Įkraunama...
Įkraunama...

Mirė augintinis... Ar sakyti vaikui?

Pasakyciau, kad pabego, o jei pavyktu rast tokia pacia, tai kiaulyte "atsirastu". Per anksti jam patirti toki liudesi... Tikrai per anksti. Jis dar per mazas.
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2009 01 23, 21:20)
Mano supratimu kaip tik dėl šio momento lyg ir norint gero, vaikui padaroma meškos paslauga. Ir patiems sau taip pat. Nes nuo to pradėti kalbėti apie skaudžius dalykus vis tik lengviau, nei tada, kai jau netenkam žmonių. O kažkaip paaiškinti vis tiek reiks, jei rūpi vaiko jausmai.

Nereikia vaikui neleisti patirti jokio liūdesio, reikia jam padėti išmokti jį išgyventi.  smile.gif

Neturėjau rankose, bet mačiau yra knygelė apie tai kaip vaikui padėti išgyventi įvairias netektis. Apie gyvūnus taip pat.

http://www.tytoalba....n...iew&id=1095


Taip, tiesiog toks kelias lengviausias... smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2009 01 23, 22:04)
Pasakyciau, kad pabego, o jei pavyktu rast tokia pacia, tai kiaulyte "atsirastu". Per anksti jam patirti toki liudesi... Tikrai per anksti. Jis dar per mazas.

4m vaikas jau nera toks mazas mirksiukas.gif Su tokiu vaiku man teko bendrauti ne savaite ir ne dvi, jie jau tikrai daug ka supranta...
O gal tiesiog reiketu vaikui paaiskinti viska vaikiskai, tiesiog kitais mazybiniais zodeliais, susvelnint situacija mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2009 01 23, 22:04)
Pasakyciau, kad pabego, o jei pavyktu rast tokia pacia, tai kiaulyte "atsirastu". Per anksti jam patirti toki liudesi... Tikrai per anksti. Jis dar per mazas.

Praradimams nėra "per anksti". Jei galėtume rinktis, jie neateitų. Ir jie visada bus ne laiku. Bet jie ateina tada kada ateina. Ir tada kada ateina ir turime mokyti vaikus juos išgyventi.

Čia tėvų baimės, kad vaikui "per anksti" yra per didelės. O vaikai savo supratingumu ima ir nustebina wink.gif Galų gale pamato, kad turi žmones, kurie jį palaiko kai jam liūdna. Ir mokytis tokius jausmus išgyventi nuo pat mažo amžiaus yra ne mažiau svarbu nei vaikui nė nežinant kaišioti jam pagalvėles, kad kelių nenusibrozdintų...

Nereikia nuvertinti vaikų. Ir tuo labiau nereikia jiems meluoti. Nes pasikeitimo nepastebės tik visiškas žiopliukas, kuriam dar būtų tas pats kiaulytė ar triušiukas. O tas kuris supras, supras ne tai, kad tėvai jį saugot norėjo, o kad jam melavo. Ir kad mylimas gyvūnėlis vis tiek kažkur dingo...ir tėvai tai nuo jo slepia.

Tai nėra lengviausia. Tai yra sąžiningiausia. Nesusipainiot vėliau savo pinklėse gali tikėtis tada, kai jų kad ir iš gerų tikslų tiesiog nerezgi. Ir pasitikėt savo vaiku. Taip jie jautrūs, bet ir stebėtinai protingi. Ir jei netenkama gyvūnėlio, kuris buvo jo draugas, gerbti tą draugystę neslepiant kas tam jo mažam draugui nutiko.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 24 sausio 2009 - 00:45
Pritariu Karbynei. Ir nemanua ,kad keturiu metuku vaikas jau toks mazas. Mano brolio sunus 3 metuku,o jau koks protingas. Tai kada Jus zadat supazindit su tikrove? kai 10 metu bus? Manau dabar puiki rpoga supazindint vaikuti su gyvenimu 4u.gif
Atsakyti
man tai įdomu ką tėvai visgi nusprendė, o tai čia rašo, rašo visi, o iš temos autorės nieko negirdėt
Atsakyti
Jei dar kam aktualu, galiu papasakoti, kaip buvo man. Kai buvau kokių septynerių, turėjom šešką. Labai jį mylėjau, bet vieną dieną jo neberadau. Tėtis man pasakė, kad pabėgo. Paprastai mes laikydavom daug gyvūnų, visokių iškritusių iš medžių paukštukų ir pan. Visada žinodavau, kad, tarkim, paukštukas mirė, nes tai yra natūralu - visi miršta. Bet va su šešku kažkodėl buvo kitaip, gal kad labai jį mylėjau. Žinoma, būdama 14m. ar vyresnė sužinojau tiesą. Finalas - "kaip tu galėjai man taip bjauriai pameluoti?" Tokie dalykai menkina vaiko pasitikėjimą tėvais, be to negalima juk tikėtis vaiką apsaugoti nuo natūralios tikrovės. Paskui tokie vaikai užaugę būna jautresni (negerąja prasme), pažeidžiamesni, nes nebuvo pratinami prie gyvenimo būdami maži.
Atsakyti
Temos autorės nematyti,bet niežti išsakyti nuomonę. ax.gif

