QUOTE(ssiimmaa @ 2009 02 14, 01:51)
Labas mamytes
mums du metukai ir trys menesiai. sako tik mama, teti, tep (taip), ne, da nuoniu (noriu) ir kaip ir tiek. dar kartais pagal nuotaika ate. ir viskas. mama pirma kart istare gal pries menesi, du. ir tai sunkiai. vienas uzsizaides burbuliuoa kazka, bet nieko konkretaus. neturi nei savu pavadinimu kam nors, ei ko nori parodo pirstu ir zaidziam zaidima "taip - ne". pradejom pas logopede eiti, nors aplinkiniai sake nebiok prakalbes, dar anksti... be to vyro pusbrolio vaikai irgi ilgai nesnekus buvo o po to kaip pasibere kalbeles kaip is gausybes rago.. vis bandau save i tikinti kad ir manasis ims ir prakalbes stebuklingai sakiniais.. bet del sventos ramybes nuejom pas logopede. atliko tuos testus, isvada - GALIMAS sutrikimas. as jau buvau nusiteikusi, kad pasakys kaip ir tikejausi, kad viskas tvarkoje ir prasneks kai bus laikas, bet kai pradeo vardint sutrikimus pasimeciau visai

nei nebepamenu kokie, zinau kad triju kazko neatitikom. sake logopede lavinsim motorika ir mokysimes visokius udesiukus lupoms, liezuviui... nors maniskis toks pats sau virsininkas, zais, pakartos tuos pacius zodzius/veiksmus tik kai jam to noresis. kai man reikia ar as noriu galiu vaipytis kiek tinkama, prasyt kad pakartotu - niekam neidomu. siaip supranta viska, visiskai. jau net pasakau tarkim surink kompaktus, ar kazkada seniau kai maziukas buvo - paduok alieju, kur nei nesitikejau kad zinos kas cia per daiktas - viska paduoda, zino kur padeta (ir pabandyk ne i vieta atgal padeti!) zino kur rubus nusirengus susideti, na zodziu supranta ka sakai viska. puzles delioja drasiai ir uztikrintai, sunkiai bet atsisegioja sagas, pats valgo jau nuo metuku ir poros menesiu, darzely giria aukltojos kad labai graziai pats valgo, nors grupej jauniausias... va atsiminaiu, kad savarankiskumo sutrikimas, na kad ne savarankiskas logopede sake. as kazkaip dristu priestarauti. jis visada nuo pat pradziu viska tik pats. jei bandau ka pamokinti - neidomu nei neziuri rekia jei bandau sudominti. ziurek po keliolikos minuciu jau pats bando ta pati. ir jei pasisiulys kas padeti - ne, rekimas ir viskas baigta. jei ka pamatau kad naujo mokosi tyliu, nesikisu kad tik pats viska darytu. taip viska ka moka ismoko galima sakyti pats. kad kas mokintu nesileidzia. pas logopede taip pat, jei jam tuo metu nesinori ir nieko nepadarysi, sedi rankas susidejes... kazkaip mastau ar bus ten naudos.. gal tikrai paciam ateis laikas pats ir prasneks? pasiskaiciau cia mamyciu taip bijau kad ir mums ko rimto neatrastu....
Man asmeniskai nepanasu, kad jum kas rimto butu. Tiesiog savitas charakteris gal. Pades logopedas ir bus viskas gerai.
Pas mus tai kiek komplikuotesne situacija.
QUOTE(jjjolanta @ 2009 02 14, 10:44)
Mano sunui raso misru raidos sutrikima, net ir invaliduma turi del to. Bet viskas gereja: eina i paprasta grupe su kalbanciais vaikais, dirba logopedas. Draugaujam ir su ortopedais, tik dabar jau reciau.
Nanuk, verkti ir panikuoti tikrai nereikia, nes tai nepades, o ir vaika bus tik jautresnis.Aisku, yra visokiu sutrikimu, bet misrus raidos sutrikimas nera pats baisiausia, tik viskas veluoja. Paprasciausiai, sudaryk galimybe jam buti su vaikais. Patikek tikrai zinau ka tai reiskia, nes pati praejau.
Supratau siandien, kad mano vaikui reik i darzeli zinokit. Buvom sveciuose pas berniuka 1.4 m. (protinis issivystimas vienodas

), bet maniskis zinokit nebijojo berniuko mamos, evde ja uz rankos, dalinosi zaislais su tuo berniuku, labai fainai jie zaide, tik maniskis plepa kazka nuolat, o anas tyli, bet tik tame ir skirtumas. Bet zinokit pajutau kad tokie kontaktai, toks buvimas "tarp zmoniu" maniskiui i gera, nzn, pajutau tai visa siela. Eisim dabar daznai i svecius neziurint i visus virusus ir kviesimes vaikucius pas save. Ir dar noriu saviski pabandyt pavedziot i mokyklele vakarine vaikuciams. Na zodziu reik kulturintis mums.
Papildyta:
gobsiukas, gal niekas jums tiesiog nesake, pasiteirauk, gal priklauso. Negalia tai vadinasi.