Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralus gimdymas šiuolaikinių moterų akimis

Mielos Mamos, biggrin.gif

sis man sove siryt,kai sunkai issirioglinau is lovos, nes mazius visa nakti zaide futbolu su mano visais imanomais vidaus organais, suryjau puse sintetinio sokolado,paemiau kompa i lova ir cia dar savo kitoje temoje apie Gimdymo istaigu realybe perskaiciau keleta postu apie taip placiai paplitusia savoka "Naturalus gimdymas". Spardymasis apmazejo, bet tesesi..
Pagalvojau sau, kad tokios futbolo rungtynes vyks su manimi dar 4 menesius, o dar paskui laukia gimdymas. Na gerai, CP, tai tada viskas aisku, o jeigu ne? blink.gif

Kas mano akimis siandien yra naturalus gimdymas? Mes gyvename 21 amziuje, mokslinio progreso, nauju technologiju pasaulyje. Nepaisant sunkios gydymo istaigu materialines padeties, turime vis tik galimybe gauti nors minimalia kvalifikuota mediku prieziura,kad ir ne pagal naujausius pasaulinius standartus, bet turime ir ja sekmingai naudojames.

Bet, yra vienas bet, kai diskutujant apie tai , pasigirsta vis daugiau ivairiausiu nuomoniu del siuolaikiniu technologiju, o Lietuvoje ir ne tik vis dazniau atsiranda nuomoniu, kad moteris turi gimdyti "naturaliai". Zodi naturaliai vis daugiau zmoniu interpretuoja tiesmukiskai - namuose arba ligonineje, bet jeigu ligonineje, tai be jokiu nuskausminimu, jokiu papildomu intervenciju, jokiu vaistu, jokiu vakuuminiu ir kitokiu kudikio traukimo budu. Daug mamu po CP arba vis tik ivykusios a.m. intervencijai grauziasi ir nerimauja, kad "pagimde nenaturaliai", "nesveikai" ir vis dazniau kaltina save, kad nepadare visko, kad vaikas gimtu "naturaliai".
Ivairios organizacijos, pavienes grupes ir bureliai garsiai trimituoja, saukia grizti prie istaku, nes vaikas turi gimti "sveikai".
Trimituodami savo teorijas, retas susimasto, kad sveikai gyventi zmonija nustojo jau pries 300-400 metu, atsiradus pirmosioms manufakturoms, gamykloms ir ju lydinciomis technologijoms, kurios pareikalavo is zmonijos atsisakyti tam tikru "ekologisko gyvenimo principu" ir atiduoti duokle sparciai besivystanciam inovaciju prasme, pasauliui. Tada ir pasibaige "sveiko maisto", "sveiko oro" ir "sveiko gyvenimo budo era". Atsirado naujos "sveiko gyvenimo budo" savokos, nes nuo siu pokyciu sukeltu pasekmiu atsirado naujos ligos, atsirado ir vaistai bei priemones joms gydyti. Ilgainiui, zmonija zengdama koja i koja su siomis technologijomis prisitaike prie naujo gyvenimo budo, susirado priemoniu kaip palengvinti kai kuriu ligu simptomus arba tas ligas is viso isnaikinti. Kaip palengvinti kai kuriuos naturalius procesus, einancius per kancias pav. gimdyma, ir surado priemones kaip tokiu budu dar labiau pagerinti tu paciu gimdyviu gyvenimo kokybe ir sumazinti mirtinguma, kad ir to paties gimdymo metu. Atsirado skiepai nuo stabliges, dezinfekavimo priemones, kitos svarbios gimdyvei ir jos kudikiui priemones, gimdyviu mirtingumas sumazejo iki minimumo. Ankstesniais laikais budavo kazkur 50x50 jeigu nenumirdavo kudikiai gimstant, tai mirtis praretindavo ju gretas veliau.
Kaip matome, keitesi pasaulis, su juo keitemes ir mes, zmones. Bandeme sekmingai prisitaikyti prie jo salygu.
Kas mano akimis siomis dienomis yra naturalus gimdymas? Atsakymas paprastas, naturalus gimdymas, procesas, kuris ivyko atsizvelgiant i mano organizmo ypatumus gimdymo metu, toje aplinkoje,kurioje siuo metu randuosi ir prie kurios yra prisitaikes mano ir mano kudikio organizmai. Jeigu gyvendama siuolaikiniame pasaulyje gamta ir Dievas sutvere mane taip, kaip sutvere, kad negaliu pagimdyti be CP, arba be nuskausminimo, nes zinau , kad toks yra ir noriu juo pasinaudoti, reiskia yra naturalu, kad pasinaudosiu. naturalu, nes siandien tai naturalus ir paplites irankis ar budas, kiap norite vadinkite, palengvinti mano kancias ir pasekmes, kurios gali atsirasti amno psichikoje, jeigu tuo nepasinaudosiu. Toks procesas mano akimis yra naturalus siam laikmeciui biggrin.gif Nes siais laikais tai naturaliai paplites reiskinys, kuri sukurti padiktavo siuolaikines gyvenimo salygos.
Atsiras oponenciu, kurios tuoj pat "uzvirs" ir prades apeliuoti i mano "gelezine" logika. Labai gerai, tada nusimato dar viena idomi diskusija. thumbup.gif
Na o kas liecia "naturalu" gimdyma be a.m. palengvinimo priemoniu, neturiu nieko pries, tegul eksperimentuoja ir toliau mamos, manau, kad tai nera blogai, kaip ir nera visai blogai gimdyti su "dvasine pribuveja" be profesionaliu mediku pagalbos, kaip nera blogai gimdyti namuose, kaip nera blogai gimdyti be jokiu nuskausminimo priemoniu. Tik kyla toks klausimas, ar moterys propaguodamos nauja "tikra naturalu gimdyma" ne pagal mano teorija lygiai taip pat laikosi "naturalaus gyvenimo normu ir principu" savo tolimesniame gyvenime jau po gimdymo? Nesinaudoja vienkartiniais vystyklais, nesinaudoja viesuoju transportu, mob. telefonais, komputeriais, ar gamina maista krosnyje is savo uzaugintu grudu, o grindis plauna pelenais? Nes visos sios siuolaikinio pasaulio priemones, na ax.gif TV, internetas, slamstas, higienos priemones, buities valymo priemones irgi yra "nesveika Jusu vaikui" kaip nesveikas yra gimdymas, kuris ju akimis atrodo nenaturalus.

