Įkraunama...
Įkraunama...

Mišelės receptai lietuviškai

Grazus modelis wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Tai klasikinis vengriškas tortas „Doboš“. Labai šventiškas tortas, skirtas, ištiesų ypatingiems atvejams. Kaip ir mūsų „Napoleonų“, egzistuoja daugybė variacijų šio torto tema, bet apjungia juos trys komponentai – ploni riešutiniai lakštai, šokoladinis kremas ir papuošimai karamele (dažniausiai kaip „karūna“).

TORTAS „DOBOŠ“ (Dobos Torte)
Originalus receptas

user posted image

Lakštai:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
3/4 st. lengvai paskrudintų maltų lazdyno riešutų
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.

Kremas:

3 baltymai
1/4 a. š. vyno akmens (galima nedėti)
3/4 st. cukraus
1/3 st. vandens
1 v. š. tirpios kavos
1/2 st. kakavos miltelių
žiupsnelis druskos
100 g ištirpinto šokolado
350 g sviesto, kambario temperatūros.

Karamelė papuošimui:
1 st. cukraus
1/4 st. vandens.

1 st. paskrudintų ir nuvalytų lazdyno riešutų apibarstymui.

Lakštai.

Įkaitinti orkaitę iki 170° C (350° F).
Pasiruošti skardas, išklotas pergamentiniu popieriumi. Nupiešti ant jų apskritimus 20 cm (8") skersmens. Šis kepimo būdas pažįstamas tiems, kas kepė tortą „Triufelis“.
Pagaminti biskvitą be pašildymo. Baltymus nedideliu greičiu išplakti, kol susidarys putos, palaipsniui suberiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus, druską ir riešutus persijoti į trynius, įdėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat maišant sukamaisiais judesiais.
Dėti tešlos maždaug po 2/3 stiklinės, užpildant nupieštus apskritimus. Kepti po 5–8 min., kol paviršius lengvai parus. Leisti lakštams truputį ataušti, apversti juos (kartu su pergamentu) ant kito pergamentinio popieriaus lapo ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė lakštai. Svarbu nuimti popierių nuo lakštų, o ne atvirkščiai, kadangi didesnė dalis miltų lakštuose pakeista riešutais ir kepdami jie turi tendenciją lengvai prilipti prie popieriaus, o tokiu būdu juos lengviau atskirti nepažeidžiant.

Kremas.
Kremui išvirti sirupą iš cukraus ir vandens (iki 238 F). Baltymus išplakti su vyno akmeniu. Atsargiai supilti karštą sirupą į baltymus, plakant juos mažu greičiu. Po to pačiu didžiausiu greičiu išplakti juos, kol taps blizgantys. Toliau plakant baltymus, nedidelėmis porcijomis įmaišyti sviestą. Sviestas turi būti minkštas, bet šaltas. Kažkuriame etape pasirodys, kad nuo jo atsiskyrė vanduo ir jis susisluoksniavo, nekreipkite į tai dėmesio ir toliau plakite. Man tai užtrunka apie 8–10 min. Įmaišyti persijotą kakavą, kavą, druską ir ištirpintą šokoladą (ne karštą). Dar kartą išplakti iki glotnios, vientisos masės.

Karamelė.
Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 20 cm (8") skersmens ratą. Patepti popierių aliejumi.
Cukrų ištirpinti vandenyje ir išvirti sirupą. Dar kartą primenu, kad maišyti jį reikia tik pačioje pradžioje, kad cukrus greičiau ištirptų. Kai tik sirupas pradės virti, reikia tik teptuku šlapinti puodo sieneles, kad ant jų nesusidarytų cukraus kristalai. Sirupą virti iki tokio momento, kai jis pradės keisti spalvą į tamsiai-gintarinę. Išvirtą karamelę išpilti ant paruošto popieriaus lapo, išlyginti patepta aliejumi lopetėle, užpildant visą apskritimą. Leisti ataušti keletą minučių ir, nelaukiant, kol visiškai sustings, aštriu peiliu supjaustyti į 12 segmentų. Po to leisti karamelei pilnai sustingti.

Surinkimas.

