Visu pirma, tai aciu, merginos, uz tokius grazius komplimentus... net susigedau perskaiciusi tiek pagyru
Apie kuokeliu gamyba
Uzniukui ir
RiMami papasakosiu kiek veliau dienos begyje (reikes istaikyti laiko kiek ilgesnei zinutei su pora nuotrauku), bet prizadu, tikrai bus
QUOTE(kersiene @ 2009 04 15, 20:00)
parodysiu ir as savo keleta,nes cia ikelt niekaip nepavyksta
Grazuoliai tortai, o jau drugelio spalvingumas
QUOTE(Cipciukas @ 2009 04 15, 23:45)
Sveikutės ,

.....mano visos dienos darbas .....
Cipciuk, jau koks superinis automobiliukas
QUOTE(akvadigi @ 2009 04 16, 08:30)
Cipciuk
Man reikai patarimo
sestadieni sesei 18-olika, kepsiu 2 aukstu torta. apatinis "Angliska moka" o virsutinio nesugalvoju....
Esme ta, kad dengsiu cukrine mase. Jei antras aukstas butu tortas su zele, ar gerai uzsidengtu mase?? ar geriau koki su sviestiniu kremu torta gaminti???
ir dar, cukrine mase dengti atskirai abu tortus ir tada suklijuoti? ar pradziai juos suklijuot ir tada dengti???
Labai aciu, nes jau sia nakti sapnavau ta torta

niekai nesugalvoju, kaip geriau padaryt...

ir dar, o cukrinei masei nieko nenutiks? nes torta ryt puosiu, o pjausim tik sestadieni...
kad jau palietet tokias temas... tai ikisiu ir as savo trigrasi

Daznai darau keliu aukstu tortus, o apdengimo masems isvis jauciu silpnybe, tad noreciau si ta pridurti.
Pirma, kaip labai teisingai pastebejo Cipciukas, pirmas aukstas turi buti kuo tvirtesnis, o antras pagal galimybes -- kuo lengvesnis, nes pirmaji a. veikiant antrojo a. svoriui, sis gali ne tik ilinkti, bet ir isvis -- issiskesti. As dazniausiai darau abu aukstus vienodus (nes pats tikslas daryt dviauksti buna tas, kad darau torta didesnei sventei, ir visi, norintys paragaut torto, mano galva turetu gaut ta pati). Siaip esu didele puriu, lengvu ir gaiviu tortu megeja su dideliais sluoksniais pertepimo bei kuo maziau deto biskvito, taciau gamindama daugiaauksti, pertepima dedu proto ribose (vienas pertepimo sluoksnis -- mazdaug dvigubas biskvito aukstis); jei pertepimas zele pagrindu, dedu zelatinos daugiau, nei iprastam tortui (kad kuo standesnis butu).
Is "inzinerines" puses ziurint, jei abu sluoksniai bus 2 lengvi tortai, paprastai taikomi papildomi sprendimai, kaip kad pasleptu kolonu. Po antruoju tortu reikia deti "mases paskirstytoja" -- lygia lekstele. Labai lengva ja ir namu salygom pagaminti: imam labai tvirto kartono laksta (labai gerai tiks toks, apie koki buna staltieses, patalynes komplektai apsukti perkant is parduotuves), ispjaunam is jo skrituli tokio pat dydzio, kaip antrasis aukstas, ir tada apdengiam aliuminio folija. Lygioji folijos dalis keliaus i virsu, o apacioje surinkti galai (kurie vienas su kitu graziai lieciasi ir visiskai uzsandarina viduje esanti kartona) bus apatinioji dalis. Jei norit absoliuciai isbaigto sprendimo, jums dar prireiks pagal pageidavima 3 - 5 plastmasiniu arba mediniu pagaliuku, kuriu aukstis turetu buti lygus pirmojo torto auksciui. Juos graziai, sukamuoju judesiu susmeigiam i pirmaji auksta taip, kad antrojo auksto lekstele atsiremtu i siu pagaliuku virsu. Stai taip, pasinaudojant statiniu konstrukcijos principais, jusu du purus tortai saugiai stoves.
Auksciau idejau internete rasta nuotraukele. Isivaizduokite, kad tai -- torto skerspjuvis; cia matote pagaliukais paremtas aukstesniojo torto leksteles. Konkreciai sioje nuotraukoje reklamuoja komercinius keiciamo aukscio pagaliukus, taciau zinokit, kad galit labai greit isprest si klausima buitiniu keliu -- juk tinka bet kokia netoksiska plastmase ar gerai nupoliruoti medzio pagaliukai. Jusu akys turetu krypti i viska, kas yra tvirta, taciau pjaustoma "lomziku": pvz., storesnius medinius iesmukus maistui (nupjaustom astriasias dalis); medinius prekybcentriuose parduodamus saukstus (nes jie gaminami masiniu budu, o ne rankomis, ir turi lygu, apvaliai istekinta, idealaus storio kota; be to, vienetas kainuoja gal 90 centu); pagaliukus, skirtus gelems paremti (siuos, aisku, ne is vazono istrauksim, o naujus pirksim -- jokiu budu nelakuotus; ir pries naudojima dezinfekuosim kaip minimum spiritu), kartais gali puikiai tikti buitiniu rankandu kotai (nebandziau, bet bukite atidi sudeciai, jei rinksites plastmasinius). O visu geriausas sprendimas yra auksarankis vyras (nesvarbu, ar jis gyventu jusu, ar kaimynu namuose

