Įkraunama...
Įkraunama...

Darželis balkone

QUOTE(ooo @ 2009 04 28, 14:03)
as turiu 5 rusiu nasturtu, tai kazkurios vistiek sudygs  ax.gif  susesiu visas seklas - jei isgygs per tankaii ,tai praretinsiu  ax.gif
vijoklines neistveriau ir jau sukisau i zeme - trecdalis jau sudygo, kitu laukiu daigeliu islendant  ax.gif

atsiprašau už neišmanymą - būna vijoklinių ir ne? blink.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(mikuotuke @ 2009 04 28, 14:11)
atsiprašau už neišmanymą - būna vijoklinių ir ne?  blink.gif  bigsmile.gif

mano turimos nasturtos jei tiket uzrasais ant pakeliu - nuo 20 cm iki 3 m biggrin.gif
zalioj stotelej maciau geltonu karpytalapiu vijokliniu ir tokiu bordo didziaziedziu vijokliniu, dar spalvoto misinio apie 40 cm ilgio, nojaus seklu buvo irgi 30-40 cm ivairiaspalviu ir dar Dileta ar kaip ten vadinasi tokiu pasigarbanojusiu sviesiu nusipirkusi turiu ir dar vokisku kazkokiu veisliniu 40 cm ilgio turiu is ermitazo nugriebusi ax.gif
zodziu, uznese mane ant nasturtu biggrin.gif
viena momenta pagalvojau, kad ne toj temoj rasau, bet kadangi nasturtu ziedai salotoms naudojasi, o seklos kaip prieskoniai gaminant ir konservavimui tinka, tai i tema biggrin.gif

va ka seklos.lt turi
http://www.seklos.lt/index.php?id=673
http://www.seklos.lt/index.php?id=754
http://www.seklos.lt/index.php?id=1234
o kur dar kitos firmos...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ooo: 28 balandžio 2009 - 13:21
Ir ne tik kaip vaistazoles sunaudosi,bet ir prieskoniams smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2009 04 28, 14:17)
mano turimos nasturtos jei tiket uzrasais ant pakeliu - nuo 20 cm iki 3 m  biggrin.gif
zalioj stotelej maciau geltonu karpytalapiu vijokliniu ir tokiu bordo didziaziedziu vijokliniu, dar spalvoto misinio apie 40 cm ilgio, nojaus seklu buvo irgi 30-40 cm ivairiaspalviu ir dar Dileta ar kaip ten vadinasi tokiu pasigarbanojusiu sviesiu nusipirkusi turiu ir dar vokisku kazkokiu veisliniu 40 cm ilgio turiu is ermitazo nugriebusi  ax.gif
zodziu, uznese mane ant nasturtu  biggrin.gif
viena momenta pagalvojau, kad ne toj temoj rasau, bet kadangi nasturtu ziedai salotoms naudojasi, o seklos kaip prieskoniai gaminant ir konservavimui tinka, tai i tema  biggrin.gif

va ka seklos.lt turi
http://www.seklos.lt/index.php?id=673
http://www.seklos.lt/index.php?id=754
http://www.seklos.lt/index.php?id=1234
o kur dar kitos firmos...


va, aš golden king ir didžiųjų esu pasisėjusi. Su golden king aišku - neaukštos bus, o didžiosios - mišinys, tai neaišku, kas čia auga pas mane lotuliukas.gif

beje, ar žinojote, kad jauni nasturtų vaisiai gali būti marinuojami kaip kaparėliai? mirksiukas.gif Tad rašome tikrai į temą, nes šos gėlės labai universalios thumbup.gif o lapai sutrinti dedami ant sumušimų,mėlynių, ištinimų - gelbsti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mikuotuke @ 2009 04 29, 10:05)
va, aš golden king ir didžiųjų esu pasisėjusi. Su golden king aišku - neaukštos bus, o didžiosios - mišinys, tai neaišku, kas čia auga pas mane  lotuliukas.gif

beje, ar žinojote, kad jauni nasturtų vaisiai gali būti marinuojami kaip kaparėliai?  mirksiukas.gif  Tad rašome tikrai į temą, nes šos gėlės labai universalios  thumbup.gif  o lapai sutrinti dedami ant sumušimų,mėlynių, ištinimų - gelbsti  mirksiukas.gif



man cia naujiena thumbup.gif tikriausiai mano darzelis dar padides, lyg dar man maza butu lotuliukas.gif

