Įkraunama...
Įkraunama...

Infliacija auga, ekonominė krizė artėja

Matau, kad jau labai aptilo nekilnojamo turto klausimų analizavimas forume. Logiška. Kai prieš gerą pusmetį vienoje temų bandžiau "atvesti į protą" dėl nepamatuotų NT pirkimų, buvau "apmėtyta pomidorais". Deja, bet nuo realybės toli nenubegsi net su rožiniais akiniais schmoll.gif . Kad prekių kainos auga, pinigai nuvertėja- faktas. Tiesiog įdomu, kaip ruošiamės atėjančiai krizei - gresiančiai bedarbystei, palūkanų augimui, maisto ir paslaugų brangimui. Ką darome su indėliais ir t.t.

Taupom ar atvirkščiai- vartojam?

Ką darytume, jei po mėnesio netektume darbo? Koks planas dėl kreditų grąžinimo ir pan.?

Kokie prioritetai paskirstant biudžetą?

Gal pamąstykime ir padiskutuokime šia tema, kol dar turime šiek tiek laiko cool.gif
Atsakyti
net ir prieš 1-2 metus supratus kokia rimta padėtis mūsų laukia, turint žinių - deja teko konstatuoti kad stebuklingo recepto kaip nepasiduoti krizei ir išlipti iš balos sausiems nėra. Apmąstėme N variantų. Visi jie vedė į niekur, arba tiesiog buvo per daug rizikingi.

todėl ruošėmės bent jau priimdami svarbius sprendimus, kurie galėtų bent kažkiek sušvelninti padėtį ar neįklampintį į dar sunkesnę :

1) sprendimai dėl darbo: pvz nekeisti darbo į geriau mokamą bet rizikingesnį ir labiau paveikiamą krizės;
2) sprendimai dėl NT įsigijimo/pardavimo;
3) sprendimai dėl paskolų ėmimo/grąžinimo;
4) sprendimai dėl investicijų;
5) sprendimai dėl brangių pirkinių (pvz naujo automobilio);
6) savo artimųjų, dėl kurių jaustumėmės finansiškai atsakingi, 'apdorojimas'. T.y. bandėm kiek įmanoma savo aplinkoje , savo artimiausių žmonių rate įtakoti jų sprendimus dėl 1-5 punkto, kad neprisivirtų košės.

Taigi, šį bei tą pavyko nuveikti, kad krizę galėtume pasitikti bent jau ramiau, ir bent jau žinome kad padarėme ką galėjome.

Krizių buvo ir bus. Išgyvensime. Druskos ir degtukų tikrai neužsipirkinėjame smile.gif Gyvename toliau, dirbam, stebime, ir žiūrime kas bus toliau.



Atsakyti
Na va, per valandą jokių minčių g.gif Na, gerai, aš parašysiu, kaip ruošiuosi.

1. Turiu gerą darbą, ir gerą CV, bet, nežiūrint visko, jau esu "užmetusi" mintį, kurios industrijos sritys augs, ir kur aš dar galėčiau gauti darbą, jeigu kas...

2. Šiek tiek pradėjau užsiiminėti privačia veikla, kas man atneša paildomų pajamų.

3. Jau atidaviau būsto kreditą (spaudžiau JUODAI, bet atidaviau!). Tiesa, dar liko keli tūkstančiai vartojamosios, bet čia jau ne esmė.

4. Peržiūrėjau savo perkamo maisto krepšelį, ir iš jo "išmečiau" visus pugaminius. VISUS!

5. JOKIO maisto į šiukšlių dėžę!

6. Matydama, kaip nuvertėja pinigai, ir turėdama 7 metų vaiką, po gruodžio pradžioj jį nuvešiu į Laplandiją, nes, krizei pasibagus, jam jau ten nelabai ką bus veikti cool.gif

7. Deja, santaupų beveik nėra, bet beveik neturiu skolų, kas jau savaime labai palengvina padėtį.

8. Pirkdama rūbus visada labai gerai pagalvoju, ir, jei parsinešus dar esu kuo nors nepatenkinta būtinai nuvežu grąžinti. Neperku daug vienos spalvos ar panašaus modelio rūbų, stengiuosi pirkti ne tuos kurie madingi, o klasikinius, kuriuos lengvai vieną su kitu galima derinti. Tokių, kurių su niekuo negaliu derinti, tiesiog neperku, nepaisant to, kad patinka. Golfus, marškinius, trikotažines bliuzeles perku tik išparduotuvėse - jų modeliai beveik nesikeičia.

