QUOTE(loja5 @ 2013 09 25, 05:59)
Suprantantiems rusiskai
http://www.youtube.c...h?v=s5L8392-btk
Man patikusi fraze - "musu kultura dabar yra tokia kad neisgerti taures vyno aukstuomenes vakarelyje yra ne lygis", kaip tada galime kalbeti apie alkoholio zala jei tai laikoma norma, ir tokios kulturos remuose auginami musu vaikai
Jei kalbėt apie kultūrą ir tai, kas "lygis" ar "ne lygis", tai ta taurė vyno tėra uogytės

Kalbėti ne tik galima, bet ir reikia apie NESAIKINGĄ alko vartojimą. Deja vis suplakama alko vartojimas apskritai su nusigėrimu iki žemės graibymo ir alkoholizmu. Tai labai skirtingi dalykai ir liečia skirtingus žmones. Dėl aplinkos, kurioje auga vaikai sutinku, man kraujas verda kai taip beprotiškai "stumiamas" vartotojiškumas, turėjimo kultūra, vadovavimasis bandos principais
QUOTE(Diamond Fėja @ 2013 09 25, 07:58)
Problemos gali prasidėti ne nuo alkoholio, bet jis visas turimas problemas užaštrina ir be abejo, atsiranda naujų. Aš noriu pabrėžti, kad man, tikiu - Ajstei ir dar daugybei žmonių tarkim taurė vyno ar kokteiliukas - nieko tokio. O žmogui, sergančiam alkoholizmu, tai pražūtis. Tie, kurie sugeba atsisakyti alko, jau padaro milžinišką žingsnį. O toliau - visas gyvenimas - darbas su savimi, ėjimas į priekį.
Apskritai visa ši tema prasidėjo žinute, kurios autorė kažkodėl turi teisintis, kad negeria, kai esu įsitikinusi, koks kieno reikalas!!! O tie siūlymai, brukimai ir dar nusistebėjimai išvis dvelkia kaimu pačia blogiausia prasme (p.s. pernai švenčiau provincijoj tetos gimtadienį ir sulaukiau daug nuostabos iš ten buvusių 50-mečių moterų, kad negeriu degtinės. Ar aš turėjau joms aiškinti, kad degtinė ar brendis, ar pan. man šlykštūs gėrimai, jais ne sykį esu apsinuodusi, todėl 10 metų jų nepasigendu ir taip bus ir toliau. O toms tetutėms paprastas atsakymas - "Ačiū, ne."
Taigi, nereikia alko vartojimui "sukabinti" visų problemų atsiradimo

Turiu savo rate du alkoholikus ir nei vienas jų nebuvo laimingas žmogus iki alkoholizmo. Ir dabar per kokias šventes jie turi labai save kontroliuoti ir arba negerti visai arba kovoti su savim, kad ta taurė vyno ar kokteiliukas netaptu "kabliu". Tai net ne jų vienų problema, o visos šeimos, artimųjų. Bet tema ne apie tai. Tema apie dviejų pusių nesutarimą. Viena pusė vartojantys alko (ne alkoholikai), nes jiems skanu, tinka, patinka ir t.t. bei jų kartais kreivą požiūrį į kitą pusę - tuos, kurie nevartoja. O tie kurie nevartoja (savo noru) kartais pasirodo teisuoliais visažiniais, smerkiančiais ir teisiančiais vartojančius. Kai abi pusės laikosi savo nuostatų ir neperša jų kitai pusei, nereikalauja persiversti ar pasiaiškinti, jokių problemų. Bet kai prasideda visokie įžeidinėjimai, kad negeria, nes pasikėlę arba dabar geria, paskui taps alkoholikais
Iš esmės taip, tai niekieno kito reikalas, o bet tačiau... Vis kalbama apie bendruomenę, artumą ir t.t. Mano nuomone, toks artumas, bendruomeniškumas neįmanomas be tam tikro lygio atvirumo. Kitaip tariant, turi pažinti savo artimą. Be abejo, tai turi būti daroma gražiai - be priešiškų klausimų, brukimų, moralinio šantažo (o tu mane negerbi, kad išgert atsisakai

) ir be noro įžvelgti priešiškumą kur jo nėra. Pasiteisinimų neturi būti, turi būti pokalbis, diskusija, mandagus pasakymas
Beje, aš taip pat stiprių gėrimų nemėgstu. Bent jau grynų. Degtinė ar pan gali būti kokteiliuko sudedamoji dalis, bet gryni tai neee, neskanu

Ir džiugu, kad per giminės ar artimųjų susibūrimus būna pasirinkimas gaiviųjų ir svaigiųjų gėrimų, visi vartoja ką nori ir kiek nori