Birutė Imbrasienė (Meisteris)
2008-07-02 18:33
Karštomis
vasaros dienomis šeimininkės stengiasi namiškius pamaloninti gaivia
vėsia sriuba. Visada mėgiami ir dažnai gaminami šaltibarščiai, kurie
paruošiami labai įvairiai ir valgomi su karštomis šviežiomis bulvėmis.
Be
to, vasarą seniau (ypač Suvalkijoje) virdavo ir dabar mėgsta saldžias
vaisių ar uogų sriubas. Dar viena vasaros sriuba mutinys, labai
populiarus visoje Lietuvoje. Jo spalva ir rūgštumas priklauso nuo
pasirinktų uogų rūšies. Galima kiekvienai dienai paruošti vis kitokį
mutinį. Tai pavakarių valgis vasarą. Mutinį šeimininkės nešdavo į
laukus dirbančiai šeimynai.
Kluodnykas (Ignalinos r.)
Saujelė
svogūnų laiškų, žiupsnelis krapų, pora šaukštų grietinės, išrūgų arba
vandens, druskos, agurkas.
Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjausto ir giliam dubenyje ištrina
su druska, įdeda grietinę ir užpila šaltu vandeniu arba išrūgom, gerai
išplaka, įdeda smulkiai supjaustytą agurką. Valgo su virtom ar keptom
bulvėm, dažniausiai šienapjūtės metu.
Agurkienė (Lazdijų r.)
Svogūnai, švieži agurkai, krapai, kiaušiniai, grietinė, druska, vanduo.
Svogūnas
susmulkinamas ir patrinamas su druska, supjaustomas agurkas, krapai,
kiaušiniai, užpilama grietine ir vandeniu, pridedama druskos ir truputį
rūgštelės. Valgoma vakarienei su karštomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su silke
(Kazokiškių apyl., Elektrėnų r.)
Burokų rūgštis, silkė, virintas šaltas vanduo, virti burokėliai, 12 svogūnai ar sauja svogūnų laiškų, krapai, druska.
Nuplauta
silkė suvyniojama į popierių ir kepama ant žarijų. Iškepus išimami
kaulai. Silkė kartu su pjaustytais svogūnais ar svogūnų laiškais
sutrinama moliniame dubenyje mediniu šaukštu, užpilama burokėlių
rūgštimi, įpilama vandens, sudedami supjaustyti burokėliai. Išmaišoma,
ant viršaus užpjaustoma krapų.
Skaniausia
valgyti su krosnyje virtomis bulvėmis su lupenomis, kurių viršūnėlės
nupjaustomos, o pačios bulvės išmaišomos prieš virimą druskoje.
Dažniausiai gaminama per karščius, pasninko dienomis.
Raugintų agurkų sunka (Lazdijų r.)
Žali agurkai, krapai, svogūnų laiškai.
Į raugintų agurkų sultis įpjaustomas žalias agurkas, krapai, svogūnų laiškai. Valgoma vakarienei su bulvėmis.
Šaltibarščiai, žalibarščiai (Pakruojo r.)
Saldus
pienas, rūgštus pienas, ruginių miltų raugas, virti raudonieji
burokėliai arba lapeliai, rūgštynės arba rauginti burokai, svogūnų
galvutė arba laiškai, agurkai arba agurklapiai, virti kiaušiniai,
druska, krapai.
Viskas sumaišoma. Ši sriuba valgoma šalta su bulvėmis ar duona ir lašinukais. Valgoma kasdien, ypač vasarą per darbymetį.
Žalibarščiai (Kupiškio r.)
Batviniai-pomintalas
(padaryti iš ruginių miltų), rauginti burokėliai, druska, vanduo,
prėskas pienas, grietinė, rūgštus pienas, krapai, svogūno laiškai (arba
ir galvelės). Šiais laikais beveik visada deda agurko, kartais
rūgštynių (išvirtų).
Į dubenį įpila
pomintalo, papjausto raugintų burokėlių (vėliau burokėlius sutarkuodavo
burokine tarka), įdeda druskos. Jei batviniai labai rūgštūs, atskiedžia
vandeniu. Įpila stiklinę ar dvi prėsko pieno, įdeda šaukštą grietinės
ir prilieja rūgščiu pienu. Įdeda krapų, kartais įpjausto svogūno laiškų
arba galvelių. Valgoma su šutintomis bulvėmis.
Šaltibarščiai (Kernavė)
Daromi
iš vandens, agurkų, svogūno galvelių, kartais įdedama virtų burokėlių.
Balinami saldžiu pienu. Rūgštinami rūgštimi, padaryta duonkubilyje iš
ruginių miltų.
