Įkraunama...
Įkraunama...

Pirkti ar nuomoti butą?

Pirkti, kadangi procentų bankui suma mažesnė už nuomos kainą. Taigi, lyg ir pigiai nuomuojiesi, bet laikotarpio pabaigoje dar gauni butą, kuris, beje, turbūt dar ir paprangęs bus, jei ne dėl burbulo, tai dėl infliacijos smile.gif
Atsakyti
Ech jei galeciau ir as pirkciau. bet siuo atveju mums geriau nuomoti(200lt/men) ir bent minimaliai turet pinigu, negu pirkt ir galvot is kur ct gaut makaronams....
Atsakyti
tai ir mums taspats. kraustomes jau i penkta nuomojama busta sad.gif ir vargas ir atsibo ziauriai, tas kraustymasisi. o dar turi issikuopti savo "naujaji busta", o ir baldai nekokie, kainos zveriskos. bet kad savo neiperkam, o uz koki nors vieno kamb buteli sumoket 150 000 nelabai verta. juk jis nera tikrai vertas tokios sumos, o beto kai neaisku kaip bus ateity isvis su pragyvenimu (ives ar neives eura), tai net nebesinori nieko g.gif
sekmes visiems perkantiems ir besinuomojantiems 4u.gif
Atsakyti
Ši dilema ir man buvo iškilusi. Tačiau apsisprendžiau link nuomos. Kodėl? Todėl, kad esu vienturtė, o tėvai turi keturių kambarių butą. Be to, dar turiu sodybą, jei tam butui kas nutiktų, taip kad gatvėj po liubomu, jei nuomotoja išgrūs, neatsidursiu. Bet spėju, kad iš anksto neperspėjus neišgrūs ir išvis ištraukiau laimingą bilietą. Visai netyčia, pagal Alio reklamą, nuomuojuosi savo klasioko butą, t. y. jo mamos. Jo mama gyvena nuosavam name, o klasiokas Prancūzijoj įleido šaknis, taip kad greičiausiai nei vienas nei kitas šia Chruščiovke nesusigundys. Pagal dabartines kainas mes paskaičiavom, kad galiu dešimt metų nuomotis butą (moku 600 už mėn. du kambariai) už tą pačią kainą, kiek man kainuotų vien tiktai procentai iš banko (t. y. 72000), nes pirktis reikėtų mažų mažiausiai dviejų kambarių, nes aš pelėda, dirbu naktim, o vyrui reikia išsimiegot, o paskui ir vaikai atsiras, tai tuo labiau. Na, o po dešimties metų abu tėvai tikrai jau bus pagyvenę, reikės juos prižiūrėt, jiems padėt ir atsikraustyt atgal pas juos, jei dar ne anksčiau. Nes jau dabar tėvui 64 metai, mamai tuoj sueis 61.
Bet - jei neturėčiau jokio savo kampo, butą vis viena pirkčiau. Nepaisant procentų. Tiesiog nebūtų kitos išeities, nes nuomotojų visokių su pričiūdais pasitaiko, ir atsidurt gatvėj, o jei dar su vaikais... Nors labiau verta pirkt vis dėlto sodybą - galima ir iš santaupų. O po to jos dar tikrai brangs. Ypač arti Vilniaus. Prieš keturis metus nusipirkau sodyba - 3,5 ha, 25 km nuo Vilniaus, graži vieta, - už 13000 litų. Dabar tam pačiam kaime kažkas analogišką sodybą pardavė už 300000 litų... Manau, maniškė dabar irgi mažų mažiausiai 130000 verta, taip kad galima padaryt tokią rokiruotę. Mes saviškės pusę metų ieškojom, bet investicija tai gera. Dabar saviškę pardavus irgi turbūt butą galėčiau įsigyt, bet velniam jis man. Nė už ką neatiduočiau, įsimylėjau tiesiog, noriu būt ten palaidota rolleyes.gif
Atsakyti
As, manau, kad priklauso nuo asmenines finasines ir salies ekonomines situacijos bei istatymu tvirtumas nuomininku vs. nuomotoju atzvilgiu.
