Įkraunama...
Įkraunama...

Doktorantūra

Ar daug iš jūsų studijavote ar studijuojate doktorantūroje?Kokiu tikslu studijavote toliau? Kokie toliau keliai, norint dėstytojauti, kokios galimybės, baigus doktorantūrą?Ar daug ką davė dar šios studijos?
Kiek žinau, už doktorantūrą jau pačiai mokėt nebereikia, pati gauni stipendiją rolleyes.gif . Mokytis doktorantūroje 3 metus ph34r.gif Sako, atrodo, reikia stojant į doktorantūrą laikyt egzus, (VU-4 EGZUS), po to vėl laikyt baigiamuosius egzus, apsigint kažkokius straipsnius, doktoranto darbą, aišku, ir t.t., kokie išties tie kryžiaus keliai, kokie etapai, gi iškart pabaigus doktorantūrą, niekas išskėstom rankom kad ir į univerkę nepriima :unsure:Kas galit daugiau papasakot apie doktorantūros studijas?Ar mokantis neakivaizdžiai, aspirantu, lengviau, mažesni reikalavimai?Apskritai, daug kas dar neaišku rolleyes.gif
Atsakyti
na turejau as toki malonuma (cia neironizuoju, man visai malonu buvo pagal mano buda, ir dabar darbas VU irgi malonus - vienintele problema: alga ant pasityciojimo ribos).
stojimo ir studijavimo salygos tai cia, isivaizduoju, visiskai gali buti skirtingos priklausomai nuo istaigos, ir tikrai skirtingos priklausomai nuo srities.
As doktoranturoj studijavau PFI, o dirbti po to prieme VU. prieme tai iskestom rankom (t.y. jaunu zmoniu truksta), bet del etato katedros vedejui teko papluset. jei VU butu neprieme, PFI tikrai butu surade vieta. tai tokie sansai isidarbinti.
mano nuomone apie tai, kam to reikia ir ar verta: jei esi zmogus linkes i "mokslo daryma" ir/arba destytojavima ir gali pragyventi is to biudzetinio atlyginimo (cia kaip as), tai labai fainas dalykas, nes darbas gaunasi kartu ir hobis. na o jei nesieji savo ateities su mokslu, tai, manau, neverta gaisti laiko bei uzimti vietos. nebent jei jau labai norisi laipsnio, daryti tai neakyvaizdziai (bet tada tikriausiai vietoj stipkes reiks moketi uz moksla).
Atsakyti
oi, ačiū, san už tavo nuoširdų pasisakymą, man irgi labai pradėjo patikti mokslai, kuo daugiau žinai, tuo dar giliau norisi analizuoti tai (anksčiau, kai studijavau, nebuvau dirbusi, tai daug ko nesupratau, įdomumo buvo maža, o dabar, jau padirbus ir mažoj, ir didelėj įmonėj atsivėrė akys wink.gif visai kiti prioritetai, atrandu save moksle), žaviuosi tam tikrom disciplinom, dėstytojais, šiaip tai man tikrai ne kokio tai laipsnio reikia (kaip vyras sako"tu viską puikiai padarai, sukuri, o kai reikia prisistatyt, kad tai tu padarei, slepiesi, nekovoji už savo autorines teises", man visuotinio pripažinimo irgi nereikia, man reikia to dėl savęs tiktai), ta akademinė aplinka, nuolatinis noras žinių, tobulėjimo tenlink veda, be to, kadangi turiu talento rašliavom, gal ir į savo knygą kibsiu, dargi ir vyras neprieštarautų, sakė, pagelbėtų su vaikais.Tas darbas man būtų mažiausiai kaip hobis, o šiaiop įsivaizduoju- visam laikui, neįsivaizduoju savęs kol kas kitur, mėginsiu siekti wink.gif .
Dabar rašau magistrinį, noriu jį ištobulinti, vėliau tos pačios temos ieškojimus perkelt į doktorantūrą, ir tuomet jau tą naują dalyką galima būtų pačiai įvesti į dėstomas disciplinas, nes ta tema jos labai jau skystos sad.gif , be to, ten yra puikių intelektualių žmonių, kurie mane pažįsta, skatina, drąsina, beje, jei dirbi VU, kaip ten kolektyvas sutaria?Ir kokie žingsniia po doktorantūros baigimo, kokius ten dar darbelius reikia padaryt, kad jau galėtum pagal tai darbintis?O kas link atlyginimo, man profesorious sakė, kad gauna apie 2000lt, o dėsto ne tiek jau daug paskaitų, taip, kad, tai tik mitas, jog dėstytojai negali pragyvent wink.gif
Atsakyti
O kas link atlyginimo, man profesorious sakė, kad gauna apie 2000lt, o dėsto ne tiek jau daug paskaitų, taip, kad, tai tik mitas, jog dėstytojai negali pragyvent

