Moka tai klasikinis šokolado ir kavos derinys. Aš pabandžiau jį realizuoti, sujungus šokoladinį sūrio tortą (cheesecakeą) su kavos musu. O kadangi abu komponentai turi švelniai-kreminę struktūrą, tai pralininiai riešutukai apibarstymui puikiai subalansuoja tortą, įnešdami traškių natų.TORTAS MOKAČINO (Mochaccino Cake)Originalus receptas
Sūrio tortas (cheesecakeas):1/2 st. maltų sausainių (Graham Crackers)
1/2 st. maltų šokoladinių sausainių
1/4 st. ištirpinto sviesto
250 g grietinėlės sūrio
(cream cheese), kambario temperatūros
125 g minkštos neriebios varškės (Quark)
1/4 st. cukraus
1/2 a. š. vanilės
100 g ištirpinto šokolado
2 kiaušiniai, kambario temperatūros.
Kavos musas:175 ml pieno
1 kiaušinis
4 v. š. cukraus
2 v. š. krakmolo
1/4 st. stiprios kavos
2 v. š. kavos likerio (Kahlua)
2 v. š. kakavos miltelių
7 g (1,5 a. š.) želatinos miltelių
1 st. grietinėlės.
Pralinas:1 st. cukraus
1/2 st. kukurūzų sirupo (Golden corn syrup)
1/2 st. vandens
1 st. riešutų (graikiškų, ladyno arba žemės).
Šokoladinių papuošimų.
Sūrio tortas (cheesecakeas).Įkaitinti orkaitę iki 170° C.
Patepti sviestu 15 cm (6") apvalios formos dugną ir šonus, ir iškloti dugną pergamentiniu popieriumi. Sumaišyti maltus sausainius su ištirpintu sviestu. Išmaišyti ir sudėti ant paruoštos formos dugno (šaukštu prispaudžiant prie dugno). Kepti 58 min.
Išplakti grietinėlės sūrį
(cream cheese), varškę, cukrų ir vanilę iki glotnios vientisos masės. Toliau plakant, supilti ištirpintą šokoladą. Įmaišyti po vieną kiaušinius, plakant mažu greičiu kiekvieną kartą įdėjus (stiprus plakimas sudėjus kiaušinius gali lemti įtrūkimus ant iškepusio torto paviršiaus).
Sumažinti orkaitės tempertūrą iki 160° C.
Supilti įdarą ant pagrindo viršaus ir krestelėti formą, kad iškiltų į paviršių oro burbuliukai. Apvynioti formą su folija ir patalpinti į didesnę formą, pripiltą karšto vandens. Vandens turi būti iki pusės formos su tortu aukščio.
Kepti apie 30 min. Iškepusio sūrio torto
(cheesecakeo) vidurys, lengvai krestelėjus, bus lengvai linguojantis (auštant jis taps tokios pat konsistencijos, kaip ir likęs tortas). Apipjauti šlapiu peiliu išilgai iškepusio torto šonų ir palikti, kad atauštų. Atšaldyti šaldytuve nemažiau 6 val.
Kavos musas.Išvirti iš pirmųjų 4-ių ingredientų
plikytą kremą. Ataušinti. Į ataušusią kavą suberti želatiną, palikti, kad išbrinktų 1 min. Lengvai pašildyti, tik kol želatina ištirps. Išplakti ataušusį plikytą kremą, įmaišyti kakavos miltelius ir likerį. Supilti (toliau plakant) kavą su želatina. Išplakti grietinėlę iki minkštų putų ir per 2 kartus įmaišyti ją į pagrindinę masę.
Iškloti 20 cm (8") išardomą formą plėvele. Patalpinti ant formos dugno iškeptą sūrio tortą
(cheesecakeą) ir sudėti ant jo musą, užpildant šonus. Išlyginti paviršių ir užšaldyti, mažiausiai 3 val.
Pralinas. Nedideliame puode su storu dugnu užvirinti cukrų, kukurūzų sirupą ir vandenį. Virti, kol termometras rodys 150° C (300 F) temperatūrą (arba kol sirupas taps tamsiai-gintarinės spalvos). Periodiškai puodo sieneles reikia šlapinti šepetėlio pagalba su šaltu vandeniu, kad nesusidarytų cukraus kristalai.
Iškloti skardą pergamentiniu popieriumi ir patepti pergamentą sviestu. Atsargiai nukelti išvirtą sirupą nuo ugnies, suberti riešutus, išpilti visą masę ant pergamento, išlyginti ir palikti, kad sustingtų (apie 1 val.).
Gautą praliną sumalti blenderyje. Laikyti sandariai uždengtame inde.
Surinkimas.Išimti iš formos užšaldytą tortą. Leisti jam truputį atitirpti ir apibarstyti šonus pralininiais riešutais. Papuošti bet kokiais turimais šokoladiniais papuošimais. Aš naudojau šokoladinį kremą ir glazūrą. Tortą galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų arba užšaldyti iki 1 mėn.
*Šokoladinis kremas papuošimui padarytas pagal
"Triufelinio" torto kremo principą, kuriame kapotas šokoladas užpilamas karšta grietinėle, ataušinamas ir išplakamas į kremą (tik šį kartą aš dėjau truputį daugiau šokolado, kad kremas būtų tamsesnis).
Šaltinis: kuking.net