Įkraunama...
Įkraunama...

Mikčiojimas

Norėčiau paklausti, ar mikčiojimas yra įgimtas. Mūsų tevelis, karts nuo karto mikčioja. Norėčiau sužinoti, ar tai gali atsiliepti mūsų vaikams?
Atsakyti
Pats mikčiojimas kaip kalbėjimo sutrikimas nėra įgimtas. Tačiau paveldėtas gali būti polinkis į jį, t.y. patekus į stresinę situaciją, didesnė tikimybė, kad vaikas susidurs su mikčiojimu.
Atsakyti
3.4 metų sūnus kalbėdamas dažnai užsikerta - kelis kartus kartoja tą patį žodį. Ypač dažnai taip nutinka kai kalba skubėdamas. Ar tai mikčiojimas? Ką patartumėte, kad vaiko kalba taptų sklandesnė?
Atsakyti
Yo-yo,
ar tai tikras mikčiojimas, galima atskirti pagal tai kokią žodžio dalį kartoja vaikas. Jei kartojamas visas žodis ar skiemenys, tai panašu, kad tai tėra fiziologinis mikčiojimas, būdingas daugeliui tokio amžiaus vaikų (norėdamas tiksliau išreikšti savo mintis vaikas taip ieško tinkamų žodžių). Toks kalbėjimas nelaikomas sutrikimu. Mikčiojimo atveju kartojami garsai arba ties jais susilaikoma, rečiau skiemenys, o ne žodžiai ar frazės.
O apie tai, kas padeda sklandžiai kalbėti ir kas trukdo, skaitykite šios temos pirmoje žinutėje smile.gif
Atsakyti
Butciau labai dekinga jei specialistai galetu patarti. Musu darbas vercia, kas keleta metu keisti salis.Suneliui ,kai buvo 2,5 metuku teko keltis i kita sali,iki to laiko mikciojimo nepastebejom nors jis nedaug tekalbejo.Persikelus pastebejau ,kad pradejo slapintis i kelnes ,nors nuo sauskelniu pries persikelima buvo jau atprates ir pradejo mikcioti .Tada mes manem kad tai susiije su pradejimu kalbeti. Po metu laiko pradejo lankyti mokyklele toje salyje ir tada dar daugiau gimtaja kalba mikciojo,tai yra kelis kartus pakartojes pirmaji zodi ir po to maisytu dvieju kalbu kratiniu be uzsikirtimu pabaigdavo sakini. Mikciojimas tai padaznedavo ,tai apmazedavo ,kaip banga.Mikciojimas ypac pasireksdavo kai susijaudindavo prie svetimu zmoniu ir viena karta nesusilaikius del kitu priezasciu as ji labai apsaukiau net sudaviau(baime pamacius jo akyse supratau kokia didele klaida padariau,bet saukstai po pietu).Po to karto mikciojimas paumejo,praejo jau nuo to ivykio 7 metai ,bet sazine tebegrauzia ,kad galbut mano toks vienas neteisingas poelgis prisidejo neigiamai ir galbut jis manes tebebijo pasamonej ir jaudinasi prie manes kalbedamas? Visai neseniai vel teko keisti gyv. sali . Mokykla vaikas lanko ta pacia kalba nuo pat pradzios , namuose kalbama kita kalba( ne mano gimtaja) su salies pasikeitimu sunus pradejo is karto mokytis dvi naujas uzsienio kalbas. Deja vel mikciojimas pradejo isrysketi ne tik kalbant ,bet ir skaitant pakartojant sakinio pirmaji zodi ,susidaro toks ispudis,kad jo mintys galvoje "skrieja "taip greit ,kad jis nespeja visko issakyt ir uzsiketa pirmam sakinio zodyje ji pakartojes keleta kartu visa sakini greitai" isberia" be sustojimo ir nebeuzsikirsdamas.
Noreciau paklausti:
1Ar mikciojima gali isprovokuoti aplinkos pakeitimas(salies),kai vaikas vos pradeda kalbet?
2Daugiakalbese seimose mikciojimas ar daznesnis atvejis???
3Keletos uzsienio kalbu mokymasis vienu metu ar paryskins sia problema?
4 Kokias pasekmes galejo palikti mano neteisingas poelgis suo atveju?
5 Ar mikciojimas yra isgydomas?
Atsakyti
Visiskai pmirsau paklausti dar vieno dalyko; ar yra koks nors rysys tarp mikciojimo ir kairiarankiskumo?
Atsakyti
QUOTE
Noreciau paklausti:
1Ar mikciojima gali isprovokuoti aplinkos pakeitimas(salies),kai vaikas vos pradeda kalbet?
2Daugiakalbese seimose mikciojimas ar daznesnis atvejis???
3Keletos uzsienio kalbu mokymasis vienu metu ar paryskins sia problema?
4 Kokias pasekmes galejo palikti mano neteisingas poelgis suo atveju?
5 Ar mikciojimas yra isgydomas?


