QUOTE(Milgry @ 2011 06 08, 23:59)
Labas,
Labai noreciau sulaukti patarimu arba panasiu istoriju pavyzdziu, kaip klostesi ir baigesi tokios ar panasios skyrybos:
Su vyru susituokeme 2008 m. po keliu menesiu bendrai paememe paskola is banko (paskola imta jo verslui, taciau paskirtyje nurodyta "busto remontui"), as tu pinigeliu net rankose neturejau. Veliau mes pasiraseme povedybine sutarti, kai pamaciau, jog verslas jam nesiklosto ir tos "musu" paskolos jis neisgales grazinti. Dabar bankas jau yra arestaves visas musu pajamas gaunamas, turto savo vardu neturiu nei as, nei vyras, nes irgi butu arestuoti. Paskolos vyras net nezada grazinti, po keliu metu zada bankrutuoti kaip fizinis asmuo, ta pati teks ir man padaryti.
Laikui begant mums gime vaikelis, nuo tada kai dar laukiausi, musu santykiai tapo labai blogi, kasdien patyriau psichologini smurta, keliskart ir ranka buvo pakeles pries mane, dabar tai tapo nebepakeliama. Vaikeliui jau yra 1,5 metuku, tevas vaika visaip kaip nuteikineja pries mane, nenoriu laukti kol vaikas tikrai supras, ka sako ir daro tevas, kad musu kasdieniai pykiai pakenktu jam. Matau, kad mums nepavyks gyventi kartu,daugiau neistversiu tokio streso kasdien, taciau vyras sako jog tai mano kalte (priezastys kurias ivardina yra:valgio nedarymas, nors darau, artimu santykiu neturejimas, bet kokie gali buti artimi santykiai,kai as jo bijau), del to nenori skirtis,neva lauks kol as pasikeisiu, o jei skirsimes, tai pagrasino, jog suzlugdys mane, atims vaika.
Situacija tokia, kad as issiskyrusi kelciausi gyventi pas savo tevus su vaiku, jie gyvena gan sunkiai, tetis bedarbis, gauna kompensacijas sildymo sezonu, tap pat turi isiskolinimu uz elektra ir t.t. As negalesiu dirbti ir uzdirbti dideles algos, nes ja nuskaiciuos bankas (nelieciamos pajamos berods 350 lt yra, bet neissiaiskinau ar ta suma tik vaikui priklausasytu,ar jei mes abudu esam, tai butu 700 lt ). Galbut net ir dirbi negalesiu, jei vaiko i darzeli nepriims ar darbo nesusirasiu, tuomet meginsiu gauti soialine pasalpa, taciau kiek zinau ji irgi yra ~350 lt.
Zodziu vyras grasina, kad prisiteis vaiko gyvenamaja vieta pas save, nes mano gyvenimo salygos bus prastesnes nei kad jis gales suteikti vaikui. (is sono vaizdas toks: socialiai remtina bedarbe, su isiskolinimais bankui, gyvenanti pas tevus, kurie irgi yra socialiai remtini. Taciau realiai gyvena mano tevai tvarkingai, atmosfera jauki, ten vaikas praleido savo pirmuosius puse metuku ir vyras jokiu priekaistu neturejo). Vyras nors ir neturi turto savo vardu, bet gaus is savo mamos panaudos sutarti, kad ji leidzia jam gyventi jos sodyboje su vaiku (sioje sodyboje dabar ir gyvename kartu), alga jei reikes sake irgi pasikels, net jeigu ir bankas nuskaiciuos, kad tik gautu vaikeli.
Siuo metu esu labai pasimetus, nes bijau net issikraustyti gyventi pas tevus, bijau kad neduos vaikelio, santazuos, jis yra pasikaustes istatymuose, turi teismines patirties, ypac skyrybose, nes jis jau yra karta vedes, turi 6 metuku vaika, del to vaiko irgi kovojo teismuose, kad gyventu su juo. Dabar vaiko mama isvaziuoja i uzsieni dirbti keliems menesiams jau eile metu ir palieka vaika mano vyrui, nes jis teismuose prisiteise, jog ji net ir 2 savaitem vaiko isvezti negali.
