Ryto_rasa, mes kurmių nenaikinam šiaip jau, nebent katinas pagauna, nes man geriau kurmis tegu vienoj kitoj vietoj prasieina darže, tik kad ne kiti kenkėjai... Bent jau kol nedaug taip, nes jei kur čia mačiau visą pievą kurmiai išrausė, vien kurmiarausiai, tai tada jau taip, ir juos gaudytumėm, bet man kol kas netrukdo - aš bijau kitų "veikėjų", kurklių ypač...
O kadangi pati tik internete randu informaciją apie juos ir nesu mačius iki savo daržo, tai man nebeaišku, ar kurkliai, ar kiti padarai, juolab, kad urvų nuotraukų nelabai kur rasi (kalbu apie kurklius)...

QUOTE(KristinaBal @ 2013 05 15, 13:28)
Ryto_rasa, mes kurmių nenaikinam šiaip jau, nebent katinas pagauna, nes man geriau kurmis tegu vienoj kitoj vietoj prasieina darže, tik kad ne kiti kenkėjai... Bent jau kol nedaug taip, nes jei kur čia mačiau visą pievą kurmiai išrausė, vien kurmiarausiai, tai tada jau taip, ir juos gaudytumėm, bet man kol kas netrukdo - aš bijau kitų "veikėjų", kurklių ypač...
O kadangi pati tik internete randu informaciją apie juos ir nesu mačius iki savo daržo, tai man nebeaišku, ar kurkliai, ar kiti padarai, juolab, kad urvų nuotraukų nelabai kur rasi (kalbu apie kurklius)...

kurklių urvai eina žemės paviršium - matosi tiesiog tokie"takai" pakeltos žemės lysvėje ir kai kur, kur buvę išlindę į paviršių - mažiukai "kurmiarausiukai" su skylėm... fui, negaliu...

Kurmius neleidžiu net katei gaudyt - vieną atėmiau iš jos ir paleidau, kuo sukėliau protestą, bet sakau - arba gaudai kurklius, arba palieki kurmius ramybėj...

QUOTE(zuikis5 @ 2013 06 05, 13:43)
šiemet įsitaisė agurkų lysvėj vos spėjau juos pasėt - jau "dainavo" po dienos,
kas dainavo? kurkliai?
QUOTE(Paladė @ 2013 06 05, 14:56)
kas dainavo? kurkliai?
taip, kurkliais juos ir vadina užtat. pasidaro tokį "ruporą" į kurmiarausį panašų ir vakare girdisi kurkiantis "trrrrrrrrrrrrrrr", skamba visa apylinkė

QUOTE(zuikis5 @ 2013 06 05, 14:03)
taip, kurkliais juos ir vadina užtat. pasidaro tokį "ruporą" į kurmiarausį panašų ir vakare girdisi kurkiantis "trrrrrrrrrrrrrrr", skamba visa apylinkė
kažkaip tas garsas išsisklaido, sunku net suprast kur jis būna įsitaisęs, kol visai arti neprieini...

nu nieko sau... aš vis mąstau, turiu kurklių ar ne, nes prieš kelias dienas atidengus mulčą užtikau kažką panašaus į jauniklį, gal 1 cm ilgio, bet aš taip greit jį sutrėškiau, kad nebebuvo ką studijuot... reikės paklausyt atidžiau vakarais
QUOTE(zuikis5 @ 2013 06 05, 14:43)
Kurmius neleidžiu net katei gaudyt - vieną atėmiau iš jos ir paleidau, kuo sukėliau protestą, bet sakau - arba gaudai kurklius, arba palieki kurmius ramybėj... 

O mūsų katytė gaudė kurklius

Laba diena, as su klausimu. Ar kas yra iskases kurklio kiausinelius, kaip jie atrodo? As 2 vietose iskasiau tokius mazus dydziu kaip juodi ikrai , bet spalva tams. geltona, aisku nebuvo koks lizdas, nes suardziau bekasdama , sunaikinau juos, bet abejoju kad tai kurklio, nes neperseniausiai buvo ideta nuotrauka , tik neprisimenu kurioje temoje. Tai ten buvo tokie pailgi kaip skruzdeliu, jeigu mano iskasti ne kurklio tai kieno? Gal kas yra mates tokius?
Venta9, pirma mintis kilusi - maz sraigiu ikrai (kiausiniai)... nes pas save darziuke traukioju i zeme isisukusias jas ir tokie balksvi/gelsvi "ikrai"....bet is manes toks ir "specas", gal kitos pakomentuos labiau...
ir prasyma kitoms, jei kas galit, pafotografuokit ir ikelkit cia kurkliu urvus ir tuos israizymus bei tunelius ju... please... gi nezinancioms mums labai sunku susigaudyt...
dar esu girdejus, kad mazi, issirite kurkliukai panasus i skruzdeles, tik kad gelsvi jie, o ne rudi ar juodi kaip skruzdeles...tiesa?
ir prasyma kitoms, jei kas galit, pafotografuokit ir ikelkit cia kurkliu urvus ir tuos israizymus bei tunelius ju... please... gi nezinancioms mums labai sunku susigaudyt...