as nesimokiau doktoranturoje, bet apie tai galvoju, gal stosiu sia vasara. Taciau dirbu KTU inziniere ir labai gerai zinau virtuve (bent jau KTU)... Taip, profesoriai uzdirba daug, bet kad juo tapti turi sulaukti vos ne 55 metu... plius tureti labai geras pazintis uzsienyje, kad tavo straipsnius itrauktu i zurnalus su ISI indeksu (pasiseka vienam is 1000 gal)... o pedaginio darbo beveik isvis nereikia, nes atestuojant atsizvelgia i straipsnius, isleistus vadovelius ir pan. Mano vyras baige doktorantura pries 3 metus, dirba asistentu (kad gautu docento pareigas, po disertacijos turi parasyti 3 straipsnius ir isleisti mokomaja knyga... o tam reikia laiko)... kadangi doktoranturos vadovas buvo ir katedros vedejas, tai darba gavo lengvai... per tuos 3 metus jis vienintelis ir gavo etata (nors apsigyne dar 5)... nepaisant to, kad katedros amziau vidurkis 58 metai, pensininku iskrapstyti neimanoma... tai trumpai tiek...
Atsakyti
QUOTE (lengvute @ 2004 02 03, 08:35)
beje, jei dirbi VU, kaip ten kolektyvas sutaria?Ir kokie žingsniia po doktorantūros baigimo, kokius ten dar darbelius reikia padaryt, kad jau galėtum pagal tai darbintis?O kas link atlyginimo, man profesorious sakė, kad gauna apie 2000lt, o dėsto ne tiek jau daug paskaitų, taip, kad, tai tik mitas, jog dėstytojai negali pragyvent wink.gif

Mano vyras jau apsigynes daktarine VU. Dabar destytojauja. Uzdirba 1000lt. Nepasakyciau, kad butu galima pragyvent, ypac, kai dirba vienas asmuo seimoj. Profesorium gi tokioj ankstyvoj jaunystej niekas 'nepaskirs' wink.gif , o ir tie 2000 ne fontanai...
As savo doktoranturos studijas uzmeciau pries gimdydama (atariau 3 metus, tik ne LT). Vistik, ketinu pradeti naujas, truputi keisti profili.
Jei turi galimybe, noro ir finansu (doktoranto alga, bent pries keleta metu, buvo 600lt iki issilaikai egzaminus ir 800 kai jau islaikyti), studijuok! Mokytis ir dirbti tai, kas idomu,- malonu, o kur dar konferencijos, stazuotes ir kt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (Almusia @ 2004 02 03, 08:52)

a Taip, profesoriai uzdirba daug, bet kad juo tapti turi sulaukti vos ne 55 metu... plius tureti labai geras pazintis uzsienyje, kad tavo straipsnius itrauktu i zurnalus su ISI indeksu (pasiseka vienam is 1000 gal)...

is mano ir artimuju asmenines patirties, tam reikia ne pazinciu, o stiprius ir novatoriskus straipsnius parasyt....
Atsakyti
QUOTE (uups @ 2004 02 03, 17:53)

studijuok! Mokytis ir dirbti tai, kas idomu,- malonu, o kur dar konferencijos, stazuotes ir kt  biggrin.gif