Man teko dirbti ir gyventi trumpai Vokietijoje. Tame kraste zmones daugiausia nuomojasi butus, nes a) labai brangu isigyti privacia nuosavybe, cool.gif zmones nori islikti mobilus ir pagal esamus arbo rinkos pokycius, laisvai migruoti is vieno krasto i kita c) istatymai yra labai aiskus nuomininko apsaugojimo naudai. Ten negali ismesti taip laisvai nuomininko is buto, jei jis yra mokus ir laikosi visu nuomos sutarties reikalavimu.Net ir patapus nuomininkui nemokiam, istaytmai ji apsaugo bent jau tokiose gyevnimo situacijose: nestumo, vaiko zindymo metu moters negalima ismesti i gatve; rimtos ligos atveju (gydytoju konsiliumo pazymos); studentas esantis baigiamuju egzaminu ikarstyje.
Gyvenant man Vokieitjoje, gal noras ir butu kiles nusipirkti nuosava busta, bet neikandau, teko megautis saugios nuomos privalumais. Siuo metu gyvenu JAV. Kraste,kuriame gyvenu, nuomos labai pigios. Taciau, nors siuo metu jau ir uzdirbu gerai, nuomotis man labiau apsimoka, nei pirkti cia koki nuosava namuka ar buta. Kadangi nuoma labia pigi, ir nesvajoju cia likti visa amziu gyventi. O isvykstant is salies ar i kita valstija, manau, kad turesiu vargo ta savo "amerikanska" popiernami parduoti. Na, kazkaip nevilioja manes JAV statybos braizas, tai ir neperku jokiu namu.
Lietuvoje gyvendama, isigijau su seima dar labai seniai keleta buteliu, nes jie buvo pigus ir vis tik ten matau savo ateiti (gal but). Paaliau, nuomos tapo mano seimos bizneliu.
Jei man reiketu Lietuvoje siandienos salygomis pirkti butuka, tikrai pagalvociau, nes a) kainos nenormaliai ispustos, cool.gif gaila butu duoti uzdarbiauti, t.y. plesikauti bankams is mano uzdarbelio c) butu nuomos kainos LT yra juokingai mazos, nes nera isvysttyta nuomos rinka. Gerai paieskojus, isigilinus i skelbimus, galima rasti tokiu perliuku veltui issinuomoti, kad kai pagalvoji, net ir turint pinigu, vargiai galetum ipirkti ta perliuka, tad geriau 10metu nuomotis ji ir megautis to butuko-perliuko malonumais, nei apzioti ir nepraryti uz paskolas perkamo buto. Tad as siandienai uz atidesnia buto nuomos paieska, ir palaukti geriua, kol tas NT rinkos burbulas sporgs. O kad jis sprogs, tai aisku, nes dabar jau NT pirkimuose isivyrauja tagnacija (nepriklausomai nuo vasaros sezono): palukanos pakoloms kyla, Euras neivestas, valstybeje politne situacija chaotiska , kas ir toliau skatina pajegiu ir darbingu zmoniu migracija i "siltesnius' t.y. ramesnisu ir stabilesnius krastus ieskotis laimes.
Cia mano pasamprotavimai, kurie nebutinai turi sutikti su daugumos nuomone. mirksiukas.gif
Taigi, as siandienai uz butuko nuoma rolleyes.gif
Atsakyti
Ir dar. KOl nera Lt rimtos istatymu bazes nuomininku atvilgiu, as patarciau tiems kurie ieskosi issinuomoti butuka ir nenori daznai kraustytis lagaminus ir vel ieskotis naujo butuko, nes nuomotojai a) sugalvojo parduoti buta, nes jiems reikia pinigu, cool.gif nuomotojas sugalvojo trumpam sugrizti paileseti i tevyne, po ilgu darbo menesiu svetur ir jam reikia kazkur apsistoti ir jis aisku is varys tuos nuomininkus, kurie jam saziningai mokejo nuoma kol jo nebuvo.
As ieskant issinuomoti butuko pasidomeciau, kodel isnuomoja. Jei atsakymas butu, kad "mes isvaziuojame uzdarbiauti" ir nori tam laikui isnuomoti, tai arba tokio buto visai nenuomociau, nors ir kaina zavinciai pigi butu. Deja, tokia nuoma negarantuotu pastovumo ir nuomos stabilumo. Gerai, jei esi studentas/e, bet jei gyvenant su seima, tai tikrai rupestis, kur issikraustyti per kelias dienas. Ir taip pat buciau atsargi tuose atvejuose, kur zmones tik ka nusipirko nuosava busta, o sena sugalvojo isnuomoti, "kol suras kas perka", nes reikia moketi laiku bankui palukanas. NUomojantis, as pasidomeciau, ar seimininkai turi patirti nuomojant buta ir pasiteirauciau telefono pries tai buvusiu nuomininku, kd man apibudintu nuomotoja. Tuomet tikrai galima sutaupyti daug nervu ir bereikalingo ir neumatyto kraustymosi. Zinoma, toks budas ne visuomet bus objektyvus (ypac jei nuomininkas nebuivo mokus, triuksmingas ar nesilaike nuomos sutarties), bet bent koki ivaizdi galesite susidaryti apie nuomotojus. tai priklausysys nuo jusu sugebejimo interpretuoti gauta informacija.