Vyro teigimu as neturiu jokiu sansu, kad vaiko gyvenamoji vieta butu pas mane, o man vaikelis yra pats svarbiausias, neistversiu, jei galesiu ji pamatyti keliskart per savaite, o neabejoju, kad vyras nores kuo blogesniu salygu mano susitikimams su vaiku.
Labai lauksiu jusu patarimu, komentaru, daugiau pasidomejusi apie savo galimybes zadu ir i advokata kreiptis, kad pasakytu kokie procesai laukia, kokia tikimybe, kad vaikas atiteks man.
Sveiki

galbut ir nelabai tiksliai,bet pabandysiu paaiskinti ka galima padaryti tokiu atveju. Pirmiausia reikia kantrybes. Jei naudoja psichologini smurta,visa tai reikia irasyti. Irasius iskart perduoti kam nors kuom pasitikit,kad irasus saugotu. Kuo daugiau tokiu irasu. Jei kilnoja rankas,butina iskart rasyti pareiskima policijai ir nusiimti liaudiskai tariant abdukcija. jei skriaudzia ir vaika,kreiptis i vaiku teisiu apsauga. Surinkus siek tiek tokiu irodymu,kreiptis i advokata del skyrybu. Butina nurodyti,jog skiriates del sutuoktinio kaltes. Tada ir pades jusu irasai,labai gerai butu,jei seimos nariai,pvz. tevai,sutiktu liudyti teisme. Dar geriau jei liudytu kaimynai,draugai. Jokiu budu nesutikit jei siulys skirtis graziuoju per notara,del vaiko butina irodyti,kad jis buvo netinkamas sutuoktinis. Lietuvos teismu praktikoj retai kada buna,kad vaika atima is mamos,nebent ji paskutine alkocholike ir narkomane. Tada galesite prasyti,kad jums teismas skirtu vaikui alimentus,jums islaikyma pakol auginate vaikeli,bent iki 3 metuku tai tikrai,taip pat,kad priteistu moraline zala. Teismo reikia prasyti protingos sumos,nes jei bus kosmine,teismas prasyma atmes. jei teismas skirs taikymosi meta iki 6 menesiu,sau ir vaikui galite tam laikui prasyti islaikymo. Po skirybu gausit ir soc pasalpa. Tiek turetu uztekti pirmai pradziai. O kai vaikeliui bus treji metukai,darba reiktu susirast.
Dabar del paskolos. Visi isipareigojimai yra dalinami per puse. Taciau jus minejote,kad butas nera jusu,o tik vyro mamos. Vadinasi,jums reiktu irodyti,kad jus ten negyvensite,turtas ne jusu ir sumoket turesit tik uz tuos metus,kuriais gyvenot ir tuo geriu naudojotes. Cia taip pat pridedama prie skyrybu dokumentu.Taip pat butinai rinkite visus cekius kai kazka perkate vaikui,jums tai pravers bandant prisiteisti alimentus.
Advokato patarciau nesisamdyti,o gauti antrine teisine pagalba. Nezinau kaip kitur,bet Vilniuje yra neblogu,aisku ne visi. Jei pastebesit,kad vyras pazista arba bando susitarti su jusu advokatu,yra atitinkamos institucijos,kurios uzkerta tokius dalykus,taip pat galesite tuo pagrindu prasyti teismo pakeisti advokata.
Svarbiausia iskelt galva aukstyn,pradet nebijot ir begti nuo tokio " brangiausio " kuo toliau ir kovot del savo ir vaiko ramybes. Jei butu nepakeliama,yra ikurta moteru sajunga,kurios buvo patyre psichologini ir fizini smurta nuo vyru,ju tarpe yra advokate,kuri specializavosi tokiose bylose ir nelaimes istiktoms moterims padeda. Tik reikia sukaupti jegas ir pradet. Tik stenkites,kad vyras to nesuzinotu,nes tures laiko viskam pasiruost.
Jeigu kils klausymu,galite man rasyti,kuom galesiu,tuom padesiu