kas galetu man apie zemuoges paaiskint? pas mane zydi, sakau teciui, jei zydi, tai bus uoga - o jis man - jei apsidulkins bus... tai kaip yra? smile.gif nes is to ziedelio jau darosi uogyte (kazkas panasaus), o pas mane bute ant palanges jos...
Atsakyti
QUOTE(mikuotuke @ 2009 04 29, 10:05)
va, aš golden king ir didžiųjų esu pasisėjusi. Su golden king aišku - neaukštos bus, o didžiosios - mišinys, tai neaišku, kas čia auga pas mane  lotuliukas.gif

beje, ar žinojote, kad jauni nasturtų vaisiai gali būti marinuojami kaip kaparėliai?  mirksiukas.gif  Tad rašome tikrai į temą, nes šos gėlės labai universalios  thumbup.gif  o lapai sutrinti dedami ant sumušimų,mėlynių, ištinimų - gelbsti  mirksiukas.gif

misinys irgi nedideles - turejus tai zinau ax.gif
apie nasturtu naudojima maistui


Janina ZVONKUVIENĖ2006-10-19
Krapų vainikas su nasturtų žiedais

Nevalgėte nasturtų ir nepynėte vainikėlio iš krapų želmenų? Tai tikriausiai esate iš... Lietuvos. Kituose kraštuose tai nebūtų naujiena.
Jei, eidami į svečius, vietoj importinės rožės dovanų nunešite krapų vainikėlį, papuoštą nasturtų žiedais, – padarysite puikų siurprizą. Vainikėliui nuvytus, nereikės jo išmesti, jį bus galima... suvartoti. Beje, šviežią valgyti dar labiau tiks.
Nasturtų žiedai – elegantiškos formos. Šios gėlės žavi ne tik grožiu, jos yra puikus prieskonis, net vaistas. Čia visai pritinka ir jauni krapai - kaip puošnus žalumynas. Tą nesunku pastebėti kiekvienam.
Nasturtų žiedai – ypatingi savo forma. Ir lapai išskirtiniai. Nesupykite, tegu nebūna per šiurkštu pasakyti, kad viskas tinka maistui.
Nasturta yra gaiviai kartoko skonio, turi ir gerų vaistinių - antibiotinių - savybių. Šviežios žalios nasturtų sėklos kai kuriuose kraštuose yra mėgstamas prieskonis į įvairius marinatus bei kai kuriems mėsos patiekalams. Atsargoms jas marinuoja į mažus stiklainiukus.
Ne vėlu apie tai kalbėti. Gamta, šiemet vėlinusi mums dovanoti pavasarį, skolą atiduoda rudenį: oras ilgai laikėsi šiltas, net pavasarinės gėlės bando žydėti. Tarsi įgavusios antrą kvėpavimą darželiuose, padaržėse suklestėjo nasturtos – jos žydi, vešliai voliojasi, plačiai draikosi jau žiemoti ruošiamose lysvėse. Patyrusios žolininkės sako, kad nasturtą, kol ji tebežydi, vaisius tebemezga, reikia išrauti su visomis jos padraikomis ir pakabinti saulės nepasiekiamoje pastogėje šaknimis į viršų. Kai išdžius, bus puikus vaistas nuo plaučių ligų.
Visame nasturtos augale yra daug vitamino C, ypač jaunuose lapuose. Jie tinka salotoms, čia dera ir žali krapai – kaip prieskonis. Šių augalų draugystė tiesiog žavi.
Nasturta - šiek tiek įsivaizdinanti gėlė, nes ji kilusi iš šiltųjų kraštų, kur tropinis klimatas – iš Pietų Amerikos. Jos lepumas iki šiol pastebimas – vešliai auga tik „skaniai maitinama“ ir šiltai laikoma. O kai visko gauna, tai ir išsidraiko plačiai, vis didesnį žemės plotą užkloja apvalainais lapais, o žiedų žvilgsnį dažnokai slepia po elegantiškais jų skėčiais.
Papildyta:
Nasturtų salotos

Gūžį salotų (na tų, mum įprastų ), gerai nuplovę, padalinkite į lapus, sumaišykite su šešiais smulkiai supjaustytais nasturtos lapais. Sumaišykite indelyje du šaukštus aliejaus su dviem šaukštais 6 proc. acto ir pašlakstykite šituo užpilu salotas (aš tai salotų lapus suplėšydavau, nes labai jau nepatogu man valgyti tuos "cielus", o tuos nasturtų lapus tai reikia labai smulkiai susmulkyti, nes skonis stiprus ). Salotas, jei norite, papuoškite keliais nasturtų žiedais, skanaus

Na, dar paminėsiu, kad "patiekalai iš mums įprastų nasturtų turi gydomųjų savybių, ypač esant medžiagų apykaitos sutrikimams senatvėje; jos naudingos ir sergantiems ateroskleroze. Neveltui italai tvirtina, kad Romos kardinolai kasdien valgo nasturtų salotas...