Pertepti visus lakštus kremu, šonus apibarstyti kapotais paskrudintais lazdyno riešutais ir papuošti karamelinėmis plokštelėmis.
Tortas gerai laikosi keletą dienų šaldytuve, o taip pat užsišaldo. Tik su sąlyga, kad karamele jį puošite prieš patiekiant.

*Iš tiesų, būtent dabar aš jį papuošiau tradiciškai.
*Senoje šio torto versijoje aš pateikiau 2-jų rūšių kremus – originalų-sviestinį ir grietinėlės. Žinote, grietinėlės kremas gal ir lengvesnis, bet skonis su originaliu kremu daug turtingesnis – ištikrųjų!

user posted image

Šaltinis: kuking.net
Atsakyti
Įkeliu ir pirmąjį torto "Doboš" variantą, nes yra kai kurių skirtumų:

Šis tortas reikalauja kai kurių darbo ir išankstinio pasiruošimo sąnaudų (t. y. iš anksto pagaminto pralino ir atšaldyto grietinėlės kremo). Įsidrąsinusi aš pakeičiau pakankamai didelį kiekį sviestinio kremo, reikalaujamo pagal receptą, į mažesnį kiekį grietinėlės kremo ir nepralošiau – tortas nuo to tapo švelnesnis ir lengvesnis. Bet dėl patogumo pateikiu abu kremo receptus.

TORTAS „DOBOŠ“ (Dobos Torte)
Originalus receptas

user posted image

Lakštams:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės
3/4 st. maltų lazdyno riešutų (neskrudintų)
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.

Grietinėlės kremui:
150 g šokolado
2 st. grietinėlės
2 v. š. espresso (arba tirpios kavos)
1 v. š. Frangelico (lazdyno riešutų likeris).

Originaliam sviestiniam kremui:
6 baltymai
1/2 a. š. vyno akmens
3/4 st. vandens
1 1/2 st. cukraus
2 v. š. espresso kavos
3/4 st. kakavos miltelių
1/4 a. š. druskos
200 g ištirpinto šokolado
750 g sviesto (3 st.).


Lazdyno riešutų pralinui:

1/4 st. vandens
1 st. cukraus
1 st. lazdyno riešutų (lengvai paskrudintų ir nuvalytų).

Įkaitinti orkaitę iki 180° C (350 F). Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 8 apskritimus 20 cm skersmens. Reikės 4 skardų po 2 ratus ant kiekvienos.
Pagaminti biskvitą be pašildymo, persijojant miltus su susmulkintais riešutais. Panaudojant maždaug 2/3 stiklinės tešlos, užpildyti nupieštus ant popieriaus apskritimus ir kepti maždaug 5–8 min., kol lengvai parus. Ataušinti.
Grietinėlės kremui kaitinti grietinėlę su ištirpinta joje kava beveik iki virimo ir supilti ant susmulkinto šokolado. Lengvai išmaišyti ir palikti atšalti. Į šaltą grietinėlę supilti likerį ir išplakti iki standžių putų.
Jeigu vis tik pasirinksite sviestinį kremą, tai pagaminti jį reikia, kaip plikytą sviestinį-baltymų.
Pralinui ištirpinti cukrų vandenyje, kaitinti iki virimo ir pavirti, kol temperatūra pasieks 118° C (238 F). Gautu sirupu užpilti nuvalytus riešutus ir išdėlioti juos ant sviestu patepto popieriaus, kad sustingtų. Kai sukietės, sumalti į trupinius-praliną.
Pertepant lakštus kremu, juos galima sudrėkinti likeriu (jeigu jie buvo iškepti anksčiau ir lengvai apdžiuvo). Kremu aptepti torto viršų ir šonus ir apibarstyti juos lazdyno riešutų pralinu.

*Šio torto lakštai gaunasi minkšti, kaip biskvitiniai su riešutiniu prieskoniu.