Sveikos,na ,kadangi temute skirta ir ligoms augaliuku,tad rasau cia:pirma kart su iprastais svogunais pasisodinom ir seimyniniu,na tikslaus pavadinimo nezinau,bet jie augina daug galvuciu is vienos,bet....jie pas mus labai geltonuoja,zodziu mirsta,kai tuo tarpu salia auga paprasti svogunai ir jie puikiausiai zaliuoja.Barstem su pelenais,bet lyg ne kazka padejo.Gal kas zinot ar ta svogunu rusis kokia tai lepesne ar ka...

QUOTE(Dakora @ 2013 06 11, 15:05)
svogunais pasisodinom ir seimyniniu,na tikslaus pavadinimo nezinau,bet jie augina daug galvuciu is vienos,bet....jie pas mus labai geltonuoja,zodziu mirsta,kai tuo tarpu salia auga paprasti svogunai ir jie puikiausiai zaliuoja.Barstem su pelenais,bet lyg ne kazka padejo.Gal kas zinot ar ta svogunu rusis kokia tai lepesne ar ka... 

Va ir pas mane šitie šeimyniniai,t.y. daugiagalviai pradėjo gelst viršūnėse

Gelsta svogūnų laiškai
Svogūnų laiškų galiukai gelsta ne dėl trąšų stygiaus, o dėl svogūninių musių lervų veiklos. Šie kenkėjai gausiausiai skraidė ir dėjo kiaušinius alyvoms žydint. Mūsų krašte būna dvi svogūninių musių generacijos, tačiau antroji padaro mažiau žalos, nes svogūnai jau būna užaugę.
Svogūninių musių lervos daugiausia gadina iš sėklų ir sėjinukų auginamus svogūnus. Kenkia ir česnakams, porams, kitiems svogūniniams augalams: pragraužia jaunų ropelių dugną, ir augalai sunyksta. Lervų apnikti jie lengvai išsirauna iš dirvos. Vos vienam augalui žuvus, lervos ropoja prie kito.
Vengiant nuplikyti lapus, pasirinkta priemone pirmą kartą laistoma, kai svogūnų lapai ne mažesni kaip 5 cm, po 20 parų dar kartą. Nudžiūvę augalai išraunami ir sunaikinami. Nuėmus derlių, sunaikinami visi augalai, kuriuose yra svogūninių musių lervų.
Norint apsaugoti svogūnus nuo musių, dirvos nepatartina tręšti šviežiu mėšlu, svogūninių augalų neauginti šalia mėšlo krūvų.
Užuovėjoje svogūnų laiškus dažnai apninka netikroji miltligė. Mažiau nukenčia, kai greta pasėti juodieji ridikai. Pasodintus svogūnus vertėtų mulčiuoti durpėmis.
Kokių imtis priemonių:
gelstančius svogūnus bent du kartus (kas 57 dienos) palaistyti karštu (50 laipsnių) medžio pelenų šarmu (1 kg pelenų/10 l vandens);
kad musės nedėtų kiaušinių svogūnuose, jų skraidymo periodu lysvę 12 kartus apdulkinti tabako ir kalkių mišiniu (1:1) po
10 g/kv. m;
svogūnus palaistyti druskos sūrymu (200 g/10 l vandens) arba terpentino tirpalu (3 šaukštai terpentino/10 l vandens).
Svogūnų laiškų galiukai gelsta ne dėl trąšų stygiaus, o dėl svogūninių musių lervų veiklos. Šie kenkėjai gausiausiai skraidė ir dėjo kiaušinius alyvoms žydint. Mūsų krašte būna dvi svogūninių musių generacijos, tačiau antroji padaro mažiau žalos, nes svogūnai jau būna užaugę.
Svogūninių musių lervos daugiausia gadina iš sėklų ir sėjinukų auginamus svogūnus. Kenkia ir česnakams, porams, kitiems svogūniniams augalams: pragraužia jaunų ropelių dugną, ir augalai sunyksta. Lervų apnikti jie lengvai išsirauna iš dirvos. Vos vienam augalui žuvus, lervos ropoja prie kito.
Vengiant nuplikyti lapus, pasirinkta priemone pirmą kartą laistoma, kai svogūnų lapai ne mažesni kaip 5 cm, po 20 parų dar kartą. Nudžiūvę augalai išraunami ir sunaikinami. Nuėmus derlių, sunaikinami visi augalai, kuriuose yra svogūninių musių lervų.
Norint apsaugoti svogūnus nuo musių, dirvos nepatartina tręšti šviežiu mėšlu, svogūninių augalų neauginti šalia mėšlo krūvų.
Užuovėjoje svogūnų laiškus dažnai apninka netikroji miltligė. Mažiau nukenčia, kai greta pasėti juodieji ridikai. Pasodintus svogūnus vertėtų mulčiuoti durpėmis.
Kokių imtis priemonių:
gelstančius svogūnus bent du kartus (kas 57 dienos) palaistyti karštu (50 laipsnių) medžio pelenų šarmu (1 kg pelenų/10 l vandens);
kad musės nedėtų kiaušinių svogūnuose, jų skraidymo periodu lysvę 12 kartus apdulkinti tabako ir kalkių mišiniu (1:1) po
10 g/kv. m;
svogūnus palaistyti druskos sūrymu (200 g/10 l vandens) arba terpentino tirpalu (3 šaukštai terpentino/10 l vandens).