Emilka
Atsakyti
na aš ir noriu pasisakyti 4u.gif aš tikrai norėčiau pagimdyti natūraliai ir anot gydytojos, šiuo metu organizmas palankus mano norams, tačiau...esu nusiteikusi viskam...jei labai skaudės darysiu epidūrinę nejautrą...jei plyšiu ar kirps, prieš siūnant-prašysiu nuskausminimo ax.gif kaip parodė mano sesers atvejis, kad buvo praeiti visi etapai-vaiko raidai tai neturėjo absoliučiai jokio poveikio...vaikas neserga, labai protingas...kadangi jai buvo daryta narkozė-tai ji kūdikį pamatė tik kitą dieną...ir ką-vaikelis uždėtas ant krūtinės, pradėjo ieškoti maisto...nei jis buvo vangus nei koks silpnas (nors pradžioj sesuo turėjo epidūrą, jam pasibaigus kankinosi natūraliai bandydama gimdyt, deja viskas baigėsi CP su pilna narkoze)...kam kęsti nežmoniškus skausmus ir po gimdymo gąsdint kitas gimdyves? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kristinita @ 2008 11 28, 13:49)
na aš ir noriu pasisakyti 4u.gif  aš tikrai norėčiau pagimdyti natūraliai ir anot gydytojos, šiuo metu organizmas palankus mano norams, tačiau...esu nusiteikusi viskam...jei labai skaudės darysiu epidūrinę nejautrą...jei plyšiu ar kirps, prieš siūnant-prašysiu nuskausminimo ax.gif kaip parodė mano  sesers atvejis, kad buvo praeiti visi etapai-vaiko raidai tai neturėjo absoliučiai jokio poveikio...vaikas neserga, labai protingas...kadangi jai buvo daryta narkozė-tai ji kūdikį pamatė tik kitą dieną...ir ką-vaikelis uždėtas ant krūtinės, pradėjo ieškoti maisto...nei jis buvo vangus nei koks silpnas (nors pradžioj sesuo turėjo epidūrą, jam pasibaigus kankinosi natūraliai bandydama gimdyt, deja viskas baigėsi CP su pilna narkoze)...kam kęsti nežmoniškus skausmus ir po gimdymo gąsdint kitas gimdyves? g.gif

