Tai klasikinis vengriškas tortas Doboš. Labai šventiškas tortas, skirtas, ištiesų ypatingiems atvejams. Kaip ir mūsų Napoleonų, egzistuoja daugybė variacijų šio torto tema, bet apjungia juos trys komponentai ploni riešutiniai lakštai, šokoladinis kremas ir papuošimai karamele (dažniausiai kaip karūna).TORTAS DOBOŠ (Dobos Torte)Originalus receptas
Lakštai:6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
3/4 st. lengvai paskrudintų maltų lazdyno riešutų
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.
Kremas:3 baltymai
1/4 a. š. vyno akmens (galima nedėti)
3/4 st. cukraus
1/3 st. vandens
1 v. š. tirpios kavos
1/2 st. kakavos miltelių
žiupsnelis druskos
100 g ištirpinto šokolado
350 g sviesto, kambario temperatūros.
Karamelė papuošimui:1 st. cukraus
1/4 st. vandens.
1 st. paskrudintų ir nuvalytų lazdyno riešutų apibarstymui.
Lakštai.Įkaitinti orkaitę iki 170° C (350° F).
Pasiruošti skardas, išklotas pergamentiniu popieriumi. Nupiešti ant jų apskritimus 20 cm (8") skersmens. Šis kepimo būdas pažįstamas tiems, kas kepė tortą Triufelis.
Pagaminti biskvitą be pašildymo. Baltymus nedideliu greičiu išplakti, kol susidarys putos, palaipsniui suberiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus, druską ir riešutus persijoti į trynius, įdėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat maišant sukamaisiais judesiais.
Dėti tešlos maždaug po 2/3 stiklinės, užpildant nupieštus apskritimus. Kepti po 58 min., kol paviršius lengvai parus. Leisti lakštams truputį ataušti, apversti juos (kartu su pergamentu) ant kito pergamentinio popieriaus lapo ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė lakštai. Svarbu nuimti popierių nuo lakštų, o ne atvirkščiai, kadangi didesnė dalis miltų lakštuose pakeista riešutais ir kepdami jie turi tendenciją lengvai prilipti prie popieriaus, o tokiu būdu juos lengviau atskirti nepažeidžiant.
Kremas.Kremui išvirti sirupą iš cukraus ir vandens (iki 238 F). Baltymus išplakti su vyno akmeniu. Atsargiai supilti karštą sirupą į baltymus, plakant juos mažu greičiu. Po to pačiu didžiausiu greičiu išplakti juos, kol taps blizgantys. Toliau plakant baltymus, nedidelėmis porcijomis įmaišyti sviestą. Sviestas turi būti minkštas, bet šaltas. Kažkuriame etape pasirodys, kad nuo jo atsiskyrė vanduo ir jis susisluoksniavo, nekreipkite į tai dėmesio ir toliau plakite. Man tai užtrunka apie 810 min. Įmaišyti persijotą kakavą, kavą, druską ir ištirpintą šokoladą (ne karštą). Dar kartą išplakti iki glotnios, vientisos masės.
Karamelė.Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 20 cm (8") skersmens ratą. Patepti popierių aliejumi.
Cukrų ištirpinti vandenyje ir išvirti sirupą. Dar kartą primenu, kad maišyti jį reikia tik pačioje pradžioje, kad cukrus greičiau ištirptų. Kai tik sirupas pradės virti, reikia tik teptuku šlapinti puodo sieneles, kad ant jų nesusidarytų cukraus kristalai. Sirupą virti iki tokio momento, kai jis pradės keisti spalvą į tamsiai-gintarinę. Išvirtą karamelę išpilti ant paruošto popieriaus lapo, išlyginti patepta aliejumi lopetėle, užpildant visą apskritimą. Leisti ataušti keletą minučių ir, nelaukiant, kol visiškai sustings, aštriu peiliu supjaustyti į 12 segmentų. Po to leisti karamelei pilnai sustingti.
Surinkimas.Pertepti visus lakštus kremu, šonus apibarstyti kapotais paskrudintais lazdyno riešutais ir papuošti karamelinėmis plokštelėmis.
Tortas gerai laikosi keletą dienų šaldytuve, o taip pat užsišaldo. Tik su sąlyga, kad karamele jį puošite prieš patiekiant.
*Iš tiesų, būtent dabar aš jį papuošiau tradiciškai.
*Senoje šio torto versijoje aš pateikiau 2-jų rūšių kremus originalų-sviestinį ir grietinėlės. Žinote, grietinėlės kremas gal ir lengvesnis, bet skonis su originaliu kremu daug turtingesnis ištikrųjų!
Šaltinis: kuking.net