Viena kepinių rūšių iš sluoksniuotos mielinės tešlos yra Daniškos bandelės (Danish pastries). Pagrindinis jų skirtumas nuo kruasonų tešlos tame, kad jos labiau pagerintos ir dažniausiai turi saldų įdarą. O ir pačios tešlos pagaminimo būdas taip pat lengvai skiriasi - visi komponenetai jai turi būti šalti, kad neleisti mielėms kildinti tešlos anksčiau laiko.
DANIŠKOS BANDELĖS (Danish Pastries)Originalus receptas
Tešla:150 ml šalto pieno
20 g šviežių mielių
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
1 a. š. druskos
2 1/4 st. miltų
300 g šalto sviesto.
Įdaras:175 ml pieno
2 tryniai
2 v. š. cukraus
2 v. š. krakmolo
1/4 a. š. migdolų esencijos
keleto abrikosų (šviežių arba konservuotų).
200 g varškės (arba grietinėlės sūrio
(cream cheese))1 v. š. cukraus
1 kiaušinis
1/2 a. š. vanilės
20 g ištirpinto sviesto.
migdolų plokštelių
abrikosų džemo glazūrai
kiaušinio aptepimui.
Tešla.Rankomis truputį sumaigyti šaltą sviestą ir iškočioti jį tarp dviejų pergamentinio popieriaus lapų į 1012 cm dydžio kvadratą.
Ištirpinti mieles šaltame piene, sudėti cukrų ir kiaušinius.
Giliame inde persijoti miltus su druska ir padaryti viduryje įdubimą.
Supilti pieną su mielėmis ir užminkyti minkštą, dar limpančią prie rankų tešlą.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus, iškočioti tešlą į kvadratą, su 1820 cm kraštine. Uždėti šaltą sviestą į šio kvadrato vidurį įstrižai (kaip tešloje kruasonams). Užlenkti šonus kaip voką ir iškočioti tešlą į stačiakampį. Mintyse padalinti jį į 3 dalis, užlenkti vieną dalį link centro ir uždengti iš viršaus kita dalimi. Iškočioti dar kartą į stačiakampį ir taip pat sulankstyti trilinkai. Suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 30 min.
Pakartoti iškočiojimą į stačiakampį ir trilinką sulankstymą dar 2 kartus, kas kiekvienas 30 min. Per tą laiką sviestas pakankamai atšals, kad netirptų kočiojant, bet nesuspės tapti kietas, kad neplėštų tešlos.
Įdaras.Kol ruošiama tešla, galima užsiimti įdaru.
Pirmajam reikia išvirti plikytą kremą. Tam sumaišome krakmolą su cukrumi, sudedame trynius. Trinti tol, kol neliks gumuliukų. Pieną kaitinti iki virimo. Plona srovele, maišant kiaušinių-krakmolo masę, supilti į ją karštą pieną, tada vėl viską supilti atgal į puodą ir pavirti ant silpnos ugnies kelias minutes, kol sutirštės (neužvirti). Nukelti kremą nuo ugnies, perdėti į dubenį, uždengti plėvele (taip, kad plėvelė liestų visą kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir visiškai ataušinti.
Ataušusį kremą truputį išplakti, įdedant migdolų esencijos.
Iš šviežių abrikosų pašalinti kauliukus (iš konservuotų nukošti sultis).
Varškės įdarui pertrinti varškę per sietelį, sumaišyti su cukrumi, kiaušiniu, vanile ir ištirpintu sviestu. Ataušinti.
Kepimas.Įkaitinti orkaitę iki 190º C.
Gatavą tešlą iškočioti į 3 mm storio lakštą. Supjaustyti 78 cm dydžio kvadratais. Uždėti į vidurį truputį įdaro, patepti kraštus kiaušiniu ir užspausti juos pagal įstrižainę.
Sudėti bandeles į išklotą pergamentiniu popieriumi skardą ir palikti šiltoje vietoje 15 min., kad pakiltų. Patepti paviršių kiaušiniu, apibarstyti migdolais arba cukrumi, ir kepti 1520 min. iki rusvos plutelės.
Dar šiltas bandeles aptepti abrikosų džemu.
*Galima naudoti ir sausas mieles, tik reikia įsitikinti jų šviežumu (aktyvumu), kadangi mes jų netirpiname šiltame skystyje ir negalime to patikrinti.
*Galima dėti bet kokį įdarą (tik pageidautina tokį, kad nepabėgtų, kadangi bandelės pas mus atviros).
Šaltinis: kuking.net