Įkraunama...
Įkraunama...

"svetimi" vardai mūsų Lietuvoje...

QUOTE(Ryžulia @ 2005 08 26, 17:24)
Ką tik perskaičiau, kad šiandien savo vardadienį švenčia Zefirinas biggrin.gif  Kaip jums toks vaiko vardas? biggrin.gif  biggrin.gif

hmmm kazkodel man zefirinas asocijuojasi su zefyras arba plastelinas arba dar kokiu -inas ...
Atsakyti
Jūs man pasakykit, koks sveiko proto žmogus gali taip savo vaiką pavadint? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(Ryžulia @ 2005 08 26, 17:32)
Jūs man pasakykit, koks sveiko proto žmogus gali taip savo vaiką pavadint? blink.gif

nezinau nebent koks girtuoklis ar dar koks nors
Atsakyti
na turiu dar saraseli vardu vardeliu:
enriketa
kristal
alechandras
skarlet
eduard
fernandes
ektavijus
ana
anete
frida
marsialas
entre
suzana
Atsakyti
anetė ir titas turbūt savo įpratumu nieko nestebina, ane? tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(mamagitana @ 2005 08 26, 17:41)
anetė ir titas turbūt savo įpratumu nieko nestebina, ane? tongue.gif

hmmm nelabai supratau" ipratumu nieko nestebina" paaiskink ka gi tai reiskia? ax.gif
Atsakyti
spausdinimo klaidą, tai pirma biggrin.gif, už ką atsiprašau tavęs ir kitų. O antra- tai kaip čia su "baisuolišku" vardu vardeliu "Anetė" ?
Atsakyti
QUOTE(mamagitana @ 2005 08 26, 21:24)
spausdinimo klaidą, tai pirma biggrin.gif, už ką atsiprašau tavęs ir kitų. O antra- tai kaip čia su "baisuolišku" vardu vardeliu "Anetė" ?

nes neseniai pamaciau kazkokiame seriale tokia anete tai ir pridejau toki vardeli
Atsakyti
As neesu nei uz grynai lietuviskus vardus, nei uz uzsienietiskus. Visi vardai grazhus, kol jie neiskraipomi..Man tik ausi rezia, kai tevai "is didelio" rasto iskraipo "sulietuvejusius" krikscioniskus/romeniskus/graikiskus/biblinius vardus i "uzsienietiskus"
Pvz. Tas pats vardas Irena mandrus teveliai Lietuvoje iskraipo i Airina, Iride/-as tampa "Airidu", Pranas tampa supermodernintu "Franku", Rozhele tampa ispanisku mazybiniu vardu "Rosita", tas pats su Anna (Ona), kuri privalo visa gyvenima po to neshioti sumazybinta varda "Annita". Jau jei isrinko tevai svetimu krastu varda, tai tegu jo neiskraipo i mandrybes: tas pats "Demianas" lietuviskai turi savo atitikmeni Damijonas. Tas pats Dovydas tampa mados auka ir vadinamas Deivydu etc.p.p. Man tai parodo visiska tevu nerastinguma/tustybe, nesvargbu koki issilavinima jie turetu...
Bet esu pries tokius kvailus ir lietuviskus vardus kaip antai S.Neries sunaus vardas Balandis, arba tas pats minetas TSKP vadelis Vilnius Paleckis. [B]Deimantas, Granitas, Topazas, Duoba, Smilga, Upe,[/B] Ashara, Aimana, Goda (primena liudnas raudas, mergeliu liudnas godas blink.gif ), Liana, ar Rugshtele - man irgi "issikalinejimas".

Tiesa, JAV ex-prezindento Cintono duktes vardas Chelsea irgi duotas Londono apylinkes vardu, ten kur teveliai ja pradejo...
Atsakyti
reniote, o Onos ir kaime maloniai Anelėm, Aneliukėm vadintos...Rožė yra , bet yra ir Rozalija ( ir anksčiau buvo, štai tokis Paukštelis rašė...) Nepasakyčiau, kad mane žavi visi "išsidirbinėjimai", bet kategoriškumui , man regis, ne pati tinkamiausia tema...Vardai, kaip nežiūrėk, yra susitarimas, kaip vadinti vieną iš genties narių. Žinant kitų civilizacijų pavyzdžius ( galime kitomis kultūromis vadinti), nereiks taip labai teisti "novatorių"-dažniausiai jie eina seniai pramintu keliu-daro, gamina vardus iš bendrinių žodžių, įvardijančių jiems svarbius, reikšmingus dalykus: jėgą ar išmintį, grožį ar gėrį, mylimas vietas ar žmones...Kai kurie imasi filologinių žaidimų, pasiduodami garsų magijai smile.gif , matyt, tiki, kad gavęs negirdėtą, egzotiškai skambantį vardą vaikelis išsiplėš iš kasdienybės, kurioje , ko gero, įklimpę tėvai. Vardai visada turėjo maginę reikšmę, net jei to nebesuvokiame "grynu" protu, kažkokie to tikėjimo atgarsiai pasireiškia...Kartais keistokai smile.gif
Atsakyti
Atsiprasau, jei mano skelbimas nuskambejo kategoriskai. ax.gif Nenoriu tuomi nieko izeisti, tik isreiskiau savo nuomone "keistu" vardu atzvilgiu. Sutinku, kad vardu kurmo keliu yra visokiu ir ivairiu. Nesmerkiu tu tevum, ieskanciu grazesnes vardo kompozicijos ju vaikui. Tik, kad as esu konservatyvi siuo klausimu ir man gaila graziu iskraipomu vardu. mirksiukas.gif
Niekam nenoriu pristi savo nuomones, o taip pat atimti "smarves" ar kt. magisku atspalviu tam vardui. KAs kaip vadina, tebunie bendrineje plotmeje OK.
Atsakyti
reniote, taigi prašau,bene gaila smile.gif aš irgi tik savąją nuomonę dėstau, ne daugiau...Norėjau tik pastebėt, kad tie "seni lietuviški" nėra tokie vientisi, nes ir regionai skirtingi, kai kuriais atvejais krikščioniško vardo atėjimo keliai klaidūs- vieni per lenkus -katalikus, kiti per dvarponius tiesiai iš Paryžiaus, treti per bizantiškąją senrusių tradiciją... Žodžiu, nebuvo ir nėra to "paprastumo" Lietuvoj. Galų gale, kad kažkada buvo kasdienybė mužikui, dabar yra aukščiausios prabos inteligento-snobo markė :čia aš apie Tekles, Mortas ir Barboras, Damijoną irgi galim dėt ton krūvon. 4u.gif
Atsakyti