QUOTE(Nexta @ 2009 03 31, 11:44)
Pas mus snd likusi zuviene, o vakarienei keptos bulves su kefyru
gal galit man pasakyti kaip saltiena virti? apverdu kalakuto koja, nudarineju ir ka toliau? uzpilti ta skysti kur vire ant mesytes? bet zelatinos ten reikia deti kokios ar ne?
Šaltieną verdu iš kiaulienos kojų ir pusgalvio. Bus skaniau, jeigu įdėsit ir ausį ar uodegą, taip pat gabalėlį jautienos su kaulu arba vištos šlaunelę. Taigi viską sudedi į kuo didesnį puodą, pusgalvį, žinoma, reikia sukapoti, užpili vandeniu ir verdi kokias dvi valandas, kol mėsa atsiskiria nuo kaulo. Beje, šlaunelę reikia dėti vėliau. Įpusėjus virti, įdedi druskos, prieskonių, pipirų, lauro lapų, keletą nepjaustytų morkų ir svogūną. Jeigu vanduo nuverda, reikia papildyti maždaug virimo viduryje. Kai viskas išverda, išimi iš sultinio, mėsą nukaulėji ir sumali mėsmale arba supjaustai, morką taip pat sumali, o svogūną išmeti. Sukreti į iškoštą sultinį, išmaišai, supilstai į indelius. kai atšala, į šaldytuvą. Jokios želatinos nereikia.
Kai verdu šaltieną, visada pasigaminu ir naminio kepenų pašteto. Tam tikslui šaltienoje verdu ir pažandę, į paštetą įdedu ir riebesnę pusgalvio mėsą. Kepenis (geriau jaučio) išverdu atskirame puode, jeigu jaučio, tai nulupu. Sumalu kepenis, pažandę, pusgalvio mėsą, morką. Svieste pakepinu smulkiai supjaustytus svogūnus ir sukrečiu į masę, įdedu druskos, prieskonių, pipirų, įpilu gerą stiklinę sultinio, kuriame virė šaltiena, gerai išmaišau ir sudedu į indelius. Šaldytuve paštetas sustingsta, todėl galima ir pjaustyti. Viskas labai skanu, tikras naminis maistas.