Įkraunama...
Įkraunama...

Darbas ir gyvenimas Vokietijoje

QUOTE(JurgaA @ 2011 10 25, 23:28)
Del sumos negaliu pasakyt.Jie ten skaiciuoja kuo mazesnes pajamos,tuo daugiau moka wohngeld.Mums paskaiciavo per menesi ir sumokejo nuo nuomos sanderio sudarymo su seimininku.paskaiciavo iskart uz 5 menesius.Sumokejo per du kartus visa suma smile.gif

aciu 4u.gif lauksim ka mums paskaiciuos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Coccinela @ 2011 10 25, 21:38)
o tu apie AOK klausi? Ar tu toji mama be draudimo sau ir vyrui? tingiu atgal verst skaityt...

Ką merginos surašė - tai apie valstybines ligonių kasas. Bet jei nors vienas šeimoj turi savo verslą ir apsidraudęs privačiu draudimu, vaikai pagal įstatymus irgi apdrausti turi būti privačiam draudime. O privačiam draudime reikia mokėt už kiekvieną žmogų, suaugusį ar vaiką, atskirai. Kaina priklauso nuo pasirinktų paslaugų bei amžiaus. Tuo tarpu valstybiniam draudime moka tik dirbantys asmenys (grubiai tariant) ir suma priklauso nuo algos dydžio.

Taip ta pati.Aciu uz atsakyma 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dzeine01 @ 2011 10 25, 20:25)
sakykite,gal kas bandėte važiuoti dirbti ir gyventi su šeima pagal firmos siūlomą darbą,kur skelbia,kad suteikia darbo vietą,gyvenamą plotą,soc garantijas,senatvės penciją,išmokas vaikams iki 24 metų.....ir dar daug visko unsure.gif ar galima tikėti tokiais skelbimais?