Mums kaip nuomotojams, kartais buna atveju, kad apie issikelusius nuomininkus naujas nuomotojas paklausia info. Ir mes mielai duodame. Na, bet ir musu nuomininkai iki siol buvo dauguma visi padorus, isskyrus viena policininka savo laiku ir viena izuli uzsienieti.
Jei apie ji dabar kas paklaustu mus inforamcijos, kaip jis kaip nuomininkas su savo seima, deja, mes ji apibudintumeme nelabai pozityviai. Na, bet tai jau istorija. Siuo metu musu nuomininkai vis puikus, tiek jauni, tiek metuose, tiek su vaikais ar be ju... ax.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 07 13, 19:21)
As, manau, kad priklauso nuo asmenines finasines ir salies ekonomines situacijos bei istatymu tvirtumas nuomininku vs. nuomotoju atzvilgiu.
Man teko dirbti ir gyventi trumpai Vokietijoje. Tame kraste zmones daugiausia nuomojasi butus, nes a) labai brangu isigyti privacia nuosavybe, cool.gif zmones nori islikti mobilus ir pagal esamus arbo rinkos pokycius, laisvai migruoti is vieno krasto i kita c) istatymai yra labai aiskus nuomininko apsaugojimo naudai. Ten negali ismesti taip laisvai nuomininko is buto, jei jis yra mokus ir laikosi visu nuomos sutarties reikalavimu.Net ir patapus nuomininkui nemokiam, istaytmai ji apsaugo bent jau tokiose gyevnimo situacijose: nestumo, vaiko zindymo metu moters negalima ismesti i gatve; rimtos ligos atveju (gydytoju konsiliumo pazymos); studentas esantis baigiamuju egzaminu ikarstyje.
Gyvenant man Vokieitjoje, gal noras ir butu kiles nusipirkti nuosava busta, bet neikandau, teko megautis saugios nuomos privalumais. Siuo metu gyvenu JAV. Kraste,kuriame gyvenu, nuomos labai pigios. Taciau, nors siuo metu jau ir uzdirbu gerai, nuomotis man labiau apsimoka, nei pirkti cia koki nuosava namuka ar buta. Kadangi nuoma labia pigi, ir nesvajoju cia likti visa amziu gyventi. O isvykstant is salies ar i kita valstija, manau, kad turesiu vargo ta savo "amerikanska" popiernami parduoti. Na, kazkaip nevilioja manes JAV statybos braizas, tai ir neperku jokiu namu.
Lietuvoje gyvendama, isigijau su seima dar labai seniai keleta buteliu, nes jie buvo pigus ir vis tik ten matau savo ateiti (gal but). Paaliau, nuomos tapo mano seimos bizneliu.
Jei man reiketu Lietuvoje siandienos salygomis pirkti butuka, tikrai pagalvociau, nes a) kainos nenormaliai ispustos, cool.gif gaila butu duoti uzdarbiauti, t.y. plesikauti bankams is mano uzdarbelio c) butu nuomos kainos LT yra juokingai mazos, nes nera isvysttyta nuomos rinka. Gerai paieskojus, isigilinus i skelbimus, galima rasti tokiu perliuku veltui issinuomoti, kad kai pagalvoji, net ir turint pinigu, vargiai galetum ipirkti ta perliuka, tad geriau 10metu nuomotis ji ir megautis to butuko-perliuko malonumais, nei apzioti ir nepraryti uz paskolas perkamo buto. Tad as siandienai uz atidesnia buto nuomos paieska, ir palaukti geriua, kol tas NT rinkos burbulas sporgs. O kad jis sprogs, tai aisku, nes dabar jau NT pirkimuose isivyrauja tagnacija (nepriklausomai nuo vasaros sezono): palukanos pakoloms kyla, Euras neivestas, valstybeje politne situacija chaotiska , kas ir toliau skatina pajegiu ir darbingu  zmoniu migracija i "siltesnius' t.y. ramesnisu ir stabilesnius krastus ieskotis laimes.