Šaltibarščiai su rūgusiu pienu ir sula (Merkinės apyl., Varėnos r.)
Rūgštus pienas, agurkai, svogūnai, svogūnų laiškai, krapai, rauginta sula, druska.
Supjaustyti
svogūnai arba agurkai patrinami šaukštu su druska. Pilamas suplaktas
rūgštus pienas, sula. Pagardinimui kartais įdedama grietinės ir pilama
stiklinė saldaus pieno. Prie agurko įpjaustoma svogūno galvos
griežinėlių. Užberiama smulkintais krapais. Jeigu sulos jau nebebūna,
vietoj jos pilama duoninės giros, o jei yra raugintų agurkų jų raugo
skystimo.
Dažniausiai gaminama pavasarį, kai
atsiranda svogūnų laiškų ir vasarą pasirodžius agurkams. Tai vakarienės
valgis. Labai gaivina per karščius.
Šaltibarščiai (Joniškio r.)
Dėdavo
krapų, svogūnų laiškų, agurkžolių (trintų su druska), virtų raudonųjų
burokėlių, ant anglių keptų kiaušinių, agurkų. Pildavo rūgusio pieno,
išrūgų (pasukų), virinto vandens. Valgydavo su karštom bulvėm.
Šaltsriubė (Kazlų Rūda)
Mėlynės, miltai, cukrus, vanduo, kiaušinis. Gaminama su džiovintomis slyvomis tada deda krakmolo, grietinės.
Iš
miltų, vandens, kiaušinio suminkoma nekieta tešla. Iš jos daromi
kukuliukai ir dedami į verdantį vandenį. Baigiant virti suberiama
cukrus, mėlynės. Dažniausiai verdama vasarą pavakarieniavus ar
vakarienei.
Šaltibarščiai (Šeduva)
Seniau šaltibarščius darydavo iš rūgusio pieno. Prideda agurkų, svogūnų laiškų, krapų ir valgo su karštom bulvėm.
Skanu,
kai į rūgštų pieną prideda paraugintų burokėlių lapų ir pagardina
krapais, agurkais.
Dar darydavo šaltibarščius iš grietinės, bet tada reikia pilti vandens,
įdėti krapų, svogūnų laiškų ir susmulkintą kietai virtą kiaušinį. Dar
deda tarkuotų paraugintų burokėlių. Daro įvairiai, kaip kas nori.
Šaltibarščius
gamina ir iš rūgštynių. Jas išverda, ataušina, deda grietinės, agurką,
krapų, svogūnų. Jeigu neturime grietinės, reikia išplakti kelis
kiaušinius su druska (žiūrint kiek tų barščių gaminama), užpilti tais
barščiais, sumaišyti ir pilti į puodą. Be druskos kiaušinį sutrauks.
Taip pat daro ir iš raudonųjų burokėlių lapų. Ataušina, užbalina, deda
žalumynų ir valgo su bulvėm.
Šaltibarščiai (Dieveniškės)
Išverdama rūgštynių, įtrupinama svogūnų laiškų ir prabalinama grietine.
Ubagienė (Lazdijų r.)
Sudžiūvusi duona, cukrus.
Sudžiūvusi duona paverdama vandenyje, pagardinama cukrumi. Kasdienis maistas.
Mėlynių sriuba (Kaišiadorių r.)
Džiovintos mėlynės, bulvių krakmolas, grietinė.
Verdama vandenyje. Valgoma karštomis vasaros dienomis Kaišiadorių apylinkės kaimuose.
Mutinys (Sintautai, Šakių r.)
Ruošiant mutinį į vandenį įpjaustoma duonos, įberiama cukraus, kartais įdedama aviečių ar vyšnių.
Trupikas, ubagienė (Kėdainių r.)
Duona, šaltas vanduo, cukrus.
Supjaustyta kubeliais duona sudedama į dubenį ir užpilama vandeniu, įberiama cukraus ir palaikoma, kol duona išmirks.
Valgoma vasarą karštu metu atsigaivinti. Dar ir dabar gerai žinoma sriuba.
Kuplūnas arba ubagienė (Šeduva)
Į
dubenį pripila šalto vandens, įdeda cukraus, įtrupina juodos duonos.
Jeigu senesnė, reikia duoti pamirkti. Išmaišyti cukrų ir valgyti.
Vasarą per karščius nieko skanesnio nebūna.
Kaplūnas (Kupiškio r.)
Vanduo, cukrus arba medus, duona. Kai kada druska, aliejus. Kartais pilama pieno.
Vandenį
pasaldina cukrumi arba medumi, pritrupina duonos arba sumeta duonos
plutelių. Kartais vandenį pasūdo, įmerkia plutelių, pataško aliejumi.