nu nezinau, man cia kazkaip fantastika tokia atrodo. siaip siom temom nemazai diskutuota, siulyciau viska atidziai pasiskaitinet, nes nors ir pati esu naujoke vokietijoj, galiu patvirtinti, kad si salis tikrai nera svajoniu zeme tiems ,kurie tikisi lengvai praturteti, uzkrauti savo rupescius valstybei, melzti ja bet kokiais budais. tai salis- kuri pries duodama, reikalauja daug dokumentu ir megsta legaluma, aiskuma visame kame. taip kad labai apsvarstykit ar verta emigruoti visiems is karto. gal bandykit po viena, ty leiskit seimos galva, tegu isikuria, apsidairo, permasto ar salis saugi gyvenimui. sutinku, po to pragaro, kuris kuriamas gimtineje, norisi gyventi bet kur tik ne lietuvoje, bet yra daug klaustuku. buta issinuomoti ne taip paprasta,darbas kartais neatitinka lukesciu. o tinginiu ir pasalpu gaveju pilna ir cia. bet jei mokate verstis is mazu pasalpu- pirmyn. p.s. maistas brangsta ir cia. kartais kai palygini kainas su lietuvos blink.gif ... aisku, tik kokybe geresne.
nenusivyliau sia salim. jokiu budu ne. su ja sieju savo ir vaiku ateiti. tik rasau kokia realybe yra. ne viskas cia tom rozem klota rolleyes.gif
Atsakyti
Sveiki,
Prisiskaiciau daug geros info ir truputi nesamoniu Jusu skyrelyje :)bet jei paskaicius norisi parasyti reiskia tema labai naudinga.
Pati gyvenu kiek daugiau nei metus, viska aiskinausi pati, daug ka dariau paveluotai, bet siuo metu jauciuosi daug ka zinanti ir galinti patarti biggrin.gif
1. Juokinga skaityti tokius komentarus, kad vyras turi versla ir neturi draudimo. Net paprasciausia Gewerbe norint issimti turi minimum buti registruotas Vokietijoj, o jei esi registruotas reiskia gyveni pgl. Vokietijos istatymus, o juose nurodyta, kad kiekvienas gyvenantis Vokietijoje pilietis turi buti draustas nuo pirmos registravimosi dienos. As pvz. gyvenu nuo 2010 rugpjucio, viska apie draudimus galutinai issiaiskinau ir apsidraudziau gruodi, bet man vistiek paskaiciavo nuo rugpjucio 10 d. aisku ta suma skolos galiu ismoketi dalimis, ka tik sita menesi baigiau daryti. Vaiku tevas ir mano parneris (cia tokia savoka jei gyvenat nesusituoke) mokasi draudima atskirai, kadangi turi Gewerbe tai vien draudimo kompanijai sumoka apie 360 Eur. Tada jau draudimo kompanija, musu atveju DAK sumoka visus kitus draudimus- pensiju, darbo netekimo ir kazkokius dar. Taigi jei ,,gewerbe,, nieko nebeuzdirbtu vistiek galetumem gauti ta HARZ IV ar koki ten smile.gif As uz draudima mokejausi pati is savo santaupu arba is vaiko pinigu smile.gif
Beje kai Jus noresite gauti uz vaika pinigus, vaika priregistruot turesit, o kiekvienas registruotas vaikas turi kas tam tikra laika praeiti daktaru apziura, jei Jus vaiko nenuvesite gausite ispejanti laiska smile.gif Bent jau Hesene taip yra. Tai reiskia turesit ir draudima tureti.
2. Pastojau Vokietijoje, tai aciu Dievui, kad ta draudima mokejausi saziningai, nes gimdyt tai galetum ir su ta sveikatos kortele is LT. bet juk i apziuras neprivazinetum kas 2-3 savaites. Siaip tuo antru punktu kaip ir noriu atsakyti vyrukui kuris del drauges domejosi ar susisnekes kokia kita ne vokieciu kalba smile.gif Gydytojai (isskyrus viena sutikta ortopeda) kalba anglu kalba, nors kas antra sakini sako ,, sorry for my english '' biggrin.gif tada as sakau cia ne Jusu problema, kad as nekalbu vokiskai ir sorry, kad as nemoku vokiskai, tada pagiriu ju anglu kalba ir viskas buna toliau kaip sviestu smile.gif
Medicinos seserys nekalba angliskai, bet daznai pasitaikio rusakalbiu smile.gif cia jau aktualiau gimdymo namuose. Pagimdziau angliskai kalbedama nieko baisaus, jei pirma butu reikeje gimdyt butu buve dar geriau nes buciau galejusi keiktis akuserems nesuprantama kalba smile.gif
3. Kindergeld cia nieko nesuprantamo, visi vaikai gauna po 184 eur.bet va Elterngeld visos minit, kad gaunat ar gavot po 300 eur., o as gavau neseniai popierius, kad man mokes po 375 eur. 12 menesiu, tai kuom cia as isskirtine? gal delto, kad auginu pameitnukus? ar gali buti, kad cia priklauso nuo gyvenamo rajono? Popierius pildziausi ne kaip vienisa mama, o kaip gyvenanti su partneriu.. Dar gavau pinigu is DAK draudimo 465 Eur. tipo pirmiems kudikio pirkiniams. Ir dar gavau laiska, kad ateiti pasiimti kazkokiu dovanu paketo i ta AMT, kuriame gimimo liudijimus reikia issimt, pamirsau koks tas AMT.
Kai ir neblogas paskatinimas pastoti naujai atvykusioms mamoms rolleyes.gif
4. patariu visiems atvykusioms ir atvykusiems daryti viska pagal istatymus, nes juk nemanot po metu vaziuot namo? cia niekur nepasislepsi, na pvz. yra megeju prisipirkt internetu daiktu, rubu , juk cia taip paprasta- uzsisakai ir net nereikia moketi, ateina daiktai ir saskaita smile.gif bet tik pabandyk laiku neapmoketi, tai po savaite is 10 eur gali but 15 eur. smile.gif