9. Stengiuosi maksimaliai gerai dirbti, kad išlaikyti dabartinį darbą, nes tai, mano nuomone, yra esmė, kaip kuo lengviau ištverti ekonominį sąstingį.

Sutinku su axa, drinks_cheers.gif , druskos, degtukų ir akcijinio maisto pirkimas problemos tikrai neišprendžia, nors tokio pobūdžio diskusijose ne viena praleidžiate daug laiko. Ar vištą nupirksite 20 proc. pigiau, ar brangiau... tai leidžia lengviau "prastumti" laiką, bet problemos neisprendžia. Mažiau valgyti- va čia tai jau būtų koncepcija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kurmiukė: 07 spalio 2008 - 10:11
Krizei ruošiamės, t.y. leidžiam pinigus tongue.gif Dabar pats geriausias laikas pirkti stambius daiktus (baldus ir pan.), žinoma, jei to reikia ir jei yra už ką. Vat mes dabar židinį daromės, vyras kapsulę nuderėjo beveik 2000 lt. Prieš metus to nebūtų pavykę padaryti.
Aš dėl savo darbo rami, nes dirbu VT. Nors labai norėčiau pakeisti, bet dabar keisčiau nebent į kitą VT. Vyrui irgi darbe sekasi, ką tik atlyginimą pakėlė.
Kas dėl taupymo, tai visada buvau kiaulė taupyklė, tai čia man neproblema. Na maisto neišeina neišmesti, deja, bet ne viską pavyksta apskaičiuoti. Maitinamės pusfabrikačiais, nes norint nusipirkti mėsos turguje, į jį reikia specialiai važiuoti ryte, ne visada tai pavyksta. O ir tingisi kažką gaminti. Nors artėjant žiemai vis daugiau gaminti pradedu, tada mažiau šildytis reikia biggrin.gif Kreditą dar turim ilgam, pasikeitus situacijai pasikoreguojam sutartį. Galvojam laiką susitrumpinti, nes dabar galim daugiau atiduoti. Automobilis senas, kol galėsiu išlaikyti, tol neparduosim. Kai labai buvo išbrangęs benzas, tai buvo kilusi mintis kieme kurį laiką palikti, bet dabar kainos jau normalios, nebeplėšo piniginės. Kadangi kyla kalbų, kad tarnautojam nelabai kels atlyginimus, vis pagalvojam apie vaikutį. Puiki proga, užtikrintos garantijos, o jei atlyginimų tikrai nekels, tai nieko nepralošiu.
Dėl visokių kitokių pirkinių (drabužiai, avalynė ir pan.), vėlgi esu kiaulė taupyklė. Gaila pinigų biggrin.gif Ir dar esu svarstyklės, tai labai sunku išsirinkti, tad dažniausiai lieku nieko nepirkusi.
Santaupų turiu nedaug. Dabar lyg ir neturiu konkrečiai kam taupyti, tai ir santaupos leidžiamos įvairiem dalykam (pvz. reikia šviestuvų arba auto remontui). Kai sugalvosiu kam taupyti, tai labiau suveršiu diržą. Ką jau ką bet susiveržti moku bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Kurmiukė @ 2008 10 07, 11:06)
akcijinio maisto pirkimas problemos tikrai neišprendžia, nors tokio pobūdžio diskusijose ne viena praleidžiate daug laiko. Ar vištą nupirksite 20 proc. pigiau, ar brangiau... tai leidžia lengviau "prastumti" laiką, bet problemos neisprendžia.



akcijinio maisto pirkimas ir kitų pigių prekių medžioklė manau kaip tik didina išlaidas , nes prarandamas laikas (reikia ieškoti informacijos kur kas pigiau parduodama; reikia važiuoti į tam tikrą vietą), prarandami pinigai (kelionė), bei išleidžiama daugiau nes 'pigių' prekių perkama didesnis kiekis ir ne visada tai kas tikrai reikalinga. Perkama, nes pigu. Su mintimi - pravers. Akcijos yra prekybininkų triukas kaip iš mūsų išvilioti kuo daugiau pinigų.

