QUOTE(Lera @ 2009 05 06, 00:19)
daug jau tokiu paveiksliuku pažiūrėjau aišku kur ta kasa ir ttt, bet o pojučiai? kur skauda kai skauda? labiau šoną? per viduri? arčiau šonkaulio ?kokia ankstyvi požymiai būna? o velesni? į ką reikėtu rimtai atkreipti dėmesį? skaičiau apie pakitimus , kad būna kartu burnoje? ar visada ar labai kartu? ar pilvo gurgimas be skausmo gali būt viena iš požymių? kas dar? Viduriavimas? viduriu užkietėjimas? pykinimas? kada dažniau pykina? apetito stoka?
kiek ieškojau info visur rašo priežastis maždaug tokias:
* Gausus alkoholio vartojimas. Jis didina slėgį kasos latakėliuose, didina latakėlių sienelių pralaidumą ir skatina kasos gleivių tirštėjimą bei pakeičia fermentų aktyvaciją. Be to, jis toksiškai pažeidžia kasos ląsteles.
* Kasos kraujotakos pakitimai. Manoma, kad jie, veikdami su kitomis priežastimis, apsunkina ūminio pankreatito eigą.
* Tulžies akmenys. Jie gali užkimšti kasos lataką, o kaupiantis fermentų turinčioms sultims, jie gali aktyvuotis ir pažeisti kasą.
Įtakos gali turėti ir
gausus riebaus maisto vartojimas. Dažnai ūminiu pankreatitu sergantys ligoniai atvežami po didžiųjų švenčių - kai valgoma daug riebaus maisto ir geriamas alkoholis. Nemaža dalis pacientų apskritai išgeriantys.
bet kaip supratau nei vienai pilnai netinka priežastis? ką reiškia gausus riebaus maisto vartojimas? kiekviena diena per pietus? kiekviena diena pastoviai pietus pusryčiai vakariene? kas yra riebus maistas? lašiniai? daug sviesto grietines? kas??? koks kiekis nurodo kad jau gausus kiekis?
dabar yra visokiu papildu kepenim "palepint" akim ir tt o gal yra kasai? ką ji "mėgsta" ???
sorry kad tiek klausimu tiesiog aktualu manau atsiras kas nepatingės atsakyt..... vienas dalykas knygos ir kita info o kitas tai patyrusiu žmonių žodžiai....nesitikiu kas į visus bus atsakyta

bet vis dėl to.. iš anksto dėkoju.
Šiaip viską atsakyti išties labai sunku, nes ligos požymiai gali būti labai individualūs. Pavyzdžiui pirmoje temoje buvo šnekėta, kad Adrutei skaudėjo kairį šoną, o man skaudėdavo per vidurį ir dešinį šoną. Jei tiks, tai galiu į tuos klausimus atsakyti taip, kaip buvo man
bet o pojučiai? kur skauda kai skauda? labiau šoną? per viduri? arčiau šonkaulio ?kokia ankstyvi požymiai būna? o velesni? į ką reikėtu rimtai atkreipti dėmesį? skaičiau apie pakitimus , kad būna kartu burnoje? ar visada ar labai kartu? ar pilvo gurgimas be skausmo gali būt viena iš požymių? kas dar? Viduriavimas? viduriu užkietėjimas? pykinimas? kada dažniau pykina? apetito stoka?
Man skaudėdavo dešinį šoną ir per vidurį(maždaug ten, kur randasi saulės rezginys). Dešinį šoną matyt skaudėdavo dėl ten atsiradusių cistų/auglio, nes jie spaudė kitus organus. Šiaip daugeliu atvejų turėtų skaudėti per vidurį ir kairiau link šonkaulio.
Kadangi aš iškart susirgau ūminiu uždegimu, tai man ankstyvųjų požymių kaip ir nebuvo. Bet šiaip požymiai turėtų būti tokie, kaip jau ankščiau rašiau. Aišku ne visada būna diabeto požymiai, gelta, nevisuomet yra viduriuojama- visi požymiai kaip jau sakiau yra individualūs- vieniem jie pasireiškia,kitiem ne.
Kas liečia kartumą burnoje, tai man jis daugiausiai būdavo rytais, bet kartumas burnoje jaučiamas ne pastoviai. Dėl pilvo gurgimo nežinau

