Įkraunama...
Įkraunama...

Aplinkos tvarkymas

QUOTE(mamius @ 2010 03 19, 14:57)
O, tiek daug ir nežinojau apie medžius. Mūsų grunto detaliai nežinau, bet kažkas panašaus - molinga žemė ir apinkui pelkės smile.gif Plataną visgi surizikuosim sodinti, o alyvos net ir nužydėję gražios - tankiau susodinus lapija užstoja žiedų "liekanas". Žinau gąsdinimus kad jos dauginasi beprotiškai ?

Kokio grožio tas puošmedis  wub.gif jemam smile.gif

Dėl maumedžių irgi gera idėja, mirk gyvenk reikia greit augančio medžio, nu nors kokį pavėsį susiorganizuot.
Papildyta:

Aha šitą nuorodą skaičiau. Aciū  smile.gif  Aš norėčiau paklausti o gal kas iš nuotraukos atpažintų koks yra medis? Mums pažystami dovanoja labai gražaus medžio ūglius, bet nei jie, nei mes nežinom kas ten per medis. Lapai panasūs kaip klevo, kamienas platus, sakytum platanas, bet medžio dydis tik apie 3 metrus. Gal koks hibridas? Ir puikiai auga, gerai žiemoja, visą vasarą iki vėlyvo rudens iįlaiko didelius plačius žalius lapus.

Taip sklypukas mūsų nedidelis, vakare įdėsiu išplanavimą  4u.gif  Keletas didelių medžių tikrai nepamaišys, artimų kaimynų neturim, terasa i pietinę pusę, likusi kiemo dalis - į vakarinę. Šalia ilgosios sklypo dalies eina kvartalo keliukas. Ir dar tie vėjai vėjai.. kad juos kur  schmoll.gif


Del medzio atpazinimo- imeskite nuotrauka. Del alyvu- perspejau lotuliukas.gif , bet jei grazu, tai grazu.
Jeigu molis ar priemolis, tai tinka maumedis- jis pakantus, dar greitau auga berzai, klevai taip pat pakankamai greit auga. Galit liepa pasodinti- pavyzdziui amerikine liepa, labai dideli lapai- ispudingai atrodo. Is klevu gali buti paprastas, gali buti plastakinis- zemesnis. Kad uzsistoti nuo vejo reikia dar ir krumu eile pasodinti, ne tik medziu. Medziai sodinami prie sklypo krasto, o kiek arciau i sklypo vidu krumai. Tada susiformuoja siena uzstojanti veja.
Atsakyti
Snowpass 4u.gif kad isdavet kur yra pigesniu puosmedziu. ir gal galit pasidalinti kur pirkote japoniska kleva? mazu irgi kaina nesikandzioja?
siaip zaviuosi, kad savo jegomis tiek daug padarete...
pas mus igi dar milijonas darbu, bet siam sezonui tiek daug uzduociu sau nekeliu- duok dieve bent darza nusiraveti su pusmecio kudikiu doh.gif
--------
mamius, maumedziai jega thumbup.gif . visa rudeni, jau net labai velyva stovejo toks aukso spalvos po langais...labai pagyvino rudenini krastovaizdi...
du kartus ji man buvo aplauze statybininkai, bet kazkaip isikapstem- per metus gal pusantro metro paaugo. jis auga net ziema blink.gif
Atsakyti
Na dėl platano aš nerizikuočiau vistik ir be jų yra labai gražių ir naudingesnių medžių.

Nelabai supratau kur jūs gyvenat. O kaimynų ir nebus ateityje, nes yra įstatymai, kokio dydžio augalus sodinti ant ribos. Nes didelių medžių viduryje kiemo nesodinsit, daugiau į kraštus.

O to medžio kokie lapai, (gal kol jauni tokie veltiniški vėliau odiški) ūgliai gal ir plaukuoti, Ūgliai ir kol jauni būna plaukuoti. jei kažkas panašumo yra, tai gali būti klevalapis patanas, jis užauga iki 20-40 metrų aukščio ir labai platus.