Jei eilinio planuoto apsipirkimo metu pastebiu kad yra akcija - ok, ja pasinaudoju. Bet specialiai sekti naujienas, ir lėkti pirkti kur kas pasirodė pigiau - juodai neapsimoka. Nebent visiškai nekainuoja tavo laikas, bet net minimaliais skaičiavimais kiekvieno valanda yra verta bent 5 lt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2008 10 07, 12:29)
Kreditą dar turim ilgam, pasikeitus situacijai pasikoreguojam sutartį. Galvojam laiką susitrumpinti, nes dabar galim daugiau atiduoti.


Manau, kad gera mintis mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(axa @ 2008 10 07, 12:35)
akcijinio maisto pirkimas ir kitų pigių prekių medžioklė manau kaip tik didina išlaidas , nes prarandamas laikas (reikia ieškoti informacijos kur kas pigiau parduodama; reikia važiuoti į tam tikrą vietą), prarandami pinigai (kelionė), bei išleidžiama daugiau nes 'pigių' prekių perkama didesnis kiekis ir ne visada tai kas tikrai reikalinga. Perkama, nes pigu. Su mintimi - pravers. Akcijos yra prekybininkų triukas kaip iš mūsų išvilioti kuo daugiau pinigų.Jei eilinio planuoto apsipirkimo metu pastebiu kad yra akcija - ok, ja pasinaudoju. Bet specialiai sekti naujienas, ir lėkti pirkti kur kas pasirodė pigiau - juodai neapsimoka. Nebent visiškai  nekainuoja tavo laikas, bet net minimaliais skaičiavimais kiekvieno valanda yra verta bent 5 lt smile.gif


drinks_cheers.gif Pilnai sutinku! Akcijos- tai skatinimas vartoti, aišku, jei perkate tai, ko nesiruošėte pirkti, arbe perkate daugiau, nei ketinote.
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2008 10 07, 11:35)
akcijinio maisto pirkimas ir kitų pigių prekių medžioklė manau kaip tik didina išlaidas , nes prarandamas laikas (reikia ieškoti informacijos kur kas pigiau parduodama; reikia važiuoti į tam tikrą vietą), prarandami pinigai (kelionė), bei išleidžiama daugiau nes 'pigių' prekių perkama didesnis kiekis ir ne visada tai kas tikrai reikalinga. Perkama, nes pigu. Su mintimi - pravers. Akcijos yra prekybininkų triukas kaip iš mūsų išvilioti kuo daugiau pinigų.

Jei eilinio planuoto apsipirkimo metu pastebiu kad yra akcija - ok, ja pasinaudoju. Bet specialiai sekti naujienas, ir lėkti pirkti kur kas pasirodė pigiau - juodai neapsimoka. Nebent visiškai  nekainuoja tavo laikas, bet net minimaliais skaičiavimais kiekvieno valanda yra verta bent 5 lt smile.gif

daiktus akciju metu perku retai, o stai maisto perku - nu koks man skirtumas ar makaronu sia savaite ar kita nusipirkt? perku sia, nes sia yra akcija. ir tiek - nesisandeliuoju ir nevaziuoju per puse miesto specialiai kad akcija pasinaudot ax.gif
as ir siaip labai taupus zmogus - drabuziu sarasa turiu, kokiu man reikia, vienas nusidevi, i jo vieta kitas perkamas, taip pat ir kitiems daiktams tas pats galioja, ir netgi maistui - kabo sarasiuks ant saldytuvo, ko visada namie turi buti ax.gif
taip pat turiu kvalifikacijos tobulinimo plana 5 metams i prieki blush2.gif detalu finansini plana metams i prieki, taigi visos pajamos ir visos islaidos planuojamos, dalis pajamu atidedama juodai dienai, dalis nenumatytoms islaidoms.
vis mastau kur dar butu galima papildomu pinigeliu uzsidirbti rolleyes.gif
Atsakyti
-pasiėmėm būsto paskolą ir pirkom būstą, kurio nuvertėjimo tikimybė maža (nuosavas namas mieste su žeme ir ūkiniu pastatu, kuriame ruošiamės įrengti vieno kambario butuką su virtuve ir nuomoti, jei prisireiks).
-apsidraudėm gyvybes, kad JEI KĄ, vaikams nekabėtų ant galvos skola bankui
-mokesčius sumokam iš karto, gavę pinigus, kelis šimtus atsidedam į atskirą sąskaitą atostogoms (reikia, reikia to, kitaip daug sunkiau pinigus uždirbt, neturint poilsio nuo darbo)
-maistą gaminu namie
-imam daržoves iš babytės, kuri jų augina tiek, kad tenka praeiviams dalinti doh.gif
-perkam rūbus tik prispyrus reikalui
-stengiamės kuo labiau prisiderinti važiavimą, kad važiuot galėtume vienu automobiliu, džiaugiuosi, kad MB kurą pilnai apmoka, o ir auto darbinė - amortizacija nekainuoja
-persirašėm telefonų sutartis - MB ant savo vardo paėmė korteles abiem močiutėm ir man, visi keturi kalbam nemokamai.
-pasistatėm židinį (prieš tai šildėmės elektra), apgenėjom sodą - šiem metam malkų turim thumbup.gif kitais metais genėsim močiutės sodą biggrin.gif
-naudojamės nuolaidų kortelėm,atsiskaitom kaupiamąją kreditine (AmericanExpres, į ją "nusėda" grąža - 1% nuo išleidimo )
-nesilankom Maximoj, Rimi, Iki - išvengiam pagundų vaikams, išvengiam stendų su "akcija", išvengiam kamščių ir grūdalynės. važiuojam į mažutes parduotuves, kur parduodami tik būtiniausi daiktai (paskutiniu metu lankomės Samsone, patinka mėsos šviežumas ir kaina, o kadangi visada važiuojam į tą patį, pasidarėm "savi" pardavėjoms, taigi, senos mėsos mums neparduoda (arba taip sako))
-bulves pirksim savaitgalį didelį kiekį (babytė neaugina) - kad užtektų visai žiemai, iki šviežių bulvių pradžios. susitaupo tikrai nemažai, ir išvengi važiavimo į parduotuvę, kai šaldytuvas tuščias - galima bent bulvių pasikept.

