Įkraunama...
Įkraunama...

Paniška baimė

Labai norėčiau paklausti psichologo, kaip po truputį atsikratryti paniškos baimės daiktams. Mano 1.5 m. dukrytė paniškai bijo kai kurių daiktų, pav. lietsargio, balionų (pripučiamų), ryškių didesnių daiktų. Viskas prasidėjau manau nuo baisiosios mūsų auklės, kuri mušė ir gasdindavo vaiką, po tos auklės vaikas ir ėmė paniškai bijoti balionų ir lietsargio. Jei kurį daiktą pamato pradeda drebėti, susigužia, užsiima už galvytės, labai verkia. Vaizdas toks tarsi ji labai bijotu mušimo, nors mes su vyrų niekad gyvenime nesame sudavę jai. Dabar labai sunku, kai lyja negalim niekur išeiti, nes vaikui matau yra didžiulė trauma matyti lietsargį ir dėl to tai tikrai nemaža problema. Lygiai tas pats darosi pamačius balioną. Po auklės išvarymo jau praėjo 6 mėnesiai, o baimė vis neišnyksta. Ar įmanoma kaip nors palaipsniui padėti vaikui apsiprasti su tais daiktais? Aš bandau pratinti prie baliono, tai vieną pripučiau ir padėjau atokesnėje vietoje. Iš pradžių vaikas net kelias dienas vengė to kambario, dabar jau pradėjo į jį eiti, bet dar bijo pasižiūrėti į tą vietą kur tas balionas padėtas. Kaip man elgtis ? Ką daryti?
Atsakyti
Nu siaubas Rituk- pirmiausia reik užmušt tokią auklę. Vargšas vaikiukas...vos neapsiverkiau perskaičius sad.gif
Atsakyti
Mano sunelis tai paniskai bijo paties prigalvotu baubu... sad.gif Sugalvoja pats, vardais juos pavadina.... o po to bijo kambari vienas but unsure.gif
Atsakyti
Nors baisios aukles neturejom, nors vaiko nebaudem, bet jis irgi bijo lietsargio o dar labiau bijo pripusto baliono. Sketi retai mate tai gal todel ir bijo, nes nezino kas tai per daiktas, o va baliono ko bijo nezinau, gal jam nepatinka tas keistas jo lengvumas, gal kvapas gal guma. Nors nepripusto baliono nebijo, o pamates is arti pripusta net virpa.

Rituk gal del siu baimiu tavo aukle kad ir kokia ji buvo, nera kalta, nes kaip tada paaiskint mano vaiko tokias pacias baimes?
Atsakyti
QUOTE (Eligute @ 2004 03 25, 13:23)
Nors baisios aukles neturejom, nors vaiko nebaudem, bet jis irgi bijo lietsargio o dar labiau bijo pripusto baliono. Sketi retai mate tai gal todel ir bijo, nes nezino kas tai per daiktas, o va baliono ko bijo nezinau, gal jam nepatinka tas keistas jo lengvumas, gal kvapas gal guma. Nors nepripusto baliono nebijo, o pamates is arti pripusta net virpa.

Rituk gal del siu baimiu tavo aukle kad ir kokia ji buvo, nera kalta, nes kaip tada paaiskint mano vaiko tokias pacias baimes?

