Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto produktų gamyba namuose

as irgi karves neturiu , tai nera galimybes paciai gaminti pieno produktu. bet perku parduotuvini 82% sviesta ir pagal krisnaistu recepta kaitinu . iskepa visi like 18% priemaisu . kvepia riesutais . galima kepti net blynus neprisvyla.
1kg sviesto ant silpnos ugnies kaitinti 1val . perkosti i stiklainius . laikyti saldytuve .
Atsakyti
QUOTE(laumele @ 2008 12 11, 14:36)
as irgi karves neturiu , tai nera galimybes paciai gaminti pieno produktu. bet perku parduotuvini 82% sviesta ir pagal krisnaistu recepta kaitinu . iskepa visi like 18% priemaisu . kvepia riesutais . galima kepti net blynus neprisvyla.
    1kg sviesto ant silpnos ugnies kaitinti 1val . perkosti i stiklainius . laikyti saldytuve .



Laumele, o iš kur tas riešutų kvapas? Kam skirtas tas gautas produktas, tik kepimui? Papasakok truputėlį daugiau mirksiukas.gif
Atsakyti
riešutų kvapas atsiranda ant mažos liepsnos ilgai kaitinant sviestą. Gaunasi lydytas sviestas-GHI. Aš jį labai mėgstu, tik kartais tingiu pasigamint... blush2.gif

Paruošimo būdas:
Lydytas sviestas (Ghi). Trukmė 40 min.
1 kg sviesto

Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Tada jie (riebalai) sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, tik jie neatskirdavo baltymų ir, kad lydytas sviestas negestų, jį paprasčiausiai pasūdydavo.
Gaminimo laikas priklauso nuo jūsų viryklės, nuo puodo, nuo sviesto kiekio ir kokybinių savybių. Iš 1kg sviesto apytiksliai gauname 800gr lydyto sviesto ghi.
Perkame „tikrą“ sviestą iš parduotuvės, be jokių priemaišų, pagerintojų, konservantų, nesūdytą (šiuo metu ghi gaminti mes naudojame „Baltas“), arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus (jo pasirodo ne taip lengva gauti).
Sudedame sviestą į vidutinį, storu, bei sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkite puodo dangčių, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15 – 20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos.
Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno – būkite pasiruošęs, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Sekame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuota, pasklinda specifinis kepintų riešutų kvapas ir tada iš karto nuimame nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų.
Leidžiame lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltu ir atsargiai perkošiame lydytą sviestą į per iš anksto paruoštą sausą molinę puodynę, uždengta drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (mes renkamės drobę, nes ją lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite „pagreitinti“ košimosi proceso – nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmetame. Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrupės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių.
Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, apsaugodami nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą.
Tai viskas, gintarinės spalvos lydytas sviestas Ghi yra paruoštas. Dabar jį galite naudoti valgiams gaminti. Be jo mūsų šeimoje neįsivaizduojami nei prieskonių pakepinimai, nei troškiniai, nei košės, nei sriubos. Kaitinamo ghi kvapas švelniai pasklinda po namus ir maloniai kutena skrandį, primindamas, kad netrukus galima bus smaguriauti maistu.
Sviestas ghi yra tridošinis, jis ramina Pita ir Vata, o nedideliais kiekiais tinkamas net ir taip jau riebalų reikalingiems vengti kapha tipo žmonėms. Ghi stiprina virškinimo ugnį, pagerina maisto įsisavinimą. Sviestas ghi maitina Odžą - subtilią visų kūno audinių substanciją, stiprina smegenis, sutepa jungiamuosius audinius ir daro juo lankstesnius. Sviestas ghi padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.


Skanaus... mirksiukas.gif
Atsakyti
na va kokia saunuole rytorasa viska smulkiai isaiskino . ta sviesteli naudoju ne tik ka nors pakepti , bet ir i koses , i ivairias teslas . dabar jau laikas kaledinius meduolius minkyti , tai irgi labai tinka deti vietoj kepiniu margarino . musu namuose be to sviesto irgi gyvenimas ne toks skanus .
Atsakyti
QUOTE(san @ 2008 11 06, 11:32)
varškės temai:
- gal galima daryti iš parduotuvinio rūgpienio (neturiu kaimiško pieno šaltinio)?
- gal galima kam nors panaudoti tą likusį "vandenėlį" -šitiek gėrio atlieka doh.gif gal veidui paprausti, pvz.

