QUOTE(hobo @ 2005 04 19, 10:36)
Specialiai Tau, hobo
Okroška vasaros šaltsriubė.
Esminės taisyklės:
Ingridientai (taip ir norisi šį žodį ištarti Šapro balsu)
Iš esmės skiriamos daržovinė, mėsinė ir žuvinė okroškos.
Privalomos dalys: švieži svogūnėliai (pavasariniai, su laiškais ir smulkiomis galvytėmis), švieži nedideli agurkai, kietai virti kiaušiniai ir krapai.
Bulvės su lupenomis ne tik puikiai tinka prie šios sriubos, bet ir pasotina. Taip pat neturėtų trūkti ir ridikėlių.
Mėsinei okroškai geriausiai tinka virta jautiena arba šlapiankė. Labai gerai tinka marinuoti arba sūdyti grybukai. Žvėriena ir paukštiena šioje sriuboje nelabai dera.
žuvinė okroška tradiciškai gaminama su sūdyta arba rūkyta žuvimi. Taškelis ant i rauginti agurkėliai.
Svarbi taisyklė: visos sudėtinės dalys turi būti smulkiai sukapotos arba supjaustytos smulkiais kubeliais. Mat pats pavadinimas kilęs iš žodžio kroshka- trupinėlis.
Užpilas:
Tradiciškai okroška gaminama su duonos gira (ta tikrąja iš giros bačkų, kur gatvėse stovėdavo), o dar geriau tinka naminė gira- sodresnio skonio ir saldesnė. Sriuba paskaninama grietine.
Kaip alternatyvą galima naudoti kefyrą, nealkoholinį salyklinį alų, pasukas.
O galiausiai ir pati sriubytė:
4 asmenims
2 kiaušiniai
1 arb. šaukšt. aštrių garstyčių
1 valg. š. cukraus
2 nedideli švieži agurkai
150 g. šviežių svogūnėlių (pavasariniai, su laiškais ir smulkiomis galvytėmis),
1 ryšelis krapų
100 g grietinės
1,5 l giros
druskos ir krienų pagal skonį
mėsinei okroškai:
200 g virtos jautienos arba veršienos (alternatyva šliapiankė arba kumpis
žuvinei okroškai:
200 g žuvies (sūdytos, rūkytos arba išvirtos pasūdytame vandenyje)
3 rauginti agurkai
gaminimas:
1. kietai išvirti kiaušinius, nulupti ir atskirti trynį nuo baltymo. Trynius dubenėlyje sumaigyti šakute, juos išsukti su garstyčiomis, cukrumi, 100 ml giros, druska ir krienais, kol gausis vienalytė masė.
2. svogūnėlius smulkiai sukapoti ir sutrinti su druska. Kiaušinio baltymus ir kitas sudėtines dalis sukapoti smulkiais kubeliais.
3. viską sumaišyti su kiaušinių garstyčių mase, užpilti 500 ml giros, uždengti ir 2-3 val palikti šaldytuve, kad įsigertų.
4. prieš paduodant į stalą sumaišyti su grietine ir užbarstyti sukapotais krapais. Likusią girą serviruoti atskirame inde, kad kiekvienas galėtų dasipilti pagal skonį.
Įdomiai skamba šita okroška, gal ir padėtų kamuojamam pagirių
Teisingai sakai, Burbulyti, šiandien siūlau kažkokius įtarinus patiekalus