Matai Eligute aš 100 proc. neįsitikinusi, kad vaikas tų daiktų bijo būtent dėl auklės tokio elgesio, bet balionų ji niekada prieš auklę nebijojo, tai buvo jos mėgstamiausias žaislas, bet po to pradėjo paniškai jų bijoti. Lietsargio taip pat nebijodavo, nes anksčiau ir per lietų teko eiti su lietsargiu ir ji nebijojo. Būtent jau taip atsitiko, kad vaikas pradėjo tų daiktų bijoti po auklės( auklių juodajam sąraše aprašiau kaip auklė elgėsi su vaiku). Na gal čia taip sutapo, bet vistiek manau tai yra negerai. Nes net gatvėje pamačiusi žmogų su lietsargiu dukrytė dreba ir susigužia sad.gif Na gal čia kokia liga, man aplinkiniai nuolat primena kai tai nenormalu, tai normaliems vaikams nebūna g.gif Aš stengiuosi negalvoti kad čia liga, manau gal išaugs. Todėl ir būtų labai įdomu sužinoti ką šiuo klausimu galėtų patarti psichologė, tuo labiau, kad matau jog ne mano vienos vaikas taip bijo sad.gif Gal čia vaikams taip būna kad iš niekur atsiranda tokia baimė g.gif
Atsakyti
Baliono vaikas galejo pradeti bijoti, jei tas sprogdamas vaika buvo isgasdines.
O lietsargio ir mano mazoji ir pradziu prisibijojo, bet kai su juo pazaidem, baime dingo.
Atsakyti
Vaikystėje vaikai gali turėti keletą (2-3 ) baimių, tai normalu.
Kaip įveikti baimę. Pagal tai, kaip Jūs aprašėtė, ką darote, Jūs elgiatės teisingai- pratinate palaipsniui: pradžioje padėjote balioną atokesnėje vietoje, po kiek laiko vaikas jau išdrįso įeiti į ta kambarį. Reiktų pagalvoti, kaip čia padaryti balioną jai patrauklesnį. Gal jeigu matytų, kaip kitas vaikas ar tėvai žaidžia su balionu, ar laiko balioną, gal leisti pažaisti su nepripūstu spalvotu balionu, pabandyti kartu pripūsti (jei nebijos). Svarbu laipsiškumas. Gali būti, kad ta baimė praeis savaime, ir nepratinant.
Atsakyti
Na, gal ir ne visai į temą, bet mano 4 metų dukra bijo viena miegoti savo lovoje. Šiaip ji miega kartu su brolius, tik skirtingise lovose. Praėjus porai valandų po užmigimo ji labai dažnai atsibunda visa drebėdama, išpilta prakaito, ir lekia verkdama pas mus į lovą, jei dar nemiegame, tai ima blaškytis, nerasdama vietos, puola gerti, bėgioti iš savo kambario į mūsų ir pan. Labai sunkiai nusiramina, vis sako kad bijo, nors negali įvardinti, ko. Bet taip būna ne kiekvieną naktį. Nebežinau, ką galvoti, ar tai jau rimta, gal reikia eiti pas neurologą, ar psichologą?
Atsakyti
Gal pastebėjote, kad yra sąsajų tarp dienos metu patiriamų įvykių ir naktinių baimių. Gal mergaitės ką nors baisaus susapnuoja? Dieną, kai nebus baisu, galima su ja apie tai pasikalbėti.
Plačiau apie miego problemas parašiau temoje "Vaikas blaškosi per miegus".
Nors miego problemos dažnai praeina vaikui augant, bet rekomenduojama neurologo, vaikų psichiatro konsultacija.
Atsakyti
Mano vaikas 3m amžiaus atsitiktinai keletai sekundžių užsidarė lifte. Ėjom pas psichologą, sakė kad elgiamės teisingai, vaiko atsiminimai blėsta. Kai pirkom butą prieš 3m - ieškojom kad būtų be lifto. Tuoj sukaks 7m., tačiau kai važiuojam pas močiutę liftu - dreba, bijo pasimesti. Kitų namų liftuose baimė ne tokia ryški.
Jūsų patarimas, gerb. psichologe?
Atsakyti
Man atrodo, kad laikui bėgant baimė turėtų mažėti. O kol ji yra, tai būkite šalia vaiko, kol jam baisu, visada važiuokite kartu.
Įdomu, kad vaikas bijo būtent kylant liftu pas močiutę- kad suprastume dėl ko, gal reiktų vaiko paklausti.
Atsakyti
Dėl lifto baimės.
Matot, vaikas ir buvo užsidaręs tame lifte, kuris veža pas močiutę - mes tada gyvenome kartu. Ir kai bandėm pasiaiškinti, tai bijo ne paties lifto, o tos pačios situacijos pasikartojimo, t.y. kad įlips jis, kiti nesuspės ir jis liks vienas lifte. Kol kas jokie argumentai nepadeda, įlipimo eilės tvarkos keitimas taip pat.
Atsakyti