Dar yra toks dalykas, kad suaugusius kad ir savo kieme medžius vėliau be leidimo negalėsit nukirsti. Tad sodinkite atsakingai ir apgalvotai, žvelgiant į ateitį, koks jis bus po 10 metų. Nes dabar kol jie maži atrodo vienaip ir kiemas tuščias, bet vėliau gali tapti mišku su tamsiu kiemu.
Papildyta:
Liepos man ir patinka ir naudos yra, ir kvepia skaniai. Dar šermukšnį pataria prie namo sodinti,netoli įvažiavimo ar įėjimo pusės, saugo nuo blogio namus.
Atsakyti
Nu va maumedį irgi įsitrauksiu į sąrašą biggrin.gif

Labai įdomi būtų info apie medžių dydžių galimybes ir sodinimo ypatumus. Mūsų artimiausi kaimynai iš pietinės pusės tikrai kažkada bus, dabar ten tuščias neparduotas sklypas (tiesa, jis dar ir kokiais 2 metrais žemiau mūsų, duobėj). Tad mūsų auginami medžiai mūsų pietinėj, jų šiaurinėj pusėj jiems didelių pretenzijų neturėtų kelti, bet visgi gal yra kokių itin griežtų apribojimų? Rytinėj pusėj turim kaimynus Raganėlinus, su kuriais tikrai medžiais nesitversim tongue.gif ,o vakarinė ilgoji pusė - kvartalo keliukas.

oho su tais 20 metrų ūgio medžiais blink.gif nu gal tokių nereik... O kiek liepos auga?
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2010 03 19, 12:33)
Dar šermukšnį pataria prie namo sodinti,netoli įvažiavimo ar įėjimo pusės, saugo nuo blogio namus.

sita jau pasodinom, tik neaisku kokia jo bus dalia- zeme pas mus smeleta ir rugsti... kiek maciau aplink auganciu sermuksniu- ligoti, sukrype, samanom apeje lyg kokios pelkes puseles...pylem kalkiu i duobe sodindami, bet nezinau ar nors kiek tai pades... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(mamius @ 2010 03 19, 15:39)

oho su tais 20 metrų ūgio medžiais  blink.gif  nu gal tokių nereik... O kiek liepos auga?


Iki 30 metru smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Snowpass @ 2010 03 19, 10:43)
Turim patirties be abejo biggrin.gif Nuo praeitu metu pavasario iki rudens sukaupeme jos nemazai savo aplinka tvarkydami lotuliukas.gif  O jai rimtai tai tuo neuzsiimam, tik kiek sau. Del tu akmeneliu sukisimo- tiesa, tiesiog dar tikejausi, kad veja suzels labiau ir gal sukris per laika. Cia tik rudeni padaryta. Gal veliau pataisysiu kiek. Aciu uz pastebejima.

Betonines sieneles irengtos paprastuoju budu- poliai iki 1,2m ir ant ju sieneles. Ta kur zemesne, OSB plokstes klojiniai, o kur prie ivaziavimo matosi- klojiniai daryti is jurines faneros buvo, o i viena sienele dejau pigmenta dar, kad spalva panasi butu kaip namo plytu. Nu bet cia atkira smulkesne tema. Jei domins detales- rasykit.

apie apzeldinimo versla negalvojau, tik siaip idomu - buna, kad zmones nebe pirma sklypa tvarkosi, buna, kad pirma...

Sieneles labai dailiai atrodo, pamaniau, gal "L" plokstes ileistos. Planuojam terasai panasius pamatus daryti, todel ir domiuosi.
Atsakyti
Sveiki, noreciau ir as prisijungti prie diskusijos. Mes irgi esam naujakuriai, praejusiais metais pasidarem veja, tiesa ji rugsejo menesi suzele, tai nera dar labai stipri. Taip pat turim takelius pasidare.

Planuojam siais metais is aplinkos tvarkymo darbu:

Pabaigti tverti tvora - pamatas su stulpais jau yra is pernai;
Susodinti medzius, irengti alpinariuma ir gelynus;
Pataisyti veja, kur nesudygo.

Sklypas musu 15.5 a, atmetus namo ir terasos uzimama plota lieka apie 12.5 a sodinimams.