1. Taip, mikciojimo priežastimi galėjo tapti ir aplinkos pakeitimas, ypač intensyviausiu kalbos vystymosi laikotarpiu (2-5 metai).
2. Daugiakalbystė šeimoje taip pat gali išprovokuoti mikčiojimą.
3. Naujų užsienio kalbų mokymasis gali dar labiau apsunkinti kalbėjimą; bet mičiojimas pirmiausia susijęs su vaiko psichinėmis ypatybėmis.
4. O tas "neteisingas poelgis" galėjo labai neigiamai paveikti vaiko emocijas, pasitikėjimą savimi, o tuo pačiu ir sklandų kalbėjimą.
5. Taip, bet tai labai sudėtingas ir daug pastangų (vaiko, jo artimųjų ir specialistų) reikalaujantis procesas.
Mikčiojimas gali būti susijęs ir su kairiarankiškumu. Bet koks bandymas jį šalinti, gali neigiamai įtakoti kalbėjimo sklandumą.
Atsakyti
gal kam nors teko išbandyti mikčiojimo korekcijos kompiuterinę programą BreathMaker, kuri naudojama Popovo homeopatijos centre? Įdomu būtų sužinoti atsiliepimus.
Atsakyti
Apie šią programą nemažai buvo diskutuota čia:
Atsakyti
Kaune, Psichoterapijos konsultacijų centre, jau veikia Mikčiojančių savipagalbos grupė. Informacija čia: (Žiūrėti skelbimuose).
Atsakyti
Klopedija, taip šiek tiek buvo diskutuota, bet visa tai aprašyta www.mikciojimas.com, o man įdomu, ar kas išbandė šią programą ir kokie rezultatai, nes perkant nepigų daiktą, norisi apie tai išgirsti iš pirmų lūpų. Labai laukiu atsiliepimų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE
andina,2006 04 20, 13:24
man įdomu, ar kas išbandė šią programą ir kokie rezultatai, nes perkant nepigų daiktą, norisi apie tai išgirsti iš pirmų lūpų.

Tuomet Jums reikėtų kreiptis į su ta programa dirbančius logopedus ir prašyti pacientų "kontaktų", nes vargu, ar kas čia atsilieps: labai nedaug žmonių tą programą turi. Kadangi man teko matyti, kaip dirbama, galiu pasakyti, jog daug kas priklauso nuo mikčiojančio valios, atkaklumo. Aš girdėjau kalbant jauną vyrą po šios terapijos. Kalba ir balsas - kaip diktoriaus, aktoriaus, operos solisto. Ir jokių užsikirtimų good.gif
Apie mikčiojimą mano nuomonė tokia: bet kokia terapija yra dalinė, mikčiojimas gali išnykti, paūmėti, vėl tapti neryškus. Čia kaip su kokiu diabetu ar astma: kol laikaisi tam tikro gyvenimo būdo, "dietų", tol problema neryški. Kai aplinkybės nepalankios, labai gaila verysad.gif ...
Atsakyti