal jos proporcijas ir ne per didelis svoris

O gal galit parašyti, kokios svorio ir ūgio proporcijos tinkamos tibetams. Susijaudinau, ar mūsų Anusha su visom proporcijos dera?
Tikimės, kad mūsų meilutė, jau keliaus savaitgalį gyventį į kiemą. Ryt ateina meistras perdaryti voljero.
Pirmo mūsų voljero visas sienas, dienos metu kiek būdavo lauke, Anusha išdrąskė, tai dabar perdarinėsime taip , kad jau neišdraskytų.
O namie jau tiek aibių pridaro,
kad jau labai labai laukiu aš kada ji gyvens lauke. Nuostoliai labai dideli, bet supykti normaliai nesugebu. Tai jau geriau jai būtų lauke, nes jau kai supyksiu.....
Kaip jūsų TM, kur jie gyvena namie ar visi jau lauke?

Tikimės, kad mūsų meilutė, jau keliaus savaitgalį gyventį į kiemą. Ryt ateina meistras perdaryti voljero.

Pirmo mūsų voljero visas sienas, dienos metu kiek būdavo lauke, Anusha išdrąskė, tai dabar perdarinėsime taip , kad jau neišdraskytų.

Kaip jūsų TM, kur jie gyvena namie ar visi jau lauke?
Standarte nurodomas tik minimalus ūgis TM, kalytėms jis 61 cm, patinams 66 cm. Taigi, tokio minimalaus ūgio turi būti suaugusi TM kalytė, o proporcijos atitinkamai tam ūgiui
Bendra išvaizda standarte nurodoma kaip stipraus, sunkaus, gero sudėjimo, kaulingo šuns. O augančio TM ūgio ir svorio proporcijų aš net neįsivaizduoju, manau kiekvienas šuniukas auga skirtingai
Va, radau vieno TM svorio lentelę:
http://www.tibetanma...rowth_Chart.pdf
Bet tai tik to TM augimo lentelė, visi auga ir vystosi skirtingai
O svoris standarte nenorodytas, šiaip aprašymuose vienur rašo 64-78 kg, kitur kad patinai molosinio tipo nuo 60 kg turi būt, kalės mažiausiai 50 kg. Bet svoris standarte nenorodytas, todėl reikia žiūrėti į bendrą išvaizdą - kaulingumą, stambumą, tipą, juk tai labai įtakoja svorį
Esu ne kartą mačius veislynų puslapiuose nurodytus daug mažesnius svorius.
"Weight gain may be anywhere from 5 to 10 pounds some months of the first year. Sometimes it is common for larger dogs to "fall apart" or be out of proportion as their body parts grow at distinctive rates."
Taigi, svoris pirmus metus gali priaugti po 2.2-4.4 kg kas mėnesį
Dar rašo, jog dauguma mano, kad dideli šunys pasieks galutinį ūgį/svorį iki 12-18 mėnesių amžiaus, bet su TM yra kitaip. Ir kad reikia atkreipti dėmesį į šuns kilmės liniją, kadangi vienos linijos vystosi greičiau, kitos lėčiau.
"Most owners and veterinarians expect medium to large large breeds to reach their final weight and height by 12-18 months but that is not the case with the Tibetan Mastiff. Special attention must be paid to the particular breed line from which your dog descends, as it is not uncommon for some lines to be slower to mature than others."
Čia galiu kaip pvz pasakyt Miu mamą, jos linija vystosi lėtokai, ir auga ganėtinai ilgai
Pažiūrėsim, kaip augs Miu ir Gaba, bet kolkas manau, kad auga stabiliai ir ne per greit.
Todėl geriausia būtų su veisėju pasitart, ar auga gerai. Paklaust kokie tėvelių ūgiai/svoriai ir kaip jie vystėsi
Aš tai net neįsivaizduoju, koks Miu ūgis, kaip tik artimiausiomis dienomis žadu pamatuot įdomumo dėlei. Ji, kaip jau minėjau, dar namie gyvena
Labai ji prie manęs prisirišus, bet link rudens jau žadam pradėt mąstyt apie iškraustymą kieman

http://www.tibetanma...rowth_Chart.pdf
Bet tai tik to TM augimo lentelė, visi auga ir vystosi skirtingai

