Sveiki,
Prisiskaiciau daug geros info ir truputi nesamoniu Jusu skyrelyje :)bet jei paskaicius norisi parasyti reiskia tema labai naudinga.
Pati gyvenu kiek daugiau nei metus, viska aiskinausi pati, daug ka dariau paveluotai, bet siuo metu jauciuosi daug ka zinanti ir galinti patarti
1. Juokinga skaityti tokius komentarus, kad vyras turi versla ir neturi draudimo. Net paprasciausia Gewerbe norint issimti turi minimum buti registruotas Vokietijoj, o jei esi registruotas reiskia gyveni pgl. Vokietijos istatymus, o juose nurodyta, kad kiekvienas gyvenantis Vokietijoje pilietis turi buti draustas nuo pirmos registravimosi dienos. As pvz. gyvenu nuo 2010 rugpjucio, viska apie draudimus galutinai issiaiskinau ir apsidraudziau gruodi, bet man vistiek paskaiciavo nuo rugpjucio 10 d. aisku ta suma skolos galiu ismoketi dalimis, ka tik sita menesi baigiau daryti. Vaiku tevas ir mano parneris (cia tokia savoka jei gyvenat nesusituoke) mokasi draudima atskirai, kadangi turi Gewerbe tai vien draudimo kompanijai sumoka apie 360 Eur. Tada jau draudimo kompanija, musu atveju DAK sumoka visus kitus draudimus- pensiju, darbo netekimo ir kazkokius dar. Taigi jei ,,gewerbe,, nieko nebeuzdirbtu vistiek galetumem gauti ta HARZ IV ar koki ten

As uz draudima mokejausi pati is savo santaupu arba is vaiko pinigu
Beje kai Jus noresite gauti uz vaika pinigus, vaika priregistruot turesit, o kiekvienas registruotas vaikas turi kas tam tikra laika praeiti daktaru apziura, jei Jus vaiko nenuvesite gausite ispejanti laiska

Bent jau Hesene taip yra. Tai reiskia turesit ir draudima tureti.
2. Pastojau Vokietijoje, tai aciu Dievui, kad ta draudima mokejausi saziningai, nes gimdyt tai galetum ir su ta sveikatos kortele is LT. bet juk i apziuras neprivazinetum kas 2-3 savaites. Siaip tuo antru punktu kaip ir noriu atsakyti vyrukui kuris del drauges domejosi ar susisnekes kokia kita ne vokieciu kalba

Gydytojai (isskyrus viena sutikta ortopeda) kalba anglu kalba, nors kas antra sakini sako ,, sorry for my english ''

tada as sakau cia ne Jusu problema, kad as nekalbu vokiskai ir sorry, kad as nemoku vokiskai, tada pagiriu ju anglu kalba ir viskas buna toliau kaip sviestu

Medicinos seserys nekalba angliskai, bet daznai pasitaikio rusakalbiu

cia jau aktualiau gimdymo namuose. Pagimdziau angliskai kalbedama nieko baisaus, jei pirma butu reikeje gimdyt butu buve dar geriau nes buciau galejusi keiktis akuserems nesuprantama kalba

3. Kindergeld cia nieko nesuprantamo, visi vaikai gauna po 184 eur.bet va Elterngeld visos minit, kad gaunat ar gavot po 300 eur., o as gavau neseniai popierius, kad man mokes po 375 eur. 12 menesiu, tai kuom cia as isskirtine? gal delto, kad auginu pameitnukus? ar gali buti, kad cia priklauso nuo gyvenamo rajono? Popierius pildziausi ne kaip vienisa mama, o kaip gyvenanti su partneriu.. Dar gavau pinigu is DAK draudimo 465 Eur. tipo pirmiems kudikio pirkiniams. Ir dar gavau laiska, kad ateiti pasiimti kazkokiu dovanu paketo i ta AMT, kuriame gimimo liudijimus reikia issimt, pamirsau koks tas AMT.
Kai ir neblogas paskatinimas pastoti naujai atvykusioms mamoms
4. patariu visiems atvykusioms ir atvykusiems daryti viska pagal istatymus, nes juk nemanot po metu vaziuot namo? cia niekur nepasislepsi, na pvz. yra megeju prisipirkt internetu daiktu, rubu , juk cia taip paprasta- uzsisakai ir net nereikia moketi, ateina daiktai ir saskaita

bet tik pabandyk laiku neapmoketi, tai po savaite is 10 eur gali but 15 eur.
5.Del vaiku, netgi tureciau nora paauklet dar koki vaika ir savo vyresneliui turet namuose zaidimu drauga

tai jei kas gyvenat atstumu +- 20 KM.nuo Gelnhausen gal galeciau padeti

arba gal butu tiesiog noras susitarti, kad ir del kazkokio laiko pramogoms, pvz. viena vakara as palieku Jums savo vaikus ir einu i kina, o kitavakara Jus paliekat man savo vaikus ir einat i restorana
6.apie visokius kitokius darzelius nieko nezinau, nes man nepriklauso, delto, kad vistiek maziuka ziuriu namuose, bet jei kas norit tiesiog vaika itraukti i bendruomene ar leisti pabuti su kitai vaikais, galit pasiziureti savo mieste koki katalikiska darzeli, prie ju dazniausiai buna mini klubai. Na mano atveju: nuo gruodzio vesiu vyresneli (sueina 2 metai) i toki mini kluba- karta i savaite nuo 9 iki 12. Kaina 56 eur. Reikia atsinesti pusrycius, vaikai kartu valgo, dainuoja , zaidzia kas 10 karta lieka vieno is maziuku mama ( vaiku 10 grupeje) padeti aukletojai

Dabar turiu pora klausimu:
Kaip darot su automobiliais?
Cia va vienas mano daromas ,, nelegalus,, dalykas. Naudoju automobili registruota Lietuvoje, nes metams draudimas kainuoja 390 lt., o cia kaip suprantu mokeciau pirmus metus per menesi panasiai

Ka darytI? teises jau esu pasikeitusi i vokiskas, nes senosios kaip tik sausi baigesi

Tai jei mane sustabdytu policija ir paziuretu i vokiskas teises ir mano vardu Lietuvoj registruota automobili turbut tureciau bedu? Is lt. nesu dar issideklaravusi, issideklaruosiu gryzusi Kaledoms..
Ir dar kaip su tais WOHNGELD yra

gal ir man kas priklausytu, juk niekur nedirbu tik vaikus auginu?

Cia i Rathausa nest tuos ,,antrag,,us?
Is anskto dekui