biggrin.gif Labai sveika prausti veida, galima duot net isdziut ir trinti galvos oda thumbup.gif
Atsakyti
Mamytes, o gal jus turite pazistamu bobuciu, is kuriu galetume pirkti varskyte, surius, kiausinius, taip pat ir darzoves, jei dar turi smile.gif?
Atsakyti
QUOTE(laumele @ 2008 12 11, 15:36)
as irgi karves neturiu , tai nera galimybes paciai gaminti pieno produktu. bet perku parduotuvini 82% sviesta ir pagal krisnaistu recepta kaitinu . iskepa visi like 18% priemaisu . kvepia riesutais . galima kepti net blynus neprisvyla.
     1kg sviesto ant silpnos ugnies kaitinti 1val . perkosti i stiklainius . laikyti saldytuve .

as lygiai taip pat darau jau gera pusmeti. thumbup.gif Tik saldytuve laikyti visai nebutina. Imesiu nuoroda pasiskaitymuihttp://www.ajurvedosnamai.lt/index.php?id=117
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo more more: 11 gruodžio 2008 - 22:24
Klausiau temoje KULINARINES IDEJOS, bet niekas neatsako, gal kas cia zinot..
Nusipirkau naturaliu jogurto bakteriju YC- 180. Gal kas bandet su jomis? Kiek mazdaug reiketu i litra pieno deti?
Visa laika i piena dejau Danone naturalu jogurta, si karta kitaip bandyti noriu..
Atsakyti
QUOTE(polonia @ 2008 12 12, 09:59)
Klausiau temoje KULINARINES IDEJOS, bet niekas neatsako, gal kas cia zinot..
Nusipirkau naturaliu jogurto bakteriju YC- 180. Gal kas bandet su jomis? Kiek mazdaug reiketu i litra pieno deti?
Visa laika i piena dejau Danone naturalu jogurta, si karta kitaip bandyti noriu..

Su bakterijomis nebandžiau,bet tikrai kažkas minėjo.O kodėl danone,o ne dobilas?Juk lietuviškas.Mes tai po kol kas turime močiutę iš kurios imame pieną,kiaušinius.Nuo savo gamybos jogurtų šaldytuvas lūžta.Bet veiksmas Kaune,ne Vilniuje.
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2008 11 06, 17:50)
Vat man irgi labai įdomu, kaip 1 kg varškės parduoda už mažesnę kaina, negu pienas kainuoja. Ir su sviestu taip pat, iš litro grietinės ar grietinėlės pasidarau tik 300- 400 gr sviesto. Gal ką nors ne taip darau  g.gif

Labutis. Tu viska darai gerai mirksiukas.gif . Tiesiog bobulytes, kurios parduoda ta varskyte, grietine, ar sviestuka, neskaiciuoja, kiek joms karvytes islaikymas kainuoja. Jos dziaugiasi, kad is to pienelio gali prisidurti prie pencijos. I pienine pieno nesti jau beveik nebeapsimoka, ypac jei turi tik viena karve. Taip rasau, nes gyvenu kaime ir zinau situacija. Matau, kaip tos bobutes vargsta su tom karvem, bet niekaip negali ju atsisakyti. " O kaip gi be karvytes kaime, sarmata piena pirkti."
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 12 12, 10:39)
Su bakterijomis nebandžiau,bet tikrai kažkas minėjo.O kodėl danone,o ne dobilas?Juk lietuviškas.Mes tai po kol kas turime močiutę iš kurios imame pieną,kiaušinius.Nuo savo gamybos jogurtų šaldytuvas lūžta.Bet veiksmas Kaune,ne Vilniuje.

Nebandziau is Dobilo, tiesiog jogurta pradejau gaminti pagal si recepta, gavosi manau idealiai :

http://www.skaniai.l...minis-jogurtas/
Atsakyti
QUOTE(polonia @ 2008 12 12, 21:32)
Nebandziau is Dobilo, tiesiog jogurta pradejau gaminti pagal si recepta, gavosi manau idealiai :

http://www.skaniai.l...minis-jogurtas/

Aš irgi pagal šį pirmą kartą gaminau,bet naudojau dobilą,o paskui savo turi,nereikia iš parduotuvės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 16 gruodžio 2008 - 14:47