O svoris standarte nenorodytas, šiaip aprašymuose vienur rašo 64-78 kg, kitur kad patinai molosinio tipo nuo 60 kg turi būt, kalės mažiausiai 50 kg. Bet svoris standarte nenorodytas, todėl reikia žiūrėti į bendrą išvaizdą - kaulingumą, stambumą, tipą, juk tai labai įtakoja svorį

"Weight gain may be anywhere from 5 to 10 pounds some months of the first year. Sometimes it is common for larger dogs to "fall apart" or be out of proportion as their body parts grow at distinctive rates."
Taigi, svoris pirmus metus gali priaugti po 2.2-4.4 kg kas mėnesį

Dar rašo, jog dauguma mano, kad dideli šunys pasieks galutinį ūgį/svorį iki 12-18 mėnesių amžiaus, bet su TM yra kitaip. Ir kad reikia atkreipti dėmesį į šuns kilmės liniją, kadangi vienos linijos vystosi greičiau, kitos lėčiau.
"Most owners and veterinarians expect medium to large large breeds to reach their final weight and height by 12-18 months but that is not the case with the Tibetan Mastiff. Special attention must be paid to the particular breed line from which your dog descends, as it is not uncommon for some lines to be slower to mature than others."
Čia galiu kaip pvz pasakyt Miu mamą, jos linija vystosi lėtokai, ir auga ganėtinai ilgai

Todėl geriausia būtų su veisėju pasitart, ar auga gerai. Paklaust kokie tėvelių ūgiai/svoriai ir kaip jie vystėsi

Aš tai net neįsivaizduoju, koks Miu ūgis, kaip tik artimiausiomis dienomis žadu pamatuot įdomumo dėlei. Ji, kaip jau minėjau, dar namie gyvena

QUOTE(noras1 @ 2008 05 23, 21:25)
Ačiū labai už informaciją.
O gal kas nors gali parašyti kokių nors nuorodų (tinklalapių) daugiau apie TM anglų ir rusų kalbomis?
O gal kas nors gali parašyti kokių nors nuorodų (tinklalapių) daugiau apie TM anglų ir rusų kalbomis?

Rusų kalba nežinau ir abejoju, kad yra kažkas vertingo

Angliškai, ką turiu išsisaugojus:
http://www.tibetanma...com/index.shtml
http://www.tibetanma...Lfiles/Home.htm
http://jplsoftware.c...ari2/an/quo.asp
http://www.tsangkhyi...m/en/menuen.htm
http://www.tibetanma...es/faq.htm#heal
Sveiki. ka galiu nuo saves parasyti apie proporcijas. Sutinku su Inga. Jei kiek nusimanote lenku kalba, tai paskitykite saita www bagmati.pl , ten pakankamai smulkiai apraso apie TM ir yra lentele su proporcijomis, jei kazka nusimanote geometrijoje, tai galite pamatuoti ir paskaiciuoti. Vikuska nekas nematavo , tai tik nustatinejo is akies ir svarbiausia yra apziurimi sanariukai ir dubens kaulai, nes tai jau puikei zinome nuo tada , kai auginome doge. tad kas 2 savaites mes pasirodome vetui, nes priaugame mes po 6kg kas men. Vikutes mamyte 6 men jau per katera buvo 64cm, matyt ir Vika skuba augti , nors jau mitinimas sumazintas iki 2 kartu per diena. manau reikia stebeti savo augintinini ir jo poreikius, nes TM ne is tu kurie persivalgo.......

QUOTE(kriste.k @ 2008 05 23, 23:32)
Sveiki. ka galiu nuo saves parasyti apie proporcijas. Sutinku su Inga. Jei kiek nusimanote lenku kalba, tai paskitykite saita www bagmati.pl , ten pakankamai smulkiai apraso apie TM ir yra lentele su proporcijomis, jei kazka nusimanote geometrijoje, tai galite pamatuoti ir paskaiciuoti. Vikuska nekas nematavo , tai tik nustatinejo is akies ir svarbiausia yra apziurimi sanariukai ir dubens kaulai, nes tai jau puikei zinome nuo tada , kai auginome doge. tad kas 2 savaites mes pasirodome vetui, nes priaugame mes po 6kg kas men. Vikutes mamyte 6 men jau per katera buvo 64cm, matyt ir Vika skuba augti , nors jau mitinimas sumazintas iki 2 kartu per diena. manau reikia stebeti savo augintinini ir jo poreikius, nes TM ne is tu kurie persivalgo....... 

