QUOTE(mikuotuke @ 2009 04 29, 10:05)
va, aš golden king ir didžiųjų esu pasisėjusi. Su golden king aišku - neaukštos bus, o didžiosios - mišinys, tai neaišku, kas čia auga pas mane
beje, ar žinojote, kad jauni nasturtų vaisiai gali būti marinuojami kaip kaparėliai?

Tad rašome tikrai į temą, nes šos gėlės labai universalios

o lapai sutrinti dedami ant sumušimų,mėlynių, ištinimų - gelbsti
misinys irgi nedideles - turejus tai zinau
apie nasturtu naudojima maistui
Janina ZVONKUVIENĖ2006-10-19
Krapų vainikas su nasturtų žiedais
Nevalgėte nasturtų ir nepynėte vainikėlio iš krapų želmenų? Tai tikriausiai esate iš... Lietuvos. Kituose kraštuose tai nebūtų naujiena.
Jei, eidami į svečius, vietoj importinės rožės dovanų nunešite krapų vainikėlį, papuoštą nasturtų žiedais, padarysite puikų siurprizą. Vainikėliui nuvytus, nereikės jo išmesti, jį bus galima... suvartoti. Beje, šviežią valgyti dar labiau tiks.
Nasturtų žiedai elegantiškos formos. Šios gėlės žavi ne tik grožiu, jos yra puikus prieskonis, net vaistas. Čia visai pritinka ir jauni krapai - kaip puošnus žalumynas. Tą nesunku pastebėti kiekvienam.
Nasturtų žiedai ypatingi savo forma. Ir lapai išskirtiniai. Nesupykite, tegu nebūna per šiurkštu pasakyti, kad viskas tinka maistui.
Nasturta yra gaiviai kartoko skonio, turi ir gerų vaistinių - antibiotinių - savybių. Šviežios žalios nasturtų sėklos kai kuriuose kraštuose yra mėgstamas prieskonis į įvairius marinatus bei kai kuriems mėsos patiekalams. Atsargoms jas marinuoja į mažus stiklainiukus.
Ne vėlu apie tai kalbėti. Gamta, šiemet vėlinusi mums dovanoti pavasarį, skolą atiduoda rudenį: oras ilgai laikėsi šiltas, net pavasarinės gėlės bando žydėti. Tarsi įgavusios antrą kvėpavimą darželiuose, padaržėse suklestėjo nasturtos jos žydi, vešliai voliojasi, plačiai draikosi jau žiemoti ruošiamose lysvėse. Patyrusios žolininkės sako, kad nasturtą, kol ji tebežydi, vaisius tebemezga, reikia išrauti su visomis jos padraikomis ir pakabinti saulės nepasiekiamoje pastogėje šaknimis į viršų. Kai išdžius, bus puikus vaistas nuo plaučių ligų.
Visame nasturtos augale yra daug vitamino C, ypač jaunuose lapuose. Jie tinka salotoms, čia dera ir žali krapai kaip prieskonis. Šių augalų draugystė tiesiog žavi.
Nasturta - šiek tiek įsivaizdinanti gėlė, nes ji kilusi iš šiltųjų kraštų, kur tropinis klimatas iš Pietų Amerikos. Jos lepumas iki šiol pastebimas vešliai auga tik skaniai maitinama ir šiltai laikoma. O kai visko gauna, tai ir išsidraiko plačiai, vis didesnį žemės plotą užkloja apvalainais lapais, o žiedų žvilgsnį dažnokai slepia po elegantiškais jų skėčiais.
Papildyta:
Nasturtų salotos
Gūžį salotų (na tų, mum įprastų ), gerai nuplovę, padalinkite į lapus, sumaišykite su šešiais smulkiai supjaustytais nasturtos lapais. Sumaišykite indelyje du šaukštus aliejaus su dviem šaukštais 6 proc. acto ir pašlakstykite šituo užpilu salotas (aš tai salotų lapus suplėšydavau, nes labai jau nepatogu man valgyti tuos "cielus", o tuos nasturtų lapus tai reikia labai smulkiai susmulkyti, nes skonis stiprus ). Salotas, jei norite, papuoškite keliais nasturtų žiedais, skanaus
Na, dar paminėsiu, kad "patiekalai iš mums įprastų nasturtų turi gydomųjų savybių, ypač esant medžiagų apykaitos sutrikimams senatvėje; jos naudingos ir sergantiems ateroskleroze. Neveltui italai tvirtina, kad Romos kardinolai kasdien valgo nasturtų salotas...
Jei aplink mūsų namus augtų vien tik nasturtos, mums nebūtų pavojaus susirgti skorbutu - mat jų lapuose ir žieduose yra net dukart daugiau vitamino C nei juoduosiuose serbentuose. Naujojoje Zelandijoje iš žalių nasturtų lapų net gaminamas vitamino C ekstraktas. Nasturtose taip pat daug fitoncidų (šito žodžio nesuprantu... ) ir provitamino - karotino."