va radau citatą, gal kam įdomu bus :
Ankstyvo papildomo maitinimo žala
Ankstyvas papildomų produktų davimas kūdikiui yra rizikingas net keliais aspektais: psichomotorinio vystymosi, mitybos ir imunologiniu.
Prieš pradedant duoti kietą maistą šaukšteliu, kūdikis neabejotinai turi mokėti kramtyti ir nuryti. Tai lyg tąsa įgimto pirmo sugebėjimo čiulpti ir nuryti. Sugebėjimas kramtyti atsiranda bręstant nervų sistemai, palaipsniui mokantis šio judesio bei stimuliuojant burnoje esančius receptorius. Labai svarbu čia ir maisto skonis, kvapas, išvaizda , tekstūra.
Dideliu ankstyvo papildomo maitinimo trūkumu yra per didelis valgomosios druskos suvartojimas. Kūdikių inkstai yra dar nepakankamai subrendę. Sveiki kūdikiai gerai toleruoja didenį Na suvatojimą, bet nusubrendę inkstai nesugeba išskirti didesnio Na kiekio. Natūraliai maitinamas kūdikis per dieną gauna tokį valgomosios druskos kiekį, kuris atitinka 1 mmol Na/ kg. Motinos piene Na yra 6-7 mmol/l. Šis kiekis padidėja 3-4 kartus, jei duodami neadaptuoti mišiniai, ir 10 kartų - kai valgomi įvairūs kiti papildomi maisto produktai. Amerikos pediatrijos akademijos Mitybos komitetas teigia, jog per didelis valgomosios druskos vartojimas kūdikystėje yra susijęs su hipertenzinės ligos atsiradimu suaugus, nors negalima atmesti ir svarbių genetinių bei aplinkos faktorių.
Daugelis mokslininkų įrodė, jog ankstyvas papildomų produktų davimas ir trumpa maitinimo motinos pienu trukmė nulemia nutukimo atsiradimą vyresniame amžiuje. Koronarinės aterosklerozės atsiradimo priežasčių, daugelio mokslininkų nuomone, taip pat reikėtų ieškoti netaisyklingoje mityboje kūdikystėje, kuomet su papildomais maisto produktais gaunamas didesnis cholesterolio, baltymų, angliavandenių bei sočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis.
Dar viena blogybė - didelis cukraus kiekis, o saldus skonis padidina suvalgomo maisto kiekį. Didelis saldumynų suvartojimas, kaip jau seniai įrodyta stomatologų, nulemia dantų ėduonies atsiradimą.