user posted image

Šaltinis: good-cook.ru

P.S. Anksčiau Mišelė buvo davusi šį receptą, tik kitame forume. Būtinai skaitykite aukščiau esantį torto "Doboš" receptą, kuriame viskas detaliau aprašyta.
Atsakyti
Kazkas nerealaus sitie receptai. Didelis aciu mamytei, nepatingejusiai tiek isversti. Dabar renkuos koki torciuka Naujiems daryt ir sukasi galva nuo ideju.
Dariau ir biskocius, tai isejo superiniai - vyras nepatikejo, kad pati dariau, dar ir dabar galvoja, kad pirkau tongue.gif
aciu 4u.gif
Atsakyti
stai mano napaleonaspagal misele.tortas tikrai skanus ir kepsiu ji dar.pradzioj isgasdino,kad iskepe lakstai kieti ir baisus,bet gerai kad cypsiukas nuramino.kondensuota piena viriau,tai torto skonis gavosi kaip su karamele,3 lakstam pritruko kremo,tai ju ir nedejau,o palikau trupiniam.mums jis patiko,o svarbiausia jis nera salduser posted imageus.
Papildyta:
user posted image
Atsakyti
Oi noriu as jo doh.gif , oi vel kepsiu doh.gif .....kol nematau , dar kenciu , bet kai vaizdeliai toki nuostabus wub.gif ......raitojuos rankoves tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(JOLKA999 @ 2008 12 28, 23:58)
stai mano napaleonaspagal misele.tortas tikrai skanus ir kepsiu ji dar.


Laaaabai įspūdingas Napoleonas ir aš irgi taip noriu taip noriu Napoleono, net silpna.... wub.gif

Oi, mergaitės per tą šventinį maratoną truputį apleidau šią temelę blush2.gif - dar daug receptukų priešakyje, taigi laukite - pratęsimas bus bigsmile.gif
Artimiausiu metu, gal net rytoj, pasistengsiu įdėti tortą "Iš trynių" iš senesnių Mišelės receptų (tik fotkių ten jau nebėra verysad.gif), nes kaip supratau - klausimas yra aktualus kur dėt trynius, kai pvz., pagaminai beze?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RiMami: 29 gruodžio 2008 - 00:53
TORTAS „ANT TRYNIŲ“
Originalus receptas

Biskvitams:
6 tryniai
150 g sviesto (arba margarino) kambario temperatūros
1 st. pieno
2 a. š. vanilės
1 st. cukraus
2,5 st. miltų tortams arba 2 1/4 st. paprastų miltų
1 v. š. kepimo miltelių
3/4 a. š. druskos.

Kremui:
250 g šokolado
1 st. grietinėlės.

Įkaitinti orkaitę iki 180º C. Patepti sviestu ir išbarstyti miltais dvi 22 cm formas.
Persijoti miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Atskirai lengvai išplakti trynius su 1/4 st. pieno ir vanile. Į indą su persijotais miltais supilti likusį pieną ir sudėti minkštą sviestą. Išplakti mikseriu mažu greičiu, kol viskas susimaišys. Padidinus mikserio greitį, per 3 kartus įmaišyti trynius, išplakant ne mažiau kaip po 20 sekundžių. Sudėti masę į paruoštas formas ir kepti 25–30 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Ataušusius biskvitus palyginti (jeigu yra „kuprelė“) ir pertepti kremu. Taip pat galima sudrėkinti kokiu nors likeriu.
Kremui grietinėlę kaitinti iki virimo ir užpilti ja susmulkintą šokoladą. Lengvai išmaišyti ir palikti aušti. Kai masė sutirštės, pertepti vidų ir padengti torto viršų.

Šaltinis: good-cook.ru

P.S. Šio torto nuotraukų nėra
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RiMami: 30 gruodžio 2008 - 15:59
O stai mano trigubas sokoladnis tortas blush2.gif
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis wub.gif
user posted image
Atsakyti
Vau bigsmile.gif bigsmile.gif bigsmile.gif ......koks grazus pjuvis ( graziau nei originale ) wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Nonna @ 2009 01 01, 14:20)
O stai mano trigubas sokoladnis tortas  blush2.gif
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis  wub.gif
user posted image

Norėjau paklausti, kokio skersmens tortukas gavosi iš duotos normos? Ir kiek birios želatinos imti vietoj vieno lapelio? Ačiū už atsakymą 4u.gif
Atsakyti
pagaliau isbandziau senai svajotus pyragelius- akmenuotas kelias. skonis pasaka thumbup.gif labai skanus pyrageliai ir labai puosnus stalui. abejingu neliko 4u.gif
o cia kas isejo man
user posted image

taip pat iskepiau keksa su obuoliais ir karamele. taip apt skanus ir lengvas pyragas.
aciu uz isverstus receptelius 4u.gif
Atsakyti