Įkraunama...
Įkraunama...

Matematika

QUOTE(Ingaja @ 2009 12 04, 20:30)
“Žmonėms, kurie atlieka atitinkamus darbus ir pasiekia atitinkamų rezultatų, padidina algą“.
„Taigi aš pasiekiau atitinkamų rezultatų, todėl man turėtų būti padidinta alga“.

ACiu Jums labai labai 4u.gif
Atsakyti
Laba diena,
gal kas galetu man padeti su tikimybemis? ax.gif

uzdavinys:
yra 2 piestuku dezutes.
Pirmoje: 10 raudonu
5 melyni
Antroje: 5 raudoni
5 melyni
5 zali
Is kiekvienos dezutes atsitiktinai paimama po 2 piestukus. Kokia tikimybe, kad jie visi raudoni?
Atsakyti
QUOTE(Uganda @ 2009 12 06, 17:04)
Laba diena,
gal kas galetu man padeti su tikimybemis?  ax.gif

uzdavinys:
yra 2 piestuku dezutes.
Pirmoje: 10 raudonu
              5 melyni
Antroje: 5 raudoni
            5 melyni
            5 zali
Is kiekvienos dezutes atsitiktinai paimama po 2 piestukus. Kokia tikimybe, kad jie visi raudoni?

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Ingaja @ 2009 12 06, 20:05)

aciu drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Uganda @ 2009 12 06, 20:17)

Ner uz ka mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikos supermamos.

Padėkit susigaudyti su mikroekonomika.
Reikia išspręsti analogiškai tokį uždavinuką kaip pavyzdyje, tik pas mane skaičiai skiriasi.

Duota: Prekių X ir Y gamybą šalyje apibūdina duomenys:

X 0 8 13 18 23 28
Y 33 31 27 21 13 0

Rasti:
2. Kokie yra 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai šalis gamina (8)x ir (31)y prekių vienetus.
3. Kokie yra 15 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai gaminama (13)x ir (27)y prekių vienetai?

Inernete radau kažkieno išspręstą uždavinuką:
2. 31 - 27= 4Y prekės vienetai

Atsakymas: 4Y prekės vnt.

Kai x prekės pagaminam 8 vienetus, y prekes pagaminam 31 vnt. Jeigu norim pagaminti daugiau x prekių, dali gamybos veiksnių iš y prekes turim perkelti į x prekės gamybą. Kadangi ištekliai yra riboti, gamindami y prekę, turėsime mažiau išteklių. Dėl šios priežasties galėsime pagaminti mažiau y prekių. Taigi, jeigu gaminsime 13x prekes vnt, mūsų y prekių gamybos apimtis sumažės nuo 31 iki 27. Taigi, šiuo atveju, norėdami pagaminti papildomus 5 vnt. x prekės turėsime atsisakyti 4 y prekės vnt.

3. 27 – 0 = 27Y prekės vnt.

Atsakymas: 27Y prekės vnt.

Kai gaminam 13 X prekė vienetus, y prekės galime pagaminti 27 vnt. Jei padidinsime X prekės gamybą iki 28 vnt, Y prekės pagaminsime 0 (tai matome iš lentelės arba grafiko). Vadinasi papildomai pagamindami 15 x prekės vienetų, turime atsisakyti gaminti 27 y prekės vnt.

Aš nesuprantu, kaip žinoti, kiek padidinti prekės gamybą? Ar čia pačiam reikia sugalvoti, kiek didinti x gamybą, ir tiek pat sumažinti y gamybą?

Ačiū iš anksto.
Atsakyti
ne_mamukas
man šitas Jūsų rastas sprendimas labai itartinas. Gal galėtumėte įkelti per paskaitą spresto analogiško uždavinio pvz. tada būtų aišku kaip spresti. Mes mokėmės matematinius metodus ekonomikoje, tai čia reikia sudaryti matematinį modelį, ir jį išspresti optimizavimo metodais. O Jūsų rastame pvz. nera jokio modelio sudaryto. O ekonomikos nelabai supratau, kas iš vis yra alternatyvieji kaštai.
Atsakyti
Oi mikroekonomikos neteko sprest mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ne_mamukas @ 2009 12 09, 12:44)
Aš nesuprantu, kaip žinoti, kiek padidinti prekės gamybą? Ar čia pačiam reikia sugalvoti, kiek didinti x gamybą, ir tiek pat sumažinti y gamybą?

Ačiū iš anksto.

Pagal uzduoties klausima, pvz. 2. Kokie yra 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai šalis gamina (8)x ir (31)y prekių vienetus?

Tai ir ziurima i tuos pradinius duomenis. 8x ir 31y. Pagal klausima x didinam 5 vnt. iki 13. Pateikta, kad kai x gaminama 13, y gaminama 27. Tai reiskia, kad 5x gamybos alternatyvieji kastai 31-27=4y.

Tikiuosi padejau smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Brukne*: 10 gruodžio 2009 - 00:25
QUOTE(*Brukne* @ 2009 12 10, 01:20)
Pagal uzduoties klausima, pvz. 2. Kokie yra 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai šalis gamina (8)x ir (31)y prekių vienetus?

Tai ir ziurima i tuos pradinius duomenis. 8x ir 31y. Pagal klausima x didinam 5 vnt. iki 13. Pateikta, kad kai x gaminama 13, y gaminama 27. Tai reiskia, kad 5x gamybos alternatyvieji kastai 31-27=4y.

Tikiuosi padejau  smile.gif

O kodėl 27? Jei x padidinam iki 5, čia aišku. Bet iš kur 27? doh.gif
Atsakyti
Užduotis.
X= 0 5 10 15 20 25
Y= 30 28 24 18 10 0

B. Kokie yra 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai šalis gamina 5X ir 28Y prekių vienetus? Kokie yra 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai, kai gaminama 15X ir 18Y prekių vienetai?

Atsakymas.
B. Pradiniai duomenys 5x ir 28y. Pagal klausima x didinam 5 vnt. iki 10. Kai x gaminama 10, y gaminama 24. Tai 5x gamybos alternatyvieji kastai 28-24=4y.

Pradiniai duomenys 15x ir 18y. Pagal klausima x didinam 5 vnt. iki 20. Kai x gaminama 20, y gaminama 10. Tai 5x gamybos alternatyvieji kastai 18-10=8y

Ar taip supratau?

Atsakyti
Taip smile.gif bet darbe uztektu ir tokio paaiskinimo:
Kai šalis gamina 5X ir 28Y prekių vienetus, 5 papildomų X prekės vienetų alternatyvieji kaštai yra 28-24=4Y.
(As ten norejau kuo aiskiau parasyti biggrin.gif )
Atsakyti