nu nevelykinė visai bet:
prieš kelias dienas dariau tokios duonos sriubos, gal kas žinot kitokį receptą bet:
reikės:
juodos duonos riekės (mažam puodukui- o patariu vis tik nuo mažo puoduko pradėt- gal nepatiks) tinka ir plutelės duonos
3 bulvių,
1 mažo svogūno
paspirginimui lašinukų, jei nėr- bet ko kas suteiktų nors kokį rūkytą skonį.
kas mėgsta valgo su grietine- kiti be- man skaniau su grietine
darome taip- sutrupini duoną ar supjaustai ir sumeti į puodą (jei duona labai sužiedėjusi sumetam- suminkštės su šakute sumaigom ir suverčiam į vandenį. palaukiam kol pasidarys vanduo rudas- o trupinukai visai atskiri ir minkšti- suverčiam kubeliais supjaustytas bulves, kai jos išverda- supilame paspirgintus spirgučius ir iškeptus svogūniukus- dar paverdame- įdedame druskytės ir pipiriuko pagal skonį.
patiekiama su grietine- ar be
SKANAUS.
P.S. jei neturit nei spirgų nei jokio kito kvapnaus daikto gal tiks ir sultinio kubelis- bet niekad endariau su juo.
Ir daar- jei patiks- į tokią sriubą galima dar dėti kleckus- jie daromi iš ruginių miltų. bet aš nebandžiau niekad- nes kaime daroma tokie kleckai tada kai duona kepama- bijau kad neišeitų iš paprastų ruginukų
Ir prie viso to:
TOKIOS SRIUBOS MANO BRANGIAUSIASIS NEVALGĖ nors jis ir iš nedidelio miestelio kilęs bet apie donzupę nieko negirdėjęs ir vaizdas jam buvo nepriimtinas- o man patinkanuo vaikystės- ir mano mažąjai patinka- nors duoną valgo retai bet šios sriubytės net 2 lėkštes išvalgė

. O visa kitą teko man kapot.
Kita:
Nepamirškime- jau prasidėjo dilgėlės ir rūgštynės- jei yra koks sodas- ar pas draugus sodelis- apsilankykite ir apvaikščiokite pakamper- dažniausiai dilgėlės jau sudygusios o rūgštynės irgi. Mes darome tokią sriubytę:
gryžtam iš sodo pavargę- parsivežame saujelę rūgštynių ir tiek pat dilgėlių.
nuplaunu (neplikau- nes dilgėlių šereliai dar labai švelnūs)
Taigi reikės:
saujelė dilgėlių
saujelė rūgštynių
3 bulvių
šaukšto grietinės
kubelio sultinio arba paspirginti sriubytę
ir paprasta- sumetu bulves- kai jos baigia virti sumetu rūgštynes ir dilgėles ir paspirgau- kai rūgštynės paruduoja- vualia- sriuba jau išvirusi. įdedu šaukštą grietinės ir skanaus.
TAi viena iš mėgstamiausių MB pavasarinių sriubų- deja verdu per metus tik 4 kartus- kol dilgėlės patampa per didelės.
Kodėl dilgėlės paklausit? jose daug geležies taigi sveika kraujui. Vitaminas C iš rūgštynių deja išnyksta- bet geležis lieka...
Papildyta:nu nesusivaldau- dar:
paimi makaronus tokius vamzdelius ne pačius storiausius bet antrus pagal storį, prikimši faršo
sustatai puode
pripili vandens kad semtų 2/3 tų makaronų-
ant silpnos ugnies verdi...
Labai skanu- gaunasi- išpindėję makaronai