na, va, situacija aiškėja, ačiū už padrąsinimą ir patarimus wink.gif , laukiam ir kitų minčių rolleyes.gif
Atsakyti
Isbanciau sita kelia. Istojau i doktorantura ne is dideles meiles mokslui, bet plaukdama pasroviui - pasiule stoti is karto po magistraturos, darbo nebuvau susiradusi, tai galvoju, laikinai tiks. Bet kaip sako, nieko nera pastovesnio uz laikina - tas laikinumas si rudeni baigesi Dr. laipsniu. galiu pasakyti, kad ruduo kainavo daug nervu....
Dabar pradejau destyti, dar nezinau kaip seksis.
Siaip jau, nors ir baigiau sekmingai, tuos, kurie musu katedroje stoja i doktorantura ir klausia patarimo bandau atkalbeti. Deja, niekas nepaklauso. O atkalbeti bandau todel, kad pati jauciu, kad noreciau kitokio, "konkretesnio" darbo. Jau beveik pasiryzau jo ieskoti, tik svarstau klausima, ar nevertetu savo CV nuslepti savo laipsnio. Is kitos puses vel beda - viena, nueiti pas darbdavi po magistraturos, kai tau 24 metai, tu nieko nemoki, bet prizadi daug ir greitai ismokti. Visai kas kita, kai tau jau 30, o tu bandai ta pacia melodija, tik ji jau juokingai skamba.
Doktoranturos pliusai:
-nuo treciuju metu visai pakenciami pinigai (850 stipendija + Mokslo ir studiju fondo parama 250-300 Lt, o jei dar isitaisai 0.5 etato darbeli). Pasibaigus studiju terminui, pajutau pinigu sumazejima.
-4 metus turi garantuotas pajamas ir nedidele vilti likti univere dirbti
-kai kuriais atvejais, pirmus 2 metus turi polaisvi gyvenima
Minusai:
-jei neketini testi karjeros moksle, prarandi 4 metus;
-netinkamas metas auginti vaikus (nemokamos SODROS ismokos, nes dabar doktorantas yra studentas, man siu klausimu pasiseke - augindama vaika dar buvau doktorante-darbuotoja)
-doktorantas universitete turi darbuotojo pareigas, bet neturi darbuotojo teisiu;
-dabar keiciasi reikalavimai ir doktoranturos nuostatai, bus sudetinga surinkti disertacijos gynimo taryba.
Berasydama pamaciau, kad ne taip jau blogai, o isvada tokia - jei darysi mokslininko karjera - pirmyn, jei nori prasistumdyti 4 metus ar is vis nezinai ko nori - STOP.
Beje, del tu ISI straipsniu - sveiku protu neimanoma paaiskinti, kokiais kriterijais remiantis juos priima spausdinti. Kai parasai, atrodo, nebloga - nepriima, o kai - bile ka, po keliu susirasinejimo etapu gauni teigiama atsakyma.
Atsakyti
doktoranturos nuostatus galima rasti siuo adresu

doktoranturos nuostatai
Atsakyti
QUOTE (vilko_puse @ 2004 02 03, 09:07)
man keistas vienas dalykas. sakote, kad is doktoranto algos nepragyvenat? bet prie doktorantuos yra ir pastovus darbas, ar ne?
(....)
papildau: nu ir studentes siais laikais, sypsosi, mirksi jaunam destytojui

Ne. Doktorantura ir yra darbas. Aisku, gal kai kuriose specialybese ir imanoma studijuot, ir dar turet darbus, bet bent jau gamtos moksluose tai neimanoma, nes doktoranturoj ne tik studijuojama, bet ir daromi eksperimentai, kuriems paprastai nepakanka 3 metu.

o del studenciu tai jooo....pastoviai jom visokiu asmeniniu konsultaciju prireikia... blink.gif
Atsakyti
O pas mane tai vien studentai biggrin.gif (cia VU fizikos fak.)
dar kelios mintys:
kaip jau buvo pastebeta, jei darbas eksperimentinis, o ne teorinis, dirbti dar papildomai praktiskai nera salygu.
algos dydis jau dirbant mokslo istaigoj dar priklauso ir nuo tavo katedros, ar grupes finansines padeties: prie standartines 1 etato algos gali buti dar koks 0.5 etato, premijos, priedai, pajamos is projektu, taip pat pasitaiko uzsidirbti is autoriniu sutarciu ir pn. beje, kaip ir Limai, apsigynus mano pastoviosios pajamos sumazejo sad.gif .
nezinau kaip kituose fakuose, bet fizfake etatai buna dvejopi: mokslo darbuotojo ir pedagoginiai, tai ir atestacijai tiems etatams yra skirtingi reikalavimai.
apie VU kolektyva bendrai tikrai nieko nepasakysiu, nes net su katedros zmonemis mazai bendrauju - daugiausia su savo grupe-laboratorija.
pas mus kazkaip madinga profesoriu apie 40-meti pasidare isigyti.
o ISI straipsniu priemimas velgi itariu nuo srities labai priklauso, bet pastebeta, kad naudinga tarp bendraautoriu tureti arba pasauly zinoma mokslininka arba, kad butu anksciau tu paciu autoriu spausdinta tame zurnale - tada praeina lengviau.
Atsakyti
Planuoju stoti i doktorantura, bet nieko nezinau.
Gal kas su tuo susidurete?
Kokios stojimo salygos? Ar mokslas bus mokamas?
Kazkur girdejau, kad istojus i doktorantura yra mokama stipendija gan nemaza ir gali tuo metu nedirbti, bet taves atleisti negali (kaip dekretines panasiai). Itariu, kad tai nesamone, bet...
g.gif
Atsakyti