QUOTE(hobo @ 2005 07 28, 13:40)
bea, aš nerandu tavo paukščių pieno, plikytų pyragėlių ir elzasietiško pyrago
gink dieve jokio paukščių pieno aš niekada nedariau. išsiginu. aš rimtai, o kitus žinoma prašom:
Elzasietiškas ugninis pyragas
500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
4 svogūnai
150 g lašinių su raumenukais
160 g riebios grietinės
2 šaukštai pieno
druska, pipirai, žiupsnelis malto muskato riešuto
Skardą iškloti kepimo popieriumi, ant jo dėti tešlą. Ją supjaustyti kvadratėliais. Svogūnus nulupti ir supjaustyti žiedais, lašinukus supjaustyti mažais kubeliais. Keptuvę įkaitinti sausai ir dėti lašinukus, pakepinti kol išleis riebalus, dėti svogūnus, apkepinti ir sudėti grietinę bei pieną ir visus prieskonius. Patroškinti truputėlį ir viską tolygiai paskirstyti ant tešlos. Pyragą kepti įkaitintoje iki 200C temperatūros orkaitėje apie 25-30 min., kol kraštai apskrus.
Plikyta tešla
450 g tešlos:
125 ml pieno
60 g sviesto
žiupsnelis druskos
½ šaukštelio cukraus
100 g miltų
2-3 kiaušiniai (priklausomai nuo dydžio)
600 g tešlos:
190 ml pieno
90 g sviesto
žiupsnelis druskos
½ šaukštelio cukraus
150 g miltų
3-4 kiaušiniai (priklausomai nuo dydžio)
Pieną užverdame su sviestu, druska ir cukrumi. Miltus persijojame. Kai pienas užvirs ir sviestas išsileis, nuimti puodą nuo ugnies. Suberti į pieną miltus ir išmaišyti. Vėl dėti puodą ant mažos ugnies ir maišant medinių šaukštų plikyti tešlą. Tai reiškia tol maišyti, kol pasidarys vientisas tešlos gumulas, o puodo dugnas pasidengs balta plėve. Plikytą tešlą perdėti į kitą indą ir įmušti kiaušinį bei maišyti. Kitą kiaušinį galima įmušti tik tada, kai pirmas jau bus pilnai įmaišytas. Tešla turi būti vientisa, elastinga, stangri. Su konditeriniu švirkštu išspausti pyragėlius ant kepimo popieriaus ištiestos skardos. Kepti 220 laipsnių orkaitėje apie 15 min.
Mano mylimiausias įdaras: smulkiai sukapotus svogūnus apkepu ant aliejuko, dedu mažais kubeliais supjaustytą kokį nors panevėžio file ar panašų, pakepinu, įdedu iš akies grietinės, patroškinu, barstau petražolių, pipirų, druskos. na pagal skonį. Kai įdaras atvėsta, pradarau pyragėlį, įdedu šaukštą įdaro ir uždarau atgal. puoši kaip nori. Galima įdaryti ir pikantiška mišraine. Jei nori galima juos daryt saldžiai ir įdaryt plakta grietinėle, o puošti tirpintu šokoladu, bus paprasčiausi eklerai