Įkraunama...
Įkraunama...

Darželiai, mokyklos Airijoje

QUOTE(linariuke @ 2010 09 28, 10:45)
as tau zinute siunciu tongue.gif

gal ne i tema as,bet labai jau pasiilgau swordo as blush2.gif kazkada gyvenau ten 4u.gif
Atsakyti
Sveikutes

Esame gyvene Dubline,Blandcharstown'e....Po to ,palikome teveli,gryzome i LT.Dabar jau kaip keturi metai skraidom kas du menesius,tai ten ,tai ten.Vaikas pradejo eit i mokykla ,esame pirmoje klaseje.Galimybes ,daznai skristi dingo del mokslu.
Su vyru ,vis dazniau pamastome,kad reiktu kraustytis gyventi visam i Dublina.Siaip,si mintis,man gal ir nieko,bet va,man baisu del musu sunaus.
Jis dabar pirmokas.Anglu supranta kazkiek,filmukus nuo mazens tik angliskus ziuri,bet kalbet nekalba.
Kai ten nuskrendam,tai su kiemo vaikais jie ten kiekvienas sava kalba susikalba doh.gif
Tai va,man baisu del vaiko musu.Atvykus,reiktu dairytis mokyklos.O jai pakliutu i tokia klase,kur nei vieno lietuvio nera?Kaip si situacija?Ar nebutu taip,kad jis traumuotusi ir isvis nenoretu eiti i ta mokykla? g.gif Bijau,kad neuzsidarytu savyje,nepradetu nekesti viso pasaulio,kad tevai imete ji i tokia klase,kad isvis nesuprasi kas ir kaip.....Ir kaip aplamai,jis ta mokytoja supras g.gif
Gal kuri esate susidurusi su panasia situacija?Parasykite,busime labai dekingi....
Atsakyti
smile.gif cia turbut visos susidurusios su ta situaciaj kai atsivezi vaika be kalbo sir leidi i mokykla. Ir nieko vieni greiciau , kitiem reikia daugiau laiko, bet visi adaptuojas.
Del lietuviu klaseje, visu pirma kam jie tau? mokintis vistiek reikia angliskai, o ir as kaip tik norejau kad butu tik anglakalbiai, kad jis turetu bendraut tik angliskai, manau jai yra tos pacios tautybes vaikas klaseje, vaikai tada bendrauja tik tarpusavyje ir tada nera tokio stimulo ir reikalo jiem ismokti anglu kuo greiciau.Mokytojai visur supratingi, tolerantiski, padeda tokiem vaikam, dar buna papildomos anglu pamokeles.
Viskas bus gerai, tikrai mamos pergyvena daugiau smile.gif
Mano nuomone tik svarbu pries vaziuojant gyvent vaika nuteikti teisingai, gerom emocijom ir viskas bus ok mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Linuute @ 2010 10 22, 10:33)
Sveikutes

Esame gyvene Dubline,Blandcharstown'e....Po to ,palikome teveli,gryzome i LT.Dabar jau kaip keturi metai skraidom kas du menesius,tai ten ,tai ten.Vaikas pradejo eit i mokykla ,esame pirmoje klaseje.Galimybes ,daznai skristi dingo del mokslu.
Su vyru ,vis dazniau pamastome,kad reiktu kraustytis gyventi visam i Dublina.Siaip,si mintis,man gal ir nieko,bet va,man baisu del musu sunaus.
Jis dabar pirmokas.Anglu supranta kazkiek,filmukus nuo mazens tik angliskus ziuri,bet kalbet nekalba.
Kai ten nuskrendam,tai su kiemo vaikais jie ten kiekvienas sava kalba susikalba  doh.gif
Tai va,man baisu del vaiko musu.Atvykus,reiktu dairytis mokyklos.O jai pakliutu i tokia klase,kur nei vieno lietuvio nera?Kaip si situacija?Ar nebutu taip,kad jis traumuotusi ir isvis nenoretu eiti i ta mokykla? g.gif Bijau,kad neuzsidarytu savyje,nepradetu nekesti viso pasaulio,kad tevai imete ji i tokia klase,kad isvis nesuprasi kas ir kaip.....Ir kaip aplamai,jis ta mokytoja supras  g.gif
Gal kuri esate susidurusi su panasia situacija?Parasykite,busime labai dekingi....