5.Del vaiku, netgi tureciau nora paauklet dar koki vaika ir savo vyresneliui turet namuose zaidimu drauga smile.gif tai jei kas gyvenat atstumu +- 20 KM.nuo Gelnhausen gal galeciau padeti smile.gif arba gal butu tiesiog noras susitarti, kad ir del kazkokio laiko pramogoms, pvz. viena vakara as palieku Jums savo vaikus ir einu i kina, o kitavakara Jus paliekat man savo vaikus ir einat i restorana smile.gif

6.apie visokius kitokius darzelius nieko nezinau, nes man nepriklauso, delto, kad vistiek maziuka ziuriu namuose, bet jei kas norit tiesiog vaika itraukti i bendruomene ar leisti pabuti su kitai vaikais, galit pasiziureti savo mieste koki katalikiska darzeli, prie ju dazniausiai buna mini klubai. Na mano atveju: nuo gruodzio vesiu vyresneli (sueina 2 metai) i toki mini kluba- karta i savaite nuo 9 iki 12. Kaina 56 eur. Reikia atsinesti pusrycius, vaikai kartu valgo, dainuoja , zaidzia kas 10 karta lieka vieno is maziuku mama ( vaiku 10 grupeje) padeti aukletojai smile.gif

Dabar turiu pora klausimu:
Kaip darot su automobiliais?
Cia va vienas mano daromas ,, nelegalus,, dalykas. Naudoju automobili registruota Lietuvoje, nes metams draudimas kainuoja 390 lt., o cia kaip suprantu mokeciau pirmus metus per menesi panasiai doh.gif Ka darytI? teises jau esu pasikeitusi i vokiskas, nes senosios kaip tik sausi baigesi doh.gif Tai jei mane sustabdytu policija ir paziuretu i vokiskas teises ir mano vardu Lietuvoj registruota automobili turbut tureciau bedu? Is lt. nesu dar issideklaravusi, issideklaruosiu gryzusi Kaledoms..

Ir dar kaip su tais WOHNGELD yra smile.gif gal ir man kas priklausytu, juk niekur nedirbu tik vaikus auginu? biggrin.gif Cia i Rathausa nest tuos ,,antrag,,us?

Is anskto dekui
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DeiveX: 26 spalio 2011 - 12:53
beje dar keleta gal labiau besilaukiancioms ar ketinancioms lauktis aktualiu dalyku - pries gimdyma gali rintkis ar nori gimdyt naturaliai ar nori cezario... kaip mano akusere minejo beveik 50 % renkasi cezari... nu cia tai nesamone sad.gif
Pagimdzius draudimas Jums apmoka 10 dienu kasdieniu akuseres apsilankymu, jei Jums reikia, o per pirmus kudikio metus 16 kartu dar galit nemokamai issikviest akusere- pvz. krutu masazui esant mastitui, pogimdyvinems mankstoms smile.gif as tai kadangi neturiu problemu su krutimis, tai kvieciuosi ja mankstos pamokelems biggrin.gif
Ir dar netgi jei vaikas gims 31 diena, kindergeld Jums priklausys uz visa menesi biggrin.gif Mano sunus gime liepos 31, tai gavo visus 184 eur. uz liepa biggrin.gif gerai, kad neisoko i rugpjucio 1a. tongue.gif
Atsakyti
Antragsformulare für Wohngeld erhalten Sie bei der örtlichen Wohngeldstelle der Gemeinde-, Stadt- oder Kreisverwaltung,kiekvienam mieste skirtingai,bet dažniausiai tai būna Sozialamt 4u.gif
ir suteikiama tiems,kas neturi didelių pajamų 4u.gif geriausia įvest į google Wohngeld ir miestą ir išmes konkrečią info 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(DeiveX @ 2011 10 26, 13:11)