na kolkas tiek suskaičiavau to ruošimosi. aišku, augindama vaikus, kartais gaunu kokią vieną kitą chaltūrą - bet šitie pinigai yra šventas reikalas išleisti juos malonumams - taigi, į bendrą biudžetą nesiskaičiuoja, už juos einam valgyt ledų, į koncertą, teatrą, kiną - kompensuoti pavogtą laiką.
Atsakyti
radau buda sutaupyt ,,ant kulturos,, biggrin.gif prasinesiau knygyne per nupigintu knygu lentynas - ko tik neradau thumbup.gif M. Duras, sent egziuperi kaip kai kur raso biggrin.gif R. Bradbury ir kitokiu laiko patikrintu geru romanu thumbup.gif ir prisiminaiu vieno literaturos kritiko straipsni lietryty pries kuri laika - kas ieskot geru knygu, ieskokit ju nupigintu lentynose - ziuriu, kad pasiteisina thumbup.gif knygyne isstatytam perkamiausiu knygu pirmam desimtuke radau tik viena gera - R. Gari ,,Gyvenimas dar pries akis" ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2008 10 07, 14:12)
radau buda sutaupyt ,,ant kulturos,,  biggrin.gif  prasinesiau knygyne per nupigintu knygu lentynas - ko tik neradau  thumbup.gif  M. Duras, sent egziuperi kaip kai kur raso  biggrin.gif  R. Bradbury ir kitokiu laiko patikrintu geru romanu  thumbup.gif  ir prisiminaiu vieno literaturos kritiko straipsni lietryty pries kuri laika - kas ieskot geru knygu, ieskokit ju nupigintu lentynose - ziuriu, kad pasiteisina  thumbup.gif knygyne isstatytam perkamiausiu knygu pirmam desimtuke radau tik viena gera - R. Gari ,,Gyvenimas dar pries akis"  ax.gif


O aš knygas imu bibliotekoje ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Kurmiukė @ 2008 10 07, 13:16)
O aš knygas imu bibliotekoje ax.gif

as irgi imu, bet kai kurias noriu ir namie tureti (nors jos ir uzima vieta), nes megstu geras knygas vis karts nuo karto paskaityti ax.gif todel detektyvu ir meiles romanu nesu pirkus - ju ir bibliotekose yra ax.gif
Atsakyti
Na aš tai visada buvau pakankamai taupi ir labai retai leidžiu sau save palepinti išleisdama pinigus drabužiamas ir pan. dalykam. Tad man krizė buvus nebuvus, gyvenu kaip gyvenau. Gal tik elektros ir vandens šiek tiek pataupom.
O kaip jūs? Ar taupyti pradėjot tik susidarius ekonominei krizei?
Atsakyti