Cia mano pasamprotavimai, kurie nebutinai turi sutikti su daugumos nuomone.  mirksiukas.gif
Taigi, as siandienai uz butuko nuoma  rolleyes.gif

dainele,suprantama ir kodel tu uz nuoma mirksiukas.gif Manau tu negali buti nesaliska.Cia irgi tik mano nuomone 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rosenda @ 2006 07 14, 15:56)
dainele,suprantama ir kodel tu uz nuoma mirksiukas.gif Manau tu negali buti nesaliska.Cia irgi tik mano nuomone 4u.gif

Manau, kad dainele labai puikiai ir protingai viską išdėstė 4u.gif
Įsiskaitykite, yra labai rimtų patarimų book.gif
Atsakyti
QUOTE(rosenda @ 2006 07 14, 14:56)

Rosenda, siuo metu esu NUOMININKES kailyje, kaip ir dauguma besinuomojantys butukus. Taigi, zinau abi puses, tiek bunant nuomotoja, tiek bunant nuomininke. Todel ir rasau butent dabar is savo nuomininkes, bet ne nuomotojos perspektyvos, kad siai dienai, man atrodo, yra geriau nuomotis koki pigu butuka, nei pirkti uz ispusta kaina. O kaip buvusi nuomotoja, galiu pasidalinti patyrimu, kad pigiausios nuomos butu kainos buna geguzes-birzelio men. Sis pastebejimas is ilagalaikes isnuomavimo patirties. Bet, deja, tuomet tiems, kuriems labiausia truksta pinigeliu, ar nori pigiai issinuomoti gera butuka, butent neiesko nuomotis tuo metu, o butent ir jie ieina i ta gaivaliska mase, buto pradeti ieskotis vasaros gale ir paskui keikti nuomotojus ir NT rinka, kad labai daug nuomotojai uz savo butuka nori...
Na, siaip tik isdesciau savo poziuri bunant nuomotoja ir nemazus metus bunant nuomininke. drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 07 14, 19:20)
Rosenda, siuo metu esu NUOMININKES kailyje, kaip ir dauguma besinuomojantys butukus. Taigi, zinau abi puses, tiek bunant nuomotoja, tiek bunant nuomininke. Todel ir rasau butent dabar is savo nuomininkes, bet ne nuomotojos perspektyvos, kad siai dienai, man atrodo, yra geriau nuomotis koki pigu butuka, nei pirkti uz ispusta kaina. O kaip buvusi nuomotoja, galiu pasidalinti patyrimu, kad pigiausios nuomos butu kainos buna geguzes-birzelio men. Sis pastebejimas is ilagalaikes isnuomavimo patirties. Bet, deja, tuomet tiems, kuriems labiausia truksta pinigeliu, ar nori pigiai issinuomoti gera butuka, butent neiesko nuomotis tuo metu, o butent ir jie ieina i ta gaivaliska mase, buto pradeti ieskotis vasaros gale ir paskui keikti nuomotojus ir NT rinka, kad labai daug nuomotojai uz savo butuka nori...
Na, siaip tik isdesciau savo poziuri bunant nuomotoja ir nemazus metus bunant nuomininke. drinks_cheers.gif

As visai be jokio pykcio 4u.gif Tik siaip perskaiciau ir pamaniau sau,kad keistai skambetu jei sakytum,as pries nuoma,kai toks jusu verslas bigsmile.gif arne....
Atsakyti
Rosenda, as irgi be pykcio. Tavo smailiukus pastebejau, bet savo poste tikriausia per mazai pati ju pridejau.
Taigi, tegyvuoja nuomininkai, tegyvuoja nuomotojai! drinks_cheers.gif
Atsakyti
as visom keturiom pritariu Dainelei drinks_cheers.gif ..manau yra beveik tas pats, ar megindamas isigyti butuka uz banko paskola, kiekviena menesi mokesi bankui+mokesciai ar nuomodamasis nuoma+mokesciai.. skirtumas tik tame, kad bankui ne tik permokesi, bet dar ziurek, nenumatytom financinem problemom iskilus ir ta butuka jam atiduosi lotuliukas.gif ..tingiu daug rasyti biggrin.gif , todel apibendrinu - dabar as tik uz nuoma arba busto pirkima be paskolu ceremoniju, kas man kol kas dar nepasiekiama ax.gif
Atsakyti