QUOTE(Laiskriste1 @ 2008 11 05, 16:35)
Niu va kaip faina

kad pasidalijat savo meniu.
*GREISI*,o kodel netinka varske su bulve arba bulve su mesa?
Gal jau cia jums visoms as atrodau kaip is medzio nukritus

tiek klausimu uzduodu,bet man kazkaip norisi klausti patarimu tu kurios kazka tikrai zino,kas daug skaite ir domejosi.
Nieko nuiesiu pas alergologe,tai ir as gal busiu
Maisto derinimas
Į maisto cheminę sudėtį įeina įvairūs komponentai, tarp jų - baltymai, krakmolas, riebalai, vitaminai, mineralai, ląsteliena ir vanduo. Daugiausia baltymų organizmas gauna valgant gyvulinius produktus - mėsą, žuvį, pieno produktus ir kiaušinius. Įprastas krakmolo šaltinis - duona, ryžiai, makaronai, kruopos ir bulvės. Baltymų ir krakmolo cheminė sudėtis labai skirtinga, juos virškinant dalyvauja skirtingi fermentai. Baltymai pradedami skaidyti rūgščioje aplinkoje, o krakmolas - šarminėje. Kai kurių žmonių virškinimo sistema nepajėgia tuo pačiu metu normaliai perdirbti ir baltymų, ir krakmolo, tad virškinimo sutrikimų jiems padeda išvengti tinkamai derinamas maistas.
Kaip derinti maistą
Įgiję patirties patys galite sugalvoti įvairių maisto derinių. Galimi tokie maisto produktų deriniai:
o Mėsa ar žuvis su daržovių (ne bulvių) salotomis.
o Makaronai su pomidorų padažu ir salotomis.
o Aštrūs daržovių patiekalai su ryžiais.
o Keptos bulvės su salotomis.
o Troškinta mėsa su daržovėmis.
o Sumuštinis su avokadų salotomis.
1 pav. sveikas maistas
DERINAMO MAISTO PRODUKTŲ GRUPĖS
BALTYMAI
NEUTRALŪS PRODUKTAI
KRAKMOLAS
Visi baltymingi produktai turi būti valgomi su neutraliu maistu.
Mėsa ir paukštiena
Aviena, jautiena, kalakutiena, kiauliena, veršiena, vištiena.
Žuvis
Lašiša, menkė, plekšnė, raja, silkė, skumbrė, tunas, upėtakis.
Vėžiagyviai ir moliuskai
Krevetės, širdutės, dvigeldės kriauklės, austrės, krabai, omarai.
Pieno produktai
Jogurtas, pienas, sūris.
Baltymingos daržovės
Sojų mėsa, sojų pupelės, kiaušiniai.
Daržovės (ne bulvės)
Baklažanai, briuselio kopūstai, brokoliai, cukinijos, grybai, gūžiniai kopūstai, morkos, pastarnokai, porai, pupelės, salierai, ropės, svogūnai, šparagai, špinatai, žiediniai kopūstai, žirniai.
Salotoms naudojamos daržovės
Agurkai, avokados, pomidorai, salotos, svogūnų laiškai, raudonieji, žalieji pipirai, ridikėliai, riešutai ir valgomosios sėklos.
Gyvuliniai riebalai ir aliejus
Grietinė, sviestas, alyvų aliejus, kitų rūšių augalinis aliejus.
Krakmolas
Bulvės, duona, kruopos, makaronai, ryžiai.
Miltiniai valgiai
Pyragai, pyragaičiai, sausainiai.
Džiovinti vaisiai
Datulės, figos, razinos, vynuogės.
Kiti vaisiai
Bananai, mangai.
Saldikliai
Cukrus, klevų sulos sirupas, medus.
Visi angliavandenių turintys produktai turi būti valgomi su neutraliu maistu.
Maisto derinimas
Į maisto cheminę sudėtį įeina įvairūs komponentai, tarp jų - baltymai, krakmolas, riebalai, vitaminai, mineralai, ląsteliena ir vanduo. Daugiausia baltymų organizmas gauna valgant gyvulinius produktus - mėsą, žuvį, pieno produktus ir kiaušinius. Įprastas krakmolo šaltinis - duona, ryžiai, makaronai, kruopos ir bulvės. Baltymų ir krakmolo cheminė sudėtis labai skirtinga, juos virškinant dalyvauja skirtingi fermentai. Baltymai pradedami skaidyti rūgščioje aplinkoje, o krakmolas - šarminėje. Kai kurių žmonių virškinimo sistema nepajėgia tuo pačiu metu normaliai perdirbti ir baltymų, ir krakmolo, tad virškinimo sutrikimų jiems padeda išvengti tinkamai derinamas maistas.
Kaip derinti maistą
Įgiję patirties patys galite sugalvoti įvairių maisto derinių. Galimi tokie maisto produktų deriniai:
o Mėsa ar žuvis su daržovių (ne bulvių) salotomis.
o Makaronai su pomidorų padažu ir salotomis.
o Aštrūs daržovių patiekalai su ryžiais.
o Keptos bulvės su salotomis.
o Troškinta mėsa su daržovėmis.
o Sumuštinis su avokadų salotomis.
1 pav. sveikas maistas
DERINAMO MAISTO PRODUKTŲ GRUPĖS
BALTYMAI
NEUTRALŪS PRODUKTAI
KRAKMOLAS
Visi baltymingi produktai turi būti valgomi su neutraliu maistu.
Mėsa ir paukštiena
Aviena, jautiena, kalakutiena, kiauliena, veršiena, vištiena.
Žuvis
Lašiša, menkė, plekšnė, raja, silkė, skumbrė, tunas, upėtakis.
Vėžiagyviai ir moliuskai
Krevetės, širdutės, dvigeldės kriauklės, austrės, krabai, omarai.
Pieno produktai
Jogurtas, pienas, sūris.
Baltymingos daržovės
Sojų mėsa, sojų pupelės, kiaušiniai.
Daržovės (ne bulvės)
Baklažanai, briuselio kopūstai, brokoliai, cukinijos, grybai, gūžiniai kopūstai, morkos, pastarnokai, porai, pupelės, salierai, ropės, svogūnai, šparagai, špinatai, žiediniai kopūstai, žirniai.
Salotoms naudojamos daržovės
Agurkai, avokados, pomidorai, salotos, svogūnų laiškai, raudonieji, žalieji pipirai, ridikėliai, riešutai ir valgomosios sėklos.
Gyvuliniai riebalai ir aliejus
Grietinė, sviestas, alyvų aliejus, kitų rūšių augalinis aliejus.
Krakmolas
Bulvės, duona, kruopos, makaronai, ryžiai.
Miltiniai valgiai
Pyragai, pyragaičiai, sausainiai.
Džiovinti vaisiai
Datulės, figos, razinos, vynuogės.
Kiti vaisiai
Bananai, mangai.
Saldikliai
Cukrus, klevų sulos sirupas, medus.
Visi angliavandenių turintys produktai turi būti valgomi su neutraliu maistu.
LAbai paprastas pavyzdėlis:
Mėsa - baltymas, o baltymus skaido rūgštis.
Bulvė, duona - krakmolas, juos skaido šarmas.
Vadinasi, suvalgius mėsą su duona, normalus virškinimas neįmanomas
nevisada derinti ir mums pavyksta,bet stengiamės,kad daugiau ta istorija nepasikartotų

...