Kitas
būdas: vandenį skiedžia perpus su saldžiu pienu, įtrupina duonos. Tai
kasdienis valgis, valgomas pavakariams, kartais sauso pasninko dienomis
pietums.
Skabaputrė (Pakruojo r.)
Ruginiai miltai, vanduo, rūgęs pienas, varškė, pasukos.
Sauja
rupių ruginių miltų įdedama į 10 l verdančio vandens. Atšaldžius
įpilama 3 l rūgusio pieno ir įtrupinama 200 g varškės. Galima užbalinti
ir pasukomis. Valgoma šalta. Vasaros laiku laikoma šulinyje arba
šaldytuve. Kasdienis valgis.
Mutinys su sula
Beržų sula, juoda ruginė duona, medus ar cukrus.
Į
raugintą sulą suberiama kubeliais supjaustyta juoda ruginė duona ir
pasaldoma. Karštomis dienomis valgoma pavakariams ar priešpiečiams.
Mekeris
Juoda duona, lazdyno riešutai, medus ar cukrus, grietinė.
Mažais
kubeliais supjaustyta duona užpilama šaltu virintu vandeniu ir
palaikoma 23 val. Tada dedama medaus ar cukraus, suberiami susmulkinti
riešutai, išmaišoma, įdedama grietinės.
Vyšnainė
Vyšnios, duona, medus ar cukrus, pienas.
Iš
vyšnių išimami kauliukai, jos sugrūdamos, duona supjaustoma kubeliais,
įpilama pieno, pasaldinama, išmaišoma. Valgoma pavakariams ar
vakarienei.
Imdami vis kitas uogas, turėsime avietienę, žemuogienę, serbentienę, mėlynienę ir kt
Labai liuks temute
super
Bulgariska Tarator sriuba
rugpienis, agurkai, krapai ir cesnako skilteles. Krapu ir agurko -daug. Cesnako nepadaugint, nes jauciasi tik pora valandu saltai pastovejus. Bet siaip tokia visai skani
Bulgariska Tarator sriuba
rugpienis, agurkai, krapai ir cesnako skilteles. Krapu ir agurko -daug. Cesnako nepadaugint, nes jauciasi tik pora valandu saltai pastovejus. Bet siaip tokia visai skani
Esu darius šaltibarščius ale Bulgariškus , tai 1l kefyro 1 kg pomidoru didelių ir minkštų, svogūnų laiškai , krapai ir druska su pipirais.
Pomodorus reikia nuplikinti karštu vandeniu ir nulupti odelę, tada sutarkuoti per burokinę tarką .Svogūnus ir krapus įprastai supjaustyti ir viską sumaišyti su kefyru
Valgėm vienus, bet skanu ir su bulvėm
Pomodorus reikia nuplikinti karštu vandeniu ir nulupti odelę, tada sutarkuoti per burokinę tarką .Svogūnus ir krapus įprastai supjaustyti ir viską sumaišyti su kefyru
Valgėm vienus, bet skanu ir su bulvėm
Baltibarščiai
Reikės:
* agurko,
* rūgpienio arba kefyro,
* krapai,
* kiaušiniai,
* šviežios mėtos,
* rūgštynės,
* natūralus jogurtas,
* svogūnų laiškai,
* moliūgų sėklos,
* druska,pipirai
Agurką supjaustome kubeliais, svogūnų laiškus, rūgštynes, krapus ir mėtas susmulkiname.Įpilame rūgpienį ar kefyra,jogurtą. Dedame druskos, pipirų ir paliekame 15-ai minučių.Išverdame kiaušinius ir supjaustome kubeliais.Išgliaudome moliūgų sėklas ir, įpylę barščių į lėkštę, apibarstome jomis.Valgome su karštomis bulvėmis. Išties primena įprastus šaltibarščius, puikiai atgaivina karštą dieną
Reikės:
* agurko,
* rūgpienio arba kefyro,
* krapai,
* kiaušiniai,
* šviežios mėtos,
* rūgštynės,
* natūralus jogurtas,
* svogūnų laiškai,
* moliūgų sėklos,
* druska,pipirai
Agurką supjaustome kubeliais, svogūnų laiškus, rūgštynes, krapus ir mėtas susmulkiname.Įpilame rūgpienį ar kefyra,jogurtą. Dedame druskos, pipirų ir paliekame 15-ai minučių.Išverdame kiaušinius ir supjaustome kubeliais.Išgliaudome moliūgų sėklas ir, įpylę barščių į lėkštę, apibarstome jomis.Valgome su karštomis bulvėmis. Išties primena įprastus šaltibarščius, puikiai atgaivina karštą dieną
Išbandžau vieną naują, labai tinkančią vasarai sriubą, SUPER
Šalta pomidorų ir bazilikų sriuba
800 g pomidorų (arba 2*400 g skardinės konservuotų pomidorų)
500 ml kefyro arba natūralaus jogurto
sauja šviežių baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
druskos, šviežiai maltų pipirų
Galimi du variantai greitasis arba truputį lėtesnis, be irgi greitas.
