Įkraunama...
Įkraunama...

Užgavėnių valgiai

Šiurpinys. Tai pats senoviškiausias Užgavėnių patiekalas. Jis buvo verdamas iš žirnių, pupelių, kruopų, bulvių, įdedant kiaulės galvą, kojas, uodegą, rečiau- lašinių.
Ypatinga reikšmė šiurpinyje buvo teikiama kiaulės uodegai. Sakydavo, kad tas, kuris valgydamas ją ras, pirmas ir ves(Šilalės raj. Nevočių k.). Kitur uodegą atiduodavo piemeniui, kad geriau kiaules ganytų (Šilalės raj. Balsių k.). Žemaičių Kalvarijos apyl. Uodegą iš šiurpinio suvalgydavo šeimininkas, ,,kad rugių ir kviečių varpos būtų tokio ilgumo kaip paršo uodega”.
Kiunkė (Viekšniuose – šutienė) – mėsos ir bulvių troškinys, kartais patiekiamas kaip šiurpinio pakaitalas.
Blynai. Dažniau kepdavo miltinius blynus. Kartais į jų tešlą įplakdavo ir kiaušinių. Kiek rečiau valgydavo tarkuotų bulvių blynus, paprastai keptus kaip ir miltiniai, ne krosnyje. Blynai pamažu pakeitė šiurpinį. Jais būtinai vaišindavo svečius. Valgydavo vakare.
Rūgštūs blynai (,,ponpočkos”). Kepdavo iš mielinės apie parą raugintos tešlos. Jie ypač populiarūs Žemaitijoje.
Spurgos (,,pampuškos” – Pakruojo apyl., ,,kropeliai” – Šakių raj. Žvirgždaičiai) – raugintos arba neraugintos gerųjų miltų tešlos bandelės, virtos taukuose.
Šaltiena – tradicinis Užgavėnių valgis. Ją verda iš kiaulės ausų, kojų, galvos, šiam reikalui paliktų nuo Kalėdinių skerstuvių.
Kopūstai – labai riebus patiekalas, verdamas su dešra arba mėsa Užgavėnėms visoje Lietuvoje. Valgomi per pusryčius ir pavakarius.
Lakštiniai arba kruopos – paskutinis mėsiedo valgis, pieniškas. Valgomas prieš vidurnaktį, ,,kai mėsa jau nebelenda”.
Grūdai (rugių, kviečių), virti taukuose ir nusausinti. Juos valgė dar ir po karo (Mosėdžio, Skuodo apyl.).
Miežinis alus. Jį ruošdavo Užgavėnės iš anksto, kiti užsiraugdavo tuoj po Kalėdų. Žiūrėdavo , kad nenusistotų, butų smarkus, aštraus skonio ir kvapo. Alumi vaišindavo svečius, gurkšnodavo patys šeimininkai, ypač senieji, jau nebesuspejantys su užgavėnininkais vaikščioti, besipasakodami apie savo jaunų dienų Užgavėnes.
Per Užgavėnes būtinai vaišindavo kiekvieną į namus užėjusį žmogų.Nors jis ir būtų sotus, privalėdavo kiekvieno mėsiško valgio po truputį paimti.
Užgavėnių valgių, priešingai negu Kūčių, ant stalo palikti negalima. Kiekviena šeimininkė turėdavo tai apskaičiuoti, kad visko būtų nei per daug, nei per mažai. Višakio Rūdos apyl.nuo Užgavėnių likus kad ir mažam mėsos gabalėliai, jį įlydydavo į taukus.
Žinoma atvejų, kai Užgavėnių valgio liekanom buvo teikiama ir gydomoji galia. Jos sušeriamos gyvuliams ir paukščiams.
Užgavėnių vakarienei maistą ruošdavo dar su šviesa – buvo manančių, kad, kas per Užgavėnes anksčiau pavakarieniaus, tas anksčiau rugius nusipjaus, visus metus duonelės nepritrūks (Alanta, Puvočiai). Tik ne jaunimas. Ne vienas jų dubenį su Užgavėnių pabaigtuvių valgiu- lakštiniais – apglėbdavo, jau gaidžiams pirmą giesmę nugiedojus.

Atsakyti
siais laikais manau pagrindinis uzgaveniu valgis blynai - as juo labai megstu, todel ta diena tikra svente. Vienintele ta diena kepu mielinius blynus, bet stai turiu issikirpusi kitoki blynu receptuka, vadinasi -

TIKRI UZGAVENIU BLYNAI :

200 g miltu
200 g pieno
50 g grietineles
20 g cukraus
2 kiausiniu tryniai
baltymus isplakt atskirai

Miltus, piena, grietinele, kiausiniu trynius ir cukru isplakame. I gauta mase lengvai imaisome kiausinio baltymus ir kepame. Valgyti su braskiu uogiene!