Laba diena, seniai girdeta Kristinita lotuliukas.gif

Nuomone apie siems laikams naturalu gimdyma, naturalu siai dienai, kad jeigu mums skauda, tai ir leidziame sau to skausmo isvengti. biggrin.gif , jeigu galime pakenteti, arba galimybes neleidzia, na, kaip mamos kazkur rase, kaklelis issiziojo iki neimanomu dydziu, per velu "epidurintis", gimdome kaip naturaliai priimta gimdyti tokiais atvejais. Del vaiku, mano drauges mergaitei 8 men, sveria 11 kg ir vystosi po CP kaip po naturalaus retas vaikas vystytusi, po 8 men mergaites mama dar turi pakankamai pienuko, o vaikas nesirgo nei karto.
Tiesa, atsisake ji ten kai kuriu skiepu, gal ir tu paciu tuberkulioziniu ir hepatitiniu mirksiukas.gif , na cia jos reikalas. Faktas, kad vaikas pavydetino sveikumo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo emilka: 28 lapkričio 2008 - 13:01
nu stai dabar paemiau kompa kurti panasiai temai.

Saunuole, Emilka biggrin.gif

bet jauciu, tuoj puls naturalistes, tad linkiu, kad visom diskusija butu idomi, be kandziojimusi ir draskymusi.

taigi konstruktyviu diskusiju 4u.gif

man atrodo, labai naturalu pasinaudoti visais isradimais, kad butu lengviau gimdyti:)

beje, kuri naturaliste uzriso bambute vilnoniniu ar lininiu siulu, kaip darydavo musu bobuciu ir probobuciu laikais?smile.gif
Atsakyti
QUOTE(laukinė kriaušė @ 2008 11 28, 14:07)
nu stai dabar paemiau kompa kurti panasiai temai.

Saunuole, Emilka biggrin.gif

bet jauciu, tuoj puls naturalistes, tad linkiu, kad visom diskusija butu idomi, be kandziojimusi ir draskymusi.

taigi konstruktyviu diskusiju 4u.gif

man atrodo, labai naturalu pasinaudoti visais isradimais, kad butu lengviau gimdyti:)

beje, kuri naturaliste uzriso bambute vilnoniniu ar lininiu siulu, kaip darydavo musu bobuciu ir probobuciu laikais?smile.gif

Ahaaaa.... susirinko lotuliukas.gif senos pazistamos raganos biggrin.gif, kriausyte, ir Jus mieloji cia biggrin.gif , aplenkiau Jus, tad visa pagarba, laurus ir padekas is naturalisciu puses susirinksiu ant savo melynos kepuraites. lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Naturalistes gali pateikti argumentus su pagristais tyrimu rezultatais, bet pulti neverta, nes nuo manes kaip nuo zasies vanduo. Naturaluma suvokiu naturaliai, atsizvelgdama i tai, kas siais laikais yra aktualu mano sitacijai biggrin.gif
Na ax.gif ir kas nera madinga. Nes reikia pripazinti, kad kartais mados pas mus irgi paplinta placiai ir tarsi tampa gyvenimo norma, bet neilgam smile.gif ir tuo dziaugiuosi.
Atsakyti
Nors gimdziau naturaliai, be jokiu nuskausminimu, bet nesu uzkietejus naturaliste smile.gif Vaikui dedu vienkartines sauskelnes (pampersus), nes man taip patogiau ir nemegstu apsikrauti nereikalingais darbais. Kas liecia maista - nesureiksminu to dalyko, man gerai ir pica - nekenciu stovet prie puodu. Vaikui, taip, kol kas dar verdu darzovienes pati is kaimisku naturaliai uzaugintu darzoviu, mesa vaikui irgi ne parduotuvine.

