QUOTE(kliukse @ 2010 12 22, 13:50)
stseb, gal galit ir į šį mano klausimą atsakyti
Papildyta:
Ir dar vieną variantą radau (kažkaip man patinka tie Lumix'ai

) - įvardintas kaip "Gal būt geriausias šio sezono kompaktiškas fotoaparatas":
http://www.efoto.lt/...s/panasonic_tz5
Deja į šį klausimą atsakyti negaliu - Vilniuje jau daugiau kaip pusmetį nebuvau.

teoriškai galima šturmuoti Akropolį, kiek pamenu ten yra Elektromarkt, kažkur buvo Fujifilm, pas juos kartais galima aptikti įdomesnių modelių, lyg dar kažkokia elektronika prekiaujanti parduotuvė buvo. Panoramoje lyg irgi kažkas buvo, gal BMS? Šie prekybcentriai gana netoli vienas kito, per pusvalandį galima sulakstyti ir aparatus pačiupinėti. Man atrodo, kad jums geriau pasiklausti vilniečių.

Panasonic visada pasižymėjo gera vaizdo stabilizavimo sistema. Objektyvai taip pat neblogi arba geri. Man patinka jų FZ serijos aparatai, bet kaip matau jūs taikotės į kompaktiškesnius. Jūsų pasirinktas TZ5 yra jau gerokai pagyvenęs, abejoju ar rasite tokį. TZ8 atrodo visai neblogai, yra diafragmos ir išlaikymo prioriterai - jei kada nors bus noro galėsite pažaisti su juo rimčiau.
QUOTE(Jūros*gėrybė @ 2010 12 22, 14:08)
apie Metz nieko negirdejau... reikes pasidomet. Objektyvus turiu 2, va sita:
http://www.nikonusa.....5-5.6G-VR.html ir lyg sita (reikes namie patikslint):
http://www.kenrockwe...55-200mm-vr.htm
Antrasis man lauke labai patogus, daug priartina, smagu vaikus zaidziancius "gaudyt", nuotraukos pakankamai kokybiskos. O patalpose kiek bandziau per sventes, baznycioje, tai jis per tamsus. Gal tuomet tik blykstes man truksta
Kazkodel esu isitikinus, kad nusipirkus brangesni objektyva isgausiu geresne kokybe
Patalpose be blykstės kartais ir 1.4 diaframos būna mažoka.

Jei jums reikalingas 70-200mm ruožas, tuomet patraukliai atrodo Tamron objektyvas - gera kokybė ir gera kaina. Diafragma 2.8 pakankama, kad būtų galima daug kur prasisukti be blykstės.
Dpreview puslapyje yra jo testas, kuriame lyginama su Canon ir Nikon objektyvais. Jeigu pirksite Tamron, jis jums kainuos tik 2600Lt, jei norėsite Nikon, teks kišenę paploninti 7400Lt. Panaši situacija ir su trumpesnio židinio objektyvais - kainos prasideda nuo 2000Lt. Dabar pagalvokite ar jūsų dabartinių nuotraukų kokybė tokia prasta, kad į ją investuotumėte tokias sumas?

Taip, nuo objektyvo nuotraukų kokybė priklauso labiausiai. Nepaisant to, pirmiausiai reikia išmokti naudotis esama technika. Jei tikrai manote, kad išspaudėte viską, ką galima - tuomet taip, investuoti galima. Ar reikia - kitas klausimas. Jei norite išmokti fotografuoti, galite pasiimti 50mm f1.4 objektyvą, kuris kainuoja apie 800Lt. Kai pasinaudoji juo supranti koks blogis yra visi kintamo židinio nuotolio objektyvai.

Tačiau fotografuojant juo tenka pasivaikščioti kelis kartus daugiau nei fotografuojant zoom objektyvais.
Blysktė taip pat nėra išsigelbėjimas - reikės mokytis ja tinkamai naudotis: pamatyti nuo kokių paviršių šviesą galima tinkamai atspindėti, kur reikia kalti tiesiai į kaktą, kur iš viso nereikia. Investicija į objektyvą visada geresnė nei investicija į blykstę, tačiau būtina pasverti ar verta investuoti.
Šiaip ar taip, pirmiausiai nuspręskite kokį objektyvą ir kokią blysktę pirktumėte, tuomet dėliokite kiekvieno pliusus ir minusus. Kas surinks daugiau pliusų, tą ir pirkite.

Taip pat nuotraukų EXIF pasižiūrėkite kokį židinio nuotolį naudojate dažniausiai, bus lengviau galvoti apie objektyvus. Pavyzdžiui, man puikiai tarnauja 28-75mm objektyvas. Patalpose 200mm beveik nenaudoju, lauke jį irgi nėra dažnas įrankis - arba pakanka trumpesnio židinio arba 200mm gerokai per mažai.