Greitasis: vieną skardinę pomidorų sutrinti su bazilikais ir česnako skiltelėm, supilti likusią skardinę pomidorų (maniškiai buvo susmulkinti kubeliais), kefyrą (arba jogurtą), pagardinti druska ir pipirais. Kelias valandas atšaldyti šaldytuve ir tiekiant į stalą papuoštą šviežiais baziliko lapeliais.
Lėtesnis variantas: jei turite skanių, sultingų naminių sunokusių pomidorų, juos tiesiog nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Pusę jų sutrinkite su česnakais ir bazilikais, o toliau viskas taip pat kaip aprašyta aukščiau.
Šalta pomidorų ir bazilikų sriuba
800 g pomidorų (arba 2*400 g skardinės konservuotų pomidorų)
500 ml kefyro arba natūralaus jogurto
sauja šviežių baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
druskos, šviežiai maltų pipirų
Galimi du variantai greitasis arba truputį lėtesnis, be irgi greitas.
Greitasis: vieną skardinę pomidorų sutrinti su bazilikais ir česnako skiltelėm, supilti likusią skardinę pomidorų (maniškiai buvo susmulkinti kubeliais), kefyrą (arba jogurtą), pagardinti druska ir pipirais. Kelias valandas atšaldyti šaldytuve ir tiekiant į stalą papuoštą šviežiais baziliko lapeliais.
Lėtesnis variantas: jei turite skanių, sultingų naminių sunokusių pomidorų, juos tiesiog nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Pusę jų sutrinkite su česnakais ir bazilikais, o toliau viskas taip pat kaip aprašyta aukščiau.
QUOTE(alexxandra @ 2009 06 30, 00:14)
Išbandžau vieną naują, labai tinkančią vasarai sriubą, SUPER
Šalta pomidorų ir bazilikų sriuba
800 g pomidorų (arba 2*400 g skardinės konservuotų pomidorų)
500 ml kefyro arba natūralaus jogurto
sauja šviežių baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
druskos, šviežiai maltų pipirų
Galimi du variantai greitasis arba truputį lėtesnis, be irgi greitas.
Šalta pomidorų ir bazilikų sriuba
800 g pomidorų (arba 2*400 g skardinės konservuotų pomidorų)
500 ml kefyro arba natūralaus jogurto
sauja šviežių baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
druskos, šviežiai maltų pipirų
Galimi du variantai greitasis arba truputį lėtesnis, be irgi greitas.
alexxandra, tai nuostabus receptukas -karstai dienelei,kaiptik ruosiu ja isbandyti.
Tikiu,kad visi atsigaivinsime,kaip cia taip karsta.
aciukas -
QUOTE(Chouchou @ 2009 05 17, 04:22)
super
Bulgariska Tarator sriuba
rugpienis, agurkai, krapai ir cesnako skilteles. Krapu ir agurko -daug. Cesnako nepadaugint, nes jauciasi tik pora valandu saltai pastovejus. Bet siaip tokia visai skani
Bulgariska Tarator sriuba
rugpienis, agurkai, krapai ir cesnako skilteles. Krapu ir agurko -daug. Cesnako nepadaugint, nes jauciasi tik pora valandu saltai pastovejus. Bet siaip tokia visai skani
Kaip tik buvau Bulgarijoje prie jūros ir ne kartą valgiau šią sriubą, tai dar jie paprastai į ją deda graikiškų riešutų ir kažkoks ten riebaliukas nuo kažin ko plaukioja Bet šiaip tai labai skanu ir gaivu karštą dieną
Stai cia yra mano ismeginta šalta ridikėlių sriuba su graikiškais riešutais
http://www.supermama...?...&p=28351456
http://www.supermama...?...&p=28351456
QUOTE(Nerytė @ 2009 07 04, 01:12)
Stai cia yra mano ismeginta šalta ridikėlių sriuba su graikiškais riešutais
http://www.supermama...?...&p=28351456
http://www.supermama...?...&p=28351456
Neryte,labai idomus darzoviu derinys -gera atgaiva.
SAUNUOLE ,
Bus isbandyta.
QUOTE(regna @ 2009 07 04, 10:56)
sekmes, tikrai neblogas receptukas