Tikrai nėra gerai meluoti,vaikui galima išaiškinti labai švelniai,o laikui bėgant pats vaikiukas supras,kad tai gamta,natūralu,kad gyvūnėlis miršta greitai,nes tu žmogutis,o gyvūnas liks gyvūnu.
Rinkčiausi būdą pašvelninti situaciją tokiais žodžiais:

"Kiaulytei suėjo garbingi metukai ir ji turėjo palikti mūsų nemučius,ji po savęs tau paliko meškiuką" ar panašiai,nesakau,kad kopijuoti,bet pabandyti savais meiliais žodeliais galima,taip vaikas nereaguos tiek jautriai. unsure.gif
Atsakyti
as sunui nebuciau sakiusi esant tokiam amziui.
jam buvo apie 4metukai,tevai vaziavo i kaima,ir ant kelio pamate numusta masinos suniuka,mama pamoke-matai suniukas neatsargiai ejo per kelia ir va kokia nelaime nutiko,reikia per kelia eiti atsargiai.tas suo nebuvo musu.naktimis sunus pradejo per miegus klykti-suniukas,suniukas.nesitikejome,kad ji sitaip paveiks.
Atsakyti
QUOTE(Shlipse @ 2009 02 13, 15:20)
as sunui nebuciau sakiusi esant tokiam amziui.
jam buvo apie 4metukai,tevai vaziavo i kaima,ir ant kelio pamate numusta masinos suniuka,mama pamoke-matai suniukas neatsargiai ejo per kelia ir va kokia nelaime nutiko,reikia per kelia  eiti atsargiai.tas suo nebuvo musu.naktimis sunus pradejo per miegus klykti-suniukas,suniukas.nesitikejome,kad ji sitaip paveiks.

Oho g.gif verysad.gif . Kaži kaip temos autorė pasielgė?
Atsakyti
QUOTE(Pupsiukė @ 2009 02 13, 20:32)
Oho g.gif  verysad.gif . Kaži kaip temos autorė pasielgė?

as pasakiau iskarto kad pabego..katinas vijosi ir ji isbego i lauka...tai ieskojom truputi...o po savaites kazkur pasakiau kad ji mire ir jos siela pakilo i dangu ir tapo zvaigzdute kuri sviecia ir mojuoja jei..tai dar iki siol vakarais eina prie lango iesko zvaigzdutes ir jai pamojuoja...sako ten mano kiaulyte gyvena.. smile.gif dabar ziurkenus isigyjom,gal delto taip neskausmingai ir praejo... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mamuska @ 2009 02 24, 14:24)
as pasakiau iskarto kad pabego..katinas vijosi ir ji isbego i lauka...tai ieskojom truputi...o po savaites kazkur pasakiau kad ji mire ir jos siela pakilo i dangu ir tapo zvaigzdute kuri  sviecia ir mojuoja jei..tai dar iki siol vakarais eina prie lango iesko zvaigzdutes ir jai pamojuoja...sako ten mano kiaulyte gyvena.. smile.gif  dabar ziurkenus isigyjom,gal delto taip neskausmingai ir praejo... smile.gif

Kaip šaunu bigsmile.gif. Žiurkėnukas neilgai gyvens,vidutiniškai 2-3 metus,vėl bus skaudi netektis,tik galbūt bus vyresnis vaikiukas mirksiukas.gif.
Atsakyti
gerai, kad tai sureagavo neskausmingai. Man tevai kai maza buvau buvo papugele nupirke ir sukeite, iskart supratau ir dar baisiau buvo negu, kad butu pasake, kad mire.
Atsakyti