QUOTE(Monica @ 2009 02 06, 12:08)
Rasma, o tai negalima kepti nerafinuto alyvuogių, saulėgrąžų aliejaus?Aš perku visus tik šalto spaudimo, nerafinuotus ir kepimui naudoju...
Jei nori valgyti naudingai ir sveikai - nevertėtų. Arba galima naudoti patiekalams, kurie nebus kepami aukščiau nei 100 laipsnių..pvz. gaminimo pabaigoje, kelioms minutėms įpilt į kokį troškinį ar pan.
Bet ant keptuvės pilti - jokios naudos aliejui ir sau

(saulėgrąžų dar leistina, nors dūmys kaip pasiutęs, bet su kenksmingumu sako mažiau gadinasi, bet labai aukštos kokybės alyvuogių - nevertėtų)
Va lentelė, pažiūrėkit kokius nerafinuotus aliejus galima kepti ir prie kokios t-ros:
http://www.cookingfo...of-Various-Fats
Paredagavau, radau patogesnę lentelę, su celsijaus laipsniais
Kepimui geriausiai tinka, kurie nuo 400 F..ir kuo aukščiau, tuo mažiau kenksmingų medžiagų gausite kepdamos aukštose t-rose
QUOTE(ragana @ 2009 02 06, 12:19)
tarkim exta virgin nerafinuotas alyvuogių aliejus arba koks kviečių gemalų aliejus, nakvišų ar pan. Jie nerafinuoti (ir nėra skirti kepimui), tai kuo jie skiriasi nuo nerafinuotų, skirtų kosmetiniam naudojimui

Kažkodėl manau, kad niekuom