Tirpsta sniegas - džiūsta smėlis. Pumpurai - žali žali. Rieda margas vežimėlis. Veža kiškiai iš toli Seną pasakų Velykę. O raistely pempės klykia.
Lydi pempės visą kelią: - Kur tu, pasakų senele? Į Varėną?.. Trakiškius?.. Kur taip ragini kiškius? Kam veži tiek pyragaičių, Tiek margučių velykaičių?
- Kaip tai kam! - Velykė sako. - Ne gaideliam - kud kudaku, Ne peliukam po ražu... Aš vaikam šįryt vežu Ir margučių, ir pyrago, Ir midaus iš sraigės rago!
Pasakyta - padaryta. Vėjas gairina takus. Kaip vaikai ankstyvą rytą Stumia kiškiai ratukus. Veža kiškiai mums Velykę. O raistely pempės klykia.
Eilėraščiai iš Aldonos Puišytės knygos "Sidabro varpelis", Vilnius, 1976 m.
MANO KNYGELĖ
Turiu knygelę Tarytum gėlę Pilnavidurę. Kiekvieną rytą Atskleidžiu naują Lapelį - dieną. Veriasi vienas Sidabro vartais, - Po jais snieguolė miega. Veriasi antras, - Ten vario bokštuos Raibi paukštukai čiulba. Veriasi trečias, - Pjovėjų dainos Palei giružę aidi. O ketvirtasis, O pats gražiausias - Į geltonvarsius Tėvynės sodus, Kur aukso obuolužiai.
* * * * *
RYTO UGNUŽĖ
Vai švito nušvito Padangė žydra. Pabudo iš sapno Darbštuolė žara.
Pakilo, nusiprausė Ryto rasa. Per lanką žieduotą Nubėgo basa.
Prie Baltijos jūros, Prie kopų, tenai, Kur ošia neramūs Žalsvi vandenai,
Ugnužę užkūrė Aukščiausiam kalne. Ji šildo šią žemę, Gėles ir mane.
* * * * *
LIETUVA
Senolė žemė žydi Vaivorykštės spalva. Visų gražiausias žiedas - Gimtinė Lietuva.
Neužmirštuolių skliautas Ties diemedžių kalva. Čia žuvusius aprauda Gimtinė Lietuva.
Gražiai pragydo paukštė Virš gojų lėkdama Įsiklausyk - tai gieda Gimtinė Lietuva.
* * * * *
VAKARO ŽINGSNIAI
Tyliai taip, tylutėliai Vakaro melsvas šešėlis Upę užkloja, girias, Šaltinių akis gilias.
Tyliai taip, tyliai žengia. Mirksi vien mėnuo padangėj. Vėjas užsnūsta šile. Vėjo smuikelė - šalia.
Kas man kaip saulytė Šypsosis ir švies? Aš bėgu, mamyte, Artyn prie tavęs.
Kas man kaip gėlytė Daržely žydės? Aš bėgu, mamyte, Prie tavo širdies.
Kas man kaip žvaigždutė Spindės ir žėruos? Žvaigždutės - Akutės Mamytės geros.
Kas man kaip saulytė Takelį nušvies? Aš bėgu, mamyte, Artyn prie tavęs.
/Anzelmas Matutis/
* * * * *
DOVANA MAMYTEI
Lašiukai tyliai suskambės, Greit žemė bus iš miego, O šiandien gėlės pražydės Ant melsvo kovo sniego.
Į langą šįryt pastuksens Pelytė iš lopšinės, Atplauks iš pasakų vandens Žuvytės auksažvynės.
Ateis mešiukas su lėle, Nenuoramos pieštukai, Išsirikiuos linksma eile Ir mano penketukai (dešimtukai).
Drugeliai supsis ant gėlių, Lėks paukščiai nematyti... Mamyte, aš tave myliu, Labai myliu, mamyte!
/Ramutė Skučaitė/
* * * * *
Pasikalbėjimas su mama
Atsimenu Tavąsias pasakas, Mamyte, Tą Tavo širdį mylinčią ir gerą, Kadais aš Tau žadėjau gražią pilį pastatyti Ir šventėms dovanoti karalaitės dvarą.
Aš pievose dažnai laksčiau kaip vėjas, Manęs nuvargusi ateidavai parnešti. Sode aš žalią drebulę pasėjau Ir lieptą pertiesiau į kitą griovio kraštą.
Ir Tu matei, kad aš taip greitai augau, Mąstei: Sūnelis greit bus vyras. Dabar savęs, savų minčių nebesugaudau, Vaikystę menant ašaros pabyra.
Kai saulė nusileidžia, žvaigždės ima degti, Dar daug norėčiau Tau aš pasakyti. Kodėl keliaujam taip tolyn į naktį? Kodėl graudu dabar, ilgu, Mamyte?
/Vytautas Mačernis/
* * * * *
MANO DIENOS
Mano mažutės dienos Saulės anksti myluotos, Tarsi laukų purienos Ryto rasa apklotos.
Dar visiškai neilgas Mano pačios takelis. Aš kaip lakštutė pilkas Mažas mamos paukštelis.
Lai debesėliai renkas, Lai nepiktai grūmoja Švelnios mamytės rankos Mano dienas globoja.
/Eduardas Selelionis/
* * * * *
MIELIAUSIAS ŽODIS
Mokyklėlė mus sutinka, Viskas klasėj mums patinka! Viena nesmagu truputį - Be mamos reikės juk būti...
Mokytoja mums parodė, Kaip rašyt mieliausią žodį: M ir A, M ir A - Pažiūrėkite! - MAMA!
/Ramutė Skučaitė/
* * * * *
MOKYTOJA
Atskleidei lapus knygutės, Tartum pabėrei gėles:
Šen, broliukai! Šen, sesutės, Į baltąsias lankeles.
Po žinių, po mokslo kraštą Su mumis drauge skraidai. Tau širdžių liepsnelės plazda Lyg žiedai!
/Anzelmas Matutis/
* * * * *
MANO MOKYTOJA
Tik tu žinai, kodėl žvaigždė nemiega per visą naktį. Tik tu žinai, iš kur žolė ateina žydrą pavasarį. Tik tu žinai, kaip nušvinta rugio žiedas. Tik tu žinai, ką šneka akmuo paukščiui ir žvėriui. Ir ką žvaigždė rašo saulėjančiam danguje - tu viską žinai. Tu dar žinai, ką pasakė man aukštas beržas - vakar iš ryto.
/Janina Degutytė/
* * * * *
ŠAUKIA...
Mirga kaimely Ugnelės žalios. Toks šiltas, lengvas Vakaro kelias.
Toks geras kojoms Vieškelio žvyras. Rasa ant pievų Žvaigždėm pabirus.
Rugiai rasoti Kaip laivas plaukia... Namo mažuosius Motinos šaukia.
Rodos, ir širdį Rasos nuplovė... Prie tavo lovos Motina stovi.