Man jis ėmė gurgti tik po pirmojo priepuolio

Su viduriais iki operacijos man buvo viskas tvarkoj, na gal tik po pirmojo priepuolio kurį laiką buvo viduriavimas, bet kažin ar tai buvo nuo kasos, ar nuo to kad ilgą laiką buvau nieko nevalgius, o skysčių vartojau daug

Dėl pykinimo irgi negalėčiau tiksliai atsakyti, aš nuo pirmojo priepuolio vėmiau mėnesį, poto buvo kažkiek aprimę, bet vėliau vėl pykindavo labai dažnai- per dieną bent vieną kartą

Apetito jausmą išvis praradau, dar ir dabar man jo nėra, nesunkiai galiu pamiršti, kad reikia valgyti.
bet kaip supratau nei vienai pilnai netinka priežastis? ką reiškia gausus riebaus maisto vartojimas? kiekviena diena per pietus? kiekviena diena pastoviai pietus pusryčiai vakariene? kas yra riebus maistas? lašiniai? daug sviesto grietines? kas??? koks kiekis nurodo kad jau gausus kiekis?
dabar yra visokiu papildu kepenim "palepint" akim ir tt o gal yra kasai? ką ji "mėgsta" ???
Mano susirgimo priežastis- kasos latakų patologija. Ligos simptomai pasireiškė ne visi.
Man atrodo, kad užtenka kasdien valgyti bent riebius pietus, kad kasai būtų per daug. O jei tarp valgymų dar kokių nesveikų užkandžių įsimetat(tokių kaip visokie čipsai)tai išvis negerai. Riebus maistas, aš galvoju, kad dažniausiai būna keptas. Tarkim kad ir bulviniai blynai- kepti aliejuje, ant viršaus dar grietinės užsidedam ir gaunasi labai riebu.Jau be grietinės jie yra riebus ir sunkus maistas. O tokio kaip tikslus kiekis riebalų kažin ar kas yra nustatęs, tiesiog kiekvieno organizmas kitoks ir savaip "perneša" tą riebumą. Pvz kaip pas mane vienam iš kaimų nuolat valgo riebiai, tiek pusryčius, tiek pietus, tiek vakarienę, bet niekuom neserga kolkas. tfu tfu tfu.
Papildų specialiai kasai turbūt kaip ir nėra, bet valgant sunkiau virškinamą maistą galima visokius mezym'us gerti. aišku pasikonsultuokit iš pradžių su gydytojais ar vaistinėje. Dar gal visokie vidurių veiklą gerinantys gerai, bet tiksliai nežinau
O po pirmojo pagulėjimo man liepė gerti linex'ą (gerina vidurių darbą), leistis vitaminą B ir valgyti daug jogurtų(kadangi aš jų nebaisiai mėgstu, tai nusipirkau jogurto kapsulių).
Tikiuosi kad kažkiek aiškiau

Aišku protingiausia būtų apsilankyti pas gydytoją ir pasikalbėti rūpimais klausimais, esant įtarimui, kad gali būti uždegimas-pasidaryti tyrimukus
Lucero, kada tau tyrimukai?
P.S.klausei ar būna blogiau per mmm, asmeniškai man tai nesijautė jokio skirtumo, ar per jas ar ne jų metu jausdavausi daugmaž vienodai. O dėl hormonų įtakos nežinau, nesu tikra. Bet šiaip esu labai daug medžiagos apie savo ligą skaičius, tai niekur apie tai nebuvo paminėta