Jei aplink mūsų namus augtų vien tik nasturtos, mums nebūtų pavojaus susirgti skorbutu - mat jų lapuose ir žieduose yra net dukart daugiau vitamino C nei juoduosiuose serbentuose. Naujojoje Zelandijoje iš žalių nasturtų lapų net gaminamas vitamino C ekstraktas. Nasturtose taip pat daug fitoncidų (šito žodžio nesuprantu... ) ir provitamino - karotino."
Atsakyti
Va cia radau isvardintus augalus ir kokiems balkonams tinka:

http://www.sodospalv...inimo_galimybes
Atsakyti
fitoncidai – lakios apsauginės medžiagos. Jas išskiria augalai. Fitoncidai sugeba slopinti bakterijų, grybelių ir pirmuonių augimą arba net sunaikina juos. Tos medžiagos reikalingos patiems augalams apsisaugoti, bet jie fitoncidais pasidalija su žmonėmis.

google visagalis ax.gif
Atsakyti
QUOTE(gundez @ 2009 04 29, 12:18)
Va cia radau isvardintus augalus ir kokiems balkonams tinka:

http://www.sodospalv...inimo_galimybes

apie balkono grozius - kitoje temoje - sioje apie praktini balkonu augmenijos panaudojima - valgyma biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ooo @ 2009 04 29, 12:20)
apie balkono grozius - kitoje temoje - sioje apie praktini balkonu augmenijos panaudojima - valgyma  biggrin.gif

Aha drinks_cheers.gif o kadangi nasturtos labai valgomos, kaip išsiaiškinom, tai mes į temą pliurpiam lotuliukas.gif
dar papildysiu - pvz pauostyk nasturtos lapą, jo kvape bus šiek tiek išskiriamų fitoncidų. O jį sutrynus, jų išsiskirs kur kas daugiau.
(močiutė pasakojo, kad kai mažutė buvau,gal vos 4 metukų, močiutei užsigavus, bėgau į darželį, skyniau nasturtos lapą, tryniau ir dėjau ant skaudamos vietos močiutei. Jai tik akys iš nuostabos iššoko, nes niekas nesakė, kad jos gydo ar kaip lotuliukas.gif )

tiesa, dėl vaisių marinavimo kaip kaparėlių- nasturtos turi aitrų skonį, tai nereikia kažko ypatingo tikėtis, bet kad sveika, tai tikrai thumbup.gif
ooo, labai gerą straipsnį radai mirksiukas.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
dar radau ax.gif
''KAPARĖLIAI'' IŠ NASTURTŲ SĖKLŲ
Ingredientai:
500g žalių nasturtų sėklų
0,5 stiklinės 9 proc. spirito acto arba 2 stiklinės vyno acto
100g cukraus
3 gvazdikėliai
2,5cm ilgio cinamono gabaliukas
1 šaukštelis druskos
3 juodųjų pipirų grūdeliai

Aprašymas:

Nasturtų sėklas kruopščiai perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti. Vandenį pasūdyti, suberti sėklas ir virti 10-12 min. Išvirusias nasturtų sėklas nuvarvinti ir sudėti į nedidelius stiklainiukus (iki pusės). Actą užvirinti su 1,5 stiklinės vandens, cukrumi ir prieskoniais. (vyno acto nereikia skiesti vandeniu) Marinatui užvirus išgriebti gvazdikėlius, cinamoną ir užpilti ant sėklų iki 3/4 stiklainiukų aukščio. Pasterizuoti 15 min.
Nasturtų sėklų "kaparėlius" naudoti kaip tikruosius kaparius - dėti įį padažžus, salotas, mėsos bei žžuvies patiekalus.


Atsakyti
Hmmm... jau vien del kvapo negaleciau ju valgyt. Bet jei neklystu, tai pelargoniju ir roziu ziedai taip pat valgomi. Buna ir valgomu orchideju ziedu. Taigi viskas i sita tema tinka, kas nenuodinga... biggrin.gif
Atsakyti