Mano poziuris i gimdyma keitesi n kartu. Dar zalios jaunystes laikais sakiau, kad as niekada negimdysiu, nes buvau girdejusi kalbu, kad gimdymas - tai pats didziausias kosmaras, o skausmas nezmoniskas. Veliau, kai pastojau, maniau, jog gimdysiu tik su epiduru, o pries pat gimdyma neatmeciau ir galimybes gimdyti naturaliai be nuskausminimo. Palikau viska savieigai ir aplinkybems. Su gydytoja sutarem, kad jei skausmas bus didelis ir negalesiu ar nenoresiu kentet, nuskausmins. Aisku, labai daug skaiciau sia tema, moksline, medicinine literatura, kas vyksta su moters organizmu gimdymo metu. Atsiribojau ir neskaiciau SM gimdymo istoriju, nes jos jokios naudos neduoda (cia mano nuomone), o tik sukelia begale nepagristu baimiu ir panika. Be to, mes visos skirtingos, pas visas skirtingas skausmo slenkstis, o ir pats gimdymas kiekvienai moteriai yra labai individualus: vienoms skauda maziau, kitoms labiau ir t.t.

Dabar del to, kodel vis delto apsisprendziau gimdyti naturaliai ir epidurine nejautra pasilikau tik kaip krastutine priemone - o gi del komplikaciju baimes. Girdejau, kaip ne vienai blogai pataike idurti, kitoms pasireiske nugaros skausmai, o kitoms viskas pavyko sklandziai ir be jokiu komplikaciju. Bet is kur as galiu zinoti, kad man idurs teisingai, pataikys ten, kur reikia, ar galejau buti uztikrinta, kad neteks veliau kesti nugaros skausmu? Aisku, jei butu labai ziauriai skaudeje, buciau prasius nuskausminimo. Bet man neprireike, nes saremiai buvo visai neskausmingi, manes neisvargino. Mano gimdymas nors ir be nuskausminimo nesukelia man jokiu neigiamu ar priestaringu minciu, emociju ir t.t. Antra karta, jei scenarijus bus panasus, gimdysiu taip pat naturaliai.

Atsakyti
QUOTE(Kituliux @ 2008 11 28, 14:50)
Nors gimdziau naturaliai, be jokiu nuskausminimu, bet nesu uzkietejus naturaliste  smile.gif  Vaikui dedu vienkartines sauskelnes (pampersus), nes man taip patogiau ir nemegstu apsikrauti nereikalingais darbais. Kas liecia maista - nesureiksminu to dalyko, man gerai ir pica - nekenciu stovet prie puodu. Vaikui, taip, kol kas dar verdu darzovienes pati is kaimisku naturaliai uzaugintu darzoviu, mesa vaikui irgi ne parduotuvine.

Mano poziuris i gimdyma keitesi n kartu. Dar zalios jaunystes laikais sakiau, kad as niekada negimdysiu, nes buvau girdejusi kalbu, kad gimdymas - tai pats didziausias kosmaras, o skausmas nezmoniskas. Veliau, kai pastojau, maniau, jog gimdysiu tik su epiduru, o pries pat gimdyma neatmeciau ir galimybes gimdyti naturaliai be nuskausminimo. Palikau viska savieigai ir aplinkybems. Su gydytoja sutarem, kad jei skausmas bus didelis ir negalesiu ar nenoresiu kentet, nuskausmins. Aisku, labai daug skaiciau sia tema, moksline, medicinine literatura, kas vyksta su moters organizmu gimdymo metu. Atsiribojau ir neskaiciau SM gimdymo istoriju, nes jos jokios naudos neduoda (cia mano nuomone), o tik sukelia begale nepagristu baimiu ir panika. Be to, mes visos skirtingos, pas visas skirtingas skausmo slenkstis, o ir pats gimdymas kiekvienai moteriai yra labai individualus: vienoms skauda maziau, kitoms labiau ir t.t.