Maniškei tai vėl grįžo apetitas ir valgytų bent trigubai daugiau, nei šiuo metu duodu

O koks Vikutės mamytės dabartinis ūgis? Ar ji dar ūgtelėjo nuo 6 mėnesių? Matyt pas jus linijoj tiesiog staigus augimas ankstyvam amžiuje yra, todėl ir Vikutė taip greit stiebias viršun

O kaip dubens kaulus apžiūrėt? Visai nenusimanau, mano pirmas didelis šuo

Papildyta:
Jau pasižiūrėjau Bagmati veislyno puslapyje, kad mamytė dar ūgtelėjo iki 71 cm, nemaža

Gaila, kad lenkiškai nesuprantu, negalėsiu peržvelgti info tame puslapyje.
Gal ta informacija ,,bagmati'' saite ir panasi i kitas, tik Trufos seimininkai pasidalina savo patirtim ja augindami. tai duoda mum siek tiek daugiau informacijos apie TM. Pas mane jau yra minciu apie drauga Vikutei....
Del klubu tai daroma nuotrauka , kada vetui kyla itarimas, o kaikuriom veislem reikalingos net nuotraukos klubu i paroda. tik negaliu pasakyti kokiai butent veislei, tik zinau kad,, stambociam'' . Tai galima suzinuoti kinologijoi manau.....
. Musu murziuke siandien lauke slampa, o tai dziaugsmo purve buti
, kai pafotografosiu , tai parodisiu savo,, parseli''!!!!!!

QUOTE(kriste.k @ 2008 05 24, 17:56)
Gal ta informacija ,,bagmati'' saite ir panasi i kitas, tik Trufos seimininkai pasidalina savo patirtim ja augindami. tai duoda mum siek tiek daugiau informacijos apie TM. Pas mane jau yra minciu apie drauga Vikutei....
Del klubu tai daroma nuotrauka , kada vetui kyla itarimas, o kaikuriom veislem reikalingos net nuotraukos klubu i paroda. tik negaliu pasakyti kokiai butent veislei, tik zinau kad,, stambociam'' . Tai galima suzinuoti kinologijoi manau.....
. Musu murziuke siandien lauke slampa, o tai dziaugsmo purve buti
, kai pafotografosiu , tai parodisiu savo,, parseli''!!!!!!

Turbūt turit omeny klubo sąnario nuotrauką? Tai jos tikrai nereikia, norint eiti į parodas

Pas mus saulė kepina, Miu dieną ilgai kieme net nelaksto, pavėsio ieškosi

Aš ateity norėčiau 2-3 tibetukų kieme, kad Miuškai liūdna vienai nebūtų. Bet kolkas manau, kad sulauksiu kol ji išaugs ir tada galvosiu. Jei ji išaugs tokia, kokios aš tikiuosi ir sveikatos tyrimai bus geri, norėčiau pamėgint užsiimt tibetukų veisimu, nes be galo įsimylėjau šią veislę

O jūs minčių apie veisimą neturit?

Kokia ūgtelėjus Vikutė
Matosi, kad sparčiai augat. Ir padykus labai atrodo 
Tai taip, anksti dar galvot apie veisimą, reikia iš pradžių užaugint, patikrint sveikatą, tada apsvarstyt ar pakankamai žinių yra veisimui
Aš tikiuosi per kelis metus prikaupt žinių pakankamai ir visvien dar prašyčiau savo Miu veisėjos ir kelių gerai nusimanančių veislėje žmonių patarimų. Tačiau dar neaišku, kokia ta mano žavingoji lėlytė išaugs galutiniam rezultate
(Jos vardas Dpal Miu verčiasi į "žavingą lėlytę"
). Bet šiaip, mane domintų užsiimt ir TM, veislė įdomi, šunys žavingi, įsimylėjau tibetus be galo 
O apie draugą mąstot kitiems metams, jei apsispręstumėt Vikutei į kompaniją nupirkt?

Tai taip, anksti dar galvot apie veisimą, reikia iš pradžių užaugint, patikrint sveikatą, tada apsvarstyt ar pakankamai žinių yra veisimui

O apie draugą mąstot kitiems metams, jei apsispręstumėt Vikutei į kompaniją nupirkt?