Įkraunama...
Įkraunama...

Kada reikalingas logopedas?

Dėl liežuvio pasaitėlio pakirpimo yra įvairių nuomonių, o logopedų ir stomotologų - chirurgų, kurie tas operacijas atlieka, požiūriai gana dažnai išsiskiria. Paprastai liežuvio pasaitėlį (jei jis tikrai per trumpas) tikslinga pakirpti dar fiziologinio šveplavimo laikotarpiu, kad vėliau tai netaptų kliūtimi taisyklingam garsų tarimui.Tačiau tarp gydytojų pasitaiko net ir tokių nuomonių, kai liežuvio pasaitėlį rekomenduoja pakirpti tik sulaukus 11 metų. Iki tol pataria su logopedo pagalba bandyti liežuvio pasaitėlį ištempti. Žinoma, daug ką gali įtakoti ir individualios liežuvio ypatybės.
Jei Jūsų vaikas visgi išmoko taisyklingai artikuliuoti garsą R, tai gal ir ta operacija nebūtina. Tik būtina tęsti pradėtą logopedinį darbą ir įtvirtinti garsą žodžiuose ir šnekamojoje kalboje. Įtvirtinant garsą R paprastai laikomasi tokio nuoseklumo: 1) pirmiausia R įtvirtinamas skiemenyse su T ir D (pvz.: tro-troba, dru-druska); 2) vėliau R tariamas uždaruose skiemenyse ir žodžiuose (dar-darbas, mor-morka); 3) atviruose skiemenyse ir žodžiuose (ra-ratas, rė-rėkia); 4) junginiuose su kitais priebalsiais (kra-kranas, sro-srovė). Nuoseklumas gali būti keičiamas priklausomai nuo to, ką vaikas gali ištarti taisyklingai. Įtvirtinant garsą skiemenys bei žodžiai gali būti kartojami, skaitomi, pavadinami paveikslėliai, vaikai patys sugalvoja žodžių su tuo garsu ir pan. Be to artimieji turi nuolat sekti vaiko kalbą ir skatinti pasitaisyti. Daug naudingos kalbinės medžiagos, žaidimų galima rasti knygoje "GARSŲ TARIMAS" (autorės A. Andrijanova ir S. Vilkienė, 1990, K. Šviesa). Deja, dabar šios knygos knygynuose neteko matyti.
O dėl angliško S tarimo irgi gali būti kaltas per tumpas poliežuvio raištelis, kuris riboja liežuvio judesius ir jis lenda tarp dantų.
Logopedo pagalba Jums iš tikrųjų būtina g.gif
Atsakyti
mano vienas dvynukų neištaria R raidės.jam 4m.poliklinikos logopedė neužsiima,sako daržely jei bus logopedė tada pamokys.ji yra,bet dirba tik su paruošiamukais.reiškia mes tik kitąmet gausim konsultaciją,ar nebus per vėlu?
Atsakyti
Ruste,
garsas R paprastai vaikų kalboje atsiranda pats paskutinis. Ir labai tikėtina, kad šį garsą iki penkerių Jūsų sūnus dar ir pats išmoks. Tad gali būti, jog logopedo pagalbos Jums visai neprireiks smile.gif
Atsakyti
P. Daivai - labai achiu uzh atsakyma smile.gif , bandysim ieshkoti jusu paminetos knygos.

Vis delto, gal kas nors zhinote privachiai dirbanchiu logopedu Kaune?

Dekui
Atsakyti
GAL MAN JAU REIKETU VEST SAVO DZIAUGSMA KOL TIK PRADEDA KALBETI? tongue.gif
Atsakyti
Raganiuke86,
o ka reiskia " JAU REIKETU VEST "? Jei Jūsų vaikui tik vieneri metukai ir jis jau pradeda kalbeti, tai vesti pas logopedą tikrai nėra reikalo. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Libra @ 2004 03 29, 09:41)
Penktadieni kalbejau su aukletoja del logopedo. Tai sake kad vaika iki 5 metu dar neverta vesti pas logopeda. Ar tikrai taip?

kas per nesamones blink.gif
Mano panelei dar tik du ir 5 men, bet visa sanatorijos laika turejome logopedo uzsiemimus. Zaide su ja ir stebejo, kaip vaikas zaidzia, dare veido ir gomurio masaza, moke tarti garsus, nes jinai kalba daugiau tokia savo kalba, kurios tik atskiri zodziai ar posakiai yra suprantami ir kitiems.
O su sunum situacija prastesne - logopede nors ir pripazino, kad vaikui reikalingi ligopedo uzsiemimai, bet jinai dirb tik su isleidizamaja grupe. Ziuresim, gal nuo rugsejo pirmos pradesim lankytis pas logopede. Jei nepavyks darzelyj, tai matyt teks ieskoti poliklinikoje.
Atsakyti
Mano vyriausias sūnus jau penkerių metų. Raidelę R taria labai aiškiai su būdinga vibracija. Tačiau jam dar niekaip nepavyksta ištarti raidės Š ir raidės Ž. Gaunasi kažkoks tarpinis variantas. Pastebėjau, kad jo labai gilus sąkandis. Ar tai gali turėti įtakos šių raidžių neištarimui. Raides ir garsus jis suvokia puikiai, skiria jau ir parašytas ir tariamas, tik pats supranta, kad jam neišeina jų ištarti. Žinau, kad gal būt negerai dariau pati bandydama jam padėti ištarti raidę Š. Kai su savo ranka truputuką pastumiu jo apatinį žandikaulį į priekį, jis raidę Š ištaria. Bet pats valingai to pakartoti negali.
Ar mums būtinai reikalinga logopedo konsultacija ir ar tai pataisoma?
Atsakyti
Jums tikrai reikalinga logopedo konsultacija. Tuomet ir paaiškėtų, ar netaisyklingo garsų Š ir Ž tarimo priežastis yra tik netaisyklingas sąkandis. Dėl sąkandžio koregavimo galimybių pasikonsultuokite su odontologu.
Atsakyti
Noreciau Jusu patarimo,ar reikalinga logopedo konsultacija 2 m. 4 men. vaikui,jei jo vieninteliai istariami zodziai: mama,tete,au au.. na dar moka padekoti -aci (aciu).Tai ir visas jo zodynas.. Pries keturis menesius buvom pas logopeda, patare laukti,atseit ateis laikas,pats prakalbes.
Atsakyti
Dar kartą pasikartosiu: jei kitų vystymosi problemų neturite ir vaikas supranta aplinkinių kalbą, tai belieka laukti iki trejų. Jei iki tol žodynas nepraturtės, ieškokite logopedo pagalbos.
Atsakyti
Dekui. Kantriai lauksim.
Atsakyti