Dabar del to, kodel vis delto apsisprendziau gimdyti naturaliai ir epidurine nejautra pasilikau tik kaip krastutine priemone - o gi del komplikaciju baimes. Girdejau, kaip ne vienai blogai pataike idurti, kitoms pasireiske nugaros skausmai, o kitoms viskas pavyko sklandziai ir be jokiu komplikaciju. Bet is kur as galiu zinoti, kad man idurs teisingai, pataikys ten, kur reikia, ar galejau buti uztikrinta, kad neteks veliau kesti nugaros skausmu? Aisku, jei butu labai ziauriai skaudeje, buciau prasius nuskausminimo. Bet man neprireike, nes saremiai buvo visai neskausmingi, manes neisvargino. Mano gimdymas nors ir be nuskausminimo nesukelia man jokiu neigiamu ar priestaringu minciu, emociju ir t.t. Antra karta, jei scenarijus bus panasus, gimdysiu taip pat naturaliai.

va tokios nuomonės sulaukus ir pasidaro ramiau 4u.gif ačiukas bigsmile.gif
Atsakyti
[quote=Kituliux,2008 11 28, 14:50]

Dabar del to, kodel vis delto apsisprendziau gimdyti naturaliai ir epidurine nejautra pasilikau tik kaip krastutine priemone. Tai vis tik liekate prie nuomones, kad gimdymas naturaliu budu ne su CP pagalba su epidurine nejautra yra nenaturalus? g.gif Kodel?
Atsakyti
QUOTE(emilka @ 2008 11 28, 15:20)
Tai vis tik liekate prie nuomones, kad gimdymas naturaliu budu ne su CP pagalba su  epidurine nejautra yra nenaturalus?  g.gif Kodel?

na, jau pats zodis "naturalus" reiskia be jokio isikisimo ar intervencijos mirksiukas.gif Manau, taip apibudinamas gimdymas, koks jis buvo anksciau, kai nebuvo israstas nuskausminimas. Naturalu - tai kas duota gamtos smile.gif

Man asmeniskai nesinori skirstyti gimdymo i naturalu ar nenaturalu. Gimdymas yra gimdymas, kad ir koks jis bebutu. "Naturalaus gimdymo" savoka vartojama norint pabrezti, kad gimde be nuskausminimo taip, kaip gimde mama, mociute ir t.t. Tikrai nesiekiant susireiksminti ar pazeminti tu, kurios pasirinko nuskausminima. Butu man skaudeje taip, kad negaleciau kentet, tikrai buciau reikalavus nuskausminti. Nematau cia nieko blogo.

Del cezario turiu atskira nuomone. Tikrai nesuprantu tu, kurios reikalauja operacijos, kai tam nera jokios priezasties ir, mediku manymu, moteris gali pagimdyti pati. Aisku, yra situaciju, kai cezaris yra butina ir neisvengiamas - tada niekur nedingsi.
Atsakyti
QUOTE(Kituliux @ 2008 11 28, 16:38)
na, jau pats zodis "naturalus" reiskia be jokio isikisimo ar intervencijos  mirksiukas.gif  Manau, taip apibudinamas gimdymas, koks jis buvo anksciau, kai nebuvo israstas nuskausminimas. Naturalu - tai kas duota gamtos  smile.gif

Man asmeniskai nesinori skirstyti gimdymo i naturalu ar nenaturalu. Gimdymas yra gimdymas, kad ir koks jis bebutu. "Naturalaus gimdymo" savoka vartojama norint pabrezti, kad gimde be nuskausminimo taip, kaip gimde mama, mociute ir t.t. Tikrai nesiekiant susireiksminti ar pazeminti tu, kurios pasirinko nuskausminima. Butu man skaudeje taip, kad negaleciau kentet, tikrai buciau reikalavus nuskausminti. Nematau cia nieko blogo.

