QUOTE(Ponike @ 2008 10 23, 10:30)
Skyrybos ivyksta del abieju kaltes. Jei eini prie altoriaus zinai uz ko eini ir ka gali jam suteikt. Mano praktikoje dvi skyrybos ivyko del moters gilios depresijos, panikos atakos, bandymas zudytis. Trecios del vyro depresijos, ketvirtos del vyro "narcizo". Dabar prisiminiau, kad skyrybu advokatas kviete mane daryt projekta ir dirbti su besiskirianciom seimom. Bet pabijojau siek tiek, o gal laiko neturejau. Seimos pedagogika ir psichologija biski per mazai mokinaus.
Nebenoriu kalbet apie alimentus. Neta tema cia. Bet vel pamirstat suma yra is tevo o is motinos ta pati suma turi taip pat skirta. Zinau kiekviena mama zinoma nori vaika uzaugint protinga, stipru ir veiklu. Bet visgi reikia pazvelgti ka isgalim duot. As kalbu apie sunkiai besiverciancius tevus, dirbancius uz legalu atlyginima.
Po tokiu diskusiju ir paskaitymu forume pradejau suprast savo vyra. Suprast kad bet kokiu atveju mama turinti vaika bus visada teisi. Inga Rinau nors taip pat pagrobusi vaika is vokietijos bus visada teisi o M. Rinau turedamas globos dokumentus bus kaltas. Pradejau ji suprast kodel slyktu pastoviai pabuciuot spyna ateinant pamatyt vaika, kad slykstu skambinant motinai isgirst kad telefono numerio jau tokio nera. Ir dar slyksciau eiti i policija ir i vaiko teises skustis kad nezino kur vaikas ir motina. Gal is tiesu neverta, nei dabar, nei ateity stengtis kazka pakeisti. Jis turi seima su manim ir jauciasi tevas. Jauciasi seimos zmogumi ir kad yra reikalingas. O kur nereikalingas tai kam kisti nosi nervinti buvusia zmona, traumuoti su ja gyventi vaika. Juk vaikas su mama gyvena. Ka jis pasakos taip vaikas tikes. As trecias zmogus norintis kad mano vaikai pazintu savo sese, bet jei is mamos puses nera iniaciatyvos siekti kad vaikas pazintu teti, seneli, teta, pussesere ir istiesu kam vargti.
Si tema idomi padiskutuot apie vyru teises. Ir istikruju reiktu organizacijos kuri supratu vyru padeti visuomeneje. As jau zinojau kad issikirusios moterys mano pozicijos nepalaikys. Iskvailins kad 250 lt per abu tevus neuztenka minimaliai islaikyti vaika. Zinojau kad tas kuris gyvena santuokoje visada sakys kad del vaiku reikia stengtis. Ne vienas vyras nepasakys kad jis nesugebetu vaiko augint vienas pats. Toks gyvenimas. Visi sakys is savo puses. Ir cia diskusija be iseities, kaip karas tarp Rinau. Kai nenorima susitart ir padaryt isvadas.
Labai noreciau kazkur uzvesti tema :Augau be tevo. Idomus butu pasisakymai sia tema taip pat.
Aš puikiai suprantu ką nori pasakyti...

Suprantu, kad vaikui didelę įtaką daro mama, kuri dabar gyvena su savo vaiku, bet numojant ranka būna daugiau bėdų vėliau, o ypač santykiuose su ta pačia mama, kuri draudė susitikti su to trokštančiu tėvu. Manau labai gera laida yra "Atleisk", kurioje gali pamatyti šias dramas... Tad tokio sprendimo kaina labai didelė: psichologiškai suluošinti trys asmenys - tėtis, vaikas (-ai) ir galiausiai pati mama, kuriai tas draudimas kartais grįžta bumerangu atgal (čia kalbėjau pagal tavo vyro šeimos modelį). O, kad vaikai augę be vieno iš tėvų yra nuskriausti, čia net diskusijų nėra, apie tai yra pakankamai literatūros. Manau, kad Lietuvoje labai prastai išvystyta psichologinė pagalba Ypač šeimos psichologinė pagalbą, kurią sutvirtinus, gerai išreklamavus, o pagal galimybes skurdesnėm šeimom kompensuojant paslaugas valstybei, manau galima sumažinti pačių skyrybų skaičių, o po skyrybų sumažinti tarpusavio konfrontaciją, vaiko atskyrimų nuo vieno iš tėvų skaičių. Idealu manau būtų, kad psichologinė pagalba būtų privaloma prieš pradedant skyrybinį procesą, bet deja manau, kad tai utopija... Bent kol kas...

Manau, kad skyrybų pasekmės vėliau atsiduoda karta iš kartos, ypač, jei vienas iš tėvų nuolat juodinamas ir smerkiamas - tuomet toks požiūris ir susiformuoja net į pačia lytį, o dar labiau į tėvystę (motinystę), susidaro klaidinga šeimos modelio vizija, sutrinka adaptacija prie partnerio šeimoje, būna įdingas moralės normų suvokimas ir t.t.