Dar neteko girdeti, kad gydytojas likus kiek laiko iki gimdymo klausia: "Na, ir kaip gimdysime: naturaliai ar Cezario noretumet?". Gal pataikei pas toki, taciau man neteko susidurti, kad kai vaikas gali gimti naturaliai, gydytojas cezari pasiulytu g.gif
Del masinos registruotos LT. As taip irgi vazinejau pirmuosius metus. Paskui perregistravom Vokietijoje. Nereikejo nieko ypatingo daryti. Lietuviskus numerius jie patys kazkaip "nuo iskaitos nueme". Gavau vokiskus. Draudima pradzioj cia moketum labai dideli. Bet kuriuo atveju daugiau nei 390 lt. metams. Be to, turetum moketi automobilio mokesti. Jis priklauso nuo masinos galingumo ir pan. Zdz, kuo "krutesnis" ir galingesnis automobilis, tuo daugiau. Mes uz maza Fiesta mokam apie 100 euru metam, o uz dideli galinga Opel'i apie 300. Tiesa, automobilio draudimo kaina priklausys nuo to, kur gyvenat: mieste ar kaime, name ar daugiaaukstyje, kur laikomas automobilis: gatveje ar garaze ir t.t. Aisku, vairavimo be ivykiu stazas. Kitame forume merginos pasakojo, kad gali gauti kazkoki popieriuka is LT, kad tiek ir tiek metu be ivykiu vazinejai, tada draudimo klase bus kita. Be jo tu patekti i pradedanciuju draudimo klase, o tai reiskia - pati brangiausia.
Atsakyti
Dekui, jau radau apie wohngeld smile.gif del cezario, cia ne mano gydytojas taip pasake. Mano gydytojas pasake nuvaziuoti mazdaug 2 savaites iki gimdymo i ligonine ten uzsipildyt visus popierius, kad atvaziavus gimdyt nestresuot. Va tada mane pasikviete gydytoja jau ligonines ir sako kaip gimdysit? sakau kaip kaip, o galiu rinktis? tada ir pasake, kad kiekviena moteris Vokietijoje gali rinktis, draudimas ir naturalu gimdyma ir cezari apmoka, ta pati patvirtino ir labai nusiminusi akusere, kuri pas mane ateina. Jos nuomone (mano irgi) tai yra nesamone... Beje paskui gulejau palatoj su vengre, kuri gimde savo antra vaika butent pati pasirinkusi cezari.Jokiu komplikaciju nebuvo, vienintelis motyvas tas, kad jinai neturejo, kur palikti savo 2,5 metu dukros ir jai norejosi viska susiplanuoti, o ne netiketai isvaziuot gimdyt...
Papildyta:
dekui uz paaiskinima del automobilio. Honda ACcord 2 l. variklis biggrin.gif 2003 m benzinas,gyvenam tipo mieste, auto gatvej :)stazas 10 m. su vienu autoivykiu smile.gif kazkada ADAC mazdaug buvo paskaiciaves kiek kainuotu, tai pirmus metus apie 200 eur. i menesi blink.gif tada nusprendziau dar prasitesti draudima LT...... jei butu dizelis, dar kazkoks mokestis uz dizeli..
Atsakyti
hm kad lt auto draudimai galioja tik keletą mėn užsienyje.. jei sustabdytų, reikėtų įrodyti, kad ne visą laiką prabūta užsienyje. ten 3 ar 6mėn. mano draudėjas sakė. tad nusprendžiau apsieit be automobilio
Atsakyti
QUOTE(arbataa @ 2011 10 26, 14:27)
hm kad lt auto draudimai galioja tik keletą mėn užsienyje.. jei sustabdytų, reikėtų įrodyti, kad ne visą laiką prabūta užsienyje. ten 3 ar 6mėn. mano draudėjas sakė. tad nusprendžiau apsieit be automobilio