) -- davet uzduoti, ir pamirsot beda
Taipogi neuzmirskite, kad jei norite, visada galite ir pagaliukus apsukti aliuminio folija -- taip isvengsite tiesioginio kontakto su tortu, taciau bus sunkiau lygiai ir graziai juos ivesti i pati torta.
--------------------------------------------------------------
Dabar del antrosios klausimo dalies -- apie apdengimo mases. Tikrai labai daug eksperimentavau su ivairiom apdengimo masem ir ju sudetinem dalim, tad pakomentuosiu kiek placiau -- mat atsakymas priklausys is dalies nuo to, kokia konkreciai mase ruosiates naudoti.
--> Dauguma receptu rekomenduoja naudoti gliukozes sirupa, kuris populiariai pakeiciamas dirbtiniu medumi. Man asmeniskai mases su gliukoze ar dirbt. medumi nepatinka, nes yra linkusios tirpti / tezti. Net nezinau, kaip konkreciai apibrezti

Bent jau pati susidariau toki ispudi, kad ju pavirsius buna linkes blizgeti, o laikant siltesnemis salygomis -- tarsi aptirpti. Is visu isbandytu apdengimo masiu, si yra pati jautriausia torto sudeciai. Karta turejau toki varianta: torto viduje buvo didelis sluoksnis su zele, taip pat torte buvo vaisiu, rugsteles, o biskvitai buvo gausiai sulieti sirupu (kad butu kuo dregnesni). Apdengus mase su gliukoze, si mase tiesiog eme ir istirpo

. Ne siaip, momentaliai, bet letai, po truputi tirpo ir upeliais tekejo cukraus sirupu nuo torto (dengiau kita toki pati torta ta savo mase, tai laikesi idealiai, todel per daug nesigilinusi suverciau visa kalte butent gliukozei -- bet galbut as klystu, nezinau; nebesigilinau jau).
--> Man asmeniskai labiausiai prie sirdies apdengimo mases receptas su cukraus sirupu, kuri rasiau anksciau. Pirma, jis yra matinis ir isdziuvus nelieka to nemalonaus blizgesio, lyg butu padengtas glazura -- jis atrodo tarsi sniegelis (kitaip paaiskinti nemoku). Antra, sia savo mase isbandziau jau ant daugybes tortu ir kol kas neatradau, kas galetu priversti ja tirpti, tezti ar pan. Bandziau laikyti paciomis nepatogiausiomis salygomis, stipriai atsaldyti ir po to patalpinti i silta aplinka -- ji puikiai elgesi. Tai va, jei naudosit sia mase, galiu garantuoti 100%, kad jokios zeles jos nepaveiks. Tiesiai ant zeles torto galit dengti, jokiu problemu.
--> Yra dar variantas dengti torta Marshmallow saldainiu mase. Bandziau ja tik karta -- nelabai patiko tai, kad daug sintetikos ten. Kiti minusai -- sunku su ja dirbti ir yra rizika, kad istraukus torta is saldytuvo, mase ims "prakaituoti" (bet kol kas niekas is musu, ziuriu, su tuo nesusidure), sunkiau pjaustoma nei kitos mases (bet gal cia tik man taip gavosi, kad ji tokia labiau "gumine" buvo). Didziausias pliusas -- ji tikrai labai tolerantiska torto sudeciai. Manau, kad ji turetu buti dar atlaidesne "arsiems ingredientams", nei bet kokios cukrines mases.
Pabaigai pridursiu:
-- Jei gerai paruosit apdengimo mase, ja apdengtas tortas gali stoveti, kiek tik jus pageidaujat. Greiciau suges pats tortas, nei apdengimo masei kas nutiks.
-- Jei vis delto jauciates nedrasiai del vieno kurio auksto apdengimo cukrine mase, nepamirskit "treciu" variantu -- kai vienas aukstas apdengtas mase, kitas puostas kitokiu budu. Gali buti netgi labai grazu.
Na, zodziu, tiek komentaru...