Musu situacija kazkiek panasi 4u.gif
Mes airijoj nuo geguzes menesio,as angliskai nemoku,draugu turim tik lietuvius,
nuo spalio menesio nusprendem dukryte leist i privatu darzeli keliom dienom,kad truputi pradetu bendraut angliskai,kad su vaikais butu,bet nepatiko jai,nenori eit i darzeli,gal nesupranta kalbos,gal dar permaza,tai gerai,kad as nedirbu,galiu but su ja.Tetis musu nori dar likt metams,rugseji dukrytei bus 3metukai,o jei ji nenores vel eit i darzeli,o gyvent atskirai mums lietuvoj,teveliui cia,irgi nesinori,mano nuomone,kad vaikutis nuo3metuku turi lankyt darzeli,turi bendraut su vaikais.Tai ir mastau,kaip cia viskas bus,aisku,dar toli iki rugsejo,bet as nerimauju,nerimauju ne delsaves,o del dukrytes,ar pritaps ji cia.
Atsakyti
Sveikos,

Butu idomu jei pasisakytu mamytes, kurios vaikucius pradejo leisti i darzeli, kai vaikiukui buvo ~ 1 metukus. Kaip sekesi vaikiukui adaptuotis, ar nesigailit taip anksti i darzeli atidavusios? Kaip su kalba, ar kai paaugo ir pradejo kalbeti nebuvo problemu kalbeti dviem kalbomis? Domina viskas. Is anksto dekui 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Linuute @ 2010 10 22, 09:33)
.O jai pakliutu i tokia klase,kur nei vieno lietuvio nera?Kaip si situacija?Ar nebutu taip,kad jis traumuotusi ir isvis nenoretu eiti i ta mokykla? g.gif Bijau,kad neuzsidarytu savyje,nepradetu nekesti viso pasaulio,kad tevai imete ji i tokia klase,kad isvis nesuprasi kas ir kaip.....Ir kaip aplamai,jis ta mokytoja supras  g.gif

Sveika, mes siemet maziu isleidom pirmi metai i mokykla .. Nors cia jau gyvenam 4 m. (atsivezem ji 1m. 4 men.), leidom pusmeciui i darzeli, bet anglu k. nelabai ka pramoko .. Suprast supranta, ka mokytoja sako, uzduoda ir pan. Bet vat kalbet kazkaip nedrista, gedijasi, kad jo nesupranta vaikai ir t.t.
Tai as irgi kaip ir tu, taip norejau, kad klasej butu lietuviuku.. O dabar manau, kad but zymiai geriau, jei nebut isvis nei vieno lietuvio klasej.. doh.gif Nes pas ji lietuviuku yra 3, dar kitose, paralelinese klasese apie 10 gal ..
Kai jie per pertraukas susiduria ten visi, bendrauja tik tarpusavy lietuviskai doh.gif
Mustynes, pestynes amzinos tarp ju .. Nespeju mindyt mokyklos slenkscio blush2.gif
Airiai sau, lietuviai sau, lenkai sau ... doh.gif Zodziu, dabar jau galiu sakyt, kuo maziau lietuviuku tuo geriau .. Greiciau pramoks kalba ir viskas bus ok .. Nes pas mus susiskirste pagal tautybes, sneka visi savo kalba ir kazkokia nesveika konkurencija vyksta ..
Mokytoja issodinus juos, su airiais visi lietuviukai sedi .. Bet kad manasis net ju vardu iki siol nezino, su kuo sedi - bendrauja tik su lietuviais doh.gif Sako, su kuo man lengviau susikalbet, tai su tuo ir bendrauju unsure.gif
Tai va, musu adaptacija skausmingai vyksta tiek maziui, tiek man .. Darzely (lankem siais metais paruosiama grupe pre-school puse metu) sekesi labai gerai, niekada nieko panasaus (mustyniu ir pan.) nebuvo, nors irgi buvo lietuviuku .. Bet gal grupe mazesne, plius aukletojos maziausiai dvi buvo - kazkaip suziuredavo ten juos visus per tas 3 val. .. Tai taip tikejaus, kad po darzelio ir su mokykla lengvai eisis .. Nu bet va, kazkaip nesiseka dar mums pilnai adaptuotis, buna dienu, kad ir nenori eit .. Nu bet tikiuos, per siuos pirmus metus priprasim kazkaip ir viskas stosis vezes...
To linkiu ir jums, jei apsisprestumet cia isikurti 4u.gif Kitiems nuo pat pradziu iskart viskas lengvai einasi, nuo vaiko, nuo mokytoju ir nuo mokyklos aplinkos priklauso .. Siaip mano nera jautruolis jis kazkoks ar pan. Puse metu pries metus lanke darzeli LT, pas mociute buvo ta pusmeti, be musu .. Tai ir atbuvo geriausiai, graziausiai, nes yra labai komunikabilus, drasus, net labai aktyvus ..
Tai uztai man ir buvo didelis "siuprizas", kai pradejom lankyt mokykla, nes ner buve, kad sakytu, jog nenori eit i darzeli (tiek LT kai lanke, tiek cia) .. doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Domke: 22 spalio 2010 - 20:52
vava Domke drinks_cheers.gif
O del darzelio, na as leidau dukra nuo 2 metuku, tai viskas puikiai, jokiu problemu. Va del anglu as tai nelabai suprantu kaip vaikas gyvendamas airijoj visiskai gali nesuprast anglu kalbos, tuo labiau jai ruosiates uzsibut cia,mes tai vaikus pratinom, sakem koks zodis ka reiskia, kaip pasisveikint , atsisveikint, multikus angliskai ziuredavo, na kalbet ja nuo to nepradejo, bet vis gaudesi toje kalboje , tai sunkumu nebuvo jokiu.
O kaip Luli sake - jai nepatiko darzelis, zinok vaikam ne visiem 'patinka' darzelis, juk aiskus geriau namie su mama, o jie zino kaip paveikti mama, o cia mam taip is kart pasidave, tai dabar ir lauk daugiau tokiu manipuliaciju.Vaikai labai daznai verkia einant i darzeli is pradziu verke net keles savaites, arba pradzioj patinka, veliau pradeda verkt nes jau pabosta, o idomiausiai kad jie verkia kol atvedami yra, mam iseina , duris uzdaro ir verkimai baigiasi, na ir kiti verkia kai mama jau ateina pasiimt,o mamom reikia but laaaaaabai stipriom, nepasiduosi ir vaikas supras kad taip reikia, taip turi buti ir nepakeis niekas net asaros.O jai nel;eisi i darzeli, nepripras tai taippat verks kai i mokykla prades eit, mokykloi iskart eina pamatyt kurie vaikai lanke darzeli ir kurie buvo namie su mama.Na aiskus kaip visada buna visokiu isimciu mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Nedulia @ 2010 10 22, 18:11)
Sveikos,