Planuojam sodinti sklype zemaugiu pusaiciu alpinariume, sermuksni, egles. Kazkaip traukia labiau lietuviski medziai, naturalus, nemegstu tuju ir kitu panasiu augalu...Cia radau nebloga ideja su maumedziais. Nebuvau pagalvojus.
Buvo minciu kleva ir liepa sodinti - bet ar nera tai per dideli medziai namu valdos sklypui g.gif
Taip pat idomu, kokius sodinat vaismedzius? As planuoju keleta obelu, vysniu ir butinai silauogiu...
Atsakyti
QUOTE(ilonux @ 2010 03 20, 11:52)
Planuojam siais metais is aplinkos tvarkymo darbu:

Pabaigti tverti tvora - pamatas su stulpais jau yra is pernai;
Susodinti medzius, irengti alpinariuma ir gelynus;
Pataisyti veja, kur nesudygo.

Sklypas musu 15.5 a, atmetus namo ir terasos uzimama plota lieka apie 12.5 a sodinimams.

Planuojam sodinti sklype zemaugiu pusaiciu alpinariume, sermuksni, egles. Kazkaip traukia labiau lietuviski medziai, naturalus, nemegstu tuju ir kitu panasiu augalu...Cia radau nebloga ideja su maumedziais. Nebuvau pagalvojus.
Buvo minciu kleva ir liepa sodinti - bet ar nera tai per dideli medziai namu valdos sklypui  g.gif
Taip pat idomu, kokius sodinat vaismedzius? As planuoju keleta obelu, vysniu ir butinai silauogiu...


Nu saunuoliai, kad tiek suplanavote- linkiu tureti jegu viska uzbaigt thumbup.gif

Pas mane per savaitgali nutirpo sniegas ir pasimate kokis ziauri situacija su veje, kur zemesnes vietos sklype- zole panasi i komposta, o ne i zole.

Dar vienas dalykas apie maumedzius, snekejau su tuo kas turi- tai viskas faina, bet nepataria sodinti arti namo nes meta daug spygliu. Tai suformuoja spygliu paklota po medziais.

Del dideliu medziu, tai zinau, kad daugelis nepataria sodinti, bet man grazu tureti kelis didelius medzius- tik protingai juos reikia sodint, kad saules neuzstotu ir pan.

Vaismedzius praeitais metais sodinau:

1 velyva obelis
1 slyva
1 persikas
2 tresnes

Kriausiu negalima sodinti jei netoli auga tujos- medziai suserga.
Atsakyti
QUOTE(Snowpass @ 2010 03 18, 11:32)
O cia dar pasigyrimui- praeito rudens paskutinis darbas pries salnas- alpinariumas:

user posted image

Kvieciu ir kitus pasidalinti ispudziais apie aplinkos grazinima.


Nu beprotiskai fantastiskai grazu wub.gif thumbup.gif wub.gif
Kai ka darysim pas save copy-paste blush2.gif
QUOTE(Snowpass @ 2010 03 22, 13:18)
Kriausiu negalima sodinti jei netoli auga tujos- medziai suserga.


Keista g.gif pas uosvius yra kriauses dvi (viena labai didele,kita mazesne) visai salia tuju- tai nei vienas medelis neserga..
Atsakyti
Sveiki, nors mums iki aplinkos tvarkymosi labai labai toli, bet vis pasiskaitineju, pamacius koki grazu augala issiaiskinu kas per vienas biggrin.gif turiu sarasiuka kas man grazu is zydinciu augalu: Magnolijos (beprotiskai grazus dideli ziedai, medis, labai anksti zydi, bet greit nuzydi ir poto tik lapai buna...), Alyvos (balta arba tamsiai tamsiai violetine), Jazminas (cia jei kvapas patinka), Veigele (krumas, graziai zydi), dekoratyvine vysnia (labai graziai zydi, ale sakura, turiu issisaugojus pavadinima kiku- schidare, bet dar nesidomejau ar ji tinka musu klimatui, nors Norvegijoj augina), hortenzija (velyvai rudeni nuostabiai zydintis krumas, galima formuoti kaip medeli), dekoratyvinis sermuksnis. Nezydintys: puskiparisis, eglute (kad kaledoms galetu papuosti), tamsus klevas.
aisku visko nesodinsi kieme, bet kazka is sio saraso noreciau tureti pas save sklype smile.gif
Atsakyti
Kriaušės užsikrečia tik nuo vienos rūšies tujų, tokios kur margai su geltonu, tik dabar pavadinimo nepamenu doh.gif

Vaismedžius dabar galima sodinti mažaūgius, mažesneme sklype, ne taip užtamsis sklypo.
Atsakyti