tai taip tame ir rizika, kad zalia korta galioja tik 40 dienu uzsienyje, bet joje nera nurodyta jokiu datu, tad kazkaip vistiek gal galima issisukti ... ypac jei lietuviskas teises turi (pas mane vokiskos..), gi nepuls policininkas ziuret kur tu registruota tik sustabdes...as suprantu, kad rizikuoju, bet suktis be automobilio man neimanoma, bandyciau apsimesti, kad ko nors nezinojau, nesupratau ir t.t. biggrin.gif arba, kad pvz. automobili naudoju tik Lietuvoj, ova dabar gryzau is atostogu ir ruosius jau kaip tik tvarkytis dokumentus Vokietijoje smile.gif Juk sienu nera, kur registruoja kada is LT. isvaziavai su ta masina... cia labai slidu.. nes Lietuvoj irgi masinos negali apsidraust, jei nesi deklaruotas LT... tad va as dar neissideklaravus, o jei Kaledoms issideklaruosiu tai ir nebegalesiu turet tos auto LT. numeriais...
Atsakyti
QUOTE(arbataa @ 2011 10 26, 16:27)

28dienas nuo ivaziavimo i sali smile.gif aisku niekas kaip draudejas sako,netikrina kada ivaziuota i ta sali,bet uztad yra irodimas deklaruotos vietos DE ax.gif
Atsakyti
[quote=DeiveX,2011 10 26, 13:48]
Sveiki,
Prisiskaiciau daug geros info ir truputi nesamoniu Jusu skyrelyje :)bet jei paskaicius norisi parasyti reiskia tema labai naudinga.
Pati gyvenu kiek daugiau nei metus, viska aiskinausi pati, daug ka dariau paveluotai, bet siuo metu jauciuosi daug ka zinanti ir galinti patarti biggrin.gif
, vaika priregistruot turesit, o kiekvienas registruotas vaikas turi kas tam tikra laika praeiti daktaru apziura, jei Jus vaiko nenuvesite gausite ispejanti laiska smile.gif Bent jau Hesene taip yra. Tai reiskia turesit ir draudima tureti.

3. Kindergeld cia nieko nesuprantamo, visi vaikai gauna po 184 eur.bet va Elterngeld visos minit, kad gaunat ar gavot po 300 eur., o as gavau neseniai popierius, kad man mokes po 375 eur. 12 menesiu, tai kuom cia as isskirtine? gal delto, kad auginu pameitnukus? ar gali buti, kad cia priklauso nuo gyvenamo rajono? Popierius pildziausi ne kaip vienisa mama, o kaip gyvenanti su partneriu.. Dar gavau pinigu is DAK draudimo 465 Eur. tipo pirmiems kudikio pirkiniams. Ir dar gavau laiska, kad ateiti pasiimti kazkokiu dovanu paketo i ta AMT, kuriame gimimo liudijimus reikia issimt, pamirsau koks tas

bijau pameluot, nes zinias per tv labai greit burbuliuoja, o as dar prastai gaudaus, bet maciau, kad jie zadejo kelt tuos pinigelius, todel paskaiciuota daugiau nei 300 euru. ir cia butent nuo siu metu ar liepos ar rugpjucio men. man tas aktualu irgi, nes as irgi nestuke.gif . pastojau lt,bet viskas dokumentaliai sutvarkyta ,apdrausta ir pan. de. del to pasirinkimo cezario- as tik uz ji, bet isgirdus kad teks savaite gulet ligoninej(o man tai prabanga)-nekenciu ligonines schmoll.gif , persigalvojau.
o tas draudimas kur gausi 465 euru- privatus ar valstybinis?as dar nesu girdejus apie tai verysad.gif cia jis visoms priklauso? as vokietijoj nedirbusi.
Papildyta:
[bet visgi greiciausiai cia bus didesni tie pinigeliai, nes vaikai pametinukai. kazkaokie bonusai dasideda prie tos sumos. ir gaunas 75 eurais daugiau.(paziurejau i istatymus)
Atsakyti