Geru svenciu clap.gif


Atsakyti

Daug blynų ir blynelių receptų: http://www.malsena.l...hp?ItemId=11228
Atsakyti
Užgavėnių šiupinys

1 stiklinė pupų
1 stiklinė žirnių
1 stiklinė pupelių
1 stiklinė kruopų
6 bulvės
1kg kiaulienos
Druskos
Lauro lapų
Mėsos prieskonių
Pupas, pupeles, žirnius ir kruopas išmirkykite, mėsą supjaustykite gabaliukais. Viską sudėkite į didelį puodą, užpilkite 3l vandens ir virkite retkarčiais pamaišydami. Tada sudėkite stambiais gabalais supjaustytas bulves ir toliau virkite. Baigiant virti įberkite druskos bei prieskonių. Dar šiek tiek pavirkite, tuomet nusunkite vandenį, o šiupinį sukratykite.
Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kozete @ 2006 02 27, 09:51)
Gal žinote kokių skanių blynų receptų užgavėnėms? ax.gif

Žiūrėk čia:
http://www.supermama...?showtopic=1041
Atsakyti
jau radau. Prieš tai neradau, nes nepastebėjau, kad pačiame viršuje atskira blynų tema tupi. 4u.gif
Atsakyti
o gal kas mokat iskepti tikrus "aladi"? Pamenu kaimyne (ruse) juos kepdavo, budavo tokie dideli stori ir bais skanus. Bet atrodo kad sus sodao ne mielemis. Taip noriu bet nieks nemoka ... sad.gif
Atsakyti
QUOTE(ARasytee @ 2007 02 20, 15:07)
o gal kas mokat iskepti tikrus  "aladi"? Pamenu kaimyne (ruse) juos kepdavo, budavo tokie dideli stori ir bais skanus. Bet atrodo kad sus sodao ne mielemis. Taip noriu bet nieks nemoka ... sad.gif

kalbi apie tokius ?user posted image visada svajojau apie juos, bet nemoku ju iskept unsure.gif
kaip iskepti skanius mielinius blynus mirksiukas.gif tik, kad neaiskiai produktu normos nurodytos unsure.gif bent jau man blush2.gif
va, radau kur geriau aprasyta 4u.gif mieliniai blynai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo @...DILAILA...@: 21 vasario 2009 - 22:00
Sotūs užgavėnių blynai
2-3 bulvės,
1 karšto rūkymo lydekos,
viena stiklinė pieno,
vienas kiaušinis,
1,1,5stiklinės miltų,,pipirų,
druskos,
susmulkintų prieskonių.
Bulves supjaustykite kūbeliais ir iškepkite,pabarstykite prieskoniais,atvėsinkite.
Iš pieno miltų ir kiaušinioužmaišykite grietinės tirštumo tešlą.
Į tešląsudėkite susmulkinta lydeką,iškeptas bulves,susmulkintus žalumynus,prieskonius ir gerai išmaišykite.
Kepkite nedidelius blynukus.
Valgykite su grietine.
Atsakyti
Praitais metais buvau paruošusi netradicinių, pagerintų blynų bigsmile.gif

Padariau paprastus lietinius blynus su bananu, sudėjau į atitinkančios formos stiklinę skardą, apipyliau karštu šokoladu ir apkepiau orkaitėje. Galima dar paskui patiekiant ledų įsidėti. Fantastika. skanumėlis... thumbup.gif tik gal šokoladą geriau kiek vėliau užpilti, ne iš karto... nelabai didelė kulinarė esu, tai nežinau.... blush2.gif

p.s. karštas šokoladas tai iš akies daromas.. šiaip tai lygiom dalimis sviestas, cukrus, kakava ir pienas.
Atsakyti
Iš mažų blynų galima"pastatyti bokštą",jeigu tarp jų įdėsite įdarus:
pavyzdžiui rūkytos žuvies gabalėlių{ypač skanu su lašiša},majonezą su krapais,kiaušinio griežinėliais.Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio.
Prieš patiekiant įdėti į orkaitę.Kaip priedai tinka lapinės salotos.
Galima įdarą padaryti iš žuvies ir grietnes padažo.Arba iškepus lietinius galima įdaryti ančiuviais susuktais į volelį.
Tešla blynams:
1. 1/4stiklin4s miltų,
2. 1/2 šaukštelio druskos,
3.3stiklines pieno,
4.3kiaušiniai,
5. 50-60g. sviesto,
Supilkite į dubenį miltusir įberkite .druskos.
Supilkite pusękiekio pieno ir gerai išmaišykite.
Įmuškite kiaušinius ir supilkite likusį pieną,po to atvesintąir ištirpintą sviestą..
Leiskite tešlai maždaug viena valandą pastovėti.
Iškepkite didelius arba mažus blynus.
Iš šio kiekio išeina 10dideliu arba 40 mažų blynų.
Šį receptą aš atvežau iš skandinavijos šalies.
Jie taip ruošia blynus.
Atsakyti
QUOTE(Ciocia Polia @ 2006 01 26, 18:46)
Užgavėnių šiupinys

kaip įdomu bigsmile.gif ar esate darę? pakomentuokit skonį mirksiukas.gif
Atsakyti