Del cezario turiu atskira nuomone. Tikrai nesuprantu tu, kurios reikalauja operacijos, kai tam nera jokios priezasties ir, mediku manymu, moteris gali pagimdyti pati. Aisku, yra situaciju, kai cezaris yra butina ir neisvengiamas - tada niekur nedingsi.

O as manau, kad gydymas su nuskausminimu musu laikis yra naturalus reiskinis, o todel priskiriamas prie gimdymo naturaliu budu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(emilka @ 2008 11 28, 15:41)
O as manau, kad gydymas su nuskausminimu musu laikis yra naturalus reiskinis, o todel priskiriamas prie gimdymo naturaliu budu  smile.gif

Atliekamos kokios nors operacijos as neisivaizduoju be nuskausminimo, bet tai vadinciau ne "naturaliu" reiskiniu, o "iprastu", "savaime suprantamu" ir t.t. Gydymo nelaikyciau naturaliu reiskiniu, nes tai yra kisimasis. Pasaulis tobuleja, atsiranda galimybiu isgydyti ligas, kurios anksciau buvo nepagydomos - tai galimybes pasveikti ir jomis zmones naudojasi. Tai gerai. Bet ne apie tai si tema.

Gydymo ir gimdymo nelyginciau, tai skirtingi dalykai. Visu pirma del to, kad nestumas ir gimdymas nera liga, jo gydyt nereikia. Nuskausminimas tik padeda moteriai pagimdyti be skausmo. Antra, nestumas ir gimdymas yra prigimtinis dalykas moteriai. Teoriskai kiekviena moteris gali pastoti, isnesioti ir pagimdyti vaika. Tai jai duota gamtos. O nuskausminimas, cia jau pasikartosiu, tik galimybe pagimdyti be skausmo. Ir tik jau nuo moters priklausys, ar ji sia teise, galimybe pasinaudos.
Papildyta:
QUOTE(kristinita @ 2008 11 28, 14:45)
va tokios nuomonės sulaukus ir pasidaro ramiau 4u.gif ačiukas bigsmile.gif

Prasom 4u.gif Sekmingo gimdymo, tokio, kokio Tu noretum. Kad ir koki sprendima bepadarysi, tai bus Tavo sprendimas ir niekas netures teises jo smerkti. Gimdai Tu, todel tik Tu geriausiai zinai, ko Tau reikia. Palinkeciau nenusiteikt kategoriskai, kad gimdysiu tik taip arba taip ir nenusistatyk, kad viena teorija yra geresne uz kita 4u.gif Nei geru, nei blogu nebuna yra tik priimtinos arba ne, bet tai jau sprendzia kiekvienas asmeniskai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Kituliux @ 2008 11 28, 17:18)

Prasom  4u.gif  Sekmingo gimdymo, tokio, kokio Tu noretum. Kad ir koki sprendima bepadarysi, tai bus Tavo sprendimas ir niekas netures teises jo smerkti. Gimdai Tu, todel tik Tu geriausiai zinai, ko Tau reikia. Palinkeciau nenusiteikt kategoriskai, kad gimdysiu tik taip arba taip ir nenusistatyk, kad viena teorija yra geresne uz kita  4u.gif Nei geru, nei blogu nebuna yra tik priimtinos arba ne, bet tai jau sprendzia kiekvienas asmeniskai  smile.gif

Na jus tokia sakyciau, blaiviai mastanti "naturalistine" mama. biggrin.gif Ir tas naturalumas pas Jus labai naturalus. biggrin.gif Na niedomus Jusu poziuris biggrin.gif Neteisingas tongue.gif , sakote, kad naturaliai gimdete, o gimdete ligonineje, sakete, kad picas valgote, o reikejo virtas morkas, ir vaikuciai pas Jus turbut nenaturaliais vardai na ax.gif kaip ten dabar "naturalistes" vardus duoda Patrimpas, Laume, Vejas, Morkas biggrin.gif Nea, vyras sufleruoja Morkus lotuliukas.gif
O dar su padarius leliui ant palutes sisiuko, jus neperbraukite jam per akytes, kad neverktu. Neteisinga mama blush2.gif
Atsakyti