Butu idomu jei pasisakytu mamytes, kurios vaikucius pradejo leisti i darzeli, kai vaikiukui buvo ~ 1 metukus. Kaip sekesi vaikiukui adaptuotis, ar nesigailit taip anksti i darzeli atidavusios? Kaip su kalba, ar kai paaugo ir pradejo kalbeti nebuvo problemu kalbeti dviem kalbomis? Domina viskas. Is anksto dekui  4u.gif

sveika! galeciau papasakoti is savo patirties, bet turek omeni, kad kiekvienas maziukas skirtingas, seimu situacijos taip pat turi itakos maziuku adaptavimuisi. as gimdziau airijoj, savo mazule vedziau i darzeli mazdaug apie metuku. is pradziu tik vienam pusdieniui i savaite, po menesiukopradejau palikineti trims pusdieniams. jai darzeli patikdavo, man dar rankele pamojuodavo atsisveikindama. budavo kad ir nenoredavo pasilikt, bet tik del to kad nakti blogiau issimiegodavo. pergyvendavau kad kiti vaikiukai jos neskriaustu, bet kai pamaciau savo akimis kad nuo jos reikia vaikiukus saugot blush2.gif , tai ir nusiraminau. aplinkui neturim arti gyvenanciu lietuviu su vaikuciais, kad galetu bendraut kasdien su vaikais. kiek lesos leidzia, stengiames kad nors viena diena eitu i darzeli, o ji dabar 3-ju ir laukia tos dienos kaip sventes.tik kartais apsituriu gedos, kai ateinu jos pasiimti is darzelio, ji pradeda saukt kad nenori namo doh.gif kas savaite po viena angliska zodi parsinesa, sneka maisydama angliskus su lietuviskais, as pati mokinu tik lietuviskai, filmukai angliskai. ji pas mane drasuole ir su charakteriu, bet darzeli zaidzia tik su vienu berniuku, ir turi numiletine aukletoja, del ko labai dziaugiuos thumbup.gif jei aplinkui turit daug draugu su vaikais, maziukas gali but kad nenores i darzeli su keistai snekanciais vaikais but. nes bus priprates girdet lietuvius aplinkui. as nesigailiu kad pradejau leist tiek anksti i darzeli. del maniskes lietuviu kalbos - jei vyras butu jei reiklesnis viskas butu thumbup.gif
Atsakyti
Oi, paskaitau šią temutę ir taip baisu pasidaro, tačiau pastebėjau,kad nuoseklumas ir tvirta valia bei kantrybė yra didžiausias pliusas vaikų adaptacijoje (iš pasakojimų sprendžiant). mūsų laukia analogiška situacija, tik mes dar Lt. Dukryte nuo rugsėjo pradės eiti į pirmą klase, nes bus 7 metukai jau. Labai tikiuos , kad kai jau būsime vietoje , jog po naujų metų kaip nors pavyks tą pusmetuką pakliūt į kokią mokyklėlę, paruošiamąją ar bet kur kaip sakant, kur dukrytė galėtų matyti kokia yra sistema, kokia yra kalba ir pan. Bet labai viliuosi, kad jai pavyks. Dabar dar būdami čia lt, po kol kas pati mokinu angliškų žodžių, junginių , paprastų frazių, o nuo lapkričio pirmos vesiu jau pas mokytoja rimtesnėms anglų kalbos pamokėlėms. turėsime tik mėnesiuką tam, bet manau, kad vis į naudą.
Atsakyti
QUOTE(Miaki @ 2010 10 23, 10:45)
o nuo lapkričio pirmos vesiu jau pas mokytoja rimtesnėms anglų kalbos pamokėlėms. turėsime tik mėnesiuką tam,  bet manau, kad vis į naudą.

Tai aisku kad i nauda tiktai drinks_cheers.gif Kad ir kazi ko labai nepramoks per ta menesi, bet bent jau pagrindines frazes ... drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Milux @ 2010 10 22, 22:43)
vava Domke drinks_cheers.gif
O del darzelio, na as leidau dukra nuo 2 metuku, tai viskas puikiai, jokiu problemu. Va del anglu as tai nelabai suprantu kaip vaikas gyvendamas airijoj visiskai gali nesuprast anglu kalbos, tuo labiau jai ruosiates uzsibut cia,mes tai vaikus pratinom, sakem koks zodis ka reiskia, kaip pasisveikint , atsisveikint, multikus angliskai ziuredavo, na kalbet ja nuo to nepradejo, bet vis gaudesi toje kalboje , tai sunkumu nebuvo jokiu.
O kaip Luli sake - jai nepatiko darzelis, zinok vaikam ne visiem 'patinka' darzelis, juk aiskus geriau namie su mama, o jie zino kaip paveikti mama, o cia mam taip is kart pasidave, tai dabar ir lauk daugiau tokiu manipuliaciju.Vaikai labai daznai verkia einant i darzeli is pradziu verke net keles savaites, arba pradzioj patinka, veliau pradeda verkt nes jau pabosta, o idomiausiai kad jie verkia kol atvedami yra, mam iseina , duris uzdaro ir verkimai baigiasi, na ir kiti verkia kai mama jau ateina pasiimt,o mamom reikia but laaaaaabai stipriom, nepasiduosi ir vaikas supras kad taip reikia, taip turi buti ir nepakeis niekas net asaros.O jai nel;eisi i darzeli, nepripras tai taippat verks kai i mokykla prades eit, mokykloi iskart eina pamatyt kurie vaikai lanke darzeli ir kurie buvo namie su mama.Na aiskus kaip visada buna visokiu isimciu mirksiukas.gif

Taip ,Milux,pritariu,kad reikia turet kantrybes,bet negalejau ziuret,kaip mano dukryte verke,o dar susirgom stipriai,tai ir buvo galutinis sprendimas,atidet darzeli pavasariui.Mano dukryte labai bendraujanti,o kai pradejo eit i darzeli,labai pasikeite,viena net kambary nebenorejo but(kol nueisiu i virtuve),o ik itol nebuvo jokiu problemu.Na zinoma,jei reiktu eit i darba,tai ir vesciau,nebutu kur detis,bet kai nedirbu,tai ir negaliu sedet namie,ir galvot ar verkia mano vaikas ar ne.
Atsakyti
Visai susipainiojau Airiškuose puslapiuose apie mokyklas doh.gif Ar čia tik aš nerandu, ar čia tikrai niekas neturi tokių saitų,kaip pvz lietuviškos mokyklos doh.gif ir išvis